ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Група B от Евро 2024 – превю и прогнози

0
EURO 2024 Група B превю
EURO 2024 Група B превю с прогнози

Всяко Европейско първенство има по една група, която може спокойно да бъде наименована „групата на смъртта“, с оглед на наличието на най-голям брой силни тимове, събрани в нея. През това лято, по време на Евро 2024, честта да бъде наречена така се пада на Група B. Там попадат три от съставите, които през последните няколко години вдигаха на крака своите фенове по международни форуми, независимо дали става дума за европейски или световни финали.

Става дума за Испания, Италия и Хърватия. Няма как интересът да не е огромен, имайки предвид, че в групата се поместват последният европейски първенец, третият от Световното в Катар през 2022, както полуфиналистът от Евро 2020. Конкуренцията за първите две места ще е жестока, като в нея не се очаква да се включи аутсайдерът – Албания. Нека анализираме по-обстойно всеки тим от група B на Евро 2024.


Испания

Испания - национален отбор по футбол
Снимка: БТА

„Ла Фурия“ показа някои колебания по време на квалификациите и като цяло не убеди, че ще бъде сред истинските фаворити за титлата по германските терени. Този път начело на състава е доста съмнителното име на Хосе Луис Де Ла Фуенте, който далеч не притежава харизмата, опита и уменията на предишния селекционер – Луис Енрике. Именно Енрике беше сред основните причини испанците за малко да стигнат до финал на последния голям европейски форум.

Кадрово, от доста години, се усеща отстъпление при „ла роха“. Въпреки наличието на някои млади таланти, идващи от академията главно на Барселона, Испания в момента се намира в преходен период, в който едно не толкова силно поколение замени предишни величия като Шави, Иниеста, Бускетс, Пуйол, Пике и др. Не може да се приеме напълно, че този тим вдъхва доверие.


Италия

Италия - Малта
Снимка: БТА

На следващо място идва защитаващият своята титла отпреди 3 години тим на Италия. Тук също може да подложим на съмнение шансовете за нещо сериозно от „скуадрата“. Ключово ще е съставът да намери път към елиминациите, като знаем, че оттам насетне италианците стават друг отбор. По време на квалификациите не беше никак лесно за „адзурите“, но идването на Лучано Спалети сякаш вдъхна известен приток на енергия.

Цялата страна възлага големи надежди за измиване на поредното срамно неучастие на Световното в Катар с добри изяви на Евро 2024. Спалети познава играчите отлично и след титлата с Наполи определено може да се каже, че се чувства на върха на треньорските си сили. Италианците нямат някакви стряскащи звезди, така че предстои да видим дали традиционният висок дух във футбола на тима от „ботуша“ ще бъде решаващ фактор тук.


Хърватия

Хърватия - национален отбор по футбол

„Шахматистите“ са третият най-силен отбор в тази група, но опитът и желанието на част от звездите за финална изява на голям шампионат може да ги тласне поне към още едно участие на четвъртфинал. Квалификациите обаче показаха слабости, свързани със залеза на златното поколение на тази страна, което донесе сребро и бронз от последните два световни форума. Класирането дойде трудно и мъчително, като ще е трудно да се повярва, че на самите финали ще е по-лесно.

Лука Модрич играе последните си дни на най-високото ниво във футбола, а хора като Иван Перишич и Марсело Брозович вече също са в края на своите дни като топ играчи. Младото поколение на този етап не е застъпило. Изглежда сложно да си представим, че само с опит ще станат нещата, но в тази доста равностойна група не може да отпишем „ватрените“ от битката за топ 2.


Албания

Албания футболен тим - национали
Снимка: БТА

Стигаме и до тима, който просто е щастлив, че ще мери сили с такива велики футболни нации. Албанците бяха приятната изненада на квалификациите, възползвайки се от не толкова сложната си група, включваща Чехия и Полша. Бразилският наставник Силвиньо определено успя да организира по отличен начин „червените“, които в крайна сметка триумфираха в своята група по време на пресявките.

Това е второ участие за Албания в историята на европейските първенства, като първото дойде преди 8 години във Франция. В тима личи името на Армандо Броя, който се подвизава по английските терени и може да е много опасен. Има и още няколко състезатели, които играят в топ европейски дивизии, така че дори и като аутсайдер, Албания има някои оръжия в арсенала си.


Мачовете от Група B

  • Испания vs Хърватия – 15.07 – Берлин
  • Италия vs Албания – 15.07 – Дортмунд
  • Хърватия vs Албания – 19.07 – Хамбург
  • Испания vs Италия – 20.07 – Гелзенкирхен
  • Албания vs Испания – 24.07 – Дюселдорф
  • Хърватия vs Италия – 24.07 – Лайпциг

Прогнозите на типстърите на Нострабет

По традиция е време да поразсъждаваме и по отношение на прогнозите за тази група. Както ще видите в следващите редове, мненията ни донякъде се припокриват, но и в някаква степен се различават. Вярваме, че така ще получите и най-широката възможна гледна точка за сценариите, които може да се получат в тази страхотна и много завързана група.

