Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Такъв трябва да е старши треньорът на ЦСКА

0
Стамен Белчев
Снимка: БТА

Стамен Белчев пое ЦСКА в много труден момент и успя да вдигне отбора от нокдауна. Институцията Треньор на ЦСКА се превърна в посмешище последните години, а това трябва да е един от най-важните хора в държавата. Време е безумието да се назначават хора като Нестор Ел Маестро, Милош Крушчич, достойните за пост в Белия дом Люпко Петрович и Алън Пардю, да спре!

Стамен свърши страхотна работа за малкото време начело и заслужава да му бъде гласувано доверие за следващия сезон. Както писахме при анонсирането на новината – Белчев познава отлично процесите в клуба и няма по-подходящ от него за тази работа към настоящия момент. Той и помощникът му Анатоли Нанков върнаха увереността, че ЦСКА може да играе атакуващ и приятен за окото футбол. За разлика от ментето преди него.

ЦСКА тепърва ще изгражда игрови стил, а вече загатва за него. Именно при Белчев отборът играеше най-успешния си футбол след годината изгнание в Трета лига. Смело може да се каже, че със сегашния висок бюджет и натрупания опит – този отбор може да е много по-силен от изпусналия титлата през 2018-а.

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро (Снимка: БТА)

Нека се спрат опитите с институцията Треньор на ЦСКА

Кой ли не се изреди да води „армейците“ от 2016-а насам. Така и не се направи план за развитието на клуба, който да се следва точка по точка. Вместо първи човек в най-успешния български отбор, треньорът се превърна в „бушон“. Който винаги изгърмява след 2-3 неуспешни резултата, за да се хвърли пясък в очите на феновете. И бързо да се потуши напрежението.

Стамен Белчев трябва да получи кредит на доверие от поне една пълна година, а след това да се правят равносметки и анализи. Той и амбициозният му щаб, в който са големи „червени“ сърца като Анатоли Нанков, Стоян Колев, Кирил Динчев, Христиан Христов вече натрупаха много опит от работата си в 31-кратния шампион. Няма да се връщаме към лудата нощ в Базел и обрата от 0:1 до 3:1, защото това е само малка част от отличната им работа през годините.

ЦСКА трябва да бъде воден от „армейци“, а не от съмнителни сърби.

ЦСКА - Левски
Футболистите на ЦСКА се радват на фона на унилия Марин Петков (Снимка: БТА)

Белчев сложи Костов в малкия си джоб

Стамен изнесе футболна лекция на Николай Костов през първото полувреме на Вечното дерби. ЦСКА поведе на Левски с 3:0, но необяснимо след почивката остави инициативата на съперника. Все пак успехът е най-важен. През годините често се е случвало отборът да се прибере при видимо решен мач. Това е познат маниер от страна на „червените“. От треньорската скамейка е трудно да контролираш тези процеси, особено ако си начело на въпросните футболисти от има-няма две седмици. 

Белчев извлече максимума от видимо отминал зенита си Фернандо Каранга, не особено впечатляващо крило за парите си – Матиас Фаетон, ляв бек като Сейни Санянг и тн. Щом с този състав на ЦСКА успя да победи категорично Левски, то представете си резултатите при адекватна лятна селекция.

Най-важното – Стамен Белчев подреди правилно футболистите. Улас Скаршем е нешлифован диамант, който Ел Маестро беше нагърбил с прекалено много дефанзивни функции. Норвежецът се разписа във втори пореден мач, а даде и асистенция. Логично беше избран за Играч на мача. Белчев даде по-свободни функции на Марселино Кареасо, който блести все по-ярко. При него цъфти и Джонатан Линдсет, а вероятно специалистът малко съжалява, че не пусна по-рано включилия се отлично Тобиас Хайнц.

Анатоли Нанков, Стамен Белчев
Анатоли Нанков, Стамен Белчев (Снимка: БТА)

Такъв трябва да е треньорът на ЦСКА – интелигентен и възпитан

Стамен Белчев е умен човек, който познава отлично процесите във футбола. Умее да развива млади таланти и да ги интегрира в първия отбор. При него се държи много на дисциплината, макар и да не дава вид на крайно строга личност. Да, Белчев не е по интервютата и гръмките обещания.

Той е работохолик. По-скоро ще стои до малките часове на нощта затворен сам в кабинета си, за да изшлайфа плана за действие в следващия мач, отколкото да се хвали пред телевизионните камери с постигнатото. 

ЦСКА винаги е бил отборът на интелигентните хора. За да си треньор на Червения гигант, трябва да бъдеш ерудиран и културен човек. А не самозванец, който два пъти си е сменил името и крещи като обезумял при 2:0 на полувремето в гостуване на лидера в Първа лига. Щом Ел Маестро остана толкова месеци начело, то Белчев заслужава тройно повече. Чак тогава да му се търси сметка. Най-голямата глупост би била да се обяви нов треньорски екип лятото, ако ЦСКА не спечели Купата на България. 

Сякаш някой може да размаха магическа пръчка и да промени напълно заварен състав с един нападател, едно крило и куп играчи без никаква мотивация. Напротив – след добра селекция и лятна подготовка при Стамен ЦСКА ще бъде сила, с която всеки ще се съобразява.

Стамен Белчев
Стамен Белчев (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.