Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Европейско първенство по футбол

Емоцията на европейското първенство по футбол е неповторима и несвранима с никоя друга надпревара в света на спорта на Стария континент. От 1960 година насам това състезание събира погледите на цялата футболна общественост, надхвърляща дори пределите на Европа. Най-добрите играчи в света са показвали своето майсторство неведнъж по европейските стадиони, доставяйки голяма радост на своите почитатели.

Само 10 от 55 нации на европейския континент са успявали да вдигнат заветния трофей след спечелването на шампионата, а има и някои велики футболни сили, които все още не са успявали да сторят това. На всеки 4 години се явява шанс за промяна на статуквото, докато утвърдените футболни страни се прицелват към спечелването на поредно отличие, с което да затвърдят присъствието си на голямата сцена.


Кратка история на европейските първенства

Идеята за организацията на международен футболен турнир, събиращ най-добрите държави в Европа, е била предложена още през 1927 година от французина Анри Делоне, но в крайна сметка е била приета след кончината му – през 1958 година. През 1960 се провеждат първите европейски футболни финали с 4 участници, като 17 държави са участвали в квалификациите. Надпреварата във Франция е спечелена от СССР след триумф срещу Югославия.

Първите 5 европейски футболни първенства се провеждат с по 4 тима във финалите. Броят им нараства до 8 за следващите 4 шампионата, а от 1996 г. до 2012 г. включително отборите във финалната фаза вече са 16.

Постепенно, с напредване на времето, възможност за класиране на европейско първенство по футбол са получавали все повече тимове, тъй като регламентът се е променял, а Европа се е изпълвала с все повече и повече конкурентноспособни футболни нации. Всичко това е причина, за да стигнем и до днешното състояние на нещата – възможност за участие на 24 тима на европейски футболни финали. В бъдеще не е изключено числото да се увеличи.


Формат на Европейското първенство по футбол

Ако искаш да вкусиш от тръпката на мачове от европейско първенство по футбол, трябва да се мине пресявки. Само най-добрите обаче могат да си заслужат честта да излязат на най-важния международен футболен форум на Стария континент. Редно е да поговорим и малко по-детайлно за това как всяка една държава може да постигне класиране за европейско първенство по футбол, като си припомним сравнително добре известния регламент.

Квалификационен процес

Квалификации за европейското първенство по футбол започват с изтеглянето на 10 групи, съставени съответно от 5 или 6 отбора. В тях участие вземат всички признати членки на УЕФА, разпределени в 6 урни по време на жребия. Всеки тим играе по два пъти срещу другите страни в групата, при разменено гостуване, като първите две места дават право на участие на европейски шампионат. Една квота остава винаги за домакина на състезанието, а останалите 3 се разпределят по време на допълнителни плейофи между тимове, които са се представили силно по време на УЕФА Лига на нациите.

Групова фаза

По време на самото европейско първенство 24 участници на финалите биват разпределени в 6 групи, по 4 тима във всяка. Те са разделени в 4 урни преди това, в зависимост от коефициента им. Най-силните състави са пласирани в първа урна, докато по-посредствените нации отиват в четвърта. След изиграване по 3 мача от всяка нация в груповата фаза, първите два отбора във всяка група продължават напред, както и 4-те най-добре представили се състави, завършили трети. С наличието на 16 отбора вече сме готови да преминем и към елиминациите.

Елиминационна фаза

На осминафиналите спечелилите групите си тимове може да се радват на наглед по-лек жребий, след като техни съперници са завършилите на 3-то място държави, продължаващи напред, както и два от класиралите се на втора позиция тимове. Всеки елиминационен мач се решава след 90 минути, а при необходимост се пристъпва и към продължения и дузпи, докато биват излъчени двата финалиста. На този етап поне УЕФА не предвижда провеждането на мач за третото място, така че загубилите покуфиналисти директно се оттеглят от битката.

Промени във формата на европейските финали през годините

Както споменахме и по-рано в текста, първото издание на европейските футболни форуми през 1960 година се провежда със само 4 финални участници. Следва плавно увеличение на бройката на държавите, които могат да се докоснат до тази магия. Като част от европейско първенство по футбол история може да отбележим първото увеличение на 8 тима през 1980 година, последвано от още едно такова през 1996 година, този път на 16 нации. Последната промяна идва през 2016, когато шампионатът за пръв път се проведе с 24 страни на финалите.


