Съвети за успешни залози на хокей на лед

Един от най-популярните спортове в световен мащаб е хокей на лед. Той се слави с изключително голяма популярност в САЩ и Канада, но също така е на почит и в някои европейски страни, сред които Русия, Швеция, Финландия, Германия, Швейцария. И в други държави има хокей шампионати, но изброените са може би най-популярните и оспорвани. Настоящото ръководство ще ви запознае с опциите за залози на хокей, които водещите сайтове за залози у нас предлагат. Ще видим откъде произлиза играта и какви са основните ѝ правила. Обещаваме да бъде интересно и да ви запознаем с любопитни неща от света на хокея.

хокей на лед ръководство

В кои сайтове за залози ще намерите хокей на лед?

Секция за залози на хокей на лед вероятно ще откриете във всеки водещ онлайн оператор за залагания. Хокеят е водещ спорт в световен и мащаб и се радва на голяма популярност. Затова и сайтовете за залози му обръщат специално внимание. Ще може да залагате на най-различни хокей лиги и първенства, а освен това и пазарите за залози са доста разнообразни. В таблицата по-долу може да видите водещите онлайн букмейкъри за България, които предлагат залози за хокей на лед.

Winbet
Бонус
200 лв.
Мин. Депозит
-
Мин. Коеф.
1.30
18+ T&C apply
Palms Bet
Бонус
30 лв.
Мин. Депозит
10 лв.
Мин. Коеф.
няма
18+ Важат условия | begambleaware.org | Играйте разумно.
Bet365
Бонус
-
Мин. Депозит
-
Мин. Коеф.
-
Efbet
Бонус
200 лв.
Мин. Депозит
10 лв.
Мин. Коеф.
1.20
18+ T&C apply | begambleaware.org | Play Responsibly
Betfair
Бонус
€100
Мин. Депозит
€10
Мин. Коеф.
1.50
18+ T&C apply | begambleaware.org | Play Responsibly

История на хокея

Историята не може да ни даде точни сведения за произхода на играта хокей на лед. Въпреки това тя може да се свърже с други спортове, провеждани с помощта на стикове и топка. Някои сведения твърдят, че корените на спорта са в Ирландия, но според други твърдения той произлиза от Северна Европа. Първите истински и документирани сведения за играта обаче датират от 19 век.

Едно е сигурно за хокея на лед. Той е отборен спорт, който се провежда на ледена пързалка, като играчите от всеки отбор използват стикове, с помощта на които се стремят да отбелязват голове. Целта е да вкарат шайбата в противниковата врата.

Човекът, който измисля модерните правила на хокея на лед, е канадецът Джеймс Крейтън. По неговите правила е организирана и първият двубой по хокей на лед на закрито, като това се случва през 1875 г. В играта участвал самият Крейтън, както и студенти от Университета МакГил. Вместо добре познатата в днешно време шайба, двата тима, които били съставени от по 9 играчи, удряли със стиковете си по парче дърво. След този двубой играта се популяризирала доста сериозно в Канада.

През 1877 г. бил създаден първият хокей клуб – отборът на Университет МакГил. В следващите години били създадени и други клубове по хокей на лед. През 1880 г. броят на играчите в отбор бил намален от 9 на 7 души. Броят на отборите нараснал, което довело и до организирането на първия шампионат по хокей на лед, провел се по време на Зимния Карнавал в Монреал. Отборът на Университет МакГил спечелил трофея.

През 1888 г. генералният губернатор на Канада Лорд Стенли от Престън посетил зимния карнавал в Монреал, където се провеждали хокейни мачове. Той бил изумен от играта и през 1892 г. решил да създаде сребърна купа, с която да награди най-добрия отбор в Канада. Година по-късно се организирал и първият шампионат, който бил спечелен от хокейния отбор на Монреал. Той се поздравил с трофея Dominion Hockey Challenge Cup, който по-късно бива преименуван на Stanley Cup. Оттогава насам Купа Стенли е добре позната в света на хокея като най-престижното отличие.

