ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

УЕФА обяви как отборите от Европа ще разпределят квотите за Мондиал 2026

0
България
Снимка: lap.bg

УЕФА обяви начина, по който отборите от зона „Европа“ ще се класират за Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико. Информацията касае българския национален отбор, който не се е появявал на най-големия футболен форум от 1998 година. 

Както е известно, за световното първенство през 2026 г. броят на финалистите ще бъде увеличен от 32 на 48, като на Стария континент се падат общо 16 квоти.

Квалификационната кампания в зона „Европа“ ще започне през март 2025 г. и ще завърши осем месеца по-късно. УЕФА ще разпредели отборите в 12 групи от по четири или пет отбора, като за Мондиал 2026 ще се класират директно само победителите в групите.

Останалите четири визи за САЩ, Мексико и Канада ще бъдат разиграни през март 2026-а в четири плейофни четворки, с една повече от тези за Мондиал 2022. В плейофите ще влязат отборите, завършили на второ място в своята квалификационна група – 12 на брой. Към тях ще се прибавят най-добрите четири състава от Лигата на нациите – издание 2024/2025, които не са финиширали на първо или второ място в квалификациите.

Тези 16 отбора ще минат през жребий, който ще ги разпредели в общо осем полуфинални двойки. Тези двойки ще излъчат четири финални плейофа за последните четири европейски места за Мондиал 2026.

Форматът „12+4“ засега не е потвърден от ФИФА, но от УЕФА информираха официално, че именно това ще бъде предложението от Нион към Цюрих.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.