ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Група F от Евро 2024 – превю и прогнози

0
EURO 2024 Група F превю
EURO 2024 Група F превю и прогнози

Стартът на Евро 2024 вече е на прага ни, а повечето тимове вече са се събрали, за да се подготвят за предстоящата надпревара. През последните седмици ви запознахме с първите 5 групи и тимовете в тях, които ще се състезават по германските терени през лятото. Има обаче и още една група, върху която трябва да акцентираме, а именно Група F.

Тя може и да е последна като ред, но не и като значимост, особено имайки предвид, че в нея намиране не кой да е, а един от фаворитите за титлата – Португалия. Преди 8 години именно „мореплавателите“ спечелиха трофея, така че апетитът е огромен. Турция и Чехия вероятно ще се борят за второто място, а Грузия е абсолютният дебютант на подобни форуми. Нека разгледаме всеки отбор една идея по-задълбочено.


Португалия

Португалия - национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Няма две мнения по темата, че именно португалците са сред съставите, които могат да спорят отново за европейската титла. Футболът в тази страна не спира да произвежда чудесни играчи, а Кристиано Роналдо все така бележи голове и се поддръжа във висока спортна форма, дори и да говорим, че го прави в първенството на Саудитска Арабия. За CR7 това ще е последно Европейско, така че може да сте сигурни, че отборът ще играе в някаква степен и за него.

Разбира се, качествата в състава далеч не се изчерпват само с Роналдо. Рафаел Леао не направи най-страхотния сезон с Милан, но остава изключително опасен състезател, който може да избухне срещу всеки един отбор. Рубен Диаш е стълб в отбраната, а Бруно Фернандеш и Жоао Феликс допълват картинката на извънземната класа в атака.


Турция

Турция - национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Продължаваме с един от съставите, който може да гледа с надежда не само към това първенство, но и за следващите много такива. В Турция в момента националният тим изглежда, че върви в чудесна посока, тъй като едно изцяло обновено поколение е готово да вземе диригентската палка, този път под ръководството на италианеца Винченцо Монтела. Специалистът опозна тази страна и нейните нрави добре през последните години и логично получи доверието на местната федерация за тази отговорна роля.

За кадровия потенциал пък да не говорим. Половин дузина и повече много талантливи играчи са в зората на своите кариери, а очакванията са, че те могат да станат не само водещи фигури за Турция, но и в европейския футбол като цяло. Кенан Йълдъз блесна в Ювентус, Арда Гюлер е сред големите надежди на Реал Мадрид, а хора като Кенан Актюркоглу и Ирфан Кахвечъ вече са основни играчи в грандовете Галатасарай и Фенербахче. Лидерът и най-опитен играч остава Хакан Чалханоглу, който намира втора младост в Интер.


Чехия

Чехия - национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Чехите са един от по-непредивидмите тимове на това първенство. За тях квалификациите далеч не бяха блестящи, като в една доста посредствена група те дори не грабнаха първото място, бидейки изпреварени от Албания. Все пак, крайната цел беше постигната, макар и по доста мъчителен начин. По време на Евро 2020 този тим стигна осминафиналите, така че сега надеждите ще са сходни и те не са нереалистични, поне на пръв поглед.

Лидерите на Уест Хем, Томас Соучек и Владимир Цоуфал все така ще играят важна роля, като не бива да забравяме и стрелците на Байер Леверкузен Патрик Шик и Адам Хлошек. Останалите играчи, в голямата си част, се подвизават в Чехия, но съвсем не са за подценяване. Дали обаче това ще е достатъчно за място напред, предстои да видим.


Грузия

Грузия национален футболен тим
Снимка: БТА

В повечето шампионати в последните години има по някой дебютант, а през лятото на 2024-а тази роля е отредена за скромния, но много бояк състав на Грузия. Кавказките войни успяха да минат през трънливи плейофи, за да отстранят Гърция след дузпи в Тбилиси, което им дава шанс да се подвизават сред най-добрите на континента. Французинът Вили Саньол е селекционерът, който се записа със златни букви в историята на грузинския футбол.

На самото първенство всяка точка ще бъде малко или повече бонус, разбира се. Все пак, тук не трябва да забравяме голямата звезда в състава на Грузия, а именно Хвича Кварацхелия. Той не успя да заблести чак толкова силно в Наполи през този сезон, но остава страхотен играч, който ще тормози противниковите отбрани, доколкото му е възможно. Георгес Микаутадзе от Метц е другият изключително остър състезател в атака, а опитният бранител Гурам Кашия все пак ще се докосне до европейски форум, макар и в последния възможен момент.


Мачовете от Група F

  • Турция vs Грузия – 18.06 – Дортмунд
  • Португалия vs Чехия – 18.06 – Лайпциг
  • Грузия vs Чехия – 22.06 – Хамбург
  • Турция vs Португалия – 22.06 – Дортмунд
  • Грузия vs Португалия – 26.06 – Гелзенкирхен
  • Чехия vs Турция – 26.06 – Хамбург

Прогнози от типстърите на Nostrabet

По традиция, в края на материала е време да предложим примерни прогнози за крайно класиране след груповата фаза. Аз и колегите сме нахвърлили своите размисли над шансовете на всеки един тим.

