ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Група А от Евро 2024 – превю и прогнози

0
EURO 2024 Група A превю
EURO 2024 Група A превю и прогнози

Все повече наближават европейските футболни финали в Германия през това лято. Вече хвърлихме поглед върху стадионите, на които голямото шоу ще се проведе, откъде може да си набавите билети, както и други интересни факти около шампионата. Остана обаче най-важната част – анализ на всяка една група и шансовете на всеки един отбор в турнира за преминаване към елиминациите.

Както е най-логично, ще караме групите подред, като на първо място ще разгледаме именно тази на домакина на Евро 2024 – Германия. 18 години по-късно, отново „бундестимът“ организира събитие в света на футбола от подобен ранг, така че със сигурност очакванията ще са много високи към състава на Юлиан Нагелсман. Компания на „швабите“ правят Швейцария. Шотландия и Унгария.


Германия

Германия - национален отбор по футбол
Снимка: БТА
Последните години определено не са успешни за германския национален тим, който така и не може да се поздрави със силно представяне на международни форуми. След Европейското от 2016-та нещата вървят стремглаво надолу, като сега е време да се потърси край на черната серия. Начело с талантливия Юлиан Нагелсман, германците се очаква да оглавят своята група и да на първо място да си осигурят евентуален по-лесен опонент за осминафиналите.

Изминалият футболен сезон определено дава поводи за оптимизъм. Борусия Дортмунд е на финал в ШЛ, като в състава преобладават именно германските състезатели. Байерн Мюнхен отпадна на полуфинал на тази надпревара, докато Байер Леверкузен прави страхотен сезон с титла на домашната сцена, отново при наличието на някои млади и перспективни германци в тима. За капак на всичко, трябва да отчетем и добрите изяви в последните приятелски мачове на Германия. Напрежението ще е голямо за Бундестима, но тук е моментът лидерите да ударят рамо на младите състезатели.


Шотландия

Шотландия национален тим
Снимка: БТА

След над 20 години отсъствие от международните форуми, Шотландия успя да намери място на второ поредно Европейско първенство, което е атестат за напредъка на тази страна в последните години. Селекционерът Стив Кларк внесе спокойствие, а настоящото поколение състезатели допринася в голяма степен за прогреса. Може да отличим редица топ състезатели, подвизаващи се във Висшата лига, сред които Скот Мактоминей, Джон Макгин, Андрю Робъртсън и младия Били Гилмор.

Разбира се, има и доста играчи, които не са съвсем на това ниво в шотландския състав, но колективът при „гайдарите“ гарантира, че на нито един отбор няма да му е лесно срещу тях. Шотландците не успяха да преодолеят груповата фаза на миналите европейски финали и сега пред тях това ще стои като основна задача.


Унгария

Унгария - национален тим
Снимка: БТА

Третият състав в тази група е този на Унгария, който продължава своя футболен възход в последните 6-7 години. За втори пореден път унгарците са на европейски футболни финали и за тях целта изглежда ясна – място в елиминациите. По време на квалификационната кампания, трябва да се подчертае, че тимът не допусна загуба. От друга страна, конкуренцията далеч не беше и толкова впечатляваща, включвайки тимовете на Сърбия, Черна гора, България и Литва. В някои мачове тимът, воден от италианския специалист Марко Роси, показа доста колебания, които може да изиграят лоша шега на финалите в Германия.

„Маджарите“ разполагат с безспорна суперзвезда в лицето на Доминик Шобошлай, като може да отличим още имената на Атила и Роланд Шалай, които се подвизават в немския Фрайбург. За тях и за Шобошлай, който е бивш играч на РБ Лайпциг, атмосферата по германските терени е отлично позната. Унгарците разчитат на здрав колектив и по-защитната схема на игра 3-4-3.


Швейцария

Швейцария национален отбор по футбол
Снимка: БТА

Последният тим в Група А е този на Швейцария, който от доста години вече се утвърди като редовен участник на Европейски и Световни футболни финали, а сега отново не пропусна своя момент. Сякаш обаче последната година има спад при „кръстоносците“, които се измъчиха доста в своята квалификационна група, допускайки доста слаби резултати към края на пресявките. Дори не беше спечелено първото място, а конкурентите бяха доста по-слабите, поне на хартия, състави на Румъния и Израел.

Доста хора сочат с пръст селекционерът Мурат Якин, който сякаш не може да изстиска максимума от своя състав. Джердан Шакири продължава да е сред лидерите на тима, въпреки надпредващата си футболна възраст, като не може да пропуснем дългогодишните стълбове Гранит Джака, Ремо Фройлер, Ян Зомер и други. Това е опитен отбор, с достатъчно качество, който не бива да бъде отписван.


Мачовете от Група А

  • Германия vs Шотландия – 14.06 – Мюнхен
  • Унгария vs Швейцария – 15.06 – Кьолн
  • Германия vs Унгария – 19.06 – Щутгарт
  • Шотландия vs Швейцария – 19.06 – Кьолн
  • Швейцария vs Германия – 23.06 – Франкфурт
  • Шотландия vs Унгария – 23.06 – Щутгарт

Прогнозите на типстърите на Нострабет

За финал, сме решили да отделим и по един пасаж, в който аз и моите колеги типстъри ще дадем някои прогнози за развоя на груповата фаза, евентуални победители във всяка една, както мненията ни за това кои състави ще продължат напред. Ще стартирам с моята прогноза.

