Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Има ли силите Дортмунд да сложи край на феноменалната серия на шампиона Леверкузен?

0
Марко Ройс и Гранит Джака
Байер Леверкузен - Борусия Дортмунд, Марко Ройс и Гранит Джака (Снимка: Twitter.com/Borussia Dortmund English)

С всяка изминала седмица се доближаваме към края на един вълнуващ сезон в германската Първа Бундеслига. Той спокойно може да се нарече и исторически, след като станахме свидетели на първата в историята титла за Байер Леверкузен в първенството миналата седмица.

Сега „аспирините“, които продължават да нямат нито една загуба през сезона във всички турнири и мечтата за требъл остава повече от жива, ще изиграят първия си мач като шампион в Бундеслигата. Техен опонент обаче не е кой да е, а отбор, който заплашва да спре тяхната уникална серия – Борусия Дортмунд.

Не са за подценяване и останалите два двубоя от неделната програма на 30-ия кръг, в които Щутгарт ще продължи борбата си с Байерн Мюнхен за втората позиция с гостуване на Вердер Бремен, а Фрайбург приема борещия се със зъби и нокти за своето оцеляване Майнц 05.

Вердер Бремен – Щутгарт, 16:30 часа

Преди няколко седмици говорихме как „бременските музиканти“ едва ли не са се спасили и дори може да атакуват европейските клубни турнири, но ето как нещата бързо се обърнаха на 180 градуса. Отборът на Оле Вернер изведнъж се оказа много близо до опасната зона след серия от седем поредни двубоя без успех, която им отрежда 13-ата позиция и само пет точки преднина пред мястото за плейоф за оставане, заемано от Майнц.

Затова и успехът днес е напълно задължителен, който обаче ще бъде доста трудно постижим, тъй като на „Вазерщадион“ пристига една от приятните изненади през сезона Щутгарт. „Швабите“ са трети към момента и при успех ще се изравнят по точки с детронирания шампион Байерн на втората позиция. Тимът на Себастиан Хьонес може да се похвали, че е в чудесна форма и серията от 11 поредни двубоя без поражение в шампионата е доказателство за това.

И в двата състава обаче кадровите проблеми не са мираж. За Вердер аут за днешния сблъсък ще са Скели Алверо, вратарят Иржи Павленка, Амос Пипер и Никлас Щарк, които са контузени, докато Наби Кейта бе дисциплинарно наказан да не играе до края на сезона. Под въпрос пък остава Исак Хансен-Аарьоен.

За гостите от Щутгарт с травми са Йоша Вагномен, Дан-Аксел Загаду, Николас Нартей и Самуеле ди Бенедето, а Махмуд Дауд бе болен през седмицата, но има шанс да бъде поне на резервната скамейка.

Определена Щутгарт влиза като фаворит в сблъсъка и затова букмейкърът WinBet му дава коефициент за победа от 1.61 срещу 5.00 за Вердер. Ставката за равенство е определена на 4.50.

Борусия Дортмунд – Байер Леверкузен, 18:30 часа

Борусия Дортмунд приема наскоро коронования шампион на Бундеслигата Байер Леверкузен на „Сигнал Идуна Парк“ за неделен следобеден сблъсък в тежка категория.

„Аспирините“ на Шаби Алонсо подпечатоха историческата си първа титла в първенството след победа с 5:0 над Вердер миналия уикенд, запазвайки забележителната си серия без загуба. След това те оцеляха след и срещу Уест Хем Юнайтед в Лига Европа в четвъртък, класирайки се за полуфиналите на турнира.

Дортмунд също се радваше на голям успех в средата на седмицата, преодолявайки коравия Атлетико Мадрид на Диего Симеоне, за да стигне неочаквано до полуфиналите на Шампионската лига. Отборът на Еден Терзич обаче се намира на пето място в Бундеслигата след някои сериозни непоследователни резултати и изостава с три точки от четвъртия РБ Лайпциг, който победи новака Хайденхайм в събота. Съществува обаче реален шанс и петата позиция да даде излаз към ШЛ догодина в края на сезона, но това не трябва да успокоява „жълто-черните“, които ще гонят нов голям успех днес.

Мач срещу непобедения лидер в Лигата вероятно обаче е последното нещо, от което Дортмунд има нужда и „вестфалци“ ще трябва да си свършат работата без наказания Карим Адейеми, а също така и без контузените Дониел Мален, Себастиан Алер и Рами Бенсебайни. Почти сигурно пък легендата на Борусия Марко Ройс ще получи място в титулярния състав.

Шаби Алонсо избра да даде почивка на Виктор Бонифейс, Жереми Фримпонг и Едмонд Тапсоба срещу Уест Хем в четвъртък, но и тримата се наложи да бъдат включени в действието с течение на двубоя, защото Леверкузен беше напълно надигран, след като доминираше в първия мач. За щастие, тактическите промени на испанеца спряха инерцията на Уест Хем и късният гол на Фримпонг удължи серията без загуба на Леверкузен до 44 мача.

Триото може да се върне сред титулярите в Дортмунд, но Амин Адли ще пропусне двубоя поради наказание. Това може да накара Алонсо да заложи на Фримпонг пред Йосип Станишич, който ще стартира като десен краен защитник. Другият вариант е Нейтън Тела да запази мястото, въпреки че беше изваден отще на почивката срещу „чуковете“ в Лондон.

Дортмунд наистина се нуждае от трите точки, за да окаже натиск върху РБ Лайпциг, който отново дръпна с три точки след победата си като гост Хайденхайм в събота. На