Залози на моторни спортове – видове и начини за печалба

Под названието моторни спортове спадат доста различни дисциплини. Всички те включват моторни превозни средства, които се използват за състезания. В много от букмейкърските сайтове моторните спортове са една отделна категория, която събира в себе си нейните подкатегории. В нашето ръководство за залози на моторни спортове ще разгледаме какви биват те и по какъв начин се предлагат от сайтовете за залози. В допълнение на това ще ви дадем и няколко експертни съвета за успешни прогнози на събитията от света на моторните състезания.

ръководство за моторни спортове
Бърза навигация:
Бърза навигация:TOP

Информация за моторните спортове и различните видове

Към моторните спортове спадат всички състезания с моторни превозни средства, независимо дали става дума за автомобили или мотори. Основаната през 1904 г. Международна Федерация по Автомобилизъм (FIA), отговаря за всички състезания по моторни спортове с превозни средства, които имат по 4 или повече гуми, докато Международната Федерация по Мотоциклетизъм (FIM) отговаря за състезанията с мотори.

Историята показва, че първото организирано състезание датира от 1894 г., когато френски вестник организира надпревара между градовете Париж и Руен. През 1900 г. пък се прави демонстрация на моторните спортове на Олимпийски игри. Самите дисциплини обаче не са част от Олимпиадите. За тях обикновено се провеждат самостоятелни състезания.

Нека споменем по няколко думи и за различните моторни състезания, за които могат да се открият опции за залози в сайтовете на онлайн букмейкърите.

Формула 1

formula 1 състезаниеОт доста време е наложено понятието, че Formula One е най-високия клас състезание с едноместни автомобили. Започва съществуването си през 1950 г. Обикновено състезанията се провеждат всяка година, като календарът включва 21 старта по писти из целия свят.

В състезанията има 10 тима или т.нар. конструктори, като всеки отбор разполага с по двама състезатели, което означава, че всеки старт във Формула 1 има 20 участника. Минималното разстояние, което трябва да изминат състезателите е 320 км, като за тази цел те правят по няколко десетки обиколки на конкретните писти, преди да финишират. Във Формула 1 има стриктни правила за мощността на болидите, както и техните размери и тежест.

Formula E

formula e състезаниеЕдни от най-модерните състезания са тези във Формула Е. Това е така, поради факта, че се провеждат с електрически болиди, които се движат единствено на ток.

Болидите приличат на тези от Формула 1, но все пак има някои разлики помежду им. Първият сезон, в който се провежда шампионат от Formula E, е сезон 2014/2015. Участват 10 конструктора и 25 пилота. Очакванията са този спорт да се развие доста през годините и все повече автомобилни производители да пожелаят включване в състезанията.

Индикар

indycar състезаниеСериите IndyCar са подобни на тези от Формула 1, но са характерни за Северна Америка. Стартират през 1996 г., като сезоните включват 12 отбора и общо 36 пилота.

Състезанията се провеждат най-вече в САЩ и Канада, но през годините е имало и кръгове във Великобритания, Мексико, Бразилия, Германия. Водещото събитие в IndyCar сериите, за което може да се оглеждате при букмейкърите, е Indianapolis 500.

NASCAR

nascar състезаниеПоредният тип автомобилни състезания, чиито серии се провеждат основно в Щатите. Всъщност, НАСКАР представлява Национална Асоциация за Автомобилни Състезания с т.нар. стокови или stock-car автомобили.

Под егидата на NASCAR се организират над 1500 състезания на повече от 100 писти в САЩ, Канада, Мексико и Европа. За Наскар са характерни повдигнатите овални писти и високите скорости.

Рали Дакар

рали състезаниеАтрактивното офроуд автомобилно състезание Dakar Rally се провежда всяка година, като продължителността му е няколко дни. В ралито участват предимно джипове и бъгита, но се срещат още мотоциклети, камиони и АТВ. За пръв път ралито се провежда през 1979 г., като до 2008 г. трасето е от Париж до Дакар (намира се в Сенегал). От 2009 г. обаче Рали Дакар се провежда в Южна Америка.

Всеки ден състезателите, които могат да са както професионалисти, така и аматьори, преминават през фази от около 800-900 километра. Трасето обикновено е тежко за преминаване и се изисква наистина добра подготовка.

Moto GP

moto gp състезаниеТака е познат най-високият клас при състезанията с мотоциклети, като Мото Гран При се провежда на писти, които изискват пистови мотоциклети. За пръв път се организира през 1949 г., като състезанията се провеждат международно. Всеки сезон в MotoGP се състои от около 19 старта в различни държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия и Близкия Изток.

От 1990 г. насам състезанията са разделени в отделни класове в зависимост от мощността на моторите – 125 куб. см (Moto3), 250 куб. см (Moto2) и 500 куб. см (Moto GP). От 2019 година се организира и Moto E, което включва състезания между електрически мотоциклети.

