Как да печелим със залози на ръгби?

Ръгбито е един от най-популярните отборни спортове в световен мащаб. Все още не е разпространен във всяка една държава, като например футбола, но все пак има страни, в които е на почит. Играта стартира съществуването си през 19 век и набира все по-голяма популярност. В днешно време на събитията от света на ръгбито може да се залага, като онлайн букмейкърите предлагат доста разнообразни възможности за това. Преди да стигнете до залози обаче, нашето мнение е, че трябва да разбирате поне основите на спорта. В настоящото ръководство ще ви запознаем с играта ръгби, опциите за залози, които предлага, и ще ви споделим още интересна информация за спорта.

ръководство за ръгби залози
Бърза навигация:

В кои сайтове може да се залага на ръгби?

Ако искате да залагате на ръгби мачове, предлагаме ви да се насочите към някои онлайн букмейкъри. Не всички лицензирани оператори ще ви предложат събития от този спорт, но ви уверяваме, че няма да останете разочаровани от наличните опции. Предлагаме ви и таблица с водещите букмейкъри в България, в които да залагате на ръгби:

Bet365Рейтинг: 9.6/10
Bet365 залози
Оферта Нова Сметка. До 100 лв в Бонус за Залози за нови клиенти в bet365. Мин. депозит 10 лв. Бонусът за Залози е достъпен за използване след уреждането на залози на стойност на квалифициращия депозит. Важат изисквания за минимални коефициенти и изключения за залози и методи за плащане. Печалбите изключват заложената сума в Бонус за Залози. +18 | Важат срокове и условия | Кодът BBCODE може да се използва по време на регистрация, но не променя условията на бонуса. #ad
bonus icon
Bet365 Начален Бонус за Нови Клиенти

История на ръгби играта

Потапяйки се в историческите извори на ръгбито, откриваме, че първите данни за играта датират от 1820 година, когато има сведения за игра на ръгби във Великобритания. Още тогава играта приличала доста на познатия ни футбол, но с разликата, че участниците можели да хващат топката с ръце и да я ритат. Първите ръгби двубои се провеждали между различни училища, като броят на играчите във всеки отбор бил неограничен.

Има теория, че през 1823 г., по време на ръгби игра, Уилям Уеб Елис решава да хване топката с ръце и да започне да тича с нея. Така той се счита за първия играч, който използва това движение. Не са много подражателите на тази теория, но тя съществува. Движението на Елис с топка в ръка не било прието като правило веднага, но през 1830 г. този начин на действие бил приет.

През 1863 г. група от училища и ръгби отбори приели правила за провеждането на играта, а през 1871 г. бил сформиран и Ръгби Съюзът (Rugby Football Union). През същата година се провел и първият международен ръгби мач между отборите на Англия и Шотландия, който бил спечелен от шотландците с 1-0.

През 1900 г. ръгбито влиза в летните Олимпийски игри, като участие в този спорт взимат отборите на Франция, Великобритания и Германия. Домакините от Франция печелят златото. 8 години по-късно ръгбито е част и от игрите в Лондон, когато Австралия печели златните медали. Въпреки че генерира солиден зрителски интерес по време на Олимпиадата, ръгбито изпада от игрите през 1924 г.

През 1987 г. се организирала и първата Световна Купа по ръгби, като домакини на събитието били Австралия и Нова Зеландия. На финала се срещнали отборите на Франция и Нова Зеландия, като домакините спечелили трофея. 4 години по-късно Англия е домакин на второто Световно първенство по ръгби, като губи във финала срещу отбора на Австралия. От там насетне на всеки 4 години се провежда Световно първенство по ръгби, а през 2009 година Олимпийският комитет гласува връщането на този спорт на Олимпиадата, като през 2016 година на игрите в Рио де Жанейро ръгбито официално се завърна на олимпийската сцена.

В днешно време ръгбито е с висока популярност в страни като Англия, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Италия, Франция. Този спорт тепърва ще се развива и в други държави.

Интересни факти за ръгбито
 • Първите написани правила за играта ръгби се появяват през 1845 г. в Ръгби Училището.
 • През 1877 г. броят на играчите в един ръгби отбор е намален от 20 на 15.
 • През 1883 г. се провежда първият шампионат на нациите в света на ръгбито, като участие взимат отборите на Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс.
 • През 1910 г. към горните четири тима се присъединява и Франция, с което турнирът се превръща в шампионата на петте нации.
 • Първият ръгби мач, който се играе под осветление, се провежда през 1932 г.
 • През 1996 г. се въвеждат видео съдиите в Супер Лигата по ръгби на RFL.
 • През 2003 г. е създадена Европейската Федерация на Ръгби Лигата (RLEF), която има за цел да промотира спорта в рамките на Стария континент.
 • В света на ръгбито има два вида от тази игра – Rugby League и Rugby Union.