Трофеят на Европейското първенство по футбол

Отличието, което се дава на спечелилия всяко Европейско първенство, е посветено на човека, който пръв е измислил идеята за провеждането на състезание от такъв калибър – вече споменатия Анри Делоне. Той умира няколко години преди първото първенство на Стария континент, но през годините шампионатът дори е носил неговото име за известно време – Купата на Анри Делоне. През 2008 отличието е ремоделирано, след като предишната конструкция е започнала да бледнее пред размера на трофеите за спечелване на Шампионската лига или Лига Европа.


Предишни победители от европейски футболни финали

При проведените европейски футболни финали от 1960 г. насам, няколко държави изпъкват на преден план с представянията си и завоюваните трофеи. На първо място по спечелени купи застават Германия и Испания, които са триумфирали по 3 пъти. Трябва да подчертаем, че две от титлите на Бундестима идват по време на ФРГ. Плътно зад тях, по отношение на броя на отличията, остават Франция и Италия, които са спечелвали Европейското първенство по два пъти. Ето и таблица с всички шампиони на европейско първенство по футбол:

Година (Домакин)ШампионФинал
1960 (Франция)СССРСССР 2 – 1 Югославия (след продължения)
1964 (Испания)ИспанияИспания 2 – 1 СССР
1968 (Италия)ИталияИталия 2 – 0 Югославия (преиграване след 1-1 в първия мач)
1972 (Белгия)Западна ГерманияЗападна Германия 3 – 0 СССР
1976 (Югославия)ЧехословакияЧехословакия 2 – 2 (5-3 след дузпи) Западна Германия
1980 (Италия)Западна ГерманияЗападна Германия 2 – 1 Белгия
1984 (Франция)ФранцияФранция 2 – 0 Испания
1988 (Западна Германия)НидерландияНидерландия 2 – 0 СССР
1992 (Швеция)ДанияДания 2 – 0 Германия
1996 (Англия)ГерманияГермания 2 – 1 Чехия (след златен гол)
2000 (Белгия и Нидерландия)ФранцияФранция 2 – 1 Италия (след златен гол)
2004 (Португалия)ГърцияГърция 1 – 0 Португалия
2008 (Австрия и Швейцария)ИспанияИспания 1 – 0 Германия
2012 (Полша и Украйна)ИспанияИспания 4 – 0 Италия
2016 (Франция)ФранцияПортугалия 1 – 0 Франция (след продължения)
2020 (Европа*)ИталияИталия 1 – 1 (3-2 след дузпи) Англия
2024 (Германия)
2028 (Великобритания и Ирландия)
2032 (Италия и Турция)

*Европейското първенство през 2020 г. се провежда в общо 11 държави на континента. Това са Азербайджан, Дания, Англия, Германия, Унгария, Нидерландия, Италия, Румъния, Шотландия, Русия и Испания.

ОтборБрой титли
Германия3
Испания3
Италия2
Франция2
Русия1
Чехия1
Португалия1
Нидерландия1
Дания1
Гърция1

Най-добрите реализатори на европейски футболни финали

Освен държавите, които могат да се похвалят с най-добри европейско първенство по футбол резултати, време е да погледнем и към някои от великите реализатори на тези надпревари. Не е особена изненада, че вечната ранглиста е оглавявана от суперзвездата Кристиано Роналдо. Зад него се нареждат други двама легендарни стрелци – Мишел Платини и Алън Шиърър, а челната десетка включва някои от най-добрите играчи на близкото минало и настоящето.

  • 1. Кристиано Роналдо – 14
  • 2. Мишел Платини – 9
  • 3. Антоан Гризман – 7
  • Алан Шиърър – 7
  • 5. Алваро Мората – 6
  • Тиери Анри – 6
  • Ромелу Лукаку – 6
  • Златан Ибрахимович – 6
  • Патрик Клуиверт – 6
  • Нуно Гомеш – 6
  • Уейн Рууни – 6
  • Рууд ван Нистелрой – 6

Интересни факти и статистики

По време на всички издания на европейските футболни първенства са били поставяни всякакви любопитни рекорди, като очакваме нови такива и в бъдеще. Сега ще ви запознаем и с тези, които ни направиха най-голямо впечатление.

