ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Дайте време на Стамен Белчев в ЦСКА!

1
Стамен Белчев
Снимка: LAP.bg

ЦСКА най-сетне се отърва от Нестор Ел Маестро. Съмнителният треньор е заменен от Стамен Белчев, който за трети път ще води мъжкия отбор на „червените“. Опитният специалист отлично познава атмосферата в клуба, защото до сега беше начело на дубъла. Стамен водеше много успешно младоците в Трета лига, като единствено Миньор Перник има повече точки от ЦСКА II. През сезона взе 21 от 28 мача, а 3 пъти завърши наравно при само 4 загуби.

Белчев разви следващото поколение „армейци“, а сега има отлична възможност да продължи своето дело – като ги наложи в първия отбор. Това обаче няма да стане от днес за утре. Стамен трябва да бъде оставен да работи на спокойствие. 

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро (Снимка: БТА)

Само с чужденци не става

Години наред ЦСКА взима куп чуждестранни играчи през всеки трансферен прозорец. Българите в отбора са кът. Самите те, без малки изключения, не успяват да се представят на нужното ниво за 31-кратния шампион. Няма как обаче чужденци като Нестор Ел Маестро да наложат български момчета. Сърбинът с британско самосъзнание предпочиташе да пуска доведения от него странник Емануел Шакич, отколкото да поеме риск с някой юноша.

Предшественикът му Саша Илич бе един от малкото, които се опитаха да налагат младоци. Бе даден шанс на Християн Петров и защитникът го сграбчи.

Ако Стамен бъде оставен да работи на спокойствие, не му се дават „съвети“ от високите етажи кой да пуска, то скоро в ЦСКА може да заиграят още поне 2-3 млади момчета от школата.

Анатоли Нанков
Анатоли Нанков (Снимка: LAP.bg)

Ролята на Нанков

Помощник-треньор ще бъде един от любимците на Червена България – Анатоли Нанков. Толята дълги години беше в щаба на Стойчо Младенов и за него тази позиция в Борисовата градина няма да е нова. Има огромен опит и с експертизата си ще бъде много полезен на „червените“. За разлика от… Никон Ел Маестро.

Нанков имаше оферта от проекта ЦСКА 1948 да заработи в Бистрица, но я отхвърли. Запази името си чисто. Неведнъж подкрепя ЦСКА на стадиона. Нещо, което много клубни легенди не правят. Посещават стадиона единствено, ако са на работа в отбора.

Ролята на помощник-треньорите често се неглижира, но те са много важна част от всеки тим. 

Купа на България ЦСКА
Връчване на Купата на България (Снимка: LAP.bg)

Стамен и Нанков могат да вдигнат купата

Купата на България остана последна надежда за трофей през този сезон. Новото треньорско дуо е само на три мача от това да я спечели. Ако Белчев и Нанков тръгнат с отличие в ЦСКА, то това ще ги циментира и ще получат кредит на доверие от ръководство и фенове. Това е най-хубавото, което може да се случи на „червените“ в момента.

Отборът няма нужда от смяна на треньори на всеки няколко месеца. Нещо, което гледаме година след година. Порочна практика без аналог на Запад.

Да, ЦСКА няма как да се примири с Купата на България. Това винаги е било утешителна награда. Този път обаче ще помогне много за европейското участие, защото вече дава шанс за Лига Европа. А там Стамен плува в свои води след онази паметна вечер в Базел, когато класира отбора в груповата фаза.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Един коментар
Коментирай
  1. Борис Георгиев
    Браво, г-н Митев. Много точен и обективен коментар. Ще Ви допълня само, че и двамата освен, че са добри специалисти с качествена експертиза, имат и много добри човешки качества. Дано само ръководството и най-вече феновете им дадат време да разгърнат своите възможности.