Основни правила

В тази точка ще ви разкажем за основните правила, които е добре да познавате, за да разберете играта ръгби. Ще видим и какви разновидности са познати в този спорт.

Стадион и топка

ръгби стадион

Обикновено стадионите по ръгби са дълги до 100 м и са широки 70 м, като най-често разполагат с тревно покритие. В двата края на игрището има врата, която наподобява тази в американския футбол. Доста често ръгби срещите се провеждат и на футболни стадиони. Националният отбор на Англия има немалко мачове, изиграни на Уембли, където срещите си провежда и националният отбор на страната по футбол.

ръгби топка
Топката, с която се играе ръгби играта, променя своята форма с годините, като в момента топката има продълговата, овална форма.

Тя е с дължина между 28 и 30 см, а теглото ѝ варира между 410 и 460 грама. Изработва се от кожа.

Разновидности на играта и времетраене

Познати са няколко разновидности на ръгбито, но най-популярните са Ръгби 15 и Ръгби 13. Тези два вида на спорта указват и основните шампионати в него. Първият от тях – Rugby League, се провежда под формат с 13 играчи във всеки отбор, докато Rugby Union се провежда с по 15 състезатели във всеки тим. Други известни ръгби формати са Ръгби 7, Тъч-ръгби и Плажно ръгби, но за тях няма да намерите опции за залози. Такива ще може да откриете за Ръгби Лига и Ръгби Съюз.

При стандартният вариант Ръгби 15 един мач продължава 80 минути, като е разделен на две полувремена от по 40 минути. Почивката между двете е около 10 минути. Реферите имат право да назначават и продължения, ако е имало контузени играчи по време на срещата. В ръгбито часовникът се спира, когато има прекъсване в играта.

Как протича играта?

Целта на играта е отбелязването на точки, а това става по няколко различни начина. Интересното е, че в двата основни варианта на ръгбито точките се начисляват по различни начини. Ще разгледаме и тях, но нека първо видим някои основни правила.

ръгби удар с крак

Едно от основните правила в играта е, че състезателите нямат право да хвърлят топката напред с ръце, както например е в американския футбол. Те могат единствено да я пренасят напред или пък да я ритат напред с крака. Основната разлика между Ръгби 13 и Ръгби 15 е свързана със скоростта на играта. Ето и как се изразява тази разлика:

 • При Rugby League, ако отбор не успее да отбележи точки от 6 опита, той губи притежанието си върху топката. В правилата на Rugby Union няма подобно правило. Там отбор може да запази топката в свое притежание за неограничен брой опити за отбелязване, докато не загуби топката или извърши нарушение.
 • При Ръгби Юниън играчите се борят за притежанието на топката след атака, т.е. те могат да я преследват, за да я спечелят. В играта на Ръгби Лигата обаче играчите нямат право да оспорват притежанието на топката, след като направят опит да я спечелят, понеже всеки тим има определен брой опити за отбелязване на точки.

Що се отнася до статичните положения, и в двата варианта съществува т.нар. “скръм”, при който играчи от двата тима застават един срещу друг и се опитват да спечелят притежанието върху топката. В Rugby Union това положение от по-ключово значение, понеже при Rugby League в него участват по-малко играчи и не се смята за чак толкова важно. Друго важно положение е т.нар. “лайн аут” (line-out), който също е доста по-характерен за Rugby Union варианта. При него двата тима нареждат играчи в паралелни линии, които са перпендикулярни на тъч линията, откъдето топката се вкарва в игра.

ръгби игра

Казано с няколко думи, целта на отборите в ръгбито е да отбележат точки, като се придвижат до противниковото поле. При едната разновидност всеки тим има определен брой опити да атакува, като в същото време другият се защитава. После ролите се сменят. В другата популярна разновидност няма подобно правила с конкретен брой опити, а е важно притежанието на топката. Който я притежава, има правото да атакува.

Метод на точкуване

Ще разгледаме по какъв начин се отбелязват точките както в Rugby League, така и в Rugby Union.

