Betano Вземи бонуса

Как да залагаме на бокс?

Боксът е един от най-атрактивните спортове от край време насам. Този спорт има милиони почитатели по цял свят. Изпълнен е с много атракция, емоция и екшън, който малко спортни събития могат да ни предложат. Противопоставен с други спортове, като футбол, тенис и баскетбол, боксът не предлага чак толкова голям брой събития. Въпреки това, когато има голям боксов сблъсък, много спортни почитатели го очакват с интерес, а също така има много хора, които залагат на боксови двубои. Именно затова решихме да ви запознаем по-отблизо със самия спорт и как да залагате на него. При залозите на боксови двубои се отчитат милиони приети залози, като има не един или два примера за това. В следващите редове ще ви споделим основни знания за този спорт и ще видим как може да се извлече максимума от залозите на боксови сблъсъци.

Как се залага на боксови мачове

Основни правила на бокса

Много залагащи често извършват залози на непонятни за тях спортове. Това е една от най-големите грешки, които начинаещият залагащ може да допусне. Винаги е добре да познавате правилата на конкретен спорт, за да може след това да имате по-голям обхват при избор на залог. А що се отнася до бокса, то при него няма кой знае колко сложни правила, така че би трябвало те да се изяснят за всеки един.

Ясно е, че боксовите двубои се провеждат между двама боксьори, които се изправят помежду си в определен брой рундове. Има срещи от по 12 рунда, има такива и по 8 рунда, както и по 3. Всичко зависи от типа на боксовата среща и категорията на участниците. В бокса има различни категории, които варират от много леки до много тежки категории. Разбира се, най-голям интерес обикновено привличат професионалистите от най-тежката категория, но и другите категории не остават много по-назад.

Целта ни обаче е не да разглеждаме в детайли различните категории, а да видим как правилата са свързани със залозите на боксови мачове. Нека видим кои са начините, по които един боксьор може да спечели:

 • Нокаут – този тип победа означава, че противникът е свален на земята и не може да се изправи след отброяване на 10 секунди от рефера.
 • Технически Нокаут – това означава, че съдията прекратява двубоя, понеже един от боксьорите е с тежка контузия или кървене. Съдията преценя, че е опасно за този боксьор да продължи срещата и по този начин другият печели с технически нокаут.
 • Дисквалификация – боксьор може да спечели дадена среща след дисквалификация на опонента, която се налага след използване на непозволени удари (с лакът, коляно, удар под кръста и др.).
 • Техническо решение – този начин на победа означава, че двубоят е стигнал до края си, т.е. изиграни са всички рундове. Тогава тримата рефери към срещата определят победителя на база точките, които са присъдили към всеки рунд. Победата може да дойде след единодушно решение на тримата, но може и да е с мнозинство. Също така сред вероятните изходи тук е и равенството.
 • Хвърляне на кърпа – при този вариант треньор от щаба на даден боксьор хвърля кърпа на ринга, което означава, че мачът е прекратен и победител е противниковият боксьор. Това събитие не се среща често в днешно време, а и е крайна мярка за избягване на сериозна контузия.

Какво представлява техническото равенство?
Този термин определя рядко срещано събитие в бокса, при което съдиите спират двубоя преди 5 рунд, заради сериозна контузия на боксьор, причинена след фаул.

Как съдиите оценяват играчите с точки за всеки рунд?
Тримата рефери на всеки боксов сблъсък използват система с 10 точки. Повечето рундове завършват с 10 – 9 в полза на единия боксьор. Обикновено, който се представи по-добре, получава пълна десетка, а за другия автоматично се присъждат 9 точки. Ако един боксьор е в нокдаун, той също губи една точка, при втори нокдаун губи още една. По този начин даден рунд може да завърши 10 – 8. Дори да няма нокдаун в рунда, ако все пак единият боксьор е агресивен и доминира в боя, то отново съдиите могат да присъдят резултат 10 – 8 в негова полза. Ако един боксьор извърши нарушение, тогава му се отнема точка. Това означава, че рундът може да завърши и 9 – 9. Ако пък съдиите видят тотално равенство в битката, то и двамата боксьори получават по 10 точки за рунда.


Основни маркети за залози на бокс

След като вече стана ясно кои са основните правила на бокса и какви събития се случват в дадена среща, вече можем да преминем напред. И по-точно – насочваме се към видовете пазари за боксови сблъсъци във водещите сайтове за залагане в бг, които ще откриете. Важно е да сте наясно със събитията в един боксов сблъсък, защото точно те съставят наличните пазари. Боксът не е чак толкова богат откъм опции за залози, колкото някои други спортове, но все пак предлага интересни предложения с доста високи коефициенти.

