ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Група C от Евро 2024 – превю и прогнози

0
EURO 2024 Група C превю
EURO 2024 Група C превю и прогнози

Нашият поглед върху всяка отделна група за Евро 2024 продължава с пълна сила. Някои от най-големите първенства в света вече приключиха, така че част от футболистите дори вече може да започнат да мислят в посока към европейските финали в Германия. Битката за големия трофей се очаква да е ожесточена.

Вече хвърлихме поглед върху Група А и Група B, в които са поставени и някои от най-силните тимове, претенденти за финала. Време е да насочим внимание към третата поред група, а именно C, където намираме един от големите фаворити на турнира – Англия. „Трите лъва“ са придружени от съставите на Дания, Словения и Сърбия. Нека видим кой състав с какво може да се похвали към момента.

Прочети още:


Англия

Англия - национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Каквото и да кажем за островитяните, то все няма да е достатъчно. Една нация, която от години мечтае за международен трофей, но за момента той все така и не идва, като годините на мъка продължават. Все пак, последните първенства дават надежда, че рано или късно нещата ще се наредят за родината на футбола. Гарет Саутгейт е доста критикуван наставник, но пък не може да се отрече, че именно под негово ръководство резултатите на Англия започнаха да се подобряват. На последния форум беше достигнат финал, а на Световното в Катар малко късмет не стигна за полуфинал.

Кадрово, също е трудно да обхвана целият страхотен потенциал, с който съставът разполага. Хари Кейн отново направи вездесъщ сезон, Джуд Белингам може да е претендент за най-добрия футболист в света за 2024 година, а към тях прибавяме звездите на Ман Сити Фил Фодън и Джак Грийлиш. Букайо Сака и Деклан Райс също няма как да бъдат пропуснати в сметките. Въобще, англичаните неслучайно са сочени за фаворит за краен победител в турнира.


Сърбия

Сърбия - национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Съседите ни продължават с хубавата традиция от последните години неизменно да достигнат до финалите на големите първенства. Там обаче нишката обичайно се къса и резултатите не са добри. „Плавите“ се измъкнаха в една не особено силна група, в компанията на България, Унгария и Черна гора. Драган Стойкович изглежда съвсем не успява да намери печелившата формула, както го правеше в началото на своя период начело.

Факторът „възраст“ също си казва думата. Някои от лидерите на сърбите вече не са първа младост, включително Душан Тадич, както и оттеглилите се в Саудитска Арабия Сергей Милинкович-Савич и Александър Митрович. Качествата им са безспорни, но това далеч не е най-конкурентното първенство на света, че да може да се поддържа перфектна форма.


Дания

Национален отбор по футбол Дания
Снимка: БТА

Преминаваме и към един от най-постоянните състави в последните години, когато става дума за класирания, а именно датчаните. „Червеният динамит“ имаше някои колебания в квалификациите, но като цяло се представи добре и заслужено ще се състезава по германските терени. Водени от треньора Каспер Хюлманд скандинавците ще се надяват на повече успех, отколкото в Катар преди две години. И тук целта трябва да е поне елиминационната фаза.

Опитът в тима на датчаните е безспорен, като фигурите на Пиер-Емил Хьоберг, Андреас Кристенсен и Каспер Шмайхел ще са основополагащи за успеха в мачовете на Евро 2024. Това е тим, който играе заедно вече от много години, познава изискванията на треньора си добре и е показвал, че може да играе като равен с равен срещу най-добрите.


Словения

Словения - национален тим по футбол
Снимка: БТА

Стигаме и до аутсайдера в тази група, а именно Словения. Тимът, воден от Матиаш Кек, влиза без някакви особени очаквания от специалистите. От друга страна, няма как да пренебрегнем силната квалификационна кампания за словенците, кои събраха равен актив с Дания и записаха хикс в един от мачовете с този опонент. Скромната балканска страна надали ще излезе съвсем без самочувствие, особено след успеха и над Португалия в контрола.

По отношение на селекцията, то има две фигури, които изпъкват. Разбира се, първата е дългогодишния стълб на вратата на Атлетико Мадрид, Ян Облак, който навярно ще бъде капитан и в Германия. В другия край на терена пък имаме далеч по-младия, но много талантлив Бенямин Шешко, който показа много хубави неща с екипа на РБ Лайпциг през този сезон. Тези двамата, както и силния колектив, ще са ключа към шокиращо излизане от групата.


Мачовете от Група C

  • Словения vs Дания – 16.06 – Щутгарт
  • Сърбия vs Англия – 16.06 – Гелзенкирхен
  • Словения vs Сърбия – 20.06 – Мюнхен
  • Дания vs Англия – 20.06 – Франкфурт
  • Англия vs Словения – 25.06 – Кьолн
  • Дания vs Сърбия – 25.06 – Мюнхен

Прогнозите на типстърите на Nostrabet за развоя на Група C

По традиция, в следващите редове ще ви споделя моята гледна точка за изхода от група C на Евро 2024, както и тази на моите колеги. Заедно ще предоставим нашите гледни точки относно шансовете на всеки един тим за излизане от груповата фаза. Наглед, тук има доста повече яснота, отколкото в група B например, но това е само на пръв поглед.

