Betano Вземи бонуса

Как да залагаме и печелим със залози на хрътки?

Едни от най-популярните състезания с участието на животни в наши дни са тези с хрътките. Те, редом с конните надбягвания, са най-известните подобни надпревари. Произходът на този тип надбягвания е доста по-стар от историята на редица други спортове. В днешно време гонките с хрътки се следят и от редица онлайн букмейкъри, които предлагат опции за залози на тези състезания. В настоящото ръководство ще разгледаме точно това и какви възможности се откриват пред залагащите.

гонки с кучета - ръководство
Съдържание:
Съдържание:TOP

Кои са най-добрите онлайн букмейкъри за залози на хрътки?

В България все още гонките с кучета не са широко разпространени и не се предлагат от всички лицензирани онлайн букмейкъри. Някои от тях в нашата букмейкъри класация обаче ги предоставят и дори предлагат картина на живо от събитията. Обикновено състезанията се провеждат в продължение на няколко часа от деня за конкретна писта, така че всеки ден има доста на брой събития, които да следите. Ето и таблица с букмейкърите у нас, които предлагат залози на надбягвания с хрътки:

Рейтинг: 4.9/5
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Рейтинг: 4.9/5
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Рейтинг: 4.8/5
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Рейтинг: 4.8/5
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!
Рейтинг: 4.8/5
18+ Важат условия | Играйте разумно | Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

История на гонките с хрътки

Началото на надбягванията започва с появата на самите породи хрътки. Смята се, че хрътките са най-старата чистокръвна порода кучета. Има сведения, че те са съществували като домашни любимци още преди 7000 години, а също така първите данни за надбягвания помежду им датират от 2500 г. преди новата ера.

Съществуват древни египетски и гръцки стенописи с фигури на животни, наподобяващи хрътки. Смята се, че те били харесвани от кралете. Има легенда, която разказва, че Клеопатра била силен любител на хрътките. Доста след това пък, по времето на Кралица Елизабет I, в Англия се организират и първите гонки с кучета. Така те стават известни като “Спорт на Кралици”. Прието е, че днешната порода известни хрътки произлиза от Англия, като след 1882 г. видът излиза извън пределите на страната и се популяризира и по други места на света. Америка била една от тях.

Познатите ни днес състезания с хрътки били измислени в началото на ХХ век. През 1912 г. Оуен Патрик Смит изобретил механичната примамка, която има за цел да прихване вниманието на хрътките и те да я гонят около пистата, като по този начин се провежда състезание помежду им. Оуен Смит се смята за бащата на модерните гонки с кучета. През 1919 г. била отворена и първата писта за надбягвания, като това се случило в Емеривил, Калифорния. Впоследствие били създадени и още писти.

До 1924 г. гонките с хрътки не могат да предизвикат чак толкова голям интерес у зрителите. Тогава състезанията били преместени за провеждане през нощта. Първото подобно състезание през вечерта в закрита зала се провело в Атлантик Сити, Ню Джърси. Това състезание събрало доста многобройна публика и от там насетне много от гонките с хрътки се организирали през вечерта. Това била и основната причина тяхната популярност да нарасне значително през следващите години.

През 1925 г. била създадена и Асоциацията на състезания с хрътки във Великобритания, която организирала и първото надбягвания на Острова, проведено в Манчестър. С течение на времето гонките с хрътки придобили все по-голяма популярност и през 60-те години на ХХ век те станали напълно легални за залози. Това довело до по-голям интерес, спонсорства, телевизионно излъчване и още положителни качества, които популяризират състезанията. В някои държави състезанията се организират на напълно професионално ниво и се следят от сайтовете за залози, но има и държави, където се провеждат гонки с хрътки на аматьорски равнища.

В днешно време организациите за защита на животните задължават хрътките, използвани в състезания, да бъдат подлагани на сериозни медицински грижи. Те имат задължителни ваксинации, а освен това на всяка писта трябва да има ветеринарен кабинет със съответния лекар, който да бъде на разположение при нужда. За здравето и доброто състояние на кучетата главна роля имат техните собственици и треньори.