 • Краен резултат – това е основен начин за залагане на боксов двубой, при който трябва да изберете кой от двамата боксьори ще спечели срещата според вас.
 • Залози за рунд – този маркет предлага различни възможности за избор на точния рунд, в който един от двамата участниците в боя ще спечели. Вие избирате кой ще спечели според вас, а в същото време и в кой рунд ще постигне победата си. Сред наличните опции на този тип маркет е и възможността да изберете равенство в срещата или техническо равенство.
 • Общо рунда – под/над – този тип залози обикновено предлага да селектирате колко рунда според вас ще продължи мача, като избирате под или над определен брой. (напр.: под/над 2.5, под/над 10.5 …)
 • Метод на победа – при този пазар вие не само избирате кой ще победи, но и по какъв начин ще го направи. След като вече сте наясно с методите за постигане на победа, които описахме по-горе, няма да ви е проблем да прецените залога си. Може да изберете победа за боксьор с нокаут, технически нокаут или с решение. Доста онлайн букмейкъри дори комбинират няколко типа на победа в един пазар.
 • Начин на победа – този тип пазар е доста популярен, понеже при него вие залагате за самия боксов мач като цяло, а не предвиждате представянето на конкретен участник. Трябва само да посочите дали срещата ще завърши с нок аут, технически нокаут, решение на съдиите или по друг начин. Коефициентите обикновено са доста добри.

Има и други пазари, които може да срещнете при различните онлайн букмейкъри, но тези са основните. Доста оператори комбинират няколко рунда и ви предлагат да изберете победител за тях. Има специални пазари за всеки един рунд. Може да предвидите дали боксьор ще получи нокдаун в срещата, в коя минута ще приключи мача и други. Възможностите не са никак малко, но запомнете добре, че трябва да обърнете внимание на времето преди да поставите залога. Това, за което става дума, е разучаването на двамата боксьори и подготовката за залога.


Нашите съвети преди да направите залог

Боксов мач

От изключително важно значение преди всеки залог, независимо на какъв спорт е той, е да отделите нужното време за проучване на участниците. Това ще ви доближи до правилната прогноза и ще ви отвори различни врати към предложенията, от които можете да избирате. Много залагащи са успешни, понеже отделят време за проучване на своя залог. Дори когато залагате на боксова среща, отделете внимание за формата на участниците, предишните им срещи, проучете кои са силните и слабите им страни. Всичко това ще ви направи не само професионалист в разучаването на боксовите мачове, но и ще ви подскаже кой е правилният залог.

Има някои важни неща, на които ви съветваме да обърнете внимание при проучването на боксова среща:

 • Стил – от важно значение е да проверите какъв стил или каква комбинация от стилове практикуват участниците в избрания боксов сблъсък. Едни са левичари, други залагат на високото темпо и издръжливостта, трети разчитат на контра-атака, а има и други типове. Много често стилът е решаващ фактор. Всеки стил си има своите предимства и недостатъци, но обикновено се смята, че между различните стилове има такива, които са с преимущества пред други, и обратното.
 • Тегло – ясно, е че боксът има различни категории според теглото на участниците. Много често дори някой боксьор губи определени килограми, за да премине в по-лека категория или пък трупа килограми, за да се изкачи в по-тежка. Но дори да е така, често има няколко килограма разлика в теглото на боксьорите, а това, съчетано с опит и другите важни качества, може да ви подскаже кой е фаворитът.
 • Психика – много важно качество при боксьорите е тяхната психика. Големите боксьори притежават силна психика, която ги държи на земята и им помага да спечелят своите двубои, дори когато нещата не вървят добре за тях първоначално. Добре е да разучите дали някой от боксьорите е имал проблеми, базирани на своята психика, при предишните си срещи.
 • Новини преди мача – съветваме ви също да обърнете сериозно внимание на новините преди срещата. Тогава се дават и пресконференции, при които боксьорите говорят за себе си и намеренията си. Обикновено всички изглеждат надъхани, но все пак по-наблюдателните могат да намерят нотки на съмнение.
 • Статистика – също важен компонент към всеки боксьор, но може би не чак толкова важен. Статистиката помага при избор на залог за много видове спортове, важна е и за бокса, показва и формата на участник, но според нас не е най-ключовият фактор. По-скоро обърнете внимание на другите качества на боксьорите и техните силни и слаби страни.

Като за финал на тази точка ще ви посъветваме и какво да избягвате – личните пристрастия. Често те водят до загубени залози. Разбира се, понякога може да се случи нелогичното и да се получи изненадващо развитие на събитията, но не винаги. Доста по-вероятният изход на един боксов двубой е логичният.


Финални думи

Боксът не е като футбола или тениса. Той не е изпълнен с големи събития всяка седмица, но когато има голям боксов сблъсък, вниманието на почитатели от цял свят е приковано. Въпреки това видяхме, че на боксови срещи може да се залага на доста различните типове маркети. Възможностите са налице, въпросът е да добиете опита, който ще ви помогне да правите верни прогнози. Боксът е изключително интересен и атрактивен спорт, който генерира доста големи суми, заложени за конкретни събития. Има какви позитиви да извлечете от него, а шансовете ви са предоставени от онлайн букмейкърите. Сега е вашият момент да ги нокаутирате!

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.