Емануил Тодоров

Емануил ТодоровВ тази група няма нищо сигурно, но на мен определено не ми се струва, че Испания ще е чак такова страшилище за останалите състави. „Ла Фурия“ не впечатлява с кадровия си потенциал, а селекционерът също по никакъв начин няма осанката, която да се справи с тази задача. Усещането ми е, че при определени обстоятелства дори може да видим изненада, а именно испанците да трябва да минават напред като най-добър трети. Това е смела прогноза, но при Луис Енрике вече се виждаха проблемите, а младата генерация още не е узряла, за да подобри значително нещата.

Колкото и да е странно, за италианците имам малко по-позитивно мнение. Последните мачове при Лучано Спалети показаха постепенно израстване. Да не говорим, че съставът на този шампионат няма да се различава значително от този, който грабна титлата преди 3 години. Това не е маловажно – тези играчи са доста опитни и са оформили солиден колектив. На такива първенства това е от значение, а Лучано Спалети е специалист, на когото бих се доверил.

Хърватите са лека енигма за мен, имайки предвид, че звездите започват да залязват. Не бих се изненадал на провал за тима на шампионата, но в същото време не може да се изключи и достигане до елиминации. Сякаш везните обаче се накланят, че по-скоро е време хърватската машина да даде на късо. Албания може също да надскочи леко очакванията и да не бъде боксова круша, но ще се изисква чудо, за да не бъде последен в групата.

🏆 Прогноза за победител в групатаИталия
🎯 Прогноза за топ 2Италия и Испания
Петър Борисов

Петър БорисовИспания определено направи най-силни квалификации в сравнение с другите три отбора в групата. Има защо да е фаворит за първото място и мисля, че ще го спечели. Европейският шампион Италия загуби от блясъка си след спечеленото последно издание на турнира. Никога не е за отписване, но понякога шампионите не впечатляват на следващите шампионати и не очаквам силно представяне от италианците. Все пак си мисля, че поне групата ще могат да минат.

Хърватия не направи много силни квалификации, но се доказа за пореден път като сериозно име, както видяхме и на последното световно. Все още обаче сякаш е в сянката на отборите от ранга на Испания и Италия и може би ще остане зад тях в групата. Албания изненада приятно в квалификациите и едва за втори път е на европейско първенство. Въпросът е дали ще има сили да поднесе някоя изненада? Самото класиране на турнира си е сериозно постижение за албанците, като очаквам да се задоволят само с него в крайна сметка.

🏆 Прогноза за победител в групатаИспания
🎯 Прогноза за топ 2Испания и Италия
Християн Цуцев

Християн ЦуцевГрупа B със сигурност е една от най-тежките на това Европейско първенство, но като фаворит в нея бих могъл да изтъкна Испания. Те изглеждат като най-стабилни и постоянни в изявите си спрямо останалите отбори и бих прогнозирал, че ще спечелят групата, макар че определено могат да се препънат срещу Италия и Хърватия.

На това Европейско, Италия сякаш не са слагани в сметките за победител, вероятно заради не особено убедителното им представяне в квалификациите, в които до последно се бореха с Украйна за второто място в групата, при откъсналите се на върха Англия. Скуадрата обаче знае как се играе на големи футболни форуми. Да не забравяме, че те са актуалният европейски шампион, но пък не успяха дори да се класират за Световното през 2022 година.

На същото това Световно първенство Хърватия записаха полуфинал, а на предходното стигнаха и до финала. В последните си две Европейски първенства пък те винаги са успявали да прескочат груповата фаза. Големите герои на Хърватия обаче далеч не са първа младост, а тимът имаше и затруднения в последните квалификации, като дори отстъпиха първото място в групата на Турция. Предвиждам трето място за тях в групата.

Фактът, че Албания се добраха до тук е огромен успех за тази страна, но истината е, че особено в тази група положението им изглежда безнадеждно и не мисля, че биха успели да се измъкнат от последното място в групата, макар че играта им в квалификациите беше повече от стабилна.

🏆 Прогноза за победител в групатаИспания
🎯 Прогноза за топ 2Испания и Италия
Кристиян Кюлюнков

Кристиян КюлюнковГрупа B определено е най-оспорваната на предстоящото Евро 2024 в Германия. С отбори като Испания, Хърватия и Италия, битката за първото място, а и за топ 2 ще бъде повече от жестока. Присъствието на Албания като четвърти отбор едва ли ще повлияе много на фаворитите. Разбира се, не е изключено албанците да объркат някои планове, но задачата им определено е трудна.

Мнението ми е, че е много важно как ще стартира всеки един отбор в тази група. В този ред на мисли, Италия има най-лесната задача на старта и това може да окрили „скуадра адзура“ за някое от водещите 2 места в групата. Испания или Хърватия обаче за второто място? Ще прогнозирам изненадата и ще кажа, че Хърватия ще завърши втори в тази група, след Италия. Златното поколение на „шахматистите“ ще се подготви за още една партия на високо ниво, но ще видим докъде ще стигнат силите на отбора за шах и мат.

🏆 Прогноза за победител в групатаИталия
🎯 Прогноза за топ 2Италия и Хърватия

Прочети още:

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.