Емануил Тодоров

Емануил ТодоровПортугалия изглежда с едни гърди напред спрямо конкурентите както по отношение на класата, така и когато говорим за опита. На Евро 2024 дори очаквам „мореплавателите“ да са по-опасни, имайки предвид, че освежиха треньорската позиция, а при Роберто Мартинес газят наред. Това е един добър специалист, който сега има още по-силен отбор, в сравнение с времената в белгийския национален тим. Първото място в групата, че защо не и място поне на полуфинал, изглеждат съвсем реални.

За второто място борбата ще е по-ожесточена. Турците са много интересен тим, с купища талант на разположение. Въпросът е дали тези състезатели няма да прегорят в ключовия момент. От друга страна, турците разполагат и с по-опитни играчи, които да поемат лидерската палка. Ако Монтела нацели правилната формула, то тази нация е с чудесни шансове за топ 2. Чехите, от друга страна, вероятно ще изглеждат солидно, но усещането е, че при тях има доста дефицити, които се видяха и по време на квалификационната кампания, която не беше никак лесна. Не съм убеден в качествата на този тим, че да му дам второто място.

Грузинците вероятно ще останат последни, което е логично, с оглед на дебютантския им статут. Не е изключено и да изядат едно по-сериозно поражение в хода на турнира. Все пак, тимът на Вили Саньол навярно ще търси компактността и стабилността в отбрана през повечето време, за да накара своите фенове да се гордеят, дори и да не продължат напред.

🏆 Прогноза за победител в групатаПортугалия
🎯 Прогноза за топ 2Португалия и Турция
Петър Борисов

Петър БорисовИ тук имаме ясно изразен фаворит в лицето на Португалия. Роналдо и компания направиха отлични квалификации – 10 победи от 10 мача с голова разлика 36:2! Сега на португалците едва ли ще им е толкова лесно, но все пак очаквам да станат отново първи в групата си.

Битката за второто място между Турция и Чехия ще е по-интересна. Турция се провали на предишното европейско, но сега направи силни квалификации, печелейки групата си в конкуренцията на Хърватия. Чехия пък не можа да преодолее конкуренцията на Албания и в крайна сметка остана втори в своята квалификационна група. Така че все пак бих избрал Турция като втория отбор в тази група на турнира, а Чехия да остане на третото място.

Стигаме до абсолютния дебютант Грузия, за който самото класиране тук си е голям подвиг. Не мисля обаче, че грузинците ще постигнат нещо повече на турнира освен последно място в групата си. Общо взето не очаквам да има сериозни изненади в груповата фаза и мисля, че фаворитите ще си спечелят групите, а най-интересни ще са битките за вторите места в тях.

🏆 Прогноза за победител в групатаПортугалия
🎯 Прогноза за топ 2Португалия и Турция
Християн Цуцев

Християн ЦуцевБих казал, че Португалия имаха късмет при жребия, тъй като несъмнено те са силно изявен лидер в своята група. Тимът разполага с огромно количество вече утвърдени звезди и може би дори могат да направят още една също толкова силна единайсеторка. Показателно е и представянето им в квалификациите, където записаха десет победи от десет мача. Нареждам Португалия дори сред фаворитите за титлата.

По всичко изглежда, че тук борбата ще е за второто място, като от нея бих изключил състава на Грузия, за които ако успеят да стигнат до точка би било голям успех, но не им давам нищо повече от последното място.

Чехия така и не успяха да се преборят с Албания за първата позиция в своята квалификационна група и като цяло имаха не един и два неубедителни мача. Няма как да кажем, че и Турция се справят блестящо, но пък изпревариха Хърватия в своята група, а и последния път когато играха с Чехия успяха да ги победят, така че ми се струва, че имат малко по-добри шансове за втората позиция.

🏆 Прогноза за победител в групатаПортугалия
🎯 Прогноза за топ 2Португалия и Турция
Кристиян Кюлюнков

Кристиян КюлюнковПодобно на колегите, не очаквам изненади за първото място в тази група – Португалия е фаворит да завърши група F първи. Класата в състава на „мореплавателите“ е неоспорима и очаквам те да стигнат без проблеми до следващия етап на състезанието. По-интересна ще бъде битката за второто място. Изключвам дебютанта Грузия от борбата за място на осминафинал, понеже не очаквам тимът да бъде конкурентоспособен на Турция и Чехия.

Втората позиция навярно ще се реши в последния кръг на групата в директния сблъсък между Чехия и Турция. Очаквам южните ни съседи да вземат победата и да си осигурят място напред в турнира, тъй като показаха по-добри неща във футболно естество през последната година и очаквам да продължат със силното представяне и на същинските финали на Евро 2024.

🏆 Прогноза за победител в групатаПортугалия
🎯 Прогноза за топ 2Португалия и Турция

Прочети още:

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.