Мотокрос

мотокрос състезаниеВ този тип състезания участват т.нар. офроуд или кросови мотоциклети. Има различни видове състезания от този тип, като например свободен стил, Супермото, Суперкрос и други. Не за всички обаче се предлагат опции за залози.

Тези състезания се провеждат на обширни, неравни терени, а броят на състезателите понякога може да достигне 40.

Това са най-популярните моторни спортове, от гледна точка на възможността да залагате на тях в сайтовете на онлайн букмейкърите.


Налични опции за залози на моторни спортове

Възможностите за залози на моторни спортове не са от най-разнообразните. Те си приличат за различните дисциплини, като основно може да залагате на победителите в състезанията. Някои сайтове за залози дори няма да ви дадат други опции, но пък има оператори, които леко разширяват хоризонта. Ето и кои са най-често срещаните опции за залози на моторни спортове:

  • Победител в състезание
  • Шампион на сезона
  • Най-добър конструктор за сезона
  • Един срещу друг
  • Финиширане в топ 3
  • Най-бърза обиколка
  • Финиширане в топ 8
  • Печеливша дистанция
Залози на живо на моторни спортове

Обикновено моторните спортове не спадат към опциите за залози на живо, но не са изключени. Все пак състезания като Formula 1 и Moto GP се радват на засилен интерес и някои букмейкъри могат да ги включат в предложенията си на живо. Това обаче би било рядкост, понеже повечето оператори се стремят да задоволят клиентите си само с пазари за залог преди началото на състезанията от моторните спортове. Евентуалните възможности, които бихте получили при залози на живо, обещават да са доста интересни, така че ако сте фен на моторните състезания, следете информация в букмейкърите и ако попаднете на залози на живо, възползвайте се.


Ключовите фактори при този тип залози

Залозите на моторни спортове може да не са от най-разнообразните, но все пак, ако решите да ги опитате, добре е да имате зад гърба си някои аргументи за прогнозите ви. В следващите редове ще ви споделим няколко експертни съвета, с които може да се съобразите, когато правите своите залози на състезания с автомобили или мотоциклети.

Може да заложите на повече от един състезател

Не е задължително да изберете само един пилот или състезател, когато залагате за краен победител в състезанието. Понякога ще срещнете доста атрактивни коефициенти, които ще ви позволят да излезете на печалба дори при избор на двама или трима участници в надпреварата. Разбира се, трябва да пресметнете добре и сумите, които залагате.

Проучете историята на пистата и предпочитанията на състезателите

Добра идея е да се запознаете с пистата, на която ще се провежда състезанието и най-вече да проследите как са се представяли там настоящите състезатели. Досещате се, че всички писти са различни, някои имат по-дълги прави, други предлагат повече завои, така че това влияе на състезанията. Ако един състезател не се е представял добре на определена писта при всеки свой старт, едва ли ще промени това изведнъж, освен ако няма късмет. Важно е да проучите тази информация.

Имайте предвид времето

При избора си на залози от света на моторните спортове имайте предвид метеорологичните условия, на които ще се провежда състезанието. Някои състезатели са доста добри например при дъжд и мокра писта, а други не могат да издържат на големите жеги, които се срещат при някои стартове в по-топлите страни. Ако установите, че състезанието ще се провежда на неблагоприятни условия, може да се възползвате от това, ако знаете кой от участниците не се притеснява от тях.

Проучвайте статистиките

За водещите моторни спортове от рода на Формула 1 и Moto GP има богати данни с информация за различните участници и техните резултати. Следете ги и ги анализирайте, за да достигнете до правилните изводи, с които вашите прогнози да бъдат успешни.

Следете новините

Моторните спортове до голяма степен са индивидуални, така че е много важно настроението на пилотите и състезателите, както и психическата им нагласа към състезанията. Много е важно те да са спокойни, за да се представят максимално добре. Затова ви съветваме да следите новините преди състезанията, за да сте наясно, ако има неочаквани проблеми за някой състезател. Добра опция е да четете професионални превюта преди надпреварите, които включват разнообразна и най-вече полезна информация.


Струва ли си да залагате на моторни спортове?

Моторните спортове определено не са за всеки, но ако ги харесвате и ако ги следите, защо да не се възползвате от своите знания за тях. В България най-популярни са стартовете във Formula 1, но има и фенове на Moto GP, така че и ако вие сте сред тях, може да се възползвате от опциите на букмейкърите. Най-важното е, преди всичко, да разберете самите състезания, как се организира всичко и как протичат те през сезона. Нашето мнение е, че моторните спортове си заслужават за онлайн залози, но само ако залагащите проявяват искрен и сериозен интерес към тях. Нашият екип ви желае успешни залози на състезания с автомобили и мотори.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.