Как се изчислява предлаганата сума за Cash out от букмейкърите?

Една от най-популярните опции при онлайн залозите е тази за затваряне на залога. По някои места тя е позната като Cash out функция, но под каквото и име да я срещнете, може да бъдете спокойни, че начинът на работа е един и същ. Откакто навлезе в сферата на онлайн залагания, кеш аут опцията преобърна спортните залози, като даде изключително голям контрол на залагащите върху поставените от тях фишове. Много от тях знаят как да използват опцията кеш аут и какво представлява тя, но малко са залагащите, които са наясно как се изчислява кеш аут сумата. В следващите редове ще ви разкрием точно тази част от опцията за затваряне на залога, като ще ви покажем и с примери как лесно да изчислите потенциалната кеш аут сума, която може да очаквате.

изчисляване на cash out сума от залог

Какво представлява cash out опцията?

В нашия сайт може да прочетете доста информация за кеш аут функцията и предлагането ѝ в различните сайтове за залози в страната. Може да обърнете внимание на материала ни за cash out от Winbet, който разкрива детайли относно опцията и как да я използвате в сайта на този букмейкър. Все пак, нека споменем основната същност на функцията.

Cash Out дава възможност на залагащите да контролират своите залози, като имат възможността да затворят залога си преди края на събитията в него. По този начин, ако те се развиват в положителна насока спрямо направените прогнози, кеш аут сумата може да ви донесе печалба. Другият вариант е събитията да не се развиват в полза на вашия залог и тогава кеш аут опцията да ви помогне за минимизиране на загубите ви.

Във всички случаи Cash Out опцията е истинско богатство за залагащите онлайн и определено може да ги спаси в трудни ситуации. Това е така, понеже след като затворите ваш залог, той не се влияе от крайния изход на събитието, понеже залогът ви се счита за уреден. От една страна, това може да ви лиши от по-голяма печалба в определени случаи, но пък е добро средство за осигуряване на по-спокойни залози.


Как да изчислим кеш аут сумата на нашия залог?

Обикновено, онлайн букмейкърите като Bet365, които предлагат cash out, не описват как точно изчисляват предложената сума. Най-често срещаното описание е, че букмейкърската платформа изчислява в реално време каква сума да предложи, като това зависи от развитието на събитията във фиша. Това твърдение е истина, но не обяснява как сами да изчислите потенциалния кеш аут, който може да очаквате в даден период от мача. Сега обаче ще разгледаме точно това.

От какво зависи cash out сумата? Отговорът на този въпрос се крие в три основни фигури, които са съществено важни за реализирането на Cash Out. Това са:

 • коефициент за селекцията преди началото на мача
 • текущ коефициент за селекцията на живо, по време на мача
 • заложената сума във фиша

Тези три характеристики са нужни, за да може да се изпълни кеш аут. Точно затова, ако дадено събитие не се предлага за залози на живо, няма как да имате и опцията за затваряне на залога на ваше разположение. И така, след като видяхме съставните части на cash-out функцията, нека видим и каква е формулата за изчисляването на сумата за затваряне, като приемем, че:

 • коефициент преди мач е X
 • коефициент на живо е Y
 • сумата на залога е Z
 • Cash out сума показва чистата печалба или загуба от кеш аут-а

Cash Out сума = ((X/Y) x Z) – Z

Сигурни сме, че изглежда по-лесно, отколкото сте си мислили.

Нека подкрепим формулата и с един пример:

 • Футболен мач между Челси и Тотнъм
 • Залагаме за победа на Тотнъм на коефициент 2.80
 • Залогът ни е в размер на 10 лева
 • Срещата започва и Тотнъм повежда в резултата, с което коефициентът за победа пада до 1.50

Ето и каква сума за кеш аут би се предлагала от букмейкъра в този момент:

 • Кеш аут = ((2.80/1.50) x 10) – 10
 • Кеш аут = (1.87 x 10) – 10
 • Кеш аут = 18.70 – 10
 • Кеш аут = 8.70 лв.

