Ръководство за волейболни залози

Един от популярните спортове у нас е волейболът. Той се практикува както на професионално, така и на аматьорско ниво. Повечето от вас може би знаят, но все пак нека отбележим, че волейболът се предлага и с опции за залози. Всички сериозни онлайн букмейкъри включват този спорт в арсенала си от дисциплини. Това е и основната причина да подготвим настоящото ръководство за волейболни залози, в което ще разгледаме историята на играта, нейните правила, опции за залози и други важни аспекти. Желаем ви приятно четене.

Бърза навигация:
Бърза навигация:TOP

История на волейбола

Човекът, който стои в основата на измислянето на играта волейбол, се казва Уилям Морган. Той е американец, роден през 1870 г. Интересен факт е, че в ранните си години той се сприятелява с Джеймс Нейсмит, който измисля баскетбола. Именно Нейсмит мотивира Морган да се развива в сферата на физическото възпитание, провокиран от добрата атлетичност, която младият Уилям показва. През 1894 г. Уилям Морган става учител по физическо възпитание.

През 1895 г. се ражда и играта волейбол. Морган бил изправен пред задачата да измисли алтернатива на баскетбола. Важно условие обаче е новият спорт да няма директния контакт, който е явен в баскетбола. Така Морган комбинирал няколко спорта в един. Той заел топката от баскетбола, мрежата от тениса, от хандбала взел играта с ръце, а от бейзбола заел инингите. Новата игра нарекъл “минтонет” – това било първото наименование на волейбола.

При тогавашната игра имало доста разминавания спрямо сегашната ѝ версия. В началото тя се провеждала на доста по-малко игрище, като също така броят на играчите в един отбор бил неограничен. В началото геймовете били наричани ининги, като всеки ининг се състоял от 3 сервиса, при които можело да се прави и добавка, ако топката изглежда, че няма да премине над мрежата. Друг проблем била тежестта на баскетболната топка, така че с времето и това се променило, като била измислена нова, по-лека топка за волейбол. Името на играта също се променило, като смисълът на волейбол произлиза от двете съставящи я думи: волей – волетата, които са характерни за този спорт и бол – топката, с която се провежда играта.

С течение на времето играта придобива все по-голяма популярност по целия свят. Били определени и точни правила, по които да се провежда, а през 1947 г. била формирана и Международната Федерация по Волейбол, която продължава да съществува. В наши дни волейболът е един от най-популярните международни спортове. Той се радва и на широк интерес в България.

Интересни факти
 • През 1920 г. се оформя правилото за максимум 3 докосвания при атака на отбор.
 • През 1928 г. е създадена Волейболната Асоциация на САЩ, чиято задача била да регулира правилата в спорта и да го организира.
 • През 1930 г. е изигран първия мач по плажен волейбол с отбори от по двама играчи.
 • За пръв път волейболът влиза в Олимпийските игри в Токио през 1964 г.

Основни правила на играта

Няма как да очаквате сериозни успехи при залозите си на волейбол, ако не разбирате играта. Истината е, че те не са никак трудни, а повече от вас може да ги знаят от часовете по физическо в училище. Като се има предвид още, че волейболът е популярен като спорт у нас, мнението ни е, че повечето хора разбират базовите правила на играта. Все пак обаче ще разгледаме основните аспекти от нея.

Игрище, отбори и времетраене на мачовете

волейбол терен

Волейболният корт е с размери 9 х 18 м, като по-голямата част отговаря на дължината на игрището, което е в правоъгълна форма. По средата има мрежа, широка 1 метър, разделяща полетата на двата отбора. Върхът на мрежата в мъжкия волейбол е на 2,43 м височина, докато при жените е на 2,24 м. Препоръчва се волейболната зала да е висока поне 8 метра. На 3 метра разстояние от мрежата има линии и от двете полета, като те очертават т.нар. атакуващи линии.

Всеки отбор разполага с по 6 играчи на полето, като трима стоят в атакуващата част на игрището, а другите трима са в защитната част. Всеки тим има право и на 6 резерви, като в един гейм могат да се извършат максимум 6 смени, като правилото е сменен играч задължително да замести сменилия го. Само при контузии това правило не важи и в игра може да влезе друг играч. Във всеки отбор има играч капитан, както и играч либеро, който е единственият нямащ право на капитанската лента.

Всеки отбор има право на 3 докосвания по топката в едно разиграване, преди да я прати в противниковата половина. Освен това един играч няма право да докосва топката два пъти последователно. Тук е моментът да уточним, че блокадата не се смята за докосване.

Играта се провежда на геймове, като обикновено професионалният волейбол включва срещи с максимум 5 гейма, като първият отбор спечелил 3 гейма, печели и мача. Геймовете се играят до достигане на 25 точки, като в същото време отбор трябва да има преднина от минимум 2 точки на противника. Ако преднината е по-малка, се играе докато един от двата тима не вземе аванс от 2 точки. Само в решителния 5-ти гейм, който се нарича тайбрек, се играе до 15 точки, като отново важи правилото за двете точки аванс. При тази игра не може да се спечели повече или по-малко от 1 точка в едно разиграване. По време на играта има технически, треньорски и прекъсвания след всеки гейм, за смяна на полетата от двата тима. Волейболните мачове нямат точно определено времетраене.