През 1920 г. спортът влиза в Летните Олимпийски игри, където Канада печели златото. 4 години по-късно играта получава място и на Зимната Олимпиада, където най-вече принадлежи. В ранните години на хокея имало няколко различни лиги. Двете най-популярни са Националната Хокей Асоциация, създадена през 1909 г. и Националната Хокейна Лига, която се появява през 1917 г. и е позната и до днес. През 1924 г. САЩ се присъединява към Канада в NHL.

С течение на времето хокея придобива все по-голяма популярност и е един от водещите спортове в наши дни. Технологиите позволяват създаването и поддържането на изкуствен лед в зали, така че организирането му не е трудно. Практикува се както от мъже, така и от жени, но мъжкият хокей на лед е този, който доминира и на който трябва да обърнете внимание по време на залозите си.

Интересни факти за хокея на лед
 • През 1876 г. е създаден първият изкуствен хокеен ринг в Лондон. Той бил наречен “Глациариум” и ледената пързалка е създадена с помощта на механични средства.
 • През 1911 г. 60-минутните хокей двубои били разпределени на 3 части от по 20 минути.
 • Смята се, че първият коментиран на живо хокеен мач по радиото е този между Торонто и Китчънър през 1923 г.
 • През 1952 г. хокеят за първи път е излъчван и по телевизията, в предаването “Вечер на хокея” по канадската телевизия CBC.
 • През 1960 г. за пръв път в употреба влиза маската за вратарите в хокея.
 • На Олимпийските игри през 1980 г. САЩ печели полуфинал срещу СССР, след което побеждава и Финландия, за да се окичи със златните медали. Това е един от най-паметните моменти в света на хокея и историята на Щатите в този спорт, като победата им във финала е наречена “Чудо на Леда”.
 • През 1990 г. е проведен и първият Световен Шампионат по хокей на лед за жени, който е спечелен от Канада.
 • Базираният в Калифорния хокеен тим Анахайм Дъкс става първият отбор от Съединените Щати, който печели Купа Стенли.
 • Хокей на лед е националният спорт в Канада.
 • NHL (Националната Хокейна Лига) е най-популярният хокеен шампионат, който включва 7 отбора от Канада и 24 от САЩ.

Важни правила

Преди да преминем към топ шампионатите за залози на хокей и съветите ни за успешни залози на популярните маркети, нека се спрем на правилата в играта. Освен това ще разгледаме и някои характерни черти за този спорт, които смятаме, че ще ви бъдат полезни.

Хокей пързалка

игрище за хокей на лед

Двубоите по хокей на лед се провеждат на ледени пързалки, които представляват и очертанията на полето за игра. Те са в правоъгълна форма, но със заоблени ъгли. Размерите на игрището варират, като според международната хокей федерация те трябва да бъдат 60-61 м дължина и 29-30 м ширина. Тези размери се използват в събитията, организирани от федерацията. В NHL обаче размерите са други – 60,96 м дължина и 25,91 м ширина. Около пързалката има ограда, която е изработена най-често от дърво или пластмаса, с височина 1,20 м. Над нея пък се поставят т.нар. пластики, които предпазват зрителите от високо изстреляни шайби.

На хокей игрището има няколко разчертани позиции и полета. На 18 м от двата края на пързалката са очертани дефанзивните линии на отборите, като очертанията са в синьо. По средата на терена пък има разделителна червена линия. От двете страни на пързалката са разположени вратите. Те са с височина 1,22 м и широчина 1,83 м, като в задната им част има мрежа. Имайте предвид, че хокейните врати не са поставени точно в края на очертанията на игрището, а малко пред тях, така че играчите и шайбата могат да се движат и зад вратите.

Шайба, стикове и други аксесоари

хокей на лед играчЦелта на хокеистите е с помощта на стиковете в ръцете им да вкарат шайбата в противниковата врата. Шайбата представлява гумен диск, който е с диаметър 76,2 мм и дебелина 2,54 см.