В този пример получихме оферта за кеш аут, която ще ни донесе печалба от 8.70 лв. към конкретния момент от мача. Това означава, че можем да затворим залога на 18.70 лв. при очакване на потенциална печалба от 28 лв.

Нека използваме същия пример, но приемем, че Челси поведе в резултата. Това ще означава, че ставката за нашия избор – Тотнъм, ще се покачи. Да приемем, че е достигнала 4.00. Тогава кеш аут сумата ще изглежда така:

 • Кеш аут = ((2.80/4) x 10) – 10
 • Кеш аут = (0.70 x 10) – 10
 • Кеш аут = 7 – 10
 • Кеш аут = -3 лв.

Това означава, че в този момент букмейкърът трябва да ни предложи кеш аут сума с -3 лева от направения залог, който е 10 лева. Това означава, че кеш аут в този момент трябва да е равен на 7 лева.

Имайте предвид, че въпреки формулата за изчисление, която ви предложихме, не е напълно сигурно, че букмейкърът ще ви предложи точно тези суми. Това е така, защото сайтовете за залози обикновено отнемат част от т.нар. “честна кеш аут сума ” като вид такса за използването на услугата. Обикновено стойностите на кеш аут-а са малко по-ниски от изчислените с формулата.

Важно е да запомните, че при залозите на живо коефициентите за различните маркети се променят много бързо, така че и кеш аут сумата ще бъде различна в отделните моменти.

Бихме искали да уточним, че при залозите на акумулатори или т.нар. множествени залози, cash out сумата се изчислява по същия начин. Проблемът там е, че коефициентите са повече и ще трябва да направите повече сметки, за да стигнете до потенциалната кеш аут сума. При сингъл залози, както и сами се уверихте, изчисленията стават доста по-лесно.

Независимо какъв тип е вашият спортен залог, вероятността за него да се предлага сума за затваряне е доста голяма. Това важи особено ако избраните събития са сред най-популярните лиги и първенства. Не пропускайте и възможностите за автоматичен и частичен cash out, които вече доста онлайн платформи въведоха. Чрез тях ще установите още по-голям контрол върху залозите си и ще имате възможността да избирате какво да правите с всеки един.


Примери за използване и изчисление на cash out

След като видяхме същността на изчисление на сумата, която онлайн букмейкърите предлагат за затваряне на залога, нека видим и някои реални примери. В тях ще разгледаме единствено множествени залози и ще видим защо предлаганата в тях сума за cash out е такава, каквато всъщност се дава за самия залог.


Пример №1

Нека започнем и с първия пример, в който имаме 7-кратен множествен залог на футболни мачове на стойност 1,14 лв. Очакваната печалба е 17,56 лв., като 6 от 7-те селекции са познати успешно. Остава само една среща до пълната печалба от този залог. Ето как изглежда талонът и каква кеш аут сума се предлага в този момент:

7-кратен множествен залог с кеш аут

Както може да видите, в случая единствената неуредена селекция е тази за Шалке 04 на коеф. 1.66. Нека обаче помислим защо моментната кеш аут сума в този залог е на стойност 9,93 лв.? Отговорът е много прост. Ако умножим кеш аут сумата по коефициента на оставащата селекция, ще получим 16,48 лв., което с малко над 1 лев по-ниска сума от пълната печалба на фиша. Това е така, поради две причини. Първата от тях е, че букмейкърът си осигурява някаква минимална печалба от това, че може да използвате кеш аут. Другата причина е, че има промяна в актуалния коефициент за победа на Шалке в конкретния момент и промяната е в увеличаването на ставката. Това означава, че и кеш аут сумата няма как да е такава, че да покрие пълната сума от залога.

Обясняваме подробно тази ситуация, понеже доста залагащи си мислят, че ако направят подобен залог със 7 селекции и 6 от тях са успешни, кеш аут сумата ще бъде близка до максималната печалба. Това обаче не е така и в горния абзац описахме логичното обяснение за този факт. Има логика в образуването на сумата при затваряне на залозите, така че няма защо да се учудвате за предложената сума. Все пак, в случая тя е близо 9 пъти по-голяма от направения залог, което не е никак зле.


