Частичен Cash Out – какво представлява и как работи?

В ерата на развитието на технологиите и интернета, в сайтовете на букмейкърите се появиха доста нови възможности, които са налични за играчите. Една от тях е кеш аут функцията, която промени завинаги онлайн залагането и даде възможност за съставянето на доста стратегии, базирани на тази опция. Тази опция е изключително търсена от играчите и вече букмейкърите с кеш аут са наложени като стандарт в индустрията. Впоследствие опцията разшири своя обхват и така се появи частичното затваряне на залога или частичният cash out. Именно за него ще ви разкажем в следващите редове.

използване на частичен cash out
Съдържание:
Съдържание:TOP

Същност на частичния кеш аут?

Опцията за частичен кеш аут (позната още като partial cash-out) в букмейкърските сайтове произлиза от cash out функцията, така че нека първо споменем някои неща за нея. Кеш аут опцията е позната още като функцията Затвори залог. Тя дава възможност на залагащите да спрат свой залог преди той да е приключил, т.е. имате шанса да затворите залога си още преди да е настъпил края на събитията в него. Това, от своя страна, предоставя възможността да си гарантирате определена печалба, затваряйки залога си, или пък да минимизирате загубите. След като веднъж сте затворили залога си, вече не ви интересува крайният изход от събитията. При частичният кеш аут обаче нещата са малко по-различни.

Както и името на опцията показва, тя отново дава възможност за извършване на cash out, но в частичен вариант. Чрез частичния кеш аут потребителите могат да затворят част от залога, т.е. да приберат определена сума директно към сметката си, и все още залогът да бъде активен, но с променена стойност. По този начин си осигурявате определена сума от направения залог и в същото време залогът ви остава активен, като продължавате да се борите за конкретна сума пари, надявайки се да спечелите и нея.

В голяма част от букмейкърските сайтове частичната кеш аут функция се активира чрез специален слайдър, при който потребителят избира каква сума иска да прибере. На база на желаната сума, функцията автоматично изчислява сумата, с която залогът остава активен и преизчислява потенциалната печалба спрямо текущото развитие на активните срещи.

Каква е разликата между частичния и пълния кеш аут?

Основната разлика е, че при cash out опцията вие затваряте залога си напълно, осигурявайки си определена сума, а при частичния cash out прибирате определена сума и залогът ви остава отворен, т.е. не го затваряте напълно.


За кои спортове е налична опцията?

Частичното затваряне на залог е налично за голям брой спортове, но не за всички. До голяма степен, ако за конкретния спорт и събитие е налична кеш аут опцията, това означава, че и частичното затваряне на залога ще е налице. Нужно е да проверите правилата и условията на всеки сайт, за да видите за кои спортове и събития кеш аут-а ще бъде наличен. Най-вече функцията се среща при следните спортове:

 • Футбол
 • Тенис
 • Баскетбол
 • Хокей на лед

Също така, добре е да проверите и правилата за частичното затваряне в конкретния букмейкърски сайт. Обикновено, частичният кеш аут не може да бъде извършен за сума по-малка от направения от вас залог, а също така, максималният частичен cash out не може да бъде по-голям от очакваната максимум сума на залога при пълен кеш аут.


Кога да затваряме залог частично?

Нашият съвет е да прецените сами дали да затворите частично своя залог, на база на самия залог и неговото развитие. Например, ако сте направили залог от 5 събития в права колонка и ви остава само 1 прогноза до пълния успех, вероятността букмейкърът да ви предложи висока сума на кеш аут е голяма. В такъв случай вие може да затворите залога си частично, като си осигурите определена печалба и продължите да участвате в залога, т.е. ако и последната прогноза излезе, ще получите още сума по сметката си.

Другият вариант за частичен кеш аут може да бъде при неблагоприятно стечение на обстоятелствата, когато залогът ви не върви добре. Ако все пак имате опция за извършване на частичен cash out, можете да минимизирате загубите си като приберете част от сумата към акаунта си и все пак оставите залога си активен, надявайки се да получите някаква печалба.

Няма точно определен момент, в който да затворите залога си, било то напълно или отчасти. Всеки път сумата за затваряне ще бъде различна и точно затова е най-добре да преценяте нещата на момента. Ако сумата за частичен кеш аут ви устройва за развитието на залога ви, тогава може да го затворите, но ако не си заслужава, няма смисъл да активирате функцията.

Съвет:

Може да използвате частичен cash out, за да приберете сумата на залога си обратно и все пак да оставите залога си активен с остатъка. По този начин все едно сте извършили безплатен залог, какъвто се среща под формата на бонуси от букмейкърите, но в този случай няма да има нужда да спазвате определени правила и условия.


Пример за използване на частичен кеш аут

Нека онагледим една примерна ситуация за използването на частичен кеш аут на залог, направен на множествена селекция с 5 събития и общ коефициент 10. Заложили сме 10 лева, което означава, че очакваме 100 лева печалба. Приемаме, че 4 от селекциите ни вече са познати и очакваме още 1 прогноза, за да постигнем пълната си печалба от самия залог. Последният мач се развива в наша полза. В този момент букмейкърът ни предлага кеш аут на стойност 60 лева:

 • Вариант 1: затваряме частично и залогът ни печели
  Използваме възможността за частичен кеш аут, като прибираме сумата от 40 лева към акаунта ни и оставяме залога си активен. На пръв поглед, някой може да си помисли, че с остатъка от залога ще можем да спечелим още 60 лева (100 – 40), които остават от пълната потенциална печалба, но това не е така. Извършва се преизчисление на залога и ако той спечели, ще получите още 30 лева. При това положение, ние вече сме си гарантирали 40 лева от частичното затваряне или с други думи – чиста печалба от 30 лева за направения залог. Ако и последната прогноза се окаже правилна, ще получим още 30 лева към акаунта си.

  Няма как да използваме частично затваряне и с всички прибрани суми да достигнем пълната потенциална печалба от направения залог.
 • Вариант 2: затваряме частично и залогът ни губи
  Стигаме до момента, в който затваряме частично и прибираме 40 лева към акаунта си. Залогът ни остава активен и очакваме още 30 лева печалба, но направената от нас прогноза за оставащата среща не се случва. При това положение, ние сме си гарантирали изплащане от 40 лева и чиста печалба от 30 лева, като след уреждането на целия залог не получаваме нищо, след като той е губещ.

  В крайна сметка, далеч по-добре е да си гарантираме определена печалба предварително, отколкото да загубим всичко.

Нашето мнение за функцията

Опцията за извършване на частичен cash out е изключително удобна и полезна за залагащите. Няма спор, че пускането ѝ във все повече платформи за спортни залози ще даде един плюс на потребителите и ще им предостави възможност за разнообразни залагания. Частичният кеш аут е едно прекрасно допълнение както на пълната cash out опция, така и на автоматичния кеш аут, които се предлагат по сайтовете за залози в България. Съветваме ви да опитате опцията на няколко залога, за да усетите от първо лице как работи тя. След като вече може да я разбирате напълно, идва времето, в което да започнете базирането на определени стратегии на нея. Частичното затваряне на залога може да се превърне в един много добър помощник за вашите залози, който да ви помогне за натрупване на печалби или за минимизиране на загубите.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.