ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Превю за Група D на Евро 2024 + Прогнози

0
EURO 2024 Група D превю
EURO 2024 Група D превю с прогнози

Вече преполовихме нашия поглед към групите за Евро 2024, а в досегашните 3 определено имаше доста интересни неща, върху които да се спекулира и анализира. Време е да продължим към Група D, която може би остава малко в сянката, въпреки че действително е събрала някои много любопитни нации, с надежди за елиминационната фаза.

Тук няма как да не отчетем присъствието на финалиста от последните две Световни първенства – Франция, който този път иска да завоюва и отличие от Европейски форум. Компания на „петлите“ правят съставите на Нидерландия, Австрия и Полша, които на хартия притежават доста изравнени възможности. Да погледнем по-детайлно към това, което всеки един от тези състави може да ни предложи.


Франция

Франция - национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Тимът, воден от селекционера Дидие Дешан, отново е сред двата най-големи фаворита за титлата в Германия. Разбира се, ще им леки дразги между феновете на франсетата и германците, свързани с не толкова далечното минало и историческото съперничество. Ако строго погледнем нещата от спортно-техническо естество, то няма как да имаме съмнение, че Франция може би има най-силният състав, редом с този на Англия.

Веднага се сещаме за името на Килиан Мбапе, който завърши пореден феноменален сезон с екипа на ПСЖ и най-вероятно го чака ново предизвикателство, като част от тима на Реал Мадрид. Всички тимове ще се притесняват от влиянието на суперзвездата на терена, като той ще бъде подпомаган от други състезатели от световна класа – Усман Дембеле, Антоан Гризман, Маркюс Тюрам, Едуардо Камавинга и др. Това е един много опитен отбор, но и все още гладен за успехи, а наставникът Дешан може да се похвали с 3 финала от последните 4 големи форума, на които е участвал.


Нидерландия

Нидерландия - национален отбор по футбол
Снимка: БТА

„Лалетата“, както винаги, не би следвало да бъдат подценявани, тъй като отново разполагат с не малко класа в състава, както и с доста младежки хъс за себедоказване пред футболната общественост. Въпросителните обаче също не са малко. Квалификациите не минаха съвсем гладко за тима, воден от Роналд Куман. Като цяло през последните две десетилетия се забелязва твърдата тенденция, че има само един човек, който знае как да води нидерландците напред на такива форуми и това е легендарният Луис Ван Гаал.

Куман далеч не вдъхва същото доверие и оттам идват съмненията на редица специалисти за шансовете за добро представяне на Нидерландия. От друга страна, звезди като Коди Гакпо, Мемфис Депай и младия талант Шави Симънс могат да създадат много проблеми на противниците.


Австрия

национален отбор по футбол на Австрия
Снимка: БТА

„Бундестимът“ определено впечатли по време на квалификациите, след като завърши втори в групата си, почти без изоставане от традиционно по-силния състав на Белгия. Наставникът Ралф Рагник със сигурност е намерил добра спойка в играта на австрийците и те ще се опитат да изненадат прогнозите, за да бъдат „черния кон“ за някои фаворити.

Основната цел пред Австрия ще е излизане от груповата фаза, а след това вече всичко ще е един добре дошъл бонус. Това е работлив отбор, с доста играчи на солидно ниво, включително Марсел Забитцер, Конрад Лаймер, позастаряващият Марко Арнаутович, както и Ксавер Шлагер. Със сигурност контраатаката ще е основнто оръжие на „червено-белите“ в съседна Германия.


Полша

Полша национален тим по футбол
Снимка: БТА

Завършваме анализът на тимовете от групата с „Дружина полска“, която трябваше да мине през иглени уши, за да си осигури място на финалите. Победа след дузпи в Кардиф срещу Уелс означаваше класиране за Роберт Левандовски и компания, въпреки един много слаб квалифиакционен цикъл, в който и малко късмет спомогна за продължаването към Евро 2024.

Левандовски може би ще играе на последното си Европейски първенство, като редом до него се очаква отново да е Аркадиуш Милик. Може да отчетем и силното присъствие на халфа на Лудогорец Якуб Пьотровски, който определено се утвърди като титуляр в халфовата линия, редом с вездесъщия Пьотър Зиелински от Наполи. Като цяло обаче класата в този състав не е чак толкова голяма и ще трябва здрава отборна работа, за да се постигне нещо голямо.


Мачовете от Група D

  • Полша vs Нидерландия – 16.06 – Хамбург
  • Австрия vs Франция – 17.06 – Дюселдорф
  • Полша vs Австрия – 21.06 – Берлин
  • Нидерландия vs Франция – 21.06 – Лайпциг
  • Нидерландия vs Австрия – 25.06 – Берлин
  • Франция vs Полша – 25.06 – Дортмунд

Прогнозите на типстърите на Nostrabet

Тази група може и да не е така бляскава, както Група B, например, по отношение на имената, но също може да се счита в някаква степен като „група на смъртта“. И тук сме потърсили да прогнозираме как може да се стекат нещата.

