Снукър залози – ръководство за успешни прогнози

В България има доста фенове на играта билярд, които я практикуват за удоволствие. По-малко обаче са хората, които знаят за снукъра. Има прилики между билярда и снукъра, но играта снукър е на много по-високо професионално ниво. Ежегодно се провеждат редица турнири по снукър, които се радват на все по-голям интерес. Освен любителите, играта привлича към себе си и сайтовете за залози, които предлагат възможности в своите платформи. Феновете на залаганията могат да се възползват от снукър предложенията, но преди това е добре да са запознати поне с основите на спорта. Точно затова решихме да отделим време и да подготвим нашето експертно ръководство за залози на снукър, в което ще разгледаме различни аспекти от спорта и възможностите, които предлага.

залози на снукър
Бърза навигация:

Топ сайтове, предлагащи залози на снукър

В България има доста онлайн букмейкъри, които предлагат залози на снукър. Не всеки от тях обаче има събития през цялата година. Повечето разрешени букмейкъри в България предлагат възможности за залог само за водещи събития от ежегодния снукър календар. Въпреки това обаче има достатъчно сайтове за залагания, в които ще откриете маркети. В таблицата по-долу ви представяме водещите платформи за залози на снукър у нас:

Bet365Рейтинг: 9.6/10
Bet365 залози
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad
bonus icon
Bet365 Начален Бонус за Нови Клиенти

История на снукъра

Данните показват, че историята на снукъра стартира от 19 век. Самата игра произлиза от билярда, който е бил популярен още през 14 век, но не се е развил толкова, колкото снукъра. Билярдните игри били доста популярни по онова време, а играта снукър е измислена през 1875 г. Това се случило в английски военен лагер в Индия, където войниците често практикували различни разновидности билярд, от който произлиза снукъра. Известните тогава игри използвали 15 червени топки и една черна. После били добавени по една жълта, зелена и розова, а по-късно през годините в играта се включва синя и кафява топка.

Историята разказва, че в армията всички новобранци били наричани “снукър” (snooker). Скоро след това играта получила същото име от офицер Сър Невил Чембърлейн. По време на игра, един от играчите пропуснал да вкара една от цветните топки и Чембърлейн му се извикал с думите: “Ти си истински снукър”. Разбира се, неговата цел била да го нарече новобранец, но изказвайки се така за всички играчи около него, самата игра приема това име.

Докато е в Индия, офицер Чембърлейн бива посетен от билярдния шампион Джон Робъртс младши. Двамата обсъждат играта снукър и правилата, които поставят основите на нейния прогрес. По-късно самият Робъртс популяризира играта в пределите на Англия, като в края на 19 век производителите на билярдно оборудване виждат в играта възможност за големи печалби, които водят до инвестиции в оборудването и създаване на снукър масите такива, каквито ги познаваме и днес.

В началото снукър се практикувал обикновено от по-високата класа в Англия, но с течение на времето играта става любимо занимание и на хората от работническата класа. Снукърът става много популярен в средата на 20 век, покрай братята Фред и Джо Дейвис. По-големият от двамата – Джо Дейвис – е с основен принос и за организирането на първото Световно първенство по снукър през 1927 г. Самият Джо Дейвис печели този шампионат, както и следващите 14, а брат му Фред Дейвис постига 8 успеха в този шампионат.

През 60-те години на ХХ век популярността на снукъра спада, но след 1970 г. отново започва да се превръща в зрелище. Преди не е имало много и добри играчи по снукър, които да направят играта конкурентна и интригуваща, но през 70-те години на ХХ век това се променя. Освен всичко снукърът започва да се предава и по цветна телевизия, което още повече спомага за популяризирането ѝ. През 90-те години на ХХ век играта е най-практикуваният и обичан спорт на маса за британците. Благодарение и на появата на млади момчета, които превръщат снукъра в още по-зрелищна игра, спортът вече е популярен не само във Великобритания, но и в останалия свят.

