ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ще се завърне ли футболът „у дома“ или сълзите отново ще са за Англия?

0
Англия
Англия (Снимка: Twitter.com/England)

Вече остава само по-малко от седмица до началото на ЕВРО 2024 в Германия, а вълнението на футболните фенове нараства неимоверно. Без да е изненада за мнозина, Англия отново влиза като фаворит в турнира и ще търси успех на голямата футболна сцена, след като беше почти безупречна по време на квалификациите. „Трите лъва“ завършиха на първа позиция в своята група, като изпревариха палача си от финала на предишното Европейско първенство и настоящ шампион Италия. Под ръководството на Гарет Саутгейт англичаните вкараха общо 22 гола и получиха само четири в своята врата, демонстрирайки своята мощ.

Националният отбор направи силно представяне и на последното Европейско първенство, достигайки до финал, въпреки че беше победен след дузпи от „Скуадра адзура“. Амбициите в табора сега остават същите – Англия иска не само да се конкурира, но и да спечели турнира. Въпреки че позицията на Саутгейт начело на „Трите лъва“ изглежда стабилна, нов неуспех може да предизвика дискусии относно неговото бъдеще.

Гарет Саутгейт
Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт (Снимка: БТА)

Островитяните разчитат на звезден състав, особено в средата на терена, където играчи като Деклан Райс и Джуд Белингам са главните диригенти, а младите Коби Мейно и Адам Уортън са тези, от които се очаква да внесат нови идеи. Не трябва да забравяме и Трент Александър-Арнолд от Ливърпул, който по презумпция е десен краен бранител, но най-вероятно ще бъде ползван като халф от Саутгейт. Капитанът Хари Кейн продължава да бъде ключов играч в атака, заедно с младите Фил Фодън, Букайо Сака и Коул Палмър.

Защитата, обаче, показва нестабилност в последните мачове и ще представлява предизвикателство. Там ще се разчита на опитни играчи като Кайл Уокър, Киърън Трипиър, Джон Стоунс, Джо Гомес, Люис Дънк и Люк Шоу, а сред новите имена в тима са Езри Конса и Марк Гехи. Любопитното е, че извън състава за форума в Германия останаха футболисти като Хари Магуайър, Джеймс Мадисън, Джак Грийилш и Маркъс Рашфорд, като за повечето специалист това си беше чиста изненада.

Хари Кейн
Капитанът на Англия Хари Кейн (Снимка: БТА)

Англия ще е в група със Сърбия, Дания и Словения и е абсолютен фаворит да я спечели. Така, „Трите лъва“ се отправят към ЕВРО 2024 на фона на сериозни очаквания. Ако отборът на Гарет Саутгейт не стигне до самия край този, то разочарованието ще бъде огромно.

Време е да погледнем какво може да ни предложи този тим на Англия!

Мениджърът

Това ще бъде четвъртият голям турнир за Гарет Саутгейт начело на Англия. Никой мениджър не е водил отбора толкова дълго време след сър Алф Рамзи. Каквото и да се случи в Германия, Саутгейт е най-значимият мениджър на Англия в модерната история и това ще бъде турнирът, който ще определи неговото наследство и бъдеще.

Договорът му изтича в края на тази година и, ако Англия разочарова в Германия, това до голяма степен ще означава край на осемгодишния му мандат. Той може да си тръгне с чувството, че не е използва напълно целия ресурс, с който разполага, за да спечели голям турнир. Но, ако Англия спечели, или поне стигне финал, тогава 53-годишният специалист може да получи един последен шанс на Световното първенство в Северна Америка след две години.

Тъй като Саутгейт се задържа на поста си доста дълго време, в Англия вече има разнопосочни мнения относно бъдещето му. За някои той е спасителят на английския футбол, който върна този отбор, където му е мястото. Но за други неговият негативизъм и липса на креативност възпрепятстват новото златно поколение. Може би само триумф в Берлин на 14 юли ще разреши този дебат.

Гарет Саутгейт
Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт (Снимка: БТА)

Кое може да бъде тайното оръжие на Англия?

Един от американските собственици на Челси – Тод Боули, каза по-рано този месец, че се надява Коул Палмър скоро да стане известно име в САЩ и със сигурност това е посоката, в която се насочва кариерата му след брилянтия му първи сезон на „Стамфорд Брижд“.

Никой не знаеше, че Палмър е способен на сезон като този: 22 гола и 10 асистенции в 28 старта във Висшата лига. Той има само две участия за Англия, но дори и да не си проправи път в стартовата 11-ка на Саутгейт, той може да бъде жокерът от пейката.

Нюхът му за гола, привидното спокойствие в напрегнати ситуации и способността му да вкарва от необичайни позиции и ситуации го правят истинско тайно оръжие за отбора.

