Betano Вземи бонуса

Залози на електронни спортове

Едни от най-модерните спортове, на които може да залагате онлайн в сайтовете на различни букмейкъри, са електронните спортове. Под това общо наименование са включени различни типове игри, които все повече и повече навлизат в средите на залаганията. Някои от вас може би вече са чували за този тип залози, но за други те са новост. Ако сте от запалените залагащи, които обичат да опитват късмета си в различни спортове, защо пък да не опитате с е-спортовете? Тук ще ви разкажем какво точно представляват те, на какво може да залагате и как да го правите. Esports индустрията нарасна значително през последните години и в момента разполага с огромни мащаби. Ако се съмнявате в това, вижте фактите в следващата точка.

Съдържание:
Съдържание:TOP

Факти за eSports индустрията

Нека стартираме с няколко доказани факта за електронните спортове, чрез които да изключим всякакви съмнения, че те не си заслужават вниманието:

 • през 2015 г. са отчетени повече от 4 600 официални събития от електронните спортове с награден фонд от общо $65 милиона;
 • очаква се през 2020 г. броят на събитията да набъбне на повече от 10 500, а общият награден фонд да надхвърли $190 милиона;
 • през 2015 г. е отчетена публика от 120 милиона души, които постоянно следят събитията от е-спортовете, а освен тях има още 115 милиона случайни зрители;
 • очакванията са през 2020 г. ентусиастите да нараснат на 286 милиона, а случайните зрители да бъдат повече от 300 милиона;
 • през 2016 г. финалите на League of Legends World Championship привличат над 43 милиона уникални зрители, а наградният фонд за победителите е $5 милиона;
 • през 2016 г. са измерени $594 милиона, които са заложени на събития от електронните спортове;
 • очаква се през 2020 г. над 15 милиона души да залагат на е-спортове, а общата сума на залозите се очаква да достигне близо $30 милиарда;

Смятаме, че тези факти са достатъчни да се убедите в огромните мащаби, на които се разполага една от най-новите и модерни индустрии. В нея се правят големи инвестиции, като за част от тях отговарят именно някои от водещите букмейкъри. Има какво да се научи за е-спортовете и има как да се печели чрез залози на тях.


Какво точно представляват електронните спортове?

Винаги ви съветваме да познавате добре един спорт преди да залагате на събития от него. И тук ситуацията е същата. Научете поне основите на е-спортовете, как протичат те, какво представляват и чак тогава започвайте да правите залози. Ако искате да сте успешни в предвижданията си на електронни спортове, съветваме ви да отделяте време за проучвания. Те са в основата на правилната прогноза.

И така, електронните спортове представляват съревнования между реални играчи, които се състезават помежду си на компютърни видео игри. В сайта за залози на bet 365 има игри, които предоставят индивидуално поле за изява, но съществуват и игри, в които всяка страна е представлявана от цял отбор. Един отбор се изправя срещу друг отбор, като победителят се определя на базата на повечето победи в конкретната игра. И след като стана дума за игрите, редно е да споменем и на кои игри се провеждат сблъсъците.

Ето това са най-популярните игри, на които се провеждат събития и турнири от т.нар. електронни спортове:

 • Dota 2
 • League of Legends
 • Counter-Strike: Global Offensive
 • StarCraft
 • Overwatch
 • Hearthstone
 • World of Warcraft
 • FIFA

Играчите и отборите могат да покажат уменията си едни на други, състезавайки се онлайн или в локална мрежа. Най-големите събития и турнири на водещите е-спортове се провеждат в специални зали, които са снабдени с големи екрани, на които се излъчват битките, а и в залата има не малко места за публика. Водещото предимство на е-спортовете е, че получават голяма популярност чрез онлайн каналите за разпространение. Има различни услуги за стриймване, в които битките се излъчват пряко. Twitch е най-популярната подобна услуга, която дори може да използвате и при BWIN залози директно в платформата на онлайн букмейкъра. Дори и в YouTube вече могат да се намерят много видеа. Освен онлайн обаче, вече има и доста телевизии, които включват в програмата си събития от електронните спортове.

Електронни спортове на живо в зала

Електронните спортове и по-точно събития от тях обикновено представляват конкретна лига или първенство. Има няколко световноизвестни шампионати, които се радват и на най-голям брой почитатели. Въпреки това нарастващото влияние на eSports индустрията кара все повече хора да навлизат в нея. Има много мъже и жени, които обичат електронните игри, а за всеки от тях е мечта да превърне хобито си в професионална реализация, от която може да печели милиони. В много държави има представители на играчи и отбори за eSports турнирите, но освен това вече се срещат и национални шампионати. В момента електронните спортове се развиват с бързи темпове и е твърде вероятно те да се превърнат в подобие на всеки един от другите спортове, като например футбол или баскетбол. Ще има вътрешни, национални първенства, от които отборите ще се класират за международната сцена. Мащабите на индустрията ѝ го позволява.


На какво да обърнете внимание преди да заложите?

Един успешен залог на събитие от електронните спортове изисква отделено време за проучване. Нужно е да се запознаете добре със събитието и участниците в него, да прегледате форма и статистика, да проучите новините и чак след това да прибегнете до залог. Много специалисти се обединяват около мнението, че когато залагате на електронни спортове, трябва да се спрете на точно определен тип е-спорт. Ние подкрепяме това мнение. Например, ако ви харесват FPS игрите като CS:GO, тогава може да се спрете на тях. Ако пък предпочитате, играете и сте фенове на мултиплейър игрите от тип MOBA, тогава за вас са Dota 2 и League of Legends.

