Баскетбол – начини на залагане и печалба

Няма спор, че играта баскетбол е една от най-известните по цял свят. Освен че се практикува от много любители и професионалисти, баскетболът е и един от основните спортове, на които може да се поставят залози. В днешно време онлайн букмейкърите предлагат най-различни опции за залози на баскетбол, което превръща този спорт във водещ. Точно затова решихме да напишем специално ръководство, което да ви запознае отблизо с играта, опциите за залози и стратегиите, които може да използвате при съставянето на прогнозите си.

Съдържание

Кои сайтове за залози предлагат баскетбол?

У нас баскетболът е сред най-популярните спортове, на които може да се залага. Разбира се, той отстъпва на футбола по популярност, но пък може да спори с тениса за втората позиция. Всички водещи онлайн букмейкъри предлагат залози на баскетбол, като този спорт е и един от основните им. В таблицата по-долу може да видите в кои онлайн букмейкъри ще намерите топ предложения за залози на баскетбол:

Bet365Рейтинг: 9.6/10
Bet365 спортни залози
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad
bonus icon
Bet365 Начален Бонус за Нови Клиенти

История на баскетбола

За разлика от някои други спортове, баскетболът не е тип еволюция на някой друг спорт, а е съвсем отделна дисциплина, измислена от д-р Джеймс Нейсмит, който е роден през 1861 г. в Канада. Историята разказва, че той бил учител по физическо, но интересът му към измисляне на нов тип занимания явно бил доста голям. През 1891 г., докато Нейсмит работел като учител по физическо възпитание, бил изправен пред сериозен проблем. Той трябвало да предложи вид спорт, в който учениците да развиват своята атлетичност, но освен това спортът трябвало да се играе в зала, на закрито.

В началото идеята на Нейсмит била да сътвори нещо ново, съчетавайки спортовете футбол и лакрос, но впоследствие се отказал от тази идея. В този момент у него се родила идеята да измисли баскетбола като вид спорт. Началната концепция взел от игра, която знаел от ученическите си години. Нейсмит решил, че учениците му ще харесат новата игра и веднага им я обяснил, подготвяйки първия баскетболен мач. На игрището имало 2 кофи за праскови и една футболна топка. Всеки тим бил съставен от по 9 играчи, като една от историите зад това гласи, че класът на Нейсмит бил от 18 души и за да не остави никой извън терена, той дал шанс на всички. Целта на двата отбора била да вкарат топката в закачените нависоко кофи. По онова време кофите не били пробити в долната си част, така че при всяко вкарване на топката тя трябвало да бъде извадена, преди играта да продължи. По онова време все още не е бил въведен и добре познатия ни дрибъл с топката. Разбира се, в модерния баскетбол всеки отбор е представен от петима играчи на терена.

С измислянето на новия спорт, д-р Нейсмит приложил и 13 правила на играта, които дали основата на съвременния баскетбол. Новият спорт имал забележителен успех в Щатите и феновете го харесали. С течение на времето той се развил още повече, като освен това се пренесъл и в други държави, а през 1936 г. баскетболът става част от Олимпийските игри в Берлин. В следващите години се зараждат все повече нови и нови баскетболни федерации и организации. През 1946 г. е създадена Баскетболната асоциация на Америка, а малко по-рано, през 1932 г., е създадена и Международната Федерация по Баскетбол – FIBA.

Интересни факти
 • В началото баскетболната топка най-вече била в кафяв цвят, но впоследствие все повече се използвал оранжевия. Първата компания, която започнала да произвежда официални баскетболни топки, е Spalding. Тя създава топките в NBA от 1983 г. насам.
 • NBA е създадена през 1949 г. след сливането на Баскетболната асоциация на Америка и Националната баскетболна лига.
 • През 1967 г. забивките в баскетбола били определени като незаконни, против правилата, но 9 години по-късно това правило било зачеркнато.
 • Майкъл Джордан се смята за един от най-добрите баскетболни играчи на всички времена. Неговият актив от 5 987 точки в кариерата му го превръща в истинска баскетболна легенда.

Основни правила на играта

След като разгледахме откъде произлиза играта баскетбол, нека се насочим и към нейните основни правила. Без тях няма как да очаквате успех в залозите си на този спорт в дългосрочен план, така че ви препоръчваме да се запознаете добре поне с основните принципи на играта.

