Подробно ръководство за залози на колоездене

Една от най-честите физически активности в последните години е колоезденето. То се практикува по цял свят, като за мнозина е начин да стигнат до работа или пък да разпуснат, а за други колоезденето е професионално занимание. Именно на този сегмент ще обърнем внимание в текущото ръководство. Създадохме го, за да ви представим различните колоездачни дисциплини, откъде произлизат състезанията с колелета и какви опции за залози може да срещнете в сайтовете на букмейкърите.

Бърза навигация:
Бърза навигация:TOP

История на колоезденето

Потапяйки се в изворите на историята, откриваме, че италианският изобретател Леонардо да Винчи създава първия велосипед, но само на хартия. Това се случва в късните години на 15 век, когато да Винчи разчертава схемата на велосипеда, предназначен за 1 човек, който лесно би могъл да се изобрети с наличните материали. По онова време обаче това не се случило и трябвало да се стигне до 4 века по-късно, за да може колелетата масово да навлязат в света на хората.

Историческите данни показват, че велосипедите били създадени още през 19 век, а не се минало много време, за да се организират и първите състезания с тях. На 31 Май 1868 г. е първото документирано състезание с велосипеди, което се провело в парка Сент-Клауд в Париж. Състезанието било на разстояние 1200 метра и е спечелено от англичанина Джеймс Мур. Той спечелил и първото колоездачно състезание на разстояние между два града – от Париж до Руен, което е 123 км. Преминал разстоянието за 10 часа и 40 минути.

Златните години на велосипедите били между 1900 и 1950, когато те се превърнали в основно средство за придвижване от хората в различни държави. Цената за производството им не била никак скъпа, например в сравнение с тази на автомобилите, така че за хората било лесно да си ги позволят. След 1960 г. може да се отбележи началото на модерните времена за колелетата. Започнало производството на различни типове велосипеди, като такива за състезания, планински и BMX.

Световният регулаторен орган в света на състезанията с колелета е Международния Съюз на Велосипедистите, който се ражда още през 1900 г. И до днес продължава да организира колоездачни обиколки по цял свят.

Интересни факти за колоезденето
 • Първите колелета се произвеждат във Франция, но модерният дизайн е измислен в Англия.
 • Над 100 милиона велосипеди се произвеждат всяка година.
 • Първото продадено колело, което се рекламирало доста във Франция, тежало 80 кг.
 • Най-високата измерена скорост, развита с велосипед на прав път, е 133,75 км/ч.
 • Популярните BMX състезания са създадени като алтернатива на моторните състезания през 70-те години на ХХ век.
 • Най-популярното колоездачно състезание е Тур дьо Франс, създадено през 1903 г.
 • Първото колело за планинско колоездене е създадено през 1977 г.
 • През 1887 г. е създаден най-старият колоездачен клуб в историята. Това се случва в Щатите, а клубът носи името Сейнт Луис.
 • 7 от 8 души в Холандия, които са на възраст над 15 години, имат велосипед.
 • 40% от живеещите в Амстердам жители ходят на работа с велосипед.

Основни правила

В тази точка ще направим преглед на видовете колоездене, аксесоарите, които състезателите трябва да имат, както и какви са важните правила в този спорт.

Видове колоездене

видове колоездене

През годините се появиха доста различни типове колоездене, което докара и до промени в характеристиките на велосипедите. Това се наложи, за да бъдат по-устойчиви и адаптивни към условията, в които се провеждат състезанията.

Ето кои са основните типове колоездене:

 • Асфалтово колоездене – най-старият и популярен тип състезания с колелета. Велосипедите имат много добра аеродинамика, за да постигнат високи скорости и в същото време да са устойчиви на пътя. Най-популярните колоездачни обиколки са точно от този тип.
 • Планинско колоездене – тук вариантите за състезания са няколко, като някои от тях включват издръжливост, спускане по склонове или преминаване през тежки терени. Този тип колоездене изисква стабилни велосипеди, които да издържат на тежките условия.
 • Пистово колоездене – обикновено се провежда в закрити зали, но не е задължително. При този тип състезания целта е да се направят нужните обиколки за възможно най-кратко време.

Нужното оборудване при колоездене

Разбира се, колоезденето няма да бъде такова без използването на велосипед, но при състезанията са нужни още няколко аксесоари, с които да се увеличи протекцията на колоездачите.

Велосипедът определено е най-важната част от нужното оборудване. Модерните колелета се характеризират с аеродинамичен дизайн и са изготвени от леки материали, което ги прави доста по-леки и удобни от старите колелета. Велосипедите за състезания по равни терени се характеризират с по-тънки гуми, които позволяват развиването на висока скорост, но при планинските състезания гумите трябва да разполагат с доста по-солидни грайфери и размери, за да устоят на различните условия.