Интересни факти за снукъра
 • В снукъра участват общо 22 на брой топчета. Има една бяла топка, с която се целят останалите. Освен нея има 15 червени топки плюс по една жълта, зелена, кафява, синя, розова и черна.
 • В началото снукърът е познат като “игра на джентълмените”, понеже е бил характерен единствено за висшата класа.
 • Максималният възможен брейк в снукъра обикновено се свързва с 147, но на практика може да се реализира и брейк от 155. Тогава става, ако играч получи свободна топка на пълна маса и започне да реализира, като по този начин има възможността да запише 8 точки повече. Към момента това не се е случвало в официален мач.
 • Играчът Шон Мърфи дарява по 100 британски паунда на детската болница в Манчестър за всеки сенчъри брейк, който реализира. Дарил е повече от 20 000 лири.
 • Наградата за първия Световен шампион по снукър Джо Дейвис била в размер на 6 паунда, докато сега шампионите взимат близо 400 000 лири.

Основни правила

За да залагате на снукър, първо трябва да опознаете правилата на играта и какво се използва по време на протичането ѝ. В следващите редове ще ви разкажем за тези аспекти от снукъра.

Снукър маса и аксесоари

снукър маси за игра

Масата, на която се провеждат снукър срещите, е с размери около 1,83 х 3,66 м. На нея има 6 отвора или това са т.нар. джобове, където топките трябва да се вкарат. В четирите ъгъла на правоъгълната маса има по 1 джоб, а също така има 2 джоба по средата на двете дълги страни на масата. В единия край е разположена т.нар. боук линия, като от едната ѝ страна е очертана полуокръжност.

снукър аксесоари

Важни в снукъра са и топките. Те са общо 22 на брой, като броим и бялата. Обикновено топките за снукър са с диаметър 52,4 мм. В играта участват 15 червени топки и по една черна, розова, синя, зелена, кафява и жълта. Играч може да удря само бялата топка с помощта на щеката, като целта е бялата да удари конкретна топка и тя да влезе в някой джоб. Щеката е другият важен аксесоар за играта, с който се извършват ударите.

Има и конкретен начин, по който се поставят топките в началото на всеки фрейм. Ще свикнете с него с трупането на опит в снукъра и гледането на повече игри.

Какви са правилата и как протича самата игра?

След като топките са наредени по правилния начин върху масата, играта може да стартира. Целта е с удар по бялата топка да се вкара някоя от останалите, но в снукъра от изключително важно значение е реда на вкарването на топките. Когато има червени топки по масата, винаги първо се нуждаете от успешно отбелязване на червена топка и вкарването ѝ в някой джоб. След това вие казвате коя от цветните топки ще вкарате. Целите се в нея с бялата топка и ако вкарате избраната от вас цветна топка, вие печелите точките, които тя носи. Играта продължава с удар по нова червена топка, а в същото време цветната се връща на мястото си на масата или на възможно най-доброто свободно място.

снукър начален удар

Винаги трябва да вкарате първо червена топка, за да може да изберете някоя от цветните и да продължите с вкарването ѝ. Ако не успеете да отбележите точка, губите своя ред. Играта продължава, докато всички червени топки са вкарани. Тогава има точно определен ред, при който трябва да се вкарат цветните топки и той е:

жълта – зелена – кафява – синя – розова – черна

Този път, след като няма червени топки на масата, при вкарването на цветните, те остават в джобовете. Целта е да се спечелят най-много точки. Този играч, който натрупа най-голям актив от точки в края на играта, печели. В различните надпревари може да се срещнат различен тип мачове от гледна точка на изиграните феймове. Има турнири, където в първия кръг се играе до най-добър актив от общо 19 фрейма, след което има битки до максимални 25 фрейма, 33 фрейма и дори 35 фрейма. Когато един от играчите натрупа в актива си толкова фрейма, че резултатът да не може да бъде обърнат, срещата приключва.