Начин на протичане на играта

Волейболната игра започва с жребий кой от двата тима ще стартира със сервис пръв. Сервисът се изпълнява зад крайната линия на собственото поле, като трябва да се изпълни с хвърляне на топката над главата и изстрел с ръка. Топката трябва да прехвърли мрежата и да попадне в противниковото поле. От сервис може да се отбележи директно точка, като това се нарича ас. Ако топката удари мрежата или пък падне в собственото поле, точката е за другия отбор.

Ако топката мине спокойно в противниковото поле, този отбор започва своята атака, като има право на три докосвания. Обикновено някой от посрещачите играе първи с топката и я дава на разпределителя, който пък я подава към някой от фланговете или играе на късо в центъра. Целта на атаката е топката да тупне в очертанията на противниковото поле. Ако топката закачи линията на игрището, това отново се счита за точка на атакуващия тим.

волейболна игра

Отборът, който се защитава, обикновено разчита на блокади, за да спре атаката на противника. Отборът, който реализира текущата точка в разиграването, има право да изпълни сервис. Ако я спечели пак, отново се изпълнява сервис от същия играч, докато отборът му не загуби точка.

Важно правило във волейбола е смяната на позициите на играчите в полето. Когато отбор спечели начален удар/точка, играчите трябва да сменят позициите си, като се въртят по посока на часовниковата стрелка, отивайки в съседната зона. Играчите нямат право да са извън определените си зони, докато не се нанесе удар по топката за изпълнението на начален удар, т.е. докато не се изпълни сервис.

По този начин играта протича до края на всеки гейм, както и до края на самия мач. Във волейбола има определени правила за нарушенията. При такива се присъжда точка на отбора, който е потърпевш. Някои от грешките във волейбола се отсъждат при:
 • неправилно позиционирани в собствената зона
 • непреместване
 • докосване на мрежата от играч
 • повече от три докосвания на топката
 • при докосване на топката в противниковото игрище преди да има удар
 • извършване на начален удар без топката да се подхвърли нагоре
 • неизпълнение на сервис до 8 секунди след сигнала на рефера
 • настъпване на линията на третия метър при атака на играч от втора линия
 • блокада на играч от втора линия
 • игра на либерото с две ръце отгоре от първа линия

Няколко думи за плажния волейбол

Освен добре познатия ни волейбол от професионално ниво в зала, има и плажен волейбол, който се характеризира с малко по-различна емоция. Той е разновидност на стандартния волейбол, като се провежда върху пясък. Всеки отбор там е съставен от двама играчи, а игрището е с размери 16 на 8 метра. Геймовете там продължават до 21 точки.


Най-известните първенства по волейбол

В света на волейбола има доста първенства и лиги, които се радват на широк зрителски интерес. По-долу ще опишем най-популярните волейболни шампионати, които не само са лесни за проследяване, но и за които ще намерите опции за залози в сайтовете на букмейкърите. Разбира се, ще опишем мъжките турнири, понеже те са най-гледани, но не забравяйте, че има и първенства по волейбол за жени, на което също можете да залагате.

волейбол лиги
Световен Шампионат

С други думи, турнирът може да бъде наречен и Световно първенство по волейбол, като шампионатът е международен и се провежда през 4 години. В трите години преди състезанието има предварителни квалификационни кръгове, в които се определят отборите, стигащи до финалната надпревара. На финалите участват 24 тима от цял свят, които са съумели да се класират.

България има две домакинства на Световните финали към този момент. Първото е през 1970 г., когато оставаме втори след загуба от Източна Германия, а през 2018 година сме домакини заедно с Италия. За съжаление обаче, тогава не успяхме да стигнем напред в турнира.

Букмейкърите предлагат опции за залози както на мачовете от самите финали, така и на много от квалификационните срещи.

Световна Купа

Този турнир е различен от първия, като се провежда от 1965 г. насам. В него се включват 12 тима, като надпреварата се провежда в Япония от 1977 г. насам. От там насетне се провежда на всеки 4 години.

Турнирът Световна купа винаги се играе 1 година преди Олимпиадата.

Лига на Нациите

От 2017 г. във волейбола има и нов турнир с името Лига на нациите, в който участват 16 отбора, които преминават през предварителен кръг, за да се определят последните 4 тима в надпреварата. Те излъчват шампиона и неговите подгласници.

Турнирът е създаден, за да замести Световната Лига по волейбол, която се състоя между 1990 и 2017 година. Лигата на нациите тепърва ще се развива като шампионат, но все пак той е обещаващ, понеже включва най-добрите отбори от цял свят. Срещите може да проследите в сайтовете на водещите оператори за залози в страната.