Терен, отбори и времетраене

баскетболно игрище

Баскетбол обикновено се играе в затворени зали, които разполагат със специални игрища. Баскетболният терен по принцип е с дължина около 28 метра, но може да варира в различните държави и първенства. Широчината му пък е 15 метра. В двата края на игрището има баскетболни кошове, които са на височина 3,05 м. Теренът е разделен по средата, а освен това има елипсовидни линии и около двата коша. Например, линията за изстрели от наказателни удари е на разстояние 4,57 м от коша, докато линията на тройката се различава при отделните възрастови групи, като при NBA например е разположена на 7,28 м от целта.

Всеки отбор излиза с по петима баскетболисти на игрището, като е позволено освен тях да има още 7 на резервната скамейка. Няма ограничение в броя на смените, които могат да се извършат по време на мач. Важното е в момента на смяната играта да бъде спряна.

Една баскетболна среща може да варира във времетраенето си, но обикновено се играе в рамките на 40 минути, разделени на 4 части от по 10 минути. Въпреки това има някои лиги, в които всяка част е по 12 минути, които образуват 48-минутен мач. Такива лиги са NBA и Китайската Баскетболна лига. Между всяка четвърт има почивка, която е най-дълга след края на втората част, когато е и полувремето. Часовникът в баскетбола спира при всяко прекъсване на играта. Ако в края на срещата резултатът е равен, се играе продължение, което обикновено е 5 минути. Ако и тогава резултатът е равен, се играе ново продължение.

Как стартира и протича играта?

Целта на баскетболната игра е даден отбор да отбележи повече точки от противника. Началото на мача стартира с хвърляне на топката във въздуха от рефера, като двама играчи от всеки тим скачат, за да спечелят първа топка. Когато един отбор атакува, той има 24 секунди, за да завърши атаката си. Ако противников играч прекъсне атаката, но след това загуби топката, времето започва да тече отново. Освен това атакуващият тим има 8 секунди, за да премине в половината на противника. В противен случай се свири нарушение. Другият отбор трябва да се защитава и да се опита да попречи на атакуващия тим да отбележи кош. Когато има вкаран кош, противниковият отбор стартира своята атака с пас зад крайната си линия.

баскетбол игра

Изключително важно правило е топката да се пренася чрез дрибъл или подаване. Един играч няма право да носи топката с ръце.

Нарушения

Баскетболът не е спорт, в който се използва директен контакт между състезателите. Затова в правилника има и вписани нарушения. Разбира се, високият интензитет на играта, особено на най-високо ниво, предразполага за извършването на фалове. Нарушение се отсъжда, когато играч направи непозволено съприкосновение с противников играч. При отсъждането на нарушение часовникът спира и отборът, който получава фала, има правото върху топката.

Има различни видове нарушения, като най-популярните от тях са задържане, бутане, неправилно блокиране, препречване и неправилно отнемане на топката. Когато нарушението е направено в полето за 2 точки около коша, тогава се отсъждат 2 наказателни удара. Ако нарушението е извън това поле при опит за отбелязване на три точки, тогава фаулираният играч получава правото да изпълни три наказателни удара. Има и случаи, в които играч вкарва топката в коша за 2 точки и в същото време е фаулиран. Тогава получава правото на 1 наказателен удар. Ако пък нарушението не е направено при опит за стрелба, тогава фаулираният отбор получава топката на най-близкото място извън терена, до което е направено нарушението.

Важно е да отбележим, че при 5 лични нарушения от един и същ баскетболист, той няма право да продължи срещата и трябва да бъде заменен от свой съотборник. Също така, ако даден отбор е направил повече от позволените нарушения за една четвърт, фаулираният играч получава 2 допълнителни изстрела от наказателната линия за всяко следващо нарушение.