Емануил Тодоров

Емануил ТодоровФранция беше в една група с Нидерландия по време на квалификациите и общо взето показа безспорно надмощие и в двата случая. При „петлите“ постоянно има „вливане“ на свежи кадри в различните линии на терена, като за Дешан остава да измисли как може всички тези страхотни играчи да съществуват отново на терените в Германия. За първото място обаче трудно ще има кой да спре „сините“.

За второто място вече битката ще е далеч по-сложна. Мнозина ще посочат веднага Нидерландия, но не съм чак толкова сигурен. Не бих подценил австрийския тим, който загуби само ведъж в квалификациите, при това с 2:3 от фаворита в групата Белгия. Австрия изглежда като малко по-организирания състав, по-сплотен спрямо нидерландците, който ще използва и по-лесна тактика, включваща контраатаки. Нидерландия може и да покаже своята неопитност в дадени моменти на този шампионат, а Куман, според мен, няма осанката на един Ван Гаал.

Поляците са късметлии, в известна степен, че изобщо ще се състезават в Германия. Кадровият потенциал е доста по-малък, а Левандовски вече съвсем не е онази голова машина отпреди 1-2 години. Струва ми се сложно да повярвам, че този тим ще отлепи от последното място.

🏆 Прогноза за победител в Група DФранция
🎯 Прогноза за топ 2Франция и Австрия
Петър Борисов

Петър БорисовБитката за първото място тук ще е между Франция и Нидерландия. Двата отбора бяха и в една квалификационна група, в която Франция победи и в двата мача Нидерландия. Отново очаквам „петлите“ да са първи и в сегашната им група на европейското. Нидерландия ще трябва да се справи поне с конкуренцията на Полша и Австрия, които остават под нивото им, като вероятно ще останат и зад „лалетата“ в тази група.

Полша едва стигна до турнира след неубедителни квалификации и бараж, спечелен с дузпи срещу Уелс. Австрия пък преодоля конкуренцията на Швеция в своята група и остана само зад Белгия в нея. Записа и доста добри победи след квалификациите, като не бих се изненадал, ако Австрия изпревари Полша за третото място в групата си на европейското.

🏆 Прогноза за победител в Група DФранция
🎯 Прогноза за топ 2Франция и Нидерландия
Християн Цуцев

Християн ЦуцевИнтересен номер спретна съдбата на Франция и Нидерландия, които бяха в една и съща група на квалификациите, а сега ще са заедно и в групата на Евро 2024. В компанията на Австрия и Полша, те неминуемо ще са и големите фаворити за класирането, като няма как да не дам едни гърди преднина на Петлите, които просто имат невероятен състав и не по-малко добри резерви. Те винаги са сред фаворитите за спечелване на трофея, като вероятно ще са още по-гладни за този успех, след като преди две години им се изплъзна световната титла, след загубения финал от Аржентина.

Изненадата в тази група смятам, че може да дойде от Австрия, които се представиха страхотно в квалификациите и останаха само на точка от Белгия. Все пак обаче прогнозата ми е за второ място на Нидерландия. Лалетата почти винаги когато са играли на голям футболен форум не са пропускали да преодолеят груповата фаза, а и съставът им вече е доста опитен и в същото време все така силен.

На последното място в групата бих поставил Полша, които едвам успяха да се доберат до Евро 2024 и вероятно биха могли да препънат някого в групата, но не и да се класират напред.

🏆 Прогноза за победител в Група DФранция
🎯 Прогноза за топ 2Франция и Нидерландия
Кристиян Кюлюнков

Кристиян КюлюнковГрупа D обещава интересни битки и двубои с непредсказуем край. От всички четири тима в нея, Франция изглежда с едни гърди напред пред останалите за първата позиция. Комбинацията от опитни състезатели и младите звезди на тима превръща „петлите“ в неоспорим фаворит не само за първото място тук, но и за трофея като цяло.

Подкрепям очакванията на колегите ми за представянето на Полша. Тимът беше доста неубедителен в квалификациите и се добра едва, едва до финалите в Германия. Не очаквам обаче нещо повече от тях. Битката за второто място най-вероятно ще се реши между тимовете на Нидерландия и Австрия. Интересното е, че те се срещат помежду си и в последния кръг на груповата фаза, което означава, че има вероятност този двуой да е директна битка за място на осминафиналите. Все пак ще дам предимство на „лалетата“, поради повечето класни състезатели в тима и заради историческата успеваемост на Нидерландия над Австрия на подобни турнири.

🏆 Прогноза за победител в Група DФранция
🎯 Прогноза за топ 2Франция и Нидерландия

Още превюта:

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.