Интересни факти за гонките с кучета
 • Надбягванията с хрътки произлизат от използването на животните за ловуване. Хрътките умеят да развиват високи скорости и не случайно точно те се използват в гонките.
 • Гонките с кучета са измислени по подобие на надбягванията с коне, но са по-малко печеливши.
 • Страните, в които се организират състезания с хрътки на професионално ниво, са Великобритания, Австралия, Ирландия, САЩ, Макао, Мексико и Испания.
 • През 30-те години на ХХ век в Щатите се организират интересни надбягвания с хрътки, които имат на гърба си специално обучени маймунки, играещи ролята на жокеи. По-късно тези състезания са спрени.
 • В наши дни най-много състезания, на които може да се залага ежедневно, се провеждат във Великобритания.

Основни правила

В следващите редове ще разгледаме и някои основни положения в гонките с кучета. Ще видим главните характеристики на пистите и правилата по време на състезанията.

Състезателна писта

Минималното разстояние, на което хрътките се състезават, е 210 метра, докато максималната дължина достига 1105 метра. Ширината на пистата е 8 метра. Съществуват разнообразни писти, но основното за тях е, че те притежават овална форма и самото бягане се провежда върху пръст.

Преди да стартират гонката, самите хрътки са поставени в отделни прегради. Всяко от кучетата е облечено със специална жилетка, показваща неговия номер, с който се състезава. След като преградите бъдат освободени и хрътките стартират гонката, те преследват плюшена играчка, която е закачена на специална механика, която обикаля около пистата. Това представлява примамката за хрътките, чиято цел е да я докопат.

Как протича гонката и какви са правилата?

състезание с хрътки

В състезанията могат да участват различен брой хрътки. Обикновено са над 6. След като хрътките биват освободени, те започват своята гонка като преследват примамката. Обикновено тя е на минимум 10 метра разстояние пред линията за старт. Животното, което първо пресече финалната линия, печели състезанието.

Правилата забраняват на хрътки под 15 месеца да участват в състезанията. Имената на участващите хрътки в гонитбата не могат да надвишават 16 символа. Освен това, преди да бъдат приети за участие в състезание, хрътките трябва да преминат поне през 3 пробни гонки.

Правила за трениране на хрътките

Всеки собственик или треньор на животното избира как да подходи с тренировките и подготовката за гонките, но има някои основни характеристики, които са приети за тази цел.

През първите три месеца на новородените хрътки те се ваксинират и не се местят от родното си място. Между четвъртия и шестия месец кученцата се маркират, най-често чрез ушите, като целта е да се верифицират към техния собственик. По това време стартира и обучението на малките хрътки да носят специалната жилетка, която се изисква по време на състезанията. Обикновено се отглеждат в големи кошари, които им позволяват да тичат на воля и да развиват скорост.

Времето между седмия месец и първата година на хрътките се използва за поставянето им на специална диета и извършване на упражнения, които да ги подготвят за състезания на писти. Тренират се да стоят в специални бариери, от които да стартират гонката. Също така се тренира способността им да тичат редом с други хрътки. След като достигнат 16-месечна възраст, собствениците имат право да регистрират своите животни за състезания.

Обикновено хрътките са способни да се състезават на високо ниво до 4-годишна възраст, което означава, че повече от 2 години те могат да бягат на професионално равнище. След четвъртата година обикновено хрътките се пенсионират или се използват за разплод и продължаване на рода.


Най-известните състезания и къде се провеждат те?

В света на състезанията с кучета има доста видове надбягвания, които се провеждат в различни точки от света. Най-известните от тях обаче протичат във Великобритания. Разбира се, има и такива в САЩ и Австралия например, но ако говорим за престиж, на Острова той е най-значим, що се отнася до гонките с хрътки. По-долу ще разгледаме някои от най-известните състезания.

гонки с хрътки
English Greyhound Derby

Това събитие се смята за най-престижното в цял свят, когато говорим за гонки с хрътки. Обикновено се провежда през Юни или Юли. За пръв път English Greyhound Derby се организира през 1927 г. През годините променя мястото си на провеждане, като от 2019 година гонките ще се състоят на “Nottingham Greyhound Stadium”. общият награден фонд е около 350 000 паунда, а победителят получава половината от тях. Дистанцията за това състезание е 500 метра.

