Залози на хандбал – ръководство за успешни прогнози

Един от най-популярните отборни спортове в наши дни, който е характерен както за мъже, така и за жени, е хандбал. Той се характеризира с доста динамична игра, която се радва на много фенове по света. В много държави има организирани национални първенства по хандбал, а освен всичко има и международни лиги за клубни и национални тимове. Наред с това хандбалът попада и в сайтовете за онлайн залози, които предоставят разнообразни опции за събитията от този спорт. Точно затова решихме да напишем и настоящото ръководство, в което ще обърнем внимание на различни аспекти от играта, произхода на хандбала и други важни характеристики, които да ви помогнат при залозите.

Бърза навигация:
Бърза навигация:TOP

История на хандбала

Историческите извори свързват играта хандбал с древните римляни, като има сведения, че са практикували подобен спорт. По-късно, през Средновековието, подобни игри се провеждали и в пределите на Франция и Гренландия. През 19 век обаче хандбалът започва да проблясва като спорт в държавите на Дания, Чехия, Украйна и Германия. Въпреки че на различните места го наричали по различни начини, идеята на самия спорт била една и съща.

Познатият ни днес хандбал се ражда в края на 19 век, като произлиза от страните в северната част на Европа, основно в Швеция, Норвегия, Дания и Германия. През 1906 г. били написани и първите правила в този спорт, като това сторил датският учител по физическо Холгер Нилсен. Тези правила обаче претърпели промени през 1917 г., когато били модернизирани. Това сторили трима германци – Макс Хайзер, Карл Шеленц и Ерих Кьоних. В крайна сметка, правилата претърпели още промени 2 години по-късно, когато Карл Шеленц сам ги подобрил. Първите международно хандбални срещи се провели по тези правила. Първият мъжки хандбален двубой се играе между Германия и Белгия през 1925 г., докато първият женски хандбален мач се провежда през 1930 г. между съставите на Германия и Австрия.

През 1928 г. е създадена Международната Аматьорска Федерация по Хандбал, докато през 1946 г., със създаването на Международната Федерация по Хандбал, спортът става напълно професионален. През 1936 г. мъжкият хандбал влиза в Летните Олимпийски игри в Берлин, докато дебютът на Олимпиада при жените се случва на игрите в Монреал през 1976 г. Между тези години играта се популяризира доста, най-вече в Източна Европа, и събира все повече фенове.

Първото световно първенство по хандбал за мъже се провежда през 1938 г., докато при жените това се случва през 1957 г. В днешно време съществуват и подобни шампионати за младежи. Спортът има доста поддръжници по целия свят и се практикува както от професионалисти, така и от ранна детска възраст.

Интересни факти за хандбала
 • Смята се, че хандбалът е комбинация от спортовете футбол, баскетбол и водно поло.
 • Освен добре познатия хандбал в зала, има и плажен хандбал, който се провежда на пясъчен корт.
 • Топката за игра варира в размери при мъжкия, женския и детския хандбал, като при децата дори е по-мека, за да се избегнат контузии.
 • Мнозина смятат и определят хандбала като втория най-голям спорт в Европа след футбола.
 • Счита се, че хандбалът е вторият най-бърз спорт в света след хокея на лед.

Основни правила

В следващите редове ще разгледаме някои от най-важните характеристики на спорта хандбал. Ще видим как се провежда и кои са основните му правила.

Игрище и топка за игра

хандбал терен

Теренът за игра на хандбал притежава правоъгълна форма, като е с размери 40 х 20 метра. В двата края на игрището, по средата, има по една врата за всеки тим. В центъра на терена има линия, която разделя двете полета. На полето има още няколко линии, които си струва да отбележим. На 4 метра пред вратата е ограничаващата линия за вратаря. На 6 метра от гол линията пък се намира полукръг, който оформя вратарското поле. В това поле може да бъде само вратарят на отбора. На 7 метра пред вратата е линията за изпълнение на наказателни удари, а на 9 метра пред гол линията, отново във формата на полукръг, се обозначава мястото за изпълнение на свободните удари. Това са най-важните характеристики на игралното поле.

