Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Трябва си и психика, за да си треньор на Левски

0
Николай Костов
Снимка: БТА

Свободното падане в Левски продължава с бясна скорост. „Сините“ загубиха с 1:3 от ЦСКА в 217-ото издание на Вечното дерби, а с това пораженията на тима в последните пет мача са вече четири на брой! Катастрофална статистика за гранд като Левски, отредено му да се бори за първи места и купи. В тона на мача, загубен още през първото полувреме, медийните изяви в синьо също бяха далеч от нужното ниво.

Старши треньорът Николай Костов си изпусна нервите за пореден път на журналистически въпроси, а това може да му коства и главата…някога. 60-годишният спец отново каза и показа в прав текст, че не обича критиката, не се стреми към това да извлече позитив от нея и на практика не я желае в битието си. А основания за критика има. Левски губи второ Вечно дерби в рамките на 20 дни, а головата разлика в тези двубои е 1:5 в полза на вечния противник в червено. Около тези две загуби столичани паднаха от Лудогорец с кошмарното 1:5 в Разград и от Черно море с 1:3 във Варна.

Светлият лъч в тази сива пролетна поредица е успехът с 1:0 над Берое. Той далеч не бива да задоволява „сините“ привърженици, както и стана, нито пък ръководството на клуба. В Стара Загора всичко е компромисно през този сезон и Левски би трябвало да надвива подобни съперници с лекота, а не с минимален резултат.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

Но връщайки се на Костов, отново можем да заключим, че специалистът от Добрич е разклатен психически. Бившият футболист на „сините“ пое много отговорна роля през миналото лято. Направилият кариера в Украйна наставник пое руля само няколко месеца, след като знаковата фигура Станимир Стоилов напусна Левски. И в началото всичко вървеше по мед и масло за „сините“ и Костов. Много солидно европейско участие, доста приличен стил и продължаващ ентусиазъм по трибуните. За подобна картина не са си мечтаели и най-заклетите привърженици на Костов, и мажоритарният собственик Наско Сираков. Нито следа от Мъри и наглед още по-сплотена „синя“ фамилия. Но всяко чудо за три дни.

С течение на времето еуфорията премина, а Левски започна да буксува. Видимият спад на играта беляза и едно от грешните изказвания на Костов. След победа с 1:0 над Етър на „Георги Аспарухов“ специалистът заяви, че протестите на феновете в Сектор Б не са правилни и знамената не трябва да са обърнати. Точно в този момент Костов стана недолюбвана фигура в Сектор Б. Психологията с по-крайните фенове е особено важна за всеки треньор на голям отбор и малцина са тези, които наистина владеят този занаят. В България пък още по-малко, а много хора на скамейките си изпатиха жестоко.

Сектор Б, фенове на Левски
Сектор Б, фенове на Левски (Снимка: БТА)

„Не очаквах да се сблъскам с неща, които даже не знам дали трябва да коментирам. Доста се накъсва играта, не само от падането на играчите. С тези моменти вече втори мач подред, може би нашите фенове в Сектор Б трябва да помислят какво влияние има това над нашите играчи. Как те могат да реагират, като тъкмо намерим някакъв ритъм и имаме 2-3 удара за 7-8 минути във вратата на противника и спряхме играта за 7-8 минути. Това не го бях предвидил. Интересно ми е този протест кога ще свърши. Не е приятно. Влияе на играчите. Те също виждат обърнатите знамена и надписи. Вече трябва да се намери някакво решение. Замислен съм за тези неща, а не за играта“, заяви Костов, визирайки също, че крайните привърженици палят димки и други принадлежности, накъсвайки случващото се на терена.

Изказването показва, че Костов не разбира напълно съществуването на понятието гранд. За треньора от Добрич е доста непонятно как функционират клубовете, претендиращи и имащи историческата принадлежност към понятието „голям отбор“. Левски е именно такъв. За да разбере понятието „гранд“ и „треньор на гранд“ – психологията на тези особени видове във футбола, Костов трябва да се научи да приема критиката, крайните проявления на феновете и други важни детайли. В противен случай и Левски няма да е особено дълго в битието му…точно както критиката е нежелана.

Николай Костов
Николай Костов (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.