Точкуване

Ето, че стигнахме и до информацията за размера на точките, които всяка една топка носи. Ето и какви са те:

 • червена1 точка
 • жълта2 точки
 • зелена3 точки
 • кафява4 точки
 • синя5 точки
 • розова6 точки
 • черна7 точки

Нарушения

Ето и някои от основните фалове, които се срещат в снукър играта:

 • При удар по бялата топка тя трябва да направи контакт с конкретна топка по масата, която е наред да бъде ударена.
 • Ако след удар бялата топка не удари нито една на масата, опонентът има правото да избере дали да отправи удар или да остави да продължите играта.
 • Ако бялата топка удари първо топка, която не е наред, се присъждат минус точките на уцелената топка към вашия актив или се отнемат 4 точки, в зависимост кое е повече.
 • Ако вкарате топка, която не е наред, не печелите точките, които носи, а те се присъждат на опонента ви.
 • В случай, че докоснете някоя от топките на масата по всяко едно време, това е нарушение и от актива ви се отнема стойността на докосната топка или 4 точки, в зависимост кое е повече.

Запознахме ви с основните аспекти на играта снукър. Вече със сигурност сте една идея по-наясно с този спорт. Ако обаче искате наистина да го усвоите, съветваме ви да отделите време и да изгледате няколко снукър срещи. Така ще упражните знанията си и ще видите как на практика се случва всичко. Още по-добре ще е вие лично да опитате играта и постепенно да я усвоявате.


Кои са най-популярните снукър шампионати?

Когато стане дума за снукър залози, добре е да знаете и кои са водещите турнири в този спорт. По-долу ще ви разкажем за някои от тях, но може да разгледате и календара с всички снукър турнири, които носят точки към ранглистата. За тях обикновено букмейкърите предлагат възможности за залози.

снукър турнири
Световен снукър шампионат

Световното първенство по снукър е най-значимото събитие в този спорт както от гледна точка на престиж, така и на награден фонд. За пръв път се провежда през 1927 г. Има години в миналото, през които не е се провеждал, но напоследък се организира всяка година. Обикновено се провежда от средата на Април до началото на Май. Наградният фонд в последните години расте, като вече наближава 2 милиона английски лири.

В последните години основен спонсор на този турнир са различни онлайн букмейкъри, което говори достатъчно за наличието му в сайтовете за залози.

Шампионат на Великобритания

Още един турнир, който носи точки на играчите за световната снукър ранглиста. Провежда се за пръв път през 1977 г. По престиж е на второ място след Световното първенство. Обикновено включва 128 играчи, които спорят за трофея. Времето за провеждането му обикновено е през последната седмица на Ноември и първата на Декември.

Снукър Мастърс

От 1975 г. се организира и т.нар. Мастърс по снукър. Това е професионален турнир от този спорт, в който участват само поканени играчи. Този турнир, заедно с предишните два, оформя т.нар. Тройна корона на най-престижните снукър надпревари. Мастърс турнирът обаче не носи точки за ранглистата. Въпреки това е с голям престиж и е второто най-продължително снукър състезание, след Световния шампионат.

Откритото Световно първенство по снукър

World Open е друг снукър шампионат, на който си струва да обърнете внимание. Той се провежда от 1982 г. насам, като през годините претърпява няколко промени в името си. В него участват едни от най-добрите снукър състезатели, чиято цел е да трупат точки за ранглистата. През годините този турнир се е провеждал в различни месеци, така че е добре да проверите снукър календара за предстоящото му издание.

Европейски Мастърс

Още един ранкинг турнир по снукър, който се радва на засилен интерес. В него се включват 64 играчи, чиято цел е да стигнат до крайната победа. Турнирът обикновено се провежда в началото на месец Октомври и може да бъде намерен в сайтовете за залози.

Шанхай Мастърс

Още един престижен снукър турнир, който обаче се провежда извън пределите на Европа. Стартира за пръв път през 2007 година и от тогава се организира всяка година в китайския град Шанхай. Въпреки че не носи точки за ранглистата, Шанхай Мастърс се слави с много добра организация и престиж за играчите, които стигнат до крайната победа. В турнира участие взимат 24-ма играчи, които биват поканени да се борят за трофея. Обикновено най-добрите състезатели присъстват в надпреварата, така че тя става доста интересна за следене. Обикновено се провежда през Септември.