Изборът на точно определена игра според вашия интерес, на която да залагате, най-малкото означава, че ще разбирате правилата и същността ѝ. Отгоре на всичко ще имате и желание да следите случващото се с големите отбори и играчи, които се състезават. Както споменахме, електронните спортове се излъчват по много канали, като дори се запазват и записи от игрите на топ шампионатите. По този начин вие имате шанса да изучите определени отбори и играчи, а след като сте запознати с качествата им, ще сте по-близо до точната прогноза. Като пример можем да ви дадем един футболен шампионат. Там също познавате качествата на двата отбора и знаете кой е вашият фаворит, защото следите и гледате срещите на отборите. Същият принцип трябва да приложите и при електронните спортове.

Когато залагате на е-спортове, е добре да следите и главните новини. Това важи особено когато залагате на големите шампионати, в които се състезават най-добрите играчи и отбори. Все пак това са видео игри, които са управлявани от хора, а всеки е способен да допусне грешка. Важно е да сте наясно със състоянието на играчите и отборите, доколко мотивирани са те, дали нямат някакви проблеми. Всичко това може да попречи на представянето им, което пък ще ви даде възможност да заложите правилно. С развитието на индустрията се появиха и много сайтове, които са специализирани към събитията на електронни спортове. Те следят новините около шампионатите и участниците. Чрез тези новини ще сте наясно с всичко случващо се около любимите ви играчи.


Различните пазари, които са налични

Много от пазарите, които ще срещнете при залози на електронни спортове, си приличат с тези от другите спортни събития. Ако направите своята Палмсбет регистрация, сами ще се убедите в това, когато сравните маркетите за еСпортс залози с тези на другите спортове. Все пак всички те се определят от букмейкърите, така че е нормално да има прилики. Ще ви запознаем с най-предпочитаните пазари и ще ви ги обясним.

 • Краен победител (Мачбет)
  Това е най-простият начин да заложите на едно електронно събитие, като трябва да изберете победителя в събитието.
 • Хендикап (Азиатски хендикап)
  Хендикап залозите при електронните спортове са същите както при останалите спортове – дават предимство на един от двата отбора. Вие отново избирате как ще завърши събитието спрямо предоставения от букмейкъра хендикап. Намират се възможности както за европейския хендикап, така и за азиатски хендикап.
 • Общо
  Обикновено този тип пазар се отнася за залози на общ брой “килове” или рундове за определено събитие, като конкретният вид зависи от самата игра. Залозите най-вече представляват под/над определени стойности. По този начин си приличат с пазарите за под/над брой голове или например геймове.
 • Победител на карта
  Много събития се провеждат на няколко рунда или карти. Това дава възможност на букмейкърите да предложат пазари за първа, втора или трета карта. Обикновено събитията се провеждат на 3 рунда/карти. А самите пазари за определена карта зависят от играта. Например за LoL са налични различни видове към пазара за първа карта, като първи дракон, първи барон, първа кула, т.е. кой ще ги спечели.
 • Точен резултат
  Много от букмейкърите предлагат възможност да заложите на точен резултат, като тук отново трябва да обърнете внимание на колко рунда или карти се провежда играта. Най-често събитията се провеждат на 2 от 3 победи, като това е упоменато към самия пазар в сайта на букмейкъра.
 • Дългосрочни пазари
  И при електронните спортове може да залагате на победителите в конкретни шампионати, само че трябва да сте много наясно със самия шампионат. Не е лесно да направите подобно предположение, но ако то бъде точно, със сигурност ще спечелите на висок коефициенти.

На кои събития да залагаме?

Електронни спортове - игри

Може да залагате на всички налични електронни спортове в различните букмейкърски сайтове. Имайте предвид, че в днешно време вече има и букмейкъри, които са специализирани само към предлагането на залози за е-спортове. Много онлайн оператори дори са сред основните спонсори на различните събития от eSports календара. Без значение обаче къде, в кой сайт залагате, важното е да го правите успешно. В следващите редове ще ви споделим най-големите и престижни esports турнири, за които може да следите:

The International – считан за най-голям сред eSports турнирите, като се провежда на Dota 2. Победителят в турнира през 2017 г. грабна малко повече от $10 милиона долара.

League of Legends World Championship – това е водещият турнир за играта League of Legends. Така се нарича финалната надпревара, а за нея се класират победителите от различни регионални шампионати. На финалната надпревара участват 16 отбора, разделени на групи и така два стигат до финала. Победителят през 2017 г. си тръгна с близо $2 милиона.

ESL Pro (Electronic Sports League) and ESL One – така се нарича най-големият организатор на шампионати за различни игри от сферата на електронните спортове. Към тези лиги спадат различен тип е-спортове, така че може да следите за събитията от тях.

Други, но не чак толкова популярни, колкото първите, са шампионатите:
Capcom Cup
FIFA Interactive World Cup
World Cyber Games
StarCraft II World Championship Series

На което и събитие да залагате, не забравяйте, че е важно да проучите добре участниците. В Интернет ще откриете доста информация за тази цел, така че използвайте я.


Последни съвети

На финала на тази статия бихме искали да допълним, че електронните спортове все още не са много популярни сред залагащите у нас. Влиянието им в световен мащаб обаче рано или късно ще засегне и нашата страна. Затова ви съветваме, ако ви допадат, да започнете да се интересувате от тях сега. С времето възможностите и наличните събития ще се увеличават, а това значи, че и възможностите за залози също ще растат. Не пропускайте тези възможности.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.