ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Група Е на Евро 2024 – превю и прогнози

0
EURO 2024 Група E превю
EURO 2024 Група E превю и прогноза

С всеки изминал ден мачовете от големите клубни първенства намаляват, а Евро 2024 се приближава с бързи темпове. Разгледахме вече първите 4 групи от предстоящия турнир на германска земя, но останаха още две, където на свой ред се помещават някои доста интересни отбори. За някои от тях е възможно да мислим, че са способни да стигнат далеч.

Тема на днешния текст е конкретно Група Е, в която изглежда, че има изявен фаворит в лицето на Белгия. Останалите три състава, сред които Украйна, Словакия и Румъния сякаш са доста по-равностойни. Нека обаче да разгледаме малко по-конкретно всеки един от тези тимове, преди да стигнем до някакви заключения.


Белгия

Белгия - национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Най-изявеният състав тук, поне на хартия, е този на Белгия. „Червените дяволи“ завоюваха първото място в своята квалификационна група, което не може да бъде сметнато за някаква изненада. Те минаха без загуба и със само един хикс през цялата кампания, така че самочувствието на водения от наставника Доменико Тедеско тим би трябвало да е високо.

В състава не липсват лидери, дори и белгийците да направиха една своеобразна смяна на поколенията в последната около година. Ромелу Лукаку и Кевин Де Бройне ще са лидерите в атака, от които ще се очакват магическите изпълнения, като крилото на Арсенал – Леандро Тросар, не бива също да бъде забравян. По-млади таланти като Амаду Онана и Зено Дебаст пък ще искат да се изявят пред целия континент. Белгия този път не влиза с очаквания за нещо велико в Германия, но точно това може да е в плюс за тима.


Словакия

Словакия национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Словаците отново се завръщат на европейски футболни финали, след като пропуснаха миналото юбилейно издание. Тимът е воден от интересния италиански специалист Франческо Калцона, който помогна на тази нация да си осигури второто място в квалификациите след Португалия. Тимът успя да излезе от груповата фаза на последния европейски форум, на който се появи, преди 8 години и ще се надява на нещо подобно и сега.

Големите звезди не са много в този тим. Марек Хамшик вече се отказа, но остана друг играч на Наполи – Станислав Лоботка. Не бива да забравяме и лидера в отбрана Милан Шкриниар, който въпреки не особено блестящия си сезон в ПСЖ ще бъде централна фигура за словаците.


Украйна

Украйна национален футболен тим
Снимка: БТА

Украинската футболна школа все още е на ниво, въпреки ужасяващата война, продължаваща в границите на страната. Количествените натрупвания отпреди това обаче се оказват достатъчни, за да може нивото на националния тим да се запазва високо, съответно да се намери място и на тези европейски футболни финали. С оглед на войнствената ситуация „жълто-сините“ ще се опитат да защитят националното си знаме в максимална степен.

“Незалежните“ не страдат и от липса на качество в тима. Андрей Лунин цял сезон е под рамката на вратата на Реал Мадрид и е готов да блести и по терените в Германия. В същото време може да отличим имената на легионери като Руслан Малиновски, Витали Миколенко и Михайло Мудрик, от които се очаква да дават вдъхновение и в двете фази на играта. Тимът е доста опасен и би трябвало да има своите шансове за преминаване в следващата фаза.


Румъния

Румъния национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Последният тим в тази група е северната съседка на България, а именно Румъния. Тимът се появява за пръв път на еврофинали след далечната вече 2008 година, когато за последно успя да се класира за участие на подобен форум. Може да се каже, че тимът някак незабелязано успя да вземе първата позиция в крайното класиране в своята група, изпреварвайки фаворита Швейцария, което си беше само по себе си отлично постижение и неочаквано за мнозина специалисти.

Следва да видим дали румънците могат да направят следващата крачка на самото Евро 2024. Съставът, воден от селекционера Едуард Йорданеску, не може да се каже, че блести с кой знае какви големи имена в него. От друга страна, редовното игрово време на всички титуляри и себераздаването изглежда, че са в основата на успеха. Най-голямото име, може би, е вратарят Молдован, който е резерва в Атлетико Мадрид. Останалите се подвизават в арабския свят, в Турция или в Румъния. Кадрово, този тим определено не впечатлява с кой знае какво.


Мачовете от Група E

  • Румъния vs Украйна – 17.06 – Мюнхен
  • Белгия vs Словакия – 17.06 – Франкфурт
  • Словакия vs Украйна – 21.06 – Дюселдорф
  • Белгия vs Румъния – 22.06 – Кьолн
  • Словакия vs Румъния – 26.06 – Франкфурт
  • Украйна vs Белгия – 26.06 – Щутгарт

Прогнозите на типстърите на Nostrabet

Време е и за нашите предположения за това как гореспоменатите 4 нации ще се подредят в рамките на крайното класиране на тази група. Фактът, че тимовете са в повече или по-малка степен равностойни, дава шанс и за някои изненади.