Сред важните аксесоари в хокея е оборудването на играчите. Те разполагат с кънки за лед, за да се движат по леда, като кънките са без зъбци. Отделно от това държат в ръцете си стикове, с които удрят по шайбата. Стиковете най-често са предназначени за ляво или дясно хващане, в зависимост от желанието на играча.

Хокеистите са оборудвани още с каски и предпазно облекло, което да ги пази при тежките сблъсъци между играчите или от удар с шайбата по тялото. От това най-често предпазват нагръдниците, предпазните кори под кръста и наколенките, които обхващат цялата кост.

Отбори и времетраене

Обикновено всеки хокеен отбор може да разполага с 20 играчи, като в това число влизат двама вратари. На леда обаче могат да се състезават само 6 играча. В хокейните срещи се изправят два отбора с по шестима играчи в своите състави. Смените са позволени по всяко време на мача и са неограничени на брой.

Хокейните мачове траят един астрономически час, като той е разпределен на 3 части по 20 минути. Всеки път, когато играта бъде спряна, часовникът също спира. При хокея времето се отчита само когато играта е в развитие. Между отделните части има по около 15-20 мин. почивка. При равенство в крайния резултат се провеждат продължения, които най-често траят 5 минути и протичат във вида на “златен гол”, т.е. ако някой отбор се разпише, автоматично печели срещата. Така е в повечето хокейни лиги. В някои първенства след ново равенство в продълженията се играе второ, трето или колкото продължения са нужни, но в някои случаи пък след продължението се изпълняват дузпи, от които се определя и победителят.

Как протича хокей мачът?

хокей на лед фейс оф

Една хокейна среща стартира с т.нар. “фейс-оф” (face-off). При него двама противникови играчи застават един срещу друг и очакват пускането на шайбата от главния рефер. След това се опитват да вземат притежанието за своя отбор. Face-off не се изпълнява единствено в началото на мача, като може да се наложи и след нарушения в определени зони на игрището.

Главната цел в хокея е шайбата да се вкара в противниковата врата, като обикновено при гол има сирена, сигнализираща преминаването на гол линията от шайбата. За вкарването на голове играчите могат да използват само стиковете си. Нямат право да бутат шайбата във врата с крак или с ръка. Задължени са да я ударят със своя стик, за да премине през гол линията на противниковата врата. Освен всичко шайбата задължително трябва да е на леда. Не е позволено да се вкарва след удар от въздуха. В същото време целта на вратарите и защитаващият се отбор е да предотвратят гола в своята врата. В хокея са характерни и автоголите.

хокей на лед игра

Има три основни позиции във всеки един хокеен тим. Първата от тях е тази на вратаря, като обикновено пред него има двама защитници и всеки отбор разполага с трима нападатели. Има две важни правила в играта, които е добре да познавате. Ето кои са те:

 • Засада (Offside) – ако играч на атакуващия тим влезе в защитната зона на противника преди шайбата, тогава той е в засада и се отсъжда такава. При това положение играта се подновява с фейс-оф в неутрална зона.
 • Айсинг (Icing) – отсъжда се, когато играч удари шайбата от собственото си поле и тя премине през гол линията на противника без да рикошира някъде или да влезе в контакт с друг играч. След като се отсъди айсинг, играта започва от мястото на подаването, разбира се, без да се отсъжда попадение.

Важно за мачовете е да се отбележи, че често в тях може да станете свидетели на яростен физически контакт, като дори понякога хокеистите свалят каските си и започват да се налагат с юмруци. Физическите контакти по време на игра отстрани или лице в лице са позволени, но тези в гръб не се толерират и водят до нарушения или дузпи. Удари с лакът или пък със стик са напълно забранени. След подобни нарушения играч се вади от полето най-често за 2 минути, но може и да е за повече, в зависимост от фала. Понякога пък напълно се изключва от игра.