Ръгби Лига
 • Трай (try)4 точки – това е начинът на отбелязване, който носи максимален брой точки. Отбелязва се, когато играч от атакуващия отбор затисне топката с тялото си зад гол линията (крайната линия) на противника.
 • Гол кик (goal kick)2 точки – след отбелязване на трай, атакуващия отбор може да добави още 2 точки към актива си, като изпълни goal kick. Изпълнява се от определено място, което е на едно ниво с мястото на отбелязания трай. Целта е топката да премине между двата стълба и над успоредната греда на вратата, след като е ударена с крак.
 • Дузпа (penalty)2 точки – отсъжда се, когато има нарушение, като мястото на изпълнение отново зависи от местоположението на извършения фаул. Ако отборът, който е извършил нарушението оспорва дузпата, реферът може да назначи тя да се изпълнява с 10 метра по-близо от обикновеното. Целта на удара е същата като при goal kick-а.
 • Дроп гол (drop goal)1 точка – този тип гол е доста атрактивен, като се отбелязва при игра, а не при топка в покой. Дроп гол се отбелязва, след като играч ритне топката с крак през ръцете си и тя премине между двата стълба на вратата и над напречната греда. Важно е обаче топката да докосне земята, преди да бъде и изритана.
Ръгби Сюъз
 • Трай (try)5 точки – начинът на отбелязване е същият както описахме по-горе, като целта отново е играч да пренесе и да затисне топката в сектора за отбелязване на гол на противника. Разликата е, че тук трай носи 5 точки.
 • Конверсия (conversion)2 точки – отсъжда се след всеки отбелязан трай, като наподобява гол кик-а в правилата на Ръгби Лигата. Отново топката трябва да се изрита с крак и да мине между гредите на вратата, над напречната греда.
 • Дузпа (penalty)3 точки – отсъжда се при нарушение, като правилата са същите на тези, описани по-горе. Разликата е, че донася точка повече за отбора, който отбележи дузпата. Играч има 60 секунди, за да я изпълни.
 • Дроп гол (drop goal)3 точки – описахме и тази разновидност за отбелязването на точки, като при Rugby Union дроп гол-ът носи 3 точки.

При турнири и лиги, които включват групова фаза и класиране, всяка победа носи 4 точки за отбор, докато равенството – 2 точки. Има обаче и бонус точки, като 1 точка се присъжда, ако отбор отбележи 4 или повече опита за трай. Също така, ако отбор загуби със 7 или по-малко точки, също печели 1 бонус точка. Целта е да се окуражи атакуващата игра.


Най-популярните шампионати по ръгби

Най-известните ръгби шампионати се провеждат между национални тимове и са по правилата на Rugby Union. Ще ви запознаем с тях в следващите редове. Ако търсите ръгби турнир, на който да залагате, определено може да се спрете на изброените по-долу първенства.

ръгби шампионати
Световно първенство по ръгби

За пръв път се провежда през 1987 г. и от там насетне се организира на всеки 4 години. Престижната Световна купа включва 20-те топ национални отбори по ръгби на света. Те се борят за крайното отличие – световната купа, която е наречена Купа Уеб Елис, в памет на Уилям Уеб Елис.

Турнирът на 6-те нации

Това е един от най-популярните ръгби турнири, който се провежда ежегодно. В началото надпреварата включва само 4 тима – Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс. Впоследствие към тях се присъединява и Франция, като това се случва през 1910 г. През 2000 г. се оформя Турнирът на 6-те нации, след като към петте тима се добавя и този на Италия. Надпреварата противопоставя най-добрите национални ръгби отбори на Европа, които изиграват общо по 5 мача всеки, за да се определи шампион. Обикновено се провежда в периода Февруари – Март.

The Rugby Championship (Турнирът на Трите нации)

Като алтернатива на турнира в Европа, събиращ най-добрите ръгби отбори, националните тимове на Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка формират свой турнир. В началото той е познат като шампионатът на 3-те нации, но през 2012 година към тях се присъединява и Аржентина. За пръв път се провежда през 1996 г. В течение на надпреварата отборите играят по два пъти един срещу друг, на разменено гостуване, за да определят шампиона. Обикновено се провежда в периода Август – Октомври.

Европейски шампионат по ръгби

Провежда се за пръв път през годините 1995-1996. Това е водещият ръгби турнир за клубни отбори в Европа, които са от държавите, състезаващи се в турнира на Шестте нации. Доста специалисти оприличават Европейската ръгби купа на шампионите на Шампионската лига по футбол, само че тук се практикува ръгби. В надпреварата участват 20 тима. Може да проверите за събития от тази надпревара в периода Октомври – Май.