Емануил Тодоров

Емануил ТодоровНа пръв поглед, Белгия би трябвало да бъде смятана за фаворит за първото място. „Червените дяволи“ все така притежават стойностен отбор, с особено силни играчи в атака и полузащита, което не е никак маловажно. Треньорът Доменико Тедеско също е известен като добър тактик, който може да подготви добре тимовете си за подобно изпитание като Евро 2024.

Украйна обаче няма да е лесно препятствие за преодоляване. Очаква се, че този отбор и неговите играчи ще се радват на доста подкрепа по трибуните от хилядите сънародници, принудени да избягат заради войната в страната. В последните големи форуми, на които е участвала, тази държава дава бойки представяния и би трябвало да е в битката за топ 2, а защо не дори да изпоти белгийците.

Словакия също е съперник, с който ще трябва да се внимава. В квалификациите тази страна се представи добре и поизмъчи дори много силния тим на Португалия. Ще е интересно дали хората на селекционера Франческо Калцона могат да се намесят дори в битката за топ 2. Румъния пък все изглежда като най-посредственият състав, който сякаш има най-малки шансове за продължаване напред. Не, защото липсва желанието и колектива, но просто качеството не е налично за северната ни съседка.

🏆 Прогноза за победител в групатаБелгия
🎯 Прогноза за топ 2Белгия и Украйна
Петър Борисов

Петър БорисовБелгия не впечатли на световното, след което смени треньора и направи добри евроквалификации, в които нямаше особени проблеми. Проблеми не вярвам да има да спечели и групата си на европейското, където конкурентите не изглеждат сериозна заплаха.

Тук най-интересна ще ми е битката за второто място между Украйна и Румъния. Въпреки войната Украйна остава сериозен отбор, както го показа и в квалификациите, където все пак не можа да пречупи конкуренцията на Италия и Англия, но се представи достойно срещу тях. Румъния пък показа подобрение и стана първи в своята квалификационна група, справяйки се с основния си конкурент Швейцария.

Украйна все пак стигна до четвъртфинал на предишното европейско, пропуснато от Румъния и може би в крайна сметка бих избрал Украйна като втори в тази група, а третото място да отиде за Румъния. Последната позиция изглежда ще е за Словакия, чийто отбор все пак не трябва да бъде подценяван.

🏆 Прогноза за победител в групатаБелгия
🎯 Прогноза за топ 2Белгия и Украйна
Християн Цуцев

Християн ЦуцевКъм златното поколение на Белгия вече от доста години има големи очаквания, но те сякаш не успяват да ги оправдаят на максимум. Успехи не липсват, но пък все остава един горчив вкус от усещането за нереализиран потенциал. Преди две години на Световното в Катар те дори не успяха да излязат от групата. Тук обаче Белгия попаднаха в относително лека група и неизбежно са сочени за най-вероятен победител в нея. Моето мнение също няма да се различи особено от всеобщото.

Големият въпрос е, кой ще грабне второто място, като намирам шансовете на останалите три отбора силно изравнени. Все пак, моят избор е Украйна. Те се представиха силно в квалификациите, като загубиха само по веднъж от Англия и Италия. В тимът има свежа младост в комбинация с опитни фигури и с оглед на конкуренцията, която на първо четене изглежда преодолима, то второто място е напълно реалистична цел за Украйна.

На третата позиция нареждам Румъния, които отнесоха Швейцария в своята група в квалификациите и без нито една загуба в десет мача заслужено ще играят на Евро 2024. Макар и да ги поставям като четвърти в групата, то далеч не бих определил Словакия като аутсайдер тук. Тимът се справя много добре в дефанзивен план и също смятам, че ще има своите шансове да се докаже.

🏆 Прогноза за победител в групатаБелгия
🎯 Прогноза за топ 2Белгия и Украйна
Кристиян Кюлюнков

Кристиян КюлюнковГрупа E несъмнено има своя голям фаворит, в лицето на Белгия, но въпреки очакванията на букмейкъри и експерти, аз ще подходя малко по-различно и ще посоча Украйна като победител тук. Бих казал, че това е смела прогноза и носи определен риск, но я подкрепям с тезата, че украинците ще бъдат пределно мотивирани на това европейско да се докажат като тим и да стигнат поне до елиминационната фаза. Защо пък да не вземат и първото място в своята група?

Останалите три тима от групата – Белгия, Румъния и Словакия, смятам, че ще финишират точно в реда на изброяване, понеже едва ли румънци и словаци ще успеят да се противопоставят на класата, с която разполага белгийският тим. Битката помежду им по-скоро ще бъде за третото място, където очаквам Румъния да вземе преимущество.

🏆 Прогноза за победител в групатаУкрайна
🎯 Прогноза за топ 2Украйна и Белгия

Виж още:

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.