Точкуване

От важните правила в баскетбола, остана да се спрем и на метода, по който се определят точките за всеки отбор. Има три вида точки, които се присъждат в играта:

 • 1 точка – всеки свободен изстрел след нарушение носи една точка;
 • 2 точки – всеки изстрел или забивка от вътрешността на полето пред коша носи в актива на отбор две точки;
 • 3 точки – всеки удар извън очертанията на полето за три точки пред коша, който намери целта, носи в актива на отбора максималните три точки. Играч няма право да настъпва линията при този изстрел, в противен случай кошът му може да донесе само две точки;

В самата игра баскетбол има още куп термини, стратегии и материали, с които може да обогатите знанията си, но разказаното дотук стои в основата на играта. Всичко това ще ви бъде достатъчно да разработите своите печеливши стратегии за баскетбол и да запишете дългосрочни успехи от залозите си.


Най-известните баскетболни първенства

Ръководството ни няма да бъде напълно изчерпателно, ако не ви предложим и най-известните баскетболни шампионати, за които да се оглеждате. Разбира се, за тях букмейкърите предлагат най-разнообразните оферти и опции за залози, така че ви препоръчваме да се запознаете с тях.

баскетбол турнири
NBA

Националната Баскетболна Асоциация е най-високото ниво на баскетбол в целия свят. Всеки професионален играч би искал да бъде част от NBA. Шампионатът включва 29 отбора от САЩ и 1 от Канада. Всичките 30 тима са разпределени в две конференции – Източна и Западна. В отделните конференции също има разпределение на отборите по дивизии. В редовния сезон отборите изиграват по 82 мача, след което следват плейофите. За тях се класират осемте топ отбора от всяка конференция.

По време на плейофите се играят няколко мача между двата тима във всяка двойка, като победителят се определя по формулата 4 от 7. Който пръв постигне 4 победи, продължава напред. Всяка конференция излъчва своя шампион, а когато това се случи се провеждат големите финали в NBA. В тях един срещу друг се изправят победителите в Източната и Западната конференция. Победителят във финалните битки се определя за шампион на сезона в НБА.

Ако търсите баскетболно първенство, на което да залагате, NBA със сигурност е вашият топ избор. За мачовете от тази лига ще откриете и най-много възможности за залози.

Евролига

Без никакво съмнение, Euroleague е най-оспорваната лига по баскетбол в Европа. Тя стартира съществуването си в текущата формула през 2000 г., като заменя FIBA EuroLeague турнира, познато още като Европейска Купа. Финалите на Евролигата включват 16 тима, които играят всеки срещу всеки на разменено гостуване. За плейофите се класират първите 8 тима в подреждането.

Между тези 8 тима се провеждат серии с мачове на 3 от 5 победи, за да може да се определят последните 4 тима в надпреварата или т.нар. Final Four. Последните 4 тима се срещат в полуфинални сблъсъци, като победителите спорят на финала, а загубилите в полуфиналите играят за трета позиция. Мачовете от финалната четворка са по 1 във всяка фаза, като се играят на неутрален терен. С финалната четворка завършва и последната фаза от сезона в Евролигата, като накрая се излъчва и шампиона в турнира.

Международни първенства - Световно, Европейско, Олимпийски игри

В допълнение на горните две първенства може да обърнете внимание и на водещите международни шампионати по баскетбол. В това число влизат Световното първенство, Европейското първенство и Олимпиадата. Последната се провежда на всеки 4 години, също както и Световното, но пък Европейското по баскетбол е на всеки 2 години.

Разбира се, на международни първенства може да обърнете внимание и на женския баскетбол, но разбира се, най-много информация и опции за залози има при мъжките турнири.

Шампионати от различни държави

Към всички споменати шампионати и турнири ще добавим и топ първенствата по баскетбол, които може да следите. Мачовете изобилстват през уикенда, така че винаги можете да намерите добри възможности. Ето и кои първенства ви съветваме да следите:

 • Испания
 • Турция
 • Гърция
 • Италия
 • Русия
 • Литва
 • Германия
 • Китай
 • Аржентина

Разбира се, любителите на спорта у нас могат да обърнат внимание и на Българската лига по баскетбол, която също се предлага във водещите сайтове за залози в страната. Тя също предоставя интересни опции за игра.


Налични възможности за залози на баскетбол

По-долу ще изброим кои са топ маркетите за залози на баскетбол, върху които можете да изградите своите стратегии.

 • Победител
 • Хендикап резултат
 • Общ брой точки – под/над
 • Резултат за полувреме
 • Резултат за четвърт
 • Брой точки за отбор

Ако съумеете да разберете тези основни опции за залози, определено може да се каже, че знаете доста от това как се залага на баскетбол и как да постигнете успех.