Във формата на Ръгби Лига също има някои популярни надпревари. Ето кои са те:

Световна Купа по Ръгби Лига

Това е другата световна купа в света на ръгбито, която се провежда по правилата на Ръгби лигата. Участие на финалите взимат 14 тима, но от 2021 г. нататък отборите ще бъдат 16. Професионалните отбори, които са членове на Ръгби Лига федерацията имат право да участват в този турнир. За пръв път Световната купа на Ръгби лига се организира през 1954 г., а през последните години започна да се провежда през 4 години.

В някои сайтове за залози може да срещнете още ръгби мачове от турнирите Пасифик лига, Купата на Америка и други.

В България също има интерес към ръгбито, като се организира шампионат във формата на Rugby Union с по 15 играчи във всеки отбор. Все още обаче спортът е непрофесионален и няма как да намерите опции за залози на събитията от лигата в сайтовете на онлайн операторите.


Налични маркети за залози на този спорт

Вече сте наясно с доста от основните правила и принципи на този спорт. Следва да ви запознаем с най-популярните опции за залози, които ще срещнете за ръгби мачовете. Те наистина са доста разнообразни и някои от тях ще ви бъдат познати от други спортове като футбола. Колкото по-популярен е даден ръгби турнир, толкова повече опции за залози ще намерите за наличните събития към него. Ето и кои са топ маркетите за залози:

 • Победител в мач
 • Хендикап
 • Двоен резултат
 • Първо до (точки)
 • Печеливша разлика
 • Общо точки
 • Трайбет
 • Шампион
Залози на живо на ръгби

Ръгби мачовете предлагат и интересни възможности за залози в реално време. Някои букмейкъри дори могат да ви предложат и пряка картина от събитията. На живо може да давате своите прогнози за следващата точка в мача, кой ще стигне пръв до определен брой точки, резултат в края на полувремето или до определена минута и други. Възможностите са разнообразни, а също така можем да отчетем и високите коефициенти за залози на ръгби, които се предлагат в сайтовете за залагания.


Важни съвети преди да направите залог

Както обикновено, преди да завършим нашето ръководство за ръгби залози, ще ви споделим и няколко експертни съвета, които да следвате. Вярваме, че те ще ви помогнат да бъдете доста по-успешни в ръгби залозите си.

Следете статистиката

Когато тръгнете да залагате на някой ръгби мач, проверете статистиката преди него или още по-добре – следете дадения шампионат и случващото се в него. Така ще бъдете наясно с резултатите и представянето на отборите, което ще ви приближи до успешната прогноза. Прегледът на статистиката включва анализ на резултатите, директни сблъсъци между двата тима, форма напоследък.

Внимавайте за контузени играчи

Ръгбито е отборен спорт, но все пак има играчи, които се представят доста по-силно от други. Затова е добре да сте наясно със състоянието им и да сте информирани, ако някой от тях е контузен и ще липсва за конкретен двубой. Ако той е важна фигура в състава си, това определено може да окаже влияние на срещата.

Следете големите турнири

Може да разгледате отново ръгби турнирите, които изброихме по-горе, понеже те са най-популярни и да си направите график на провеждането им. Може да използвате Европейския клубен шампионат по ръгби за стандартни залози всеки сезон, а също така може да следите и турнирите между национални отбори, за да запълните календара си и винаги да разполагате с ръгби събития, на които да залагате. Хубавото тук е, че в света на ръгбито има само няколко популярни първенства и купи, така че ще бъде лесно да ги проследите.

Внимавайте за доказаните отбори

Още от зората на ръгбито има отбори, които са доказани в този спорт. Такива са Англия, Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Франция – все тимове с богата ръгби история. Имайте предвид, че почти на всяко голямо първенство те са основен фаворит за победата.

Потърсете превюта

Добра идея е да четете превюта за ръгби мачове, които обединяват цялата нужна информация в едно. От тях може да научите повече новини преди срещата, както и статистика за отборите, включително формата им в последно време. На български едва ли ще откриете подобни, но на английски има специализирани портали, които се занимават само с това.


Струва ли си да залагате на ръгби?

Ръгбито е доста интересен спорт, който освен всичко предлага и разнообразни възможности за залог. Правилата му не са чак толкова сложни, като в тях има по малко от американския футбол и европейския футбол. Съветваме ви да се запознаете добре с основните му правила, които описахме, след което да изгледате няколко мача, за да попиете от играта. Ако тя завладее вашия интерес и мислите, че може да спечелите с нея, защо да не опитате някой друг залог. Опциите за залози в реално време също са много добри. Нашето финално мнение е, че наистина си заслужава да залагате на ръгби двубои. Екипът ни ви желае успех в това начинание.

Кристиян Кюлюнков
Кристиян Кюлюнков
Сертифициран Експерт
Кристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.