Европейско първенство по волейбол

Шампионатът се организира единствено с отбори от Стария континент и е под егидата на Европейската Волейболна Конфедерация, която отговаря за организацията на волейболните надпревари в Европа. Шампионатът стартира през 1948 г. и в първите си години на съществуване се провежда през неопределено време. След 1975 г. обаче се организира на всеки две години.

През последните издания, във финалния турнир участие вземат 16 тима, но от 2019 година нататък отборите ще бъдат 24. Към момента България има 3 домакинства на надпреварата – самостоятелно през 1950 и 1981 г., както и заедно с Италия през 2015 г.

Европейският шампионат определено е турнир, на който ще намерите доста добри опции за залози при букмейкърите.

Шампионска лига по волейбол

Организира се от 1959 г., като включва единствено отбори от Европа. Провежда се на два етапа – с квалификационен кръг и основен турнир. След всички групови фази и плейофи се формира финалната четворка на турнира, в която се провеждат полуфинали и финал. Обикновено мачовете от финалния кръг се провеждат в една и съща зала домакин.

Шампионската лига е страхотна възможност да залагате на клубни волейболни сблъсъци.

Национални шампионати

Ако решите, че е добре за вас да следите определени първенства от света на волейбола и да залагате на тях, може да обърнете внимание на следните лиги:

 • Италия
 • Русия
 • Турция
 • Германия
 • Полша
 • Бразилия

Феновете на българската волейболна лига също могат да се насладят на предложенията за залози на родните мачове в сайтовете на водещите букмейкъри. Може да не се предлагат опции за всяка една среща от програмата, но някои оператори предлагат коефициенти и маркети за почти всички срещи.


Видове залози на волейбол

Онлайн букмейкърите се развиха доста от гледна точка на предложенията за залози на волейболни срещи. Нашето мнение е, че те са доста разнообразни. Ето и кои са най-популярните от тях:

 • Победител в мача
 • Общо точки – под/над
 • Хендикап за сетовете
 • Точен резултат в сетове
 • Победител в сет
 • Общо точки за сет
Залози на живо на волейбол

В допълнение ще споменем, че онлайн сайтовете за залози предлагат и възможност за залози на волейболни мачове в реално време. При тази опция вие следите на живо срещите, като в същото време може да залагате на динамично променящи се пазари и коефициенти. При залозите на живо има и някои по-специфични маркети, от които да избирате. Пример за такива са залог за следваща точка, кой ще стигне първи до определен брой точки, печеливша разлика.


Ключовите фактори при залозите на този спорт

Веднъж стигнали до тази секция от нашето ръководство, вече може да се считате за залагащи, които знаят доста за волейболните залози. Преди да дадем нашето заключение обаче сме решили да опишем няколко експертни съвети за залозите на волейбол, които смятаме, че ще ви бъдат от полза.

“Напишете си домашното” преди да заложите

Съветът ни е да отделите достатъчно време за подготовка на залозите си, ако смятате да залагате на волейболни мачове в дългосрочен план. Проучете отборите, играчите, текущото класиране и резултатите в последно време и на двата тима. Така ще бъдете доста по-близо до правилната прогноза.

Не бързайте да залагате за шампион в турнир

Ако обичате дългосрочните прогнози и смятате, че е по-добре да залагате на шампиона в турнира, не бързайте. Понякога определяните за фаворити отбори имат проблеми и още в първите им мачове си личи, че няма да стигнат до титлата. Затова имайте едно на ум и не бързайте с подобен залог. Изчакайте първите няколко мача от турнира, вижте как се представят отборите, анализирайте ги и изберете своя фаворит.

Следете статистиката и новините

Има много сайтове в Интернет, а и в букмейкърските портали също може да прегледате статистически данни за волейбола и програма на мачовете. Включени са най-различни турнири, първенства и данни, които да анализирате. На тяхна база може да оформите своята прогноза. В допълнение ще отбележим, че важна част от анализите е и преглед на последните новини около отборите и дали липсват ключови играчи. Понякога това може да се окаже решаващ фактор.

Помислете за залозите на живо

Те наистина са доста добра възможност за волейбола, понеже позволяват да прогнозирате изненадващи резултати. При залозите в реално време можете да се възползвате от моментната игра на даден тим и ако тя е във възход, да залагате в негова полза. Залозите на живо дават много възможности и често с тях се печелят залози на високи коефициенти, така че има защо да се спрете на тях.


Струва ли си да залагате на волейбол?

Всеки сам може да прецени дали си заслужава да залага на волейбол или не. Нашето мнение е, че отговорът на въпроса от заглавието на тази точка клони към положителен. Волейболът е спорт, който предлага най-разнообразни опции и възможности. Почти през цялата година има мачове, било то между национални отбори или клубни тимове. Това ви дава възможност да следите отблизо случващото се в спорта и да се възползвате от откритите шансове за залог. Надяваме се с това ръководство да сме ви приближили до успеха или най-малкото – да сме запалили интереса към волейбола във вас.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.