ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Крайна станция! Един незабравим сезон в Бундеслигата приключва

0
Щутгарт
Щутгарт (Снимка: БТА)

Достигнахме края! Време е да затворим един повече от вълнуващ и спокойно можем да кажем исторически сезон в германската Първа Бундеслига, след като през уикенда ще се изиграят мачовете от последния 34-и кръг. О традиция, всички двубои ще стартират в един и същ час – 16:30 в събота, 18 май.

Като бърза ретроспекция можем да кажем, че за първи път в историята си Байер Леверкузен стана шампион, детронирайки Байерн Мюнхен. „Аспирините“ могат да се наредят до само няколко отбора в историята, които завършват един цял сезон без нито една загуба, като все още нямат поражение не само в Бундеслигата, но и в Лига Европа, където са на финал срещу Аталанта. Момчетата на Шаби Алонсо гонят и требъл, тъй като ще се борят с втородивизионния Кайзерслаутерн за Купата на Германия.

Ясни са и всички отбори, които се класират за Шампионската лига догодина. Германия си спечели право да има петима представители в турнира и това ще бъдат, освен Леверкузен, Байерн, приятната изненада Щутгарт, РБ Лайпциг и финалистът тази година Борусия Дортмунд. Имаме и първия сигурен изпадащ – Дармщат, но все още трябва да научим кой ще го придружи към Втора Бундеслига, а също така и кои отбори ще участват в Лига Европа и Лига на конференциите.

Нека разбием по-подробно мачовете и да видим какво ни очаква в последния кръг от Бундеслигата!

Борусия Дортмунд – Дармщат

„Жълто-черните“ не направиха едно от най-убедителните си кампания. Отборът на Един Терзич лъкатушеше през по-голямата част от нея след напускането на Джуд Белингам, но въпреки това успя да си осигури участие в Шампионската лига догодина, именно благодарение на силното си участие в турнира, където ще играе финал срещу Реал Мадрид в началото на месец юни. Вестфалци ще завършат сезона в Бундеслигата на петата позиция, след като в миналия кръг допуснаха изненадващо поражение с 0:3 от борещия се за оцеляване Майнц 05 и изостават с четири точки от четвъртия РБ Лайпицг.

Борусия Дортмунд - Майнц 05

Какво да кажем за Дармщат? Показателите на отбора говорят сами по себе си: най-малко победи – 3 и най-много допуснати попадения – 82. Като цяло, отборът на Торстен Либеркнехт отдавна се беше примирил със съдбата си и сега му остава единствено надеждата да си тръгне от елита с един престижен резултат от „Сигнал Идуна Парк“.

В тази среща участие за Борусия няма да вземат Рами Бенсебайни, Жулиен Дюранвил и Себастиан Алер, които лекуват травми. За гостите от Дармщат няма да видим Фабиан Холанд, Фрейзър Хорнби, Брейдън Марвин Ману, Клеменс Ридел, които са с контузии, докато Яник Мюлер е наказан. Под въпрос остават Матиас Бадер, Бартол Франич и Себастиан Полер.

Байер Леверкузен – Аугсбург

„Невъркузен“ вече е в историята! Вечно вторият отбор най-после се окичи със златните медали в първенството. Непобедимата машина на Шаби Алонсо определено е хитът на този сезон и съвсем спокойно може да завърши без нито едно поражение не само в Бундеслигата, но и във всички турнири, след като на „аспирините“ гонят требъл и им остават само три срещи до края. 50 мача! Това е числото мачове без загуба на Леверкузен до момента, а ще има сили тимът да се доближи до немислимото, ще разберем в събота следобед.

Тогава на „БайАрена“ пристига Аугсбург, който се прости с шансовете си за класиране в европейските клубни турнири, след като нареди четири поредни загуби и има общо една победа в последните си седем двубоя. Баварците, обаче, направиха една доста прилична кампания и могат да завършат в Топ 10. В момента отборът на Йес Торуп е десети с 39 точки, колкото имат още Вердер Бремен и новакът Хайденхайм, но Хофенхайм, който е на седмата позиция, даваща дава право на евроучастие, е с 42.