топка за хандбалВратите в двата края на игрището са два метра високи и три метра широки, като са здраво захванати за земята. Всяка врата има и мрежа, чиято цел е да задържи топката във вратата, след като е отбелязано попадение. А самите голове се отбелязват с помощта на топка. Хандбалната топка има сферична форма, като е изработена от кожа или синтетични материали. Не е позволено да има хлъзгава повърхност, за да не се плъзга от ръцете на играчите. Топката при професионалистите е с обиколка 23-24 см и тежи между 425 и 475 грама.

Отбори и времетраене

Отборите в хандбала се състоят от по 14 играчи за всеки, но само 7 от тях могат да бъдат титуляри за даден отбор. 6 от тях са полеви играчи и има още един вратар. Останалите 7 души в отбора пък играят ролята на резерви. Няма ограничение в броя на смените, които могат да се извършват по време на мача. Ако обаче даден състезател е дисквалифициран или изключен, той не може да бъде заменен. Важно условие за смените е те да се извършват само от собствената линия за смяна.

В професионалния хандбал времетраенето на един хандбален мач е общо 60 минути, като това време се разделя на две полувремена по 30 минути. Между тях има пауза, която продължава 10-15 минутки. След като двата тима се върнат на игрището, те разменят своите полета, по подобие на футбола. В регулярните шампионати равенството е възможност като краен изход в хандбален мач, но ако срещата се провежда в турнир и резултатът е равен след края на редовното време, тогава се провеждат продължения. Играят се две продължения от по 5 минути с едноминутна пауза помежду им. Ако и след тях не се определи победител, тогава се изпълняват наказателни удари или т.нар. дузпи. Те, както по подобие на футбола, са по 5 за всеки отбор и се изпълняват по още при нужда.

Всеки отбор има право на 3 таймаут-а по време на мач, но максимум два за едно полувреме. Всеки таймаут е в рамките на една минута и за да го поиска, отборът трябва да притежава топката. По време на таймаут таймерът на срещата се паузира.

Как протича играта и какви са правилата ѝ?

Основното правило в хандбала е, че този спорт се провежда с ръце. Играчите си подават топката с ръце и отбелязват голове също с ръцете си. Тук играта с крак е забранена за всички полеви играчи. Целта в хандбала е да се отбелязват попадения в противниковата врата. Победител в срещата е този отбор, който завърши с повече отбелязани попадения.

Има някои основни положения при играта, която хандбалните състезатели трябва да спазват. Когато те получат топката в ръка, могат да я подадат, да я запазят или пък да стрелят с нея към вратата. Когато я притежават обаче, те трябва да дриблират с нея, подобно на дрибъла в баскетбола. Могат да я носят в ръцете си максимум 3 крачки, като при повече се отсъжда нарушение, освен ако не са дриблирали с топката.

хандбал игра

Има много важно правило в играта, което важи за атакуващия и защитаващия се отбор. Никой от тях няма право да навлиза в т.нар. Гол зона (Goal area), очертана в полукръг с радиус 6 метра пред вратата. Нито атакуващият тим, нито защитаващият се могат да стъпят в тази зона, освен при едно условие. Атакуващият тим може да влезе в зоната при опит за пас или отбелязване на попадение, но само ако движението с ръка е завършено преди играчът да докосне полето. Например, ако скочи малко пред линията и вкара топката във врата, като се приземи в гол зоната, няма да се отчете нарушение и голът ще бъде зачетен.

Що се отнася до вратарите, те могат да пренасят топката в ръцете си в тяхната вратарска зона, но не и извън нея. Те могат да се включат като полеви играч, но тогава важат всички правила в играта, които са налице за полевите състезатели. Освен всичко, не е позволено подаване към вратаря, ако той се намира във 6-метровата вратарска зона. Вратарите са единствените, които имат право да използват краката си, докато пазят.