Топ 3 държави с най-много участия на футболни финали

На първо място в тази класация е Германия с 13 участия. На второ място се нарежда Русия с 12 участия, а на трето е Испания с 11.

Най-посетен финал на Европейско

Връщаме се до 1964 за финала между СССР и Испания на стадион „Сантиаго Бернабеу“, който е посетен от 79 хиляди и 115 души.

Най-много победи на европейски финали

Германия е на първо място с 27 победи в 53 мача. Втори в класацията остава Италия с 21 успеха от 45 срещи, а Испания е трета – отново 21 победи, но от 46 дуела.

Най-много домакинства на Европейски футболни финали

Тук две нации излизат на челно място – става дума за Франция и Италия с по 3 домакинства на европейски първенства в историята.

Топ 3 на играчите с най-много голове на един турнир

Първо място убедително отива при Мишел Платини с неговите 9 гола на първенството през 1984-та. Втори се нарежда сънародника му Антоан Гризман с 6 попадения през 2016, а трети остава Кристиано Роналдо с 5 точни изстрела през 2020.

Играч с най-много турнири с поне един отбелязан гол

Кристиано Роналдо оглавява тази класация, след като между 2004 и 2020 година португалецът има поне един гол на 5 поредни шампионата на Стария континент.


Емблематичните стадиони на Европейски първенства по футбол

Освен най-големите звезди на европейския континент, футболните финали са били място и за показ на някои от най-прочутите стадиони в Европа. В това число няма как да не споменем имената на „Уембли“, „Сантиаго Бернабеу“, „Парк Де Пренс“, „Стадио Олимпико“, „Олимпиащадион“ в Берлин и много други. Нищо не допринася за перфектното изживяване по време на финал на такова внушително първенство като качественото и добре оборудвано спортно съоръжение. Време е и да се насочим специално към три от изброените, които са оставили значима следа в историята на турнира.

„Парк де Пренс“

Емблематичният стадион във френската столица Париж завинаги остава в историята като първия футболен стадион – домакин на финал от турнира. През 1960 г. съоражението приема финалната среща между СССР и Югославия, спечелена от СССР след продължения. На финалите през 1984 г. „Парк де Пренс“ отново е под светлината на прожекторите, приемайки втори финал на Европейско първенство, този път спечелен от домакина Франция след победа над Испания.

Стадио „Олимпико“

Още един стадион заслужава да бъде споменен – митичният „Олимпико“ в Рим. В рамките на 12 години на това съоръжение са се изиграли два от първите финали на европейски първенства. Става дума за 1968, когато „адзурите“ надвиват Югославия, както и за 1980, когато Западна Германия успява да измъкне двубоя с Белгия с 2:1, за да триумфира с отличието.

Стадион „Уембли“

Друг стадион, който също може да се похвали с две домакинства на Европейски финали е перлата на английската столица – „Уембли“. Лондонският стадион посреща първи финал през 1996 г., когато Германия печели трофея след успех на Чехия. 24 години по-късно, през 2020 г., „Уембли“ отново е домакин на финала, като този път Италия печели след изпълнение на дузпи над Англия.

Стадион „Сантиаго Бернабеу“

В испанската столица Мадрид определено е имало не един или два големи футболни празника през годините, но както вече споменахме, този стадион държи един внушителен европейски рекорд. Става дума за финалния дуел от първенството през 1964 между испанците и СССР, на който е отчетен рекорд по посещаемост за подобно събитие – близо 80 хиляди души гледат триумфа на „Ла Роха“ над руснаците.


Влиянието на европейските финали върху футбола на континента

Няма как да не се отчете, че първенството, което се провежда на всеки 4 години, успява да подейства като важен социокултурен феномен за развитието не само на спорта на Стария континент, но и за сближаването на народи, които не винаги са се спогаждали добре в исторически план. С напредването на годините и географията на футбола в Европа се разширява, за да могат все повече нации да спечелят домакинство на подобен форум и да изживеят страхотната тръпка на едномесечната футболна мания, обхващаща целия континент, а и не само.