Пример №2

Нека преминем към втория ни пример, където има две оставащи селекции във фиша. Тук имаме залог на стойност 3.39 на 4-кратен фиш, в който двете селекции вече са завършени успешно. Остават още две, за да се уреди залогът. Ето как изглежда талонът:

4-кратен множествен залог с cash out

Сумата за затваряне тук е 6,56 лв. при потенциална печалба от 14,75 лв. Остават две събития с коефициенти 1.28 и 1.40. Ако използваме логиката от горния пример, би трябвало тук да умножим двата чакащи коефициента, за да получим 1.79. Така, в този момент, “честният кеш аут” би трябвало да бъде резултатът от делението на потенциалната печалба и получения коефициент. Това означава 14,75 / 1.79, което е равно на 8,24 лв. Сумата за затваряне обаче е почти с 2 лева по-ниска. Питате се защо е така? Отговорът се крие в актуалните коефициенти за двете събития, които са 1.30 за Барса и 1.50 за Ювентус. Разликата е малка, но като я вземем в предвид и добавим към този факт, че букмейкърите “режат” малка част от кеш-аут сумата, то предложението за посочената сума за затваряне се изяснява.


Пример №3

Насочваме се и към третия ни пример, в който има троен множествен залог на футболни мачове, за които сме избрали да има попадения и в двете врати. Сумата на залога е 5 лева, а потенциалната печалба е 18,17 лв. Едната селекция вече е позната, като тя е и с най-високия коефициент. Защо обаче кеш аут сумата ни дава чиста печалба от едва 1,89 лв.? Отговорът отново се крие в текущите коефициенти. Ето как изглежда този фиш:

троен множествен залог с кеш аут

След като умножим оставащите коефициенти за двете събития в талона, получаваме 2,25. Тази ставка можем да използваме, за да изчислим “честния кеш аут”. Това става като разделим потенциалната печалба на получения коефициент от оставащите събития. По този начин ще получим малко над 8 лева. Това обаче не е реалната сума за затваряне на залога, която се предлага, защото има промяна в коефициентите за събитията, а и букмейкърът трябва да си гарантира определена печалба от затварянето на залога.

В този случай ще ви бъде лесно да изчислите каква би била приблизителната сума за затваряне на залога, ако приемем, че и втората среща бе приключила успешно. Това означава, че ни остава една селекция с коефициент 1.50. Като разделим на нея потенциалната печалба, получаваме 12,11 лв, което би трябвало да е “честният кеш аут”. Като имаме предвид обаче, че може да се очаква промяна в коефициента и “таксата” за букмейкъра, то можем да очакваме около 10 лева сума за кеш аут. Поне всеки може сам да изчисли приблизителната сума за затваряне на залога, която може да стигне с конкретен фиш.


Заключителни думи

Ще завършим това ръководство с няколко финални изречения. Надяваме се, че примерите, които ви дадохме за изчисляване на cash out сумата, са ви помогнали да разберете как става това. Най-малкият плюс, който може да вземете от тези знания, е свързан с това, че сами ще може да изчислявате потенциалната сума за затваряне на залога, ако събитието, което сте избрали, достигне определен момент и коефициент. Не забравяйте, че букмейкърите не предлагат cash out за всички налични събития, спортове и маркети, но за повечето той е налице. Надяваме се, че този материал ще ви бъде полезен и ще ви направи една идея по-опитни в залозите. Ние ще продължим да развиваме подобни интересни теми за залозите, като споделяме личния си опит и ви помагаме да бъдете по-успешни в залаганията.

Кристиян Кюлюнков

Кристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.

0 коментара за “Как се изчислява предлаганата сума за Cash out от букмейкърите?

Публикуване

  Няма мнения, бъдете първия коментирал!

X