Емануил Тодоров

Емануил ТодоровЩе бъде абсурдно, ако не посочим Англия за абсолютен фаворит за първото място в групата. При това качество в състава ще е недопустимо за момчетата на Гарет Саутгейт да не покажат своето ниво преди елиминациите. В предишните първенства англичаните бяха безапелационни в груповата фаза, така че явно поне в това отношение има напредък. Аз лично мисля, че „трите лъва“ са готови за нещо голяма като цяло на първенството.

За второто и евентуално за третото място нещата ще са по-сложни. Дания, според мен, е с едни гърди напред. Скандинавският хладен ум ще бъде полезен в такива моменти, а и съставът на Каспер Хюлманд, чисто индивидуално, остава силен и способен. Един Йонас Винд в нападение, например, се очаква да е проблематичен за опазване, като солидната дефанзивна постройка също е важна. Това е моят фаворит за подгласническата позиция.

По отношение на третата позиция ще заложа на нещо изненадващо. Сърбите изобщо не ми харесаха по време на квалификациите и слабостите им се показаха дори срещу родния национален отбор. Това, вероятно, ще е последното първенство за Пикси Стойкович начело, като част от звездите вече са в залеза на своя професионален път. Словенците, от друга страна, са надъхани и сякаш по-дисциплинирани. Въпреки лекото предимство на сърбите като качество, ми се струва, че по-добрата организация ще е за словенците.

🏆 Прогноза за победител в Група CАнглия
🎯 Прогноза за топ 2Англия и Дания
Петър Борисов

Петър БорисовАнглия е ясно изразен фаворит тук и не мисля, че ще изпусне първото място. Има доста солиден състав и направи почти перфектни квалификации, в които записа две победи над основния си конкурент Италия.

Дания очаквам да окаже най-сериозна съпротива на англичаните и да заеме второто място. „Червеният динамит“ стигна до полуфинал на последното европейско и се доказа като най-силният скандинавски отбор в последните години. Спечели квалификационната си група, но имаше равен брой точки със Словения. Сега обаче очаквам Дания да блесне повече, а Словения да разпределя третото място със Сърбия.

Сърбите имат наглед доста добър отбор, но той разочарова на последното Световно и сякаш му липсва по-голямо сплотяване и екипност. Не смятам, че Сърбия ще стигне до нещо повече от трето място в тази група, като и Словения ще прояви апетит към него. Вратарят Ян Облак е най-сериозното име в словенския състав, но само той едва ли ще е достатъчен за нещо повече от страна на Словения.

🏆 Прогноза за победител в Група CАнглия
🎯 Прогноза за топ 2Англия и Дания
Християн Цуцев

Християн ЦуцевНа последното Европейско първенство Англия участваха с доста млад състав и въпреки това, успяха да достигнат до самия финал. Сега „Трите лъва“ се готвят да извървят и последното стъпало, като според мнозина, имат най-добри шансове да го направят, особено след очаквано силните квалификации, в които оставиха Италия да им дишат прахта. Тук виждам първо място в групата.

На второ място ще сложа Дания. Те спечелиха своята квалификационна група, макар че битката със Словения беше ожесточена до самия край. Червеният динамит обаче сякаш умее да показва най-доброто от себе си, когато е най-притиснат. Смятам, че те имат силите да се опълчат и на Англия, но по-реалистична прогноза е второто място.

Съдбата определи Словения отново да се борят именно срещу Дания за класиране напред. В преките им сблъсъци през квалификациите Словения записаха загуба и реми, но пък спечелиха седем от останалите си осем мача в групата, а в последната си контрола до момента надвиха дори Португалия. В тима има потенциал и той може да бъде разгърнат именно на Евро 2024.

Макар да са симпатичен тим, Сърбия трудно ще успеят да се преборят за класиране тук. Шанс за тях беше, че попаднаха в сравнително лека квалификационна група, където на два пъти загубиха от лидера Унгария, но въпреки това успяха да се класират на второто място. Техният шанс ще бъде срещу Дания и Словения, но не мисля, че биха изкопчили повече от точка в тези си мачове.

🏆 Прогноза за победител в Група CАнглия
🎯 Прогноза за топ 2Англия и Дания
Кристиян Кюлюнков

Кристиян КюлюнковВ група C на Евро 2024 има един ясно изразен фаворит за първото място и това е Англия. Не очаквам изненади тук, като „трите лъва“ са длъжни да вземат първата поция в тази група. Класата и качеството са на тяхна страна, така че не би трябвало да имат проблеми.

По-интересна е битката за второто място. От една страна, имаме Дания – солиден отбор със силни представяне на последните международни финали и комбинация от опитни и млади играчи. От друга страна пък са отборите на Сърбия и Словения. И за двата тима достигнаето до финалите в Германия може да се отчете като сериозен успех. Оттук нататък обаче, не очаквам нещо по-специално от тях. Третата позиция за някой от тези два тима е далеч по-реалистична и може би тя ще се определи в директния сблъсък помежду им. Второто място обаче е за Дания!

🏆 Прогноза за победител в Група CАнглия
🎯 Прогноза за топ 2Англия и Дания
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.