Irish Greyhound Derby

Най-важното състезание в календара на ирландските гонки е Irish Greyhound Derby, което официално се провежда за пръв път през 1932 г., но неофициално е организирано за първи път 4 години по-рано. От 1986 г. се провежда на Шелбърн Парк, чиято писта е с дължина от е 550 ярда или малко над 500 метра. Наградният фонд е в размер на 250 000 паунда, половината от които се връчват на големия шампион. Организира се през Септември.

Scottish Greyhound Derby

От 1928 г. насам се организира и Scottish Greyhound Derby, което е най-голямото събитие в света на надбягванията с хрътки в Шотландия. От 1995 година се провежда на Шефилд Стейдиъм, чиято писта е с дължина 480 метра. Наградата за победителя е 20 000 британски лири. Провежда се през Май.

East Anglian Cup

Още едно популярно състезание за хрътки, което се провежда на “Yarmouth Stadium” в Норфолк, Източна Англия. За пръв път се организира през 1975 г., като пистата е с дължина 462 метра. Победителят в това състезание прибира сумата от £15 000, докато вторият в класирането взима £2500, а третият – £1500. Обикновено се провежда през месец Септември.

Melbourne Cup

Името на състезанието не трябва да се бърка с това на конните надбягвания, понеже то е същото. Купа Мелбърн е най-престижното състезание за хрътки в Австралия и е едно от най-големите в световен мащаб. Според мнозина дори е на първо място по този показател. Организира се за пръв път през 1956 г., като обикновено се провежда през Ноември. Състезанието Melbourne Cup протича на Съндаун Парк в Мелбърн, чиято писта е с дължина от 515 метра. Смята се, че през 2016 година общият награден фонд е в размер на 600 000 австралийски долара, като в следващите години сумата нараства.

Разбира се, в сайтовете на онлайн букмейкърите може да се оглеждате за още събития от света на надбягванията с хрътки. Припомняме, че такива се организират и в САЩ, а в Англия има доста събития ежедневно. Независимо дали търсите престижни състезания или не, вие ще имате възможност за избор от доста събития всеки ден.


Налични пазари за залог на надбягвания с хрътки

Опциите за залози на гонки с кучета не са чак толкова разнообразни, но това е нормално за видовете събития, включващи състезание. Все пак смятаме, че наличните маркети няма да ви разочароват, понеже са доста гъвкави, а самите коефициенти за гонките са високи. Нека видим основните от тях:

 • Победител в състезанието – избирате кой участник ще спечели гонката според вас
 • Залог за място – маркирате на кое място според вас ще финишира дадена хрътка
 • Форкаст – избирате кои участници ще финишират съответно на първо и второ място
 • Трайкаст (Трикаст) – тук посочвате кои участници ще бъдат съответно на 1-во, 2-ро и 3-то място след края на гонката
 • Първи четири – посочвате челната четворка в крайното класиране на състезанието
 • Куинела – подобна опция на тази за форкаст, но с разликата, че тук посочвате кои две хрътки според вас ще завършат на първите две места в крайното класиране, без значение дали са на първо или второ място
 • Екзакта – важи същото като при залог от тип куинела, но с разликата, че тук избирате топ 3 на класирането. Ако познаете първите 3 хрътки в крайното класиране на гонката, независимо в какъв ред са завършили, вие печелите
 • Един срещу друг – също много интересен залог, при който вие избирате между две от хрътките в състезанието и посочвате коя от тях ще завърши по-напред от другата посочена
Залози на живо на гонки с хрътки

При залаганията на гонки с кучета рядко ще откриете опции за залози на живо, понеже самите състезания се провеждат за много кратко време. Въпреки това вие ще можете да залагате на наличните пазари непосредствено до началото на гонката. Хубавата новина е, че много от букмейкърите предлагат анимация на живо за развитието на състезанието, а също така има и букмейкъри, предлагащи картина на живо от пистата. Условията за преглед на гонката при много от тези събития е да сте извършили залог на конкретното състезание.