Ако даден отбор проточи атаката си над 45 секунди, може да се отсъди притежание за противника. Дори да се извършват подавания между играчите на един отбор, но без да има за цел да атакува, отново съдиите могат да отсъдят т.нар. “пасив”. Идеята на хандбала е бързата и атакуваща игра.

Друго важно правило е, че когато топката пресече пределите на игрището, се изпълнява странично хвърляне или пък вратарско хвърляне. При изпълнение на дузпа играч застава сам срещу вратаря на 7-метровата линия, като не може да я пресича. Вратарят има право да излезе максимум до 4-метровата линия в опит да спаси наказателния удар.

Истината е, че правилата на хандбала наподобяват доста от изискванията в спортове като футбол и баскетбол, така че не очакваме да ви затруднят. Съветваме ви да изгледате няколко мача или поне няколко репортажа на различни мачове, за да добиете ясна представа как протичат мачовете. Така ще придобиете нужното, за да бъдете по-близо до успешните прогнози.


Кои са най-известните турнири и лиги по хандбал?

В тази точка от нашето ръководство ще разгледаме основните хандбални шампионати, за които да следите в сайтовете за залози. Те ще ви предложат емоции от най-високо ниво в този спорт и на тях си заслужава да залагате, понеже ще ви дадат и нужната информация, с която да подготвите своите прогнози.

хандбал турнири
Световно първенство по хандбал

Организира се от Международната Хандбална Федерация, като има формати за мъже и жени. Първото Световно първенство при мъжете е организирано през 1938 г., а при жените – 1957 г. И в двата варианта в шампионата участват по 24 отбора. Доминатори в Световното хандбално първенство са европейски държави. Организират се още Световни първенства и за юноши.

През последните години Световният шампионат се провежда на всеки две години, като се пада на нечетно число. Събитията от този форум могат да бъдат намерени с опции за залози в сайтовете на онлайн букмейкърите.

Олимпийски игри

Хандбалът е и олимпийски спорт, така че може да следите за него и по време на летните Олимпиади. И тук има дисциплини както за мъже, така и за жени. Както знаете, Олимпиадите се провеждат на 4 години, като това поле за изява е едно от водещите за националните тимове по хандбал. Отново доминират европейските отбори.

Европейско първенство

Наред с другите международни хандбал шампионати може да обърнете внимание и на Европейското първенство по хандбал, което се провежда за мъже и жени. Организатор е Европейската Федерация по Хандбал, която отговаря за надпреварите при мъже и жени. Първият шампионат е организиран през 1994 г. В него сили мерят най-добрите национални отбори по хандбал на Европа, като в квалификациите отборите са 38 при мъжете и 27 при жените, а на финалите са по 16.

Европейският шампионат се провежда на всеки две години, на четно число. Турнирът служи и като квалификация за горните два шампионата.

Шампионска лига

Най-оспорваното клубно първенство в света на хандбала е Шампионската лига на Европейската Хандбална Федерация. Шампионатът се организира от 1956 г. насам, като през 1993 г. придобива текущия си формат. Организира се на сезони всяка година, по подобие на футбола. В груповата фаза на шампионата участват 28 тима. Това е най-престижното съревнование между клубните отбори на Европа и за него също ще откриете опции за залози в сайтовете на букмейкърите.

Национални шампионати

В допълнение на горните първенства ще ви разкажем и за националните първенства по хандбал, на които си струва да обърнете внимание. Те се следят от онлайн букмейкърите и за събитията се предлагат опции за залози. Също така, следейки тези първенства, ще бъдете наясно със състоянието на отборите и играчите както в ШЛ, така и за националните мачове. Ето и кои са водещите държави, чиито първенства по хандбал предлагаме да следите:

 • Германия
 • Испания
 • Унгария
 • Франция
 • Полша
 • Дания

През 1961 г. е създадена и Българската хандбална лига за мъже. Контролният орган на шампионата е Българската Федерация по Хандбал, която отговаря и за женската ни лига. Тя също е организирана през 1961 г. Двете ни първенства не се радват на огромен зрителски интерес, но през последните години все повече се развиват и покачват нивото на спорта в България.