Най-популярните хокей първенства и шампионати

В света на хокея има доста популярни шампионати, които се следят от сайтовете за залози и на които може да поставяте своите прогнози. По-долу ще изброим водещите от тях, които си заслужава да следите и за които ще може да намирате достатъчно информация.

хокей на лед турнири
NHL

Националната хокейна лига на САЩ и Канада е най-престижната хокейна лига в цял свят. Там се състезават и най-добрите хокейни играчи. Лигата започва своето съществуване през 1917 г. В момента, в NHL има 31 тима, като 24 от тях са от Щатите, а 7 от Канада. През 2021 г. отборите ще бъдат увеличени с един и ще станат 32, като ще бъде добавен още един отбор от САЩ.

През кампанията има фаза на редовен сезон, в която отборите се състезават помежду си и оформят класиране. Отборите са разпределени в 4 дивизии и 2 конференции, като след края на редовния сезон следват плейофи. Те определят шампионата във всяка конференция (Източна и Западна), а накрая тези два тима се срещат помежду си в спор за Купа Стенли. Плейофната фаза и финалите в НХЛ се провеждат в серии на 4 победи от общо 7 мача.

Шампионатът NHL винаги е представлявал най-голямата атракция за феновете на хокея, така че не се колебайте да залагате на мачовете от тази лига. За тях операторите предлагат и най-разнообразни опции.

KHL

Създадената през 2008 година Континентална Хокейна Лига събира едни от най-добрите хокейни отбори в Европа и Азия. Най-много са тези от Русия, които са 19 на брой, а освен тях има по още един от Беларус, Китай, Финландия, Казахстан, Латвия и Словакия. Смята се, че KHL е втората по сила хокейна лига в света след NHL. В Континенталната Хокейна Лига се събира и най-многобройната публика в европейските хокейни шампионати.

Отборите са разделени на Източна и Западна конференция, като след края на редовния сезон се провеждат плейофи. Те са във формата на 4 от 7 победи, като накрая двата шампиона във всяка от конференциите спорят за трофея Гагарин Къп. Отборът от Русия, който завърши най-напред, бива провъзгласяван като Шампион на Русия.

SHL

Шведската Хокейна Лига е още една, която е на много високо, професионално ниво. В Швеция този спорт е на почит и лигата съществува още от 1975 г. Тя предлага едни от най-високите нива на средна посещаемост на хокейни сблъсъци в пределите на Европа. Към този момент в нея се състезават 14 тима. Тук няма разделение на отборите по дивизии, като всички 14 тима играят редовен сезон, състоящ се от 52 кръга, след което има плейофи. При тях се оформят различни двойки, които спорят за финалната победа в надпреварата. И в SHL плейофните серии се провеждат във вида на 4 от 7 победи.

IIHF турнири

Надпреварите на Международната Федерация по Хокей на Лед са другите, на които е добре да обърнете внимание. IIHF е създадена през 1908 г. и организира разнообразни шампионати, сред които изпъква Световно първенство по хокей на лед, провеждащо се както за националните отбори при мъжете, така и за юноши до 20 и до 18 години. По същия начин се организират и Световни шампионати за жени и девойки.

Друг турнир под егидата на хокейната федерация е Шампионската лига по хокей, която се провежда между отбори от Стария континент.

Имайте предвид, че Световните шампионати по хокей на лед обикновено се провеждат всяка година, докато националните лиги протичат в периода Септември/Октомври до Април/Май/Юни.

Други първенства

В допълнение ще изброим и някои други държави, които предоставят оспорвани хокейни първенства, характеризиращи се с интересни мачове и място в сайтовете на онлайн букмейкърите. Освен с водещите лиги, доста от тях разполагат и с втори дивизии, които също може да следите. Ето още кои първенства ви препоръчваме да следите:

 • Словакия
 • Швейцария
 • Чехия
 • Германия
 • Франция
 • Финландия
 • Австрия
 • Полша
 • Великобритания
 • Дания
 • Норвегия
 • Беларус

Какви възможности за залози се предоставят?