Емануил Тодоров

Емануил ТодоровНа пръв поглед Германия влиза като отявлен фаворит в група, в която останалите три тима са от почти напълно сходна величина. През тази година се усеща някаква мобилизация в немския футбол след последните години на разочарования и това би трябвало да се пренесе и в националния тим. Юлиан Нагелсман е отличен специалист, с много енергия и идеи, а наскоро получи и нов договор, което беше мъдър ход на федерацията. Очаквам силен шампионат от домакините и на първо време да оглавят като победител Група А.

Оттам насетне анализът се усложнява. И трите тима, в лицето на Швейцария, Унгария и Шотландия, имат своите силни страни, но и проблеми. Швейцарците са най-опитния състав на такива форуми, но сякаш настоящото поколение вече започва да залязва, а селекционерът Мурат Якин не е съвсем със същото присъствие като предишния наставник Владимир Петкович. Шотландците пък са на обратния полюс – състезателите тепърва трупат опит и са много гладни за изява. Победата над Испания в квалификациите беше показателна, като във втория мач „гайдарите“ също се противопоставиха силно.

Унгарците пък са най-трудни за оценяване. Те спечелиха квалификационната си група, но конкуренцията на практика липсваше и въпреки всичко те имаха своите трудности. Личното ми усещане е, че „маджарите“ няма да успеят да грабнат място в топ 2.

🏆 Прогноза за победител в групатаГермания
🎯 Прогноза за топ 2Германия и Шотландия
Петър Борисов

Петър БорисовГермания – домакинът не бе на висота в последно време, както и на световното. Все пак загатна за подобрение с победи над Франция и Нидерландия в последните си два мача. Като домакин на турнира едва ли ще пропусне да се класира напред и дори очаквам да спечели групата си, в която липсва друг по-ясно изразен фаворит.

Унгария се представя доста солидно и според мен ще пребори конкуренцията на Шотландия и загубилия форма тим на Швейцария. Швейцарците се класират редовно на големи турнири, за разлика от Шотландия. „Гайдарите“ направиха по-силни евроквалификации, но на европейското си мисля, че няма да успеят да блеснат.

🏆 Прогноза за победител в групатаГермания
🎯 Прогноза за топ 2Германия и Унгария
Християн Цуцев

Християн ЦуцевНа пръв поглед Германия са големият фаворит в тази група. Те са най-сериозното име, а и са домакини на шампионата. Бундестимът обаче вече три поредни големи футболни форума не постига нищо значимо, а и имаха някои неубедителни изяви в контролите си през последните 1-2 години, макар че последните две срещу Франция и Нидерландия бяха спечелени, а това си е достатъчно престижно. Като цяло немският клубен футбол бележи прогрес през последната година и очаквам, че той ще се прехвърли и на национално ниво. Смятам, че излизането им от групата е сигурно.

Сред останалите отбори, Унгария ми се струват тези, които имат най-добри шансове. През последните години този тим се утвърди като изключително стабилен, като неведнъж успя да попари и големите имена във футбола. Показателно е и безпроблемното им спечелване на квалификационната група, където не допуснаха нито една загуба.

Швейцария са традиционно солиден тим, който също е способен да играе като равен с най-силните. Излизането от групата е напълно реалистична задача за тях, макар че прогнозата ми е да завършат трети в групата и то благодарение на стабилна игра в дефанзивен план.

На четвърто място бих поставил Шотландия. Тимът е жаден за доказване и със сигурност може да очаквате максимална борбеност във всичките им срещи, която може би ще им донесе някоя друга точка, но трудно можем да говорим за излизане от групата.

🏆 Прогноза за победител в групатаГермания
🎯 Прогноза за топ 2Германия и Унгария
Кристиян Кюлюнков

Кристиян КюлюнковБез съмнение, Германия е основният фаворит за спечелването на Група A от Евро 2024 и не очаквам изненади в това отношение. Фаворит според експертите и букмейкърите е домакинът на европейското по футбол това лято. Амбициите на Германия се простират чак до трофея, но дали силното представяне на местните тимове в евротурнирите ще оправдае очакванията за подобни резултати и на EURO 2024? Предстои да видим отговорите на тези въпроси много скоро.

Битката в тази група се очертава да бъде най-вече за втората позиция. Смятам, че Швейцария леко изостава пред тимовете на Унгария и Шотландия, които според мен ще са основните претенденти за второто място. Мачът помежду им е и трети в групата, така че е твърде вероятно да влязат в директен сблъсък за място на осминафиналите. Моето мнение е, че „гайдарите“ ще продължат с впечатляващото си представяне от квалификационната фаза и ще завършат втори в тази група.

🏆 Прогноза за победител в групатаГермания
🎯 Прогноза за топ 2Германия и Шотландия

Виж още:

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.