Налични опции за залози

След като вече познавате основния правилник в хандбала и знаете кои са водещите първенства и лиги от този спорт, може да се насочим и към възможностите за залог. При различните букмейкъри те може да се различават, но едва ли ще усетите тези разлики. Повечето букмейкъри имат хандбала като основен спорт и за него предоставят най-различни опции за залози. Някои от тях може да познавате и от други спортове. Важно при избора ви на букмейкър е да проучите и нивата на коефициентите за събитията и пазарите, на които ще залагате. Ето и кои са водещите хандбални маркети:

 • Победител в мача
 • Двоен шанс
 • Двоен резултат
 • Печеливша разлика
 • Общо за отбор
 • Общо голове в мача
 • Залози за полувреме
 • Хендикап резултат
Залози на живо на хандбал

Хандбалът е спорт, който предлага възможности за залагания в реално време. Тях ще откриете в съответните секции на онлайн операторите. Динамичността в хандбала предразполага много бърза смяна на определени пазари и коефициентите към тях. На живо те се сменят динамично и често предлагат много добри стойности. При залозите си в реално време ще може да поставяте прогнозите си на някои от горните опции, но и на други. Те включват следващ гол в мача, резултат до полувреме, резултат до минута и други. Важно е да отбележим, че има онлайн оператори, които ви предоставят и картина на живо от определени събития, което е още един плюс във ваша полза.


Ключови фактори при залозите на хандбал

Някои от вас може би се досещат, че хандбалът предлага възможност за използването на стратегии, които са характерни и в други отборни спортове. Все пак обаче нека изтъкнем някои важни съвети, на които да обърнете внимание при подготовката си за залози на хандбални мачове.

Разберете правилата

От изключително важно значение е да разбирате играта и начинът на провеждането ѝ. Това се налага, за да не се чудите при избора на даден маркет в сайта на букмейкъра. Нашето мнение е, че правилата в хандбала не са никак сложни за разбиране, така че ще ви отнеме много кратко време да положите здрави основи за своите прогнози, разбирайки играта.

Следете конкретни първенства

Нашето мнение е, че ще ви бъде от полза, ако се спрете на някои от водещите европейски първенства по хандбал и ги следите. Четете новините и обзорите за случващото се в тях и какво се очаква в предстоящите срещи. По този начин ще сте наясно с лигата, а и ще имате възможност да следите спорта целогодишно, понеже националните турнири са през няколко години и траят няколко седмици. Доста по-добър вариант е към тях да включите и водещите хандбални първенства.

Анализирайте отборите

След като сте си избрали един или повече шампионати по хандбал, съветваме ви да проучите отборите и рейтингите, които специалистите им дават. Опознайте съставите, вижте какви са историческите им успехи и с какви играчи разполагат. Може да проучите кои от тях са национали и ключови играчи за отборите си. Опитайте се да разберете и използваната схема и техника за игра на отборите, дали залагат на по-защитна тактика или пък предпочитат атаката.

Прегледайте статистика

По време на анализите си за даден хандбален мач задължително включете и преглед на статистическите данни. Анализирайте последните резултати и тези в директните сблъсъци между двата тима. Вижте дали някой от отборите се бори за нещо през сезона и какви са целите му. Прегледайте дали отборите записват резултатни срещи или пък мачовете с много голове не са характерни за тях. Всичко това ще ви приближи до успешната прогноза.


Струва ли си да се залага на хандбал?

Играта хандбал определено придава зрелище на мачовете си и ги прави интересни за зрителя. Спортът е достатъчно динамичен, за да разпали интереса на хората, които досега не са имали пряк досег с него. Нашето мнение е, че хандбалът може да бъде и доходоносен, така че си струва да му обърнете внимание. Смятаме, че си заслужава отделеното време и според нас спортът хандбал е сред най-удачните за следене и поставяне на залози. Екипът на Nostrabet ви желае късмет с това.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.