Коул Палмър
Може ли Коул Палмър да бъде скритият коз на Англия? (Снимка: БТА)

Кои са силните страни на Англия?

Две неща се открояват. Първо, опитът и гръбнакът на този отбор: вратарят Джордан Пикфорд, Джон Стоунс, Киърън Трипиър, Кайл Уокър и Хари Кейн бяха сед постоянните играчи за големите турнири от 2018-а година насам. Единствените липсващи сега са Хари Маугуайър и бившият капитан на Ливърпул Джордан Хендерсън. Но, и без тях, останалите знаят какво да правят, знаят как да се побеждават отбори от световна класа и това ще бъде безценно за отбора през лятото.

Другото е, че нито един мениджър на Англия не е бил на международен турнир с повече атакуваща огнева мощ, отколкото Саутгейт има сега. Кейн вкара 44 гола в 45 мача за Байерн Мюнхен през изминалия сезон. Джуд Белингам беше истински лидер за Реал Мадрид, а Фил Фодън спечели наградата за Футболист на годината в Англия, докато Букайо Сака е неразделна част от възродения Арсенал. За повечето играчи на „Трите лъва“, този турнир идва наистина в точния момент.

Англия
Англия (Снимка: БТА)

Кои са слабостите на този отбор на Англия?

Въпреки цялата мощ, която Англия има в предни позиции, проблемите могат да дойдат от защитата. Саутгейт е в същата позиция, в която е вече от няколко години. Той трябваше да разчита на Джон Стоунс и Хари Магуайър като двойка централни бранители, но последният имаше трудна година в Манчестър Юнайтед и не попадна сред избраниците на селекционера.

Сега се очаква бранителят на Кристъл Палас Марк Гехи да влезе на неговото място в титулярния състав. Също така, няма очевиден избор за ляв бек, след като Люк Шоу се възстановява от контузия и няма ясна алтернатива. Киърън Трипиър, който има опит на тази позиция за Англия, също имаше труден сезон в Нюкасъл, а в центъра на полузащитата липсва очевиден партньор за Деклан Райс и Джуд Белингам, ако не броим младия Коби Мейно, който все още, обаче, е само на 19 години и няма достатъчно опит в такива двубои.

Фил Фодън
Играчът на годината в Англия Фил Фодън (Снимка: БТА)

Именно това е и проблемът за „Трите лъва“ – дълбочината на състава не е разпределена равномерно. Тук може да се зададе въпросът: „Тази защита достатъчно солидна ли е?“. И може да се даде съвсем пресен пример със загубата от Исландия с 0:1 на „Уембли“ в петък вечер.

Решението на Саутгейт да не повика Магуайър поради физическите му проблеми и Джарад Брантуейт заради неопитността му, означаваше, че трябва да има нов патрньор за Стоунс в центъра на отбраната. В лицето на Марк Гехи и Люис Дънк, Саутгейт избра двама лявостоящо централи бранители, които са по-силни с десния крак, и без типичен ляв бек.

Хари Магуайър
Защитникът на Англия Хари Магуайър остава извън състава за ЕВРО 2024 (Снимка: БТА)

Честно казано, Гехи изигра добър мач срещу Исландия. Той и Стоунс бяха започвали заедно само веднъж до този момент – при унизителната загуба с 0:4 от Унгария в Лигата на нациите през юни 2022-а година. Езри Конса замени Стоунс на полувремето, но проблемите в защитата на Англия бяха по-напред на терена конкретно в този двубой.

Времето не играе в полза на Англия и Саутгейт трябва много бързо да намери решение на проблема.

Ще се завърне ли футболът „у дома“?

Представянето на отбора срещу Исландия изобщо не оправда статута на Англия като един от фаворитите за спечелване на Европейското първенство това лято. Това, обаче, не означава, че по време на самия турнир ще видим съвсем различна и много по-добра Англия.

Саутгейт се справя добре, откакто пое поста и продължава да с опитват да докаже на хората, че Англия трябва да работи здраво, за да печели големи трофеи. Но след полуфинал, финал и четвъртфинал в последните три първенства, се насади чувството, че очакванията отново са се увеличили.

Никой не идва на това Европейско първенство с по-добри индивидуалности от Англия. Няма как да не кажем, че отборът направи всичко със Саутгейт, освен да спечели голям турнир. Но наистина, ако не сега, то вече изглежда, че няма кога. Но за да бъдеш победител в надпревара от подобен калибър, имаш нужда от солидна основа, както историята многократно е показвала. За справка – питайте италианците отпреди три години…

Фен на Англия
Фен на Англия (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.