Единствената въпросителна пред Шаби Алонсо е дали звездата Флориан Виртц ще бъде наличен, след като продължава да лекува травма в бедрото си. Доста по-сериозни са главоболията през Торуп, който няма да може да разчита на цели седем играчи – Фин Дамен, Рафаел Фрамбергер, Роберт Гумни, Фредрик Йенсен и Елвис Реджбецай са контузени, Кевин Мбабу е наказан, докато Рийс Оксфорд все още се възстановява от COVID-19.

Вердер Бремен – Бохум

Вердер отдавна си осигури оставането в елита на Германия и за догодина, като отборът на Оле Вернер заема комфортната 11-а позиция с 39 точки и дори има шанс за завърши сезона в Топ 10 при добри обстоятелства в някои от останалите двубои. „Бременските музиканти“ нямат поражение в последните си четири срещи, макар че записаха равенства в последните два кръга.

Бохум също почти сигурно ще го наблюдаваме в Бундеслигата, след като се спаси от директно изпадане в последните седмици на сезона. Отборът на Хайко Бучер има три точки преднина пред 16-та позиция, която заема Унион Берлин и все пак може да се наложи да играе плейоф. Точка в Бремен, обаче, ще бъде достатъчна, за да може отборът да излезе във ваканция още от новата седмица.

За домакините участие в двубоя няма да вземат контузените Скели Алверо и Амос Пипер, докато Джъстин Гидеон е с вирус, а Наби Кейта беше наказан дисциплинарно с изваждане от състава до края на сезона. Гостите от Бохум пък няма да може да разчитат на Михаел Есер, Мориц-Брони Квартенг, Данило Теодоро Соареш и Мохамед Толба, които лекуват травми, докато Феликс Паслак е наказан. Филип Фрьостер и Никлас Тиде имат шанс да попаднат в групата, но състоянието им ще се решава преди сблъсъка.

Щутгарт – Борусия Мьонхенгладбах

Още една от приятните изненади през сезона е Щутгарт, който догодина ще играе в Шампионската лига. Това е доста впечатляващо постижение за отбора, който миналата кампания се спаси от изпадане. Архитектът на прогреса на „швабите“ – Себастиан Хьонес, обаче, направи нещо наистина страхотно на „MHP Арена“, като играчите му все още имат шанс дори да завършат пред Байерн Мюнхен, тъй като изостават само с две точки от баварците, които са втори в подреждането. Каквото и да се случи, кампанията на Щутгарт може да се нарече успешна и с интерес ще очакваме да видим дали могат да мечтаят за нещо повече както в първенството, така и в турнира на богатите догодина.

Себастиан Хьонес

На другия полюс е техният последен опонент Борусия Мьонхенгладбах, който ще иска бързо да забрави този сезон. „Жребчетата“ няма как да изпаднат, но успяха да си осигурят тази привилегия едва в последните кръгове, след като дълго време бяха сериозно застрашени. Отборът на Херардо Сеаоне, за когото няма да е изненада да бъде освободен от поста си през лятото, записа едва седем победи, като само три отбора имат по-малко успехи през кампанията. Отборът може да завърши на 15-ата позиция в най-лошия случай и само с точка пред плейофното място, което за Гладбах, който преди няколко години играеше в Шампионската лига, би било изключително разочароващо.

Хьонес няма да може да разчита на Самуеле ди Бенедето, Йоша Вагноман, Лилиан Еглоф и Дан-Аксел Загаду, които са с травми, докато под въпрос ще бъдат Роберто Масимо и Николас Нартей. Треньорът на гостите Сеаоне пък ще трябва да реди състава си без Шио Фукуда и Максимилиан Вьобер, докато участието на Кристоф Крамер и Грант-Леон Рамос също остава несигурно.

Програма за мачовете от последния 34-и кръг в германската Първа Бундеслига:

Събота, 18 май:

16:30 часа | Борусия Дортмунд – Дармщат

16:30 часа | Унион Берлин – Фрайбург

16:30 часа | Байер Леверкузен – Аугсбург

16:30 часа | Волфсбург – Майнц 05

16:30 часа | Айнтрахт Франкфурт – РБ Лайпциг

16:30 часа | Хофенхайм – Байерн Мюнхен

16:30 часа | Вердер Бремен – Бохум

16:30 часа | Щутгарт – Борусия Мьонхенгладбах

16:30 часа | Хайденхайм – Кьолн

Очаквайте в събота превюта и на останалите пет двубоя от последния кръг в Бундеслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.