Важни съвети при залозите на гонки с кучета

Към всичко описано дотук ще ви дадем още няколко полезни съвета за вашите залози на гонки с кучета. Обърнете им внимание, понеже те могат да ви бъдат от полза, когато избирате залозите си.

Проучете участниците

Опознайте кучето, на което смятате да залагате. Това ще ви даде много добра основа за правилната прогноза. Най-добре е да следите определени хрътки, да изучавате техните успехи и представянето им. Така ще сте наясно с възможностите, които притежават. Това не е лесна задача, понеже има стотици хрътки и всяко едно е с уникални способности, но все пак успешните типстъри разчитат на тези знания.

Проверете времето

Когато залагате на гонки, проверявайте и времето в момента на състезанието. Съпоставете го с резултати на участниците в подобно време и дали те се представят силно или слабо. Има хрътки, чието представяне зависи от метеорологичните условия, така че не забравяйте да им отделите нужното внимание.

Обърнете внимание на стартиращата позиция

Много е важно да проучите и от коя позиция ще стартира хрътката, на която искате да поставите залога си. Някои кучета предпочитат да бягат близо до мантинелата, докато други предпочитат по-голямото пространство и за тях е добре, когато стартират от позиция в средата или в крайните линии.

Развиване на скорост и издръжливост

Добре е в проучванията си върху животното да включите дали за него е характерно да стартира бързо, след като бъде освободено от клетката си. Ако е така и умее да развива висока скорост, това е добре за вас, но в същото време трябва да притежава и издръжливост, за да финишира напред.

Стил на бягане

Както посочихме в съвета ни за стартиращата позиция, има хрътки, които предпочитат повече да бягат в свободно пространство, а други по-близо до мантинелата на пистата. Най-добрият вариант е, ако се спрете на куче, което комбинира и двата стила. Не винаги се случва, но не е и изключено като възможност. Просто е добре да отчетете, че хрътка, която предпочита бягане от първа линия, ще трябва доста да се потруди за победата, ако например започва състезанието от най-крайния коридор.

Предпочитания за писта

Както при почти всички видове състезания, и при гонките с кучета е важно да обърнете внимание на предпочитанията на участниците за конкретна писта. Добре е да отчетете как се е представяла хрътката преди на тази писта и какво време е постигала. Запомнете, че има писти, които включват по-големи завои или по-дълги прави. Тези фактори може да са предимство за едни участници и недостатък за други.

Форма и резултати напоследък

Няма да е проблем да следите статистика за участниците и представянето им в последните състезания, в които са взели участие, понеже онлайн букмейкърите ви показват тази статистика и резултатите. Съветваме ви обаче да не преглеждате само сухата статистика, защото ако в последните си състезания кучето е стартирало винаги в неприятна за него позиция, това може да му е коствало и доброто финиширане. Затова е важно да направите цялостен анализ на участниците.

Потърсете експертни анализи

Винаги е добре да се поровите в Интернет и да следите експертните анализи на професионалистите за надбягванията с хрътки. Такива често има на живо, по време на състезанията, така че ще са ви от полза. Тези експертни съвети ще получите най-вече за водещите събития от календара с гонки.


Струва ли си да залагате на хрътки?

Гонките с кучета предлагат на първо място емоция. С тях може да се спечели, но разбира се, трябва да отделите нужното време за проучване на прогнозата си. Най-лесно е да се ориентирате по коефициентите, както много начинаещи правят, но ви уверяваме, че това няма да ви донесе успех в дългосрочен план. Доста често по-високите коефициенти се оказват печеливши. В крайна сметка, нашето мнение е, че всеки сам може да прецени дали си заслужава да инвестира в залози на хрътки. Нашият съвет е, ако тепърва започвате, да не прибягвате до големи суми, а да започнете с малки залози. След като се развиете, може да прибегнете и до по-големи. Нашият екип ви желае успех и много познати победители в гонки с хрътки.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.