Залози на живо на баскетбол

Както знаете, при залозите на живо вие правите вашите предположения при променящи се коефициенти. Така е и с пазарите, които се менят спрямо резултата на срещата и оставащото време до края. При баскетбола резултатите се менят доста динамично, а със същата скорост се променят и наличните опции. Нашият съвет е да обърнете внимание на залозите в реално време на баскетбол, понеже чрез тях ще имате възможността да спечелите на доста добри коефициенти. Често ще ви се отвори шанс да заложите на обрат в резултата или пък да се възползвате от специалните опции по време на мачовете. Бихме искали да уточним, че при залозите на живо на баскетбол наличните маркети са доста повече спрямо тези преди началото на мача. Някои от тези опции са кой пръв ще достигне до определен брой точки, кой ще вкара повече тройки в съответната четвърт и други.


Ключовите фактори преди да извършите залог

Едва ли има точна формула как да печелим от залози на мачове в света на баскетбола, но все пак имаме правото да следваме определени съвети и принципи, с които да сме по-близо до успеха. В следващите редове ще ви споделим няколко експертни съвета за успешни прогнози на баскетболни срещи.

Проучете отборите и играчите

В баскетбола всеки тим разполага с доста на брой състезатели, но звездите във всеки тим не е чак толкова изразителен като брой. В такъв случай внимавайте, ако установите, че за даден тим няма да играе най-голямата му звезда. Доста често един играч прави разликата в баскетболен мач, така че следете новините преди срещата, на която сте избрали да заложите.

Проучете първенствата и колко резултатни са те

Ако решите да не залагате на победителите в баскетболните срещи, добра идея е да проучите няколко първенства и да видите кои са повече и кои по-малко резултатни. По този начин ще може да се възползвате от опцията за залог на брой точки в мача. Ако установите, че в дадено първенство играят отбори с ниска резултатност, може да се възползвате от техните мачове. Обратното важи и за отборите с висока резултатност.

Внимавайте за натоварения график

Отборите от NBA играят по 82 мача на сезон, което определено може да изтощи и най-добрия тим в определен момент от кампанията. Затова ви съветваме да имате една на ум за тежкия график на баскетболните отбори, които често играят по 2 мача в рамките на няколко дни. В същия момент, може да се възползвате от залог за аутсайдер, който е много по-свеж от своя противник, ако ви се случи подобна среща. Отборите обикновено имат доста тежка програма, която пък понякога води до изненадващи резултати.

Домакинското предимство

Доста от отборите играят далеч по-силно у дома в сравнение с гостуванията си. Точно затова може да обръщате сериозно внимание на домакинските тимове. Разбира се, ако те се изправят срещу далеч по-класен съперник, едва ли ще постигнат победа, но пък може да играете на добра хендикап линия за домакина, даваща им виртуално предимство в точките. Понякога атмосферата в домакинските зали е на много високо ниво и това дава тласък на домакините, особено ако става дума за мач от най-добрите шампионати.

Оглеждайте се за промени в линиите

Често букмейкърите променят линиите на хендикап резултатите или общия брой точки на мачовете. Това важи с особена сила при залозите на живо. Ако забележите, че има доста голяма промяна в дадена линия, може да се възползвате от нея. Все пак, имайте едно на ум и за оставащото време в мача и прецените дали да заложите парите си. Понякога пък може да се възползвате от грешно пресметната линия от страна на букмейкъра и да спечелите малко по-лесно.


Струва ли си да залагате на баскетбол?

Залозите на баскетбол определено са предпочитани сред българските фенове на залаганията. У нас този спорт е на почит и се радва на много привърженици. Освен всичко е сред водещите спортове в букмейкърските сайтове за залози. Точно затова си заслужава да му обърнете внимание. В нашето ръководство се постарахме да ви преведем през всички основни теми, свързани с баскетбола, за да разберете играта и да ви бъде по-лесно при залозите на нея. Ако имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас и да ни попитате. Нашият екип ви желае приятни мигове и успешни прогнози в света на баскетбола.

Кристиян Кюлюнков
Кристиян Кюлюнков
Сертифициран Експерт
Кристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.