След като вече разгледахме основните правила и характеристики на спорта, както и водещите шампионати, нека насочим вниманието си към наличните пазари за залози. При различните оператори те могат да се различават, така че ви съветваме да проучите кой от тях предлага най-подходящите за вашето желание маркети. За хокея съществуват доста опции, така че определено възможности няма да ви липсват. Ето и водещите от тях:

 • Победител
 • Хендикап
 • Двоен шанс
 • Печеливша разлика
 • Общо голове
 • Резултат за третина
 • Резултат до минута
 • Първи до брой голове
 • Точен резултат
 • Най-резултатна третина
 • Голмайстори
 • Шампион
Залози на живо на хокей на лед

Спортът хокей на лед предоставя и възможности за залози в реално време, които със сигурност са доста интригуващи. При тях коефициентите се менят спрямо развитието и времето на мача, а с това се променят и някои от наличните опции за залози. Доста от пазарите на живо са именно тези, които изброихме по-горе, но в реално време букмейкърите предлагат и други интересни опции. Някои от тях са кой ще отбележи първия гол в мача, кой ще вкара следващото попадение, как ще завърши третината, резултат до определена минута и други. Не забравяйте, че много от водещите букмейкъри у нас предоставят и картина на живо за срещи от хокея на лед, така че това може да ви бъде от полза при залозите на живо.


Ключовите фактори при залозите на хокей на лед

В допълнение на всичко казано дотук ще ви представим и нашите съвети за успешни залози на хокей. Сигурни сме, че ще ви бъдат от полза.

Опознайте играта и нейните правила

Не се надявайте на големи и най-вече дългосрочни печалби от залози на хокей на лед, ако не разбирате самата игра. Съветваме ви да научите поне основните правила, а хубавата новина е, че може да го направите от настоящото ръководство. След като изгледате няколко хокейни мача, ще може да правите доста по-точни и ясни предвиждания с разбиране, а не “на сляпо”.

Следете новините

Този спорт може да се сравни с футбола, от гледна точка на новините, които трябва да следите за отборите и играчите. Това е отборен спорт и е важно настроението у играчите и отбора като цяло. Ако има неразбории в съблекалнята, не може да очаквате този отбор дълго да бъде победител.

Опознайте първенствата и отборите

Ако се насочите към някои от посочените по-горе хокей шампионати и си изберете някои от тях, може да започнете да ги следите регулярно. По този начин ще сте наясно с отборите, играчите и случващото се в лигите. Ще знаете кой отбор в каква форма е и какво може да се очаква от него. Това знание ще ви постави в много добра позиция за правилни прогнози на хокей.

Преглеждайте статистика

За хокея има доста статистически данни в различни сайтове, както и в официалните страници на шампионатите. Съветваме ви да ги следите и анализирате, като това ще ви помогне да правите по-точни прогнози. Статистиката често предоставя тенденции в играта и резултатите на даден отбор, които трудно могат да бъдат намерени другаде.

Следете за контузени играчи и трансфери

Въпреки че е отборен спорт, в хокея на лед често има играчи, които са изключително важни за представянето на отбора. Това важи особено за вратарите, понеже те са изключително важни фигури и ако титулярният страж в някой тим липсва, твърде вероятно е този отбор да изпитва затруднения. Следете и за трансфери между отборите и преминаването на силни играчи от даден тим в други отбори.


Струва ли си да залагате на хокей?

След като преминахме през много важни детайли относно спорта хокей на лед и възможностите за залози, които предлага, можем да дадем и финалното си мнение. Смятаме, че това е спорт, на който си заслужава да се търсят опциите за залози, защото те са разнообразни, а и играта е популярна. Това отваря различни възможности, от които може да се възползвате. Съветваме ви да се запознаете добре с основите на един от най-известните спортове в световен мащаб, да разучите добре предложенията на операторите и чак тогава да прибегнете до залози. Целият екип на Nostrabet ви желае успех в това начинание.