България също е приемала снукър мачове и турнири. Такива са се провеждали в София и Пловдив. През 2018 година Джон Хигинс и Марк Уилямс изиграха два паметни сблъсъка един срещу друг точно в тези два града. Те повториха изиграния финал на Световното първенство същата година. Снукърът има много фенове в България и в бъдеще се очакват нови знаменити двубои на родна земя.


Налични опции за залози

Различните букмейкърски сайтове предлагат разнообразни пазари от гледна точка на техния брой. Навсякъде обаче има конкретни основни маркети, от които може да избирате. Ето и кои са едни от главните опции за залози на снукър:

 • Победител в мача
 • Хендикап
 • Общо фрейма
 • Азиатски хендикап
 • Точен резултат
 • Стотици в мача
 • 147 в мача
 • Най-голяма серия
 • Първи до брой фрейма
 • Шампион
Залози на живо на снукър

Залозите в реално време на снукър мачове са доста удобни, в смисъл, че предлагат разнообразни възможности. На живо може да залагате на променящи се коефициенти и пазари. Освен някои от вече споменатите опции, може да залагате например на всеки отделен фрейм в срещата, първи отбелязан цвят, най-голяма серия, печеливша разлика и други. В допълнение ще отбележим, че има доста онлайн букмейкъри, които предлагат и пряко предаване на снукър шампионатите, така че това е в допълнителен плюс за вашите залози.


Ключовите фактори преди да направите залог

Снукър залозите могат да се приемат като доста атрактивни, от гледна точка на възможностите, които предлагат. Все пак обаче трябва да сте наясно с играта и случващото се в спорта, ако искате да печелите в дългосрочен план. По-долу сме споделили някои експертни съвети, с които да ви помогнем със залозите на снукър срещи.

Следете новините

Едно от най-важните неща, които трябва да направите когато залагате на снукър, е да следите последните новини за спорта и състоянието на играчите. Много е важно да сте наясно с вестите преди голямо събитие и какво е настроението сред играчите. Това ще ви помогне да определите по-точно своята прогноза. Хубавото тук е, че информация има доста.

Преглеждайте статистиката и формата на играчите

Не ви съветваме да правите залози без да сте отделили достатъчно внимание на статистиката преди дадена среща. Няма как да очаквате печалби в дългосрочен план, ако не знаете в каква форма се намират играчите. Проучвайте последните им срещи, как се представят в конкретния турнир, както и каква е историята на получилите се резултати от директните двубои между съперниците.

Обръщайте внимание на доказаните играчи

В снукъра има имена, които са се доказали с времето и често печелят големите турнири. Има и играчи, които засилват представянето си в точно определен шампионат. Вие трябва да сте наясно с тези данни, за да бъдете по-близо до правилната прогноза. Разбира се, винаги идва момент, в който ще се появи и нова звезда, но вече доказаните снукър играчи са големите фаворити за спечелването на турнирите.

Не обръщайте гръб на залозите в реално време

Снукър залозите на живо могат да бъдат идеалното място, където да запишете големи успехи с вашите прогнози. Там може да залагате на всеки фрейм и това ви дава възможност да предвиждате обрати в резултата. Те обикновено означават и високи коефициенти. Като прибавим към всичко това и факта, че повечето онлайн сайтове за залози предлагат картина на живо от събитията, то залозите на живо на снукър могат да се превърнат в любимия ви начин на игра.


Струва ли си да се залага на снукър?

Каквато и стратегия да имате при снукър залозите, не забравяйте, че те трябва да бъдат само за забавление. Определено това е спорт, който предлага доста възможности. Не е популярен като тениса или футбола например, но донякъде това ще ви даде шансове да спечелите на по-високи коефициенти. Нашето мнение е, че си заслужава да залагате на снукър. Според нас най-удачния вариант преди мач е да залагате на победителя в срещата или пък да изберете директно бъдещия шампион в турнира, въпреки че това е трудна прогноза. Ако обаче търсите наистина добра възможност, съветваме ви да се спрете на залозите на живо. При снукъра те дават доста широк набор от опции, с които да спечелите. Екипът на Нострабет ви желае успех в това начинание.

Кристиян Кюлюнков
Кристиян Кюлюнков
Сертифициран Експерт
Кристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.