Използват се и специални ръкавици, чиято цел е да предпазят ръцете от нараняване, но и да допринесат за по-добрия контакт с кормилото на велосипеда. Също важен аксесоар е каската. Тя играе важна роля при защитата на главата на велосипедистите при евентуално падане. Дрехите на колоездачите също са важен аксесоар, като те са доста по-различни от нормалните. Целта им е да прилепват по тялото на състезателите, което премахва ненужното съпротивление с вятъра, допринасящо за по-добрата скорост на придвижване. Другата характеристика на тези дрехи е регулирането температурата на тялото, както и предпазване от слънчевите лъчи.

Важни правила в колоезденето

Нека видим и кои са основните правила при колоездачните състезания.

Има определени места, където колоездачите могат да спрат, за да презаредят с енергия. Те могат също така да се придвижат до колата на своя отбор и да презаредят. Обикновено един колоездач взема нужното и го разнася до съотборниците си. Все пак има определени места в състезанията, след преминаването на които е забранено да се спира за презареждане.

В края на състезанията обикновено е време за спринтове с велосипедите. В този момент е напълно забранено на колоездачите да правят резки движения срещу или пред свои опоненти, понеже това би довело до сблъсък. Подобно нарушение може да доведе до дисквалификация.

Важно правило за всеки колоездач е да бъде наясно с трасето, по което ще премине, за да се избегне попадане в зона извън обиколката или пък да се предизвика верижно падане.

Ключови позиции в отборите

Въпреки че колоезденето е индивидуален спорт, в него има различни отбори, като в голяма част от случаите всеки отбор разполага със звезда. Целта на отбора може да бъде да подкрепя своята звезда по пътя на победата. Такава подкрепа може да се окаже по различни начини, като например съотборниците могат да контролират атаките на опонентите или пък да пазят своя лидер при по-силен вятър. В колоезденето състезателите имат различни способности, за които може да прочетете в следващите редове.

 • Спринтьор – това е колоездач, който разполага с експлозивност и съумява да развие високи скорости на къси разстояния. Обикновено този състезател от даден отбор се бори за финалната победа не само в конкретния етап от обиколката, а за крайното време на финиширане.
 • Катерач – обикновено това са състезатели с по-слабо телосложение, но с изключително добра физическа издръжливост, която ги прави силни при изкачвания на склонове по трасето. Те се борят най-вече за титлата на най-добрия катерач, но могат и да се състезават за лидерството в конкретния етап, ако той завършва с изкачване.
 • Състезатели за часовник – тяхната цел е да управляват велосипеда си така, че да постигнат най-добро време за конкретния етап. Не всеки състезател може да разпредели така усилията си, че да бъде свеж до финалните метри, така че определено има експертни велосипедисти по този показател.
 • Цялостни състезатели – има и колоездачи, които са добри във всички аспекти и не се притесняват от изкачвания или от нужда да спринтират. Това обикновено са тези състезатели, които заемат ролята на лидер в конкретен отбор.

Списък на най-известните състезания

Някои от вас може и да са наясно, кои са трите най-популярни колоездачни обиколки, но сме длъжни да ги споделим и за хората, които тепърва се запознават с колоезденето.

колоездене - топ състезания
Tour de France - Обиколка на Франция

Освен, че е най-популярно, Тур дьо Франс е и най-старото колоездачно състезание сред трите големи надпревари в този спорт. Провежда се на асфалт, като целта на състезателите е да преминат всички етапи от обиколката за най-кратко време. Състои се от различни етапи, които се преминават за 23 дни, колкото трае състезанието. Общата дължина на състезанието е около 3500 километра. В него обикновено се състезават между 20 и 22 отбора, всеки от тях с по 8 състезатели. Трасето минава през Франция и някои съседни държави.

Състезанието се провежда през месец Юли, като има награди за най-добро време, най-добър спринтьор, катерач, млад състезател, борбеност и най-добър отбор. На всички тях може да залагате в сайтовете на водещите онлайн букмейкъри в България.

Giro d’Italia - Обиколка на Италия

Тя е първата в календара на колоездачите, понеже се провежда през месеците Май и Юни. Времето на протичане на обиколката на Италия също е 23 дни, като в тях има 2 почивни дни. За пръв път се провежда през 1909 г. и става изключително популярно състезание. Трасето е на територията на Италия и преминава през някои от съседните страни, както и има етапи през Алпите. Дистанцията на трасето е над 3500 км.

В състезанието участват всички 18 водещи колоездачни отбори в света, а освен тях са поканени и 4 тима, които вземат участие с уайлд кард. Общият брой на състезателите е над 200. Те се борят за титлите най-добро време, най-много точки, топ катерач, най-добър млад състезател и най-добър тим.

Vuelta a Espana - Обиколка на Испания

Вдъхновена от успеха на колоездачните обиколки във Франция и Италия, Испания също решава да организира подобно мащабно събитие. За пръв път обиколката на Испания се провежда през 1935 г. И то, по подобие на другите две големи обиколки, се провежда на асфалтов път, като трасето прекосява различни части от Испания и планинската верига на Пиринеите. И тук състезанието продължава в 23-дневен период с 2 дни почивка.

От 1995 г. насам обиколката на пиринейската страна се прави в месеците Август – Септември. Общата дължина на трасето е малко повече от 3200 км. Участие взимат 18-те най-добри колоездачни отбори плюс още 4, поканени с wild card. Над 200 участника се борят за наградите за финиш с най-добро време, най-добър спринтьор, катерач, млад велосипедист, борбеност и отбор. В La Vuelta има и награда за най-добър комбинативен състезател. Опции за залози на обиколката на Испания може а откриете във всички водещи сайтове за залози, когато дойде време за провеждането ѝ.

В допълнение ще споменем, че от 1924 г. се провежда и Обиколка на България по колоездене. Това го прави по-старо от Vuelta a Espana, но не е и по-престижно. Трасето е над 2000 км, като включва и планинските склонове на Стара планина. Провежда се в няколко етапа, но все още този форум не може да намери място в сайтовете на онлайн букмейкърите, което би засилило популярността на състезанието.


Налични опции за залози на колоездене

След като разгледахме основните характеристики на спорта колоездене и ви запознахме с топ състезанията от този спорт, нека разгледаме и какво предлагат букмейкърите от гледна точка на маркети за залози. Ето най-популярните от тях:

 • Победител в състезанието
 • Победител в етап
 • Най-добър катерач
 • Най-добър млад играч
 • Класиране на подиума
 • Брой спечелени етапи
 • Един срещу друг
 • Най-добър отбор

Както и сами може да се убедите, може да залагате на всички награди, които могат да бъдат спечелени от участниците в състезанията.

Залози на живо на колоездене

Не са сред най-популярните, но пък се срещат в някои онлайн букмейкъри. Най-вече ще ги намерите при горните три обиколки, за които ви разказахме. Те се радват на голям интерес и затова там са възможни налични маркети и опции за залагания в реално време. Самите залози на живо пък ви отварят доста вратички да се възползвате от изненадващи обрати по време на обиколките.


Важни съвети преди да направите залог

Няма как да пропуснем и нашите съвети за залозите ви на колоездене. Сигурни сме, че те ще са ви от полза при оформянето на вашите прогнози.

Научете различните награди в състезанията

Съветваме ви да бъдете наясно с различните индивидуални и отборни награди, които могат да бъдат спечелени. Често даден отбор или пък състезател не се бори за най-добро време, а за друга награда, например топ катерач. Добре е да разбирате различните цели на отборите и велосипедистите, за да изготвите правилна прогноза.

Важността на отборната сила

Както споменахме и по-рано в нашето ръководството, отборът в колоезденето е от ключово значение, когато лидерът се нуждае от помощ. Проучете кои са топ отборите преди началото на състезанието и се запознайте индивидуално с информацията за състезателите в него. По този начин ще си направите сметка за какво този отбор ще се бори най-вече в обиколката.

Следете новините около състезателите

От важно значение е да сте наясно със състоянието на велосипедистите. Ако те имат контузия или друга причина да не се чувстват напълно готови за състезанието, вие трябва да проучите това. Следете важните новини и настроенията около отборите, понеже напрежението в този спорт понякога играе важна роля в хода на отделните етапи.

Разгледайте статистика

В днешно време имате на разположение огромна база данни от статистическа информация за колоезденето и различните обиколки. Особено когато говорим за тези на Италия, Испания и Франция, информацията е напълно достатъчна да направите своите анализи за представянето на състезателите. Проучете в каква форма се намират и как са се представяли преди на предстоящите обиколки.


Струва ли си да залагате на колоездене?

Колоезденето определено е спорт, който предизвиква интерес у залагащите. Да, възможностите не са много изобилни, но пък предлаганите коефициенти са доста добри, поради непредсказуемостта на събитията. Винаги има фаворизирани състезатели и отбори, но и изненадите не са изключени. Нашето мнение е, че си заслужава да се опитат залози на колоездене, а след като сте се подготвили за тях, шансовете ви за успех нарастват значително. Екипът на Nostrabet ви желае успех със залозите на колоездене.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.