Зимни спортове – ръководство за успешни залози

Знаете ли какво е общото между карането на ски, пързалянето по лед и пързалянето с шейна? Това са основните движения, от които произхождат голяма част от зимните спортове. Под зимни спортове може да се разбира различни дисциплини, които се провеждат на лед или сняг. Някои от тях са хокей на лед, ски скачане, бобслей и алпийски ски, но за видовете зимни спортове ще говорим по-нататък в нашето ръководство. В него ще ви запознаем със сайтовете за залози на този тип дисциплини и какви възможности се предлагат за тях.

зимни спортове - ръководство
Бърза навигация:
Бърза навигация:TOP

Информация за зимните спортове

В основата на произхода на зимните спортове стоят различните средства за придвижване по сняг или лед. Такива са ските, кънките и шейните. На тях се основават и много от дисциплините в зимните спортове. Също така, зимните месеци обикновено не дават шанс на много спортове да се провеждат, така че в миналото зрителите се нуждаели от нещо ново, а различните видове зимни спортове им го предложили. По традиция този тип дисциплини са по-характерни за северните страни, където снегът и зимата имат дълъг сезон.

В ранните години на зимните спортове се е разчитало най-вече на природната зима за провеждането им, затова и самите дисциплини се организират на определени места. С развитието на технологиите, създаването на изкуствен сняг и поддържането на лед през по-топлите месеци, нещата се променят. Повечето зимни спортове се провеждат навън, но има и такива, които се провеждат в зала.

Нека разгледаме и най-популярните типове зимни спортове, като ще ги разпределим по използваните зимни приспособления и отборната игра. Ще отбележим основните дисциплини, които се радват на най-голяма популярност и намират място на Олимпиада.


Различните дисциплини

видове зимни спортове

Ски дисциплини

 • Алпийски ски
 • Ски свободен стил
 • Биатлон
 • Международни ски (Cross-country skiing)
 • Спускане по бабуни
 • Северна комбинация
 • Ски скокове
 • Ски балет

Дисциплини с шейни

 • Бобслей
 • Спортни шейни
 • Скелетон

Сноуборд дисциплини

 • Алпийски сноуборд
 • Бордъркрос
 • Слалом
 • Слоупстайл

Пързаляне по лед

 • Фигурно пързаляне
 • Шорттрек
 • Бързо пързаляне с кънки

Отборни спортове

 • Кърлинг
 • Хокей на лед
 • Банди

Има и други типове зимни спортове, като например снежно ръгби или снежен волейбол, но те не са чак толкова популярни. Повечето от изброените по-горе спадат в Олимпийската програма.


Най-популярните шампионати по зимни спортове

Добре е да знаете и кои са най-известните турнири за зимни спортове, за да се оглеждате за тях в сайтовете за залози.

зимни спортове - олимпиада
Зимни Олимпийски Игри

Няма спор, че това е най-голямото събитие за зимни спортове в световен мащаб. За пръв път се провеждат през 1924 г. във Франция. В началото спортовете били малко на брой, но с течение на годините и развитието на дисциплините се добавили и още такива. В днешно време спортове като алпийски ски, шорттрек и скелетон са си спечелили постоянно място в програмата на Зимната Олимпиада, която се провежда на всеки 4 години и е форумът, където всеки състезател от света на зимните спортове иска да се изяви.

Зимните Олимпийски Игри не са пропуснати от онлайн букмейкърите, така че когато се провеждат, може да се възползвате от опциите за залози, които предлагат.

Световна Купа

В света на зимните спортове съществува и Световно първенство за различни спортове. Обикновено се провежда през всеки зимен сезон и е най-голямото събитие за тези дисциплини след Олимпиадата. Някои от зимните спортове, които се радват на организиран форум за Световна купа са биатлон, алпийски ски, ски скокове, северна комбинация, ски бягане, бобслей, скелетон, кърлинг, шорттрек.

Събитията от Световните купи по зимни спортове може да следите във водещите онлайн букмейкъри.

Извън тези два големи форума, може да следите за международни състезания, както и за държавни първенства. Не за всички обаче ще имате възможност да залагате. Разбира се, тук изключение прави хокей на лед, за който имаме отделно ръководство, което ви предлагаме да прочетете. За хокея имате най-различни възможности за залози на различни първенства. Подобни местни шампионати има и по банди, така че ако харесвате този спорт, имате възможност да залагате на събития от него.


Опции за залози на зимни спортове

Наличните възможности за залози на зимни спортове варират при отделните дисциплини. Важно е да отбележим, че има букмейкъри, които предоставят някои от зимните спортове само когато има Зимна Олимпиада. Въпреки това съществуват някои дисциплини, за които ще откриете възможности, особено по време на зимния период. Тогава е моментът за провеждането им. Ще ви запознаем с най-популярните опции за залози при някои зимни спортове, като изключваме хокея на лед, понеже за него имаме подробно ръководство.

 • Алпийски ски – Победител в спускането, Да се класира на подиума (да или не), Печеливша разлика
 • Биатлон – Победител Спринт, Един срещу друг, Лидер след първа стрелба, Печеливша разлика при Преследване, Печеливша разлика Индивидуално, Победител Щафета, Поразени мишени при стрелба
 • Ски бягане – Победител, Един срещу друг, Лидер в пост при Щафета
 • Ски скокове – Печеливша разлика, Победител, Да се класира на подиума, Един срещу друг
 • Банди – Победител, Под/Над
Залози на живо на зимни спортове

Залозите в реално време на различните дисциплини от света на зимните спортове не са от най-характерните опции, които ще ви предложат букмейкърите, но ги има. Най-вероятно е да ги срещнете по времето на Зимната Олимпиада, но не е изключено да ги видите и по време на Световните купи. Рядко обаче зимните спортове намират място в секциите за залози на живо в сайтовете на онлайн операторите. По-скоро ще трябва да се задоволите с маркети преди началото на събитията.


Основни фактори при този тип залози

Въпреки че зимните спортове не са сред най-популярните опции за залози в сайтовете на онлайн букмейкърите, наличието им все пак предоставя някакви възможности. Нека ви споделим и няколко експертни съвета, на които да обърнете внимание при залозите си на зимни спортове.

Запознайте се със състезателите

Ако например решите да залагате само на събитията от Олимпиадата, това означава, че ще минават по 4 години време за вашите залози. Ако изберете този начин, съветваме ви да се запознавате добре със състезателите и успехите им в последно време. Все пак, по-добрата идея изглежда да следите всеки сезон на избрания от вас зимен спорт, за да сте наясно с новите имена и звезди в дисциплината, както и настроението на участниците преди конкретно състезание.

Прегледайте статистически показатели

Имайте предвид, че някои състезатели по зимни спортове може да не са се представяли на високо ниво преди Олимпиада, но за нея да са готови на максимум. Просто този форум е най-големият, където могат да се изявят и поради тази причина те хвърлят всички усилия за добро представяне в него. Важно е да намерите статистика за играчите от последните им представяния, което ще ви помогне да направите цялостния си анализ върху събитието, преди да заложите.

Гледайте събитията

Ако решите да залагате сериозно на зимни спортове, препоръчваме ви да наблюдавате избраните дисциплини при такава възможност. Ако следите само новините и преглеждате резултатите от събитията, едва ли ще съумеете да си направите ясна преценка за състоянието на играчите. Нашият съвет е да отделите време и да гледате събитията с картина на живо. Това едва ли ще е голям проблем, ако залагате само на Олимпиадата, понеже тогава и самите събития са лесни за намиране с картина в реално време.

Бъдете постоянни при отборните спортове

Този тип зимни спортове обикновено се свързват с първенства, наподобяващи тези на футбола или баскетбол например. Това означава, че трябва да постоянствате и да следите случващото се в лигата и отборите, ако искате да постигнете дългосрочен успех. Хубавата новина е, че малко хора залагат на подобни спортове като банди, което ще ви даде възможност да се възползвате от високите коефициенти, които се предлагат от сайтовете за залози.


Струва ли си да се залага на зимни спортове?

Зимните спортове се характеризират с определена специфика, която едва ли ще се хареса на всеки фен на залозите. Въпреки това обаче те са достатъчно популярни, за да имат богата маса от фенове. В крайна сметка, след като само заради тях се организират Олимпийски игри, това само по себе си означава много за качеството и професионализма в повечето дисциплини от зимните спортове. Нашето мнение е, че наистина има типове зимни спортове, на които си заслужава да се правят прогнози. Всичко опира до желанието на залагащия да бъде в час със случващото се при тези спортове, за да може шансовете му за успех да бъдат големи. Надяваме се да сме ви били полезни с отразяването на основните аспекти при зимните спортове в нашето професионално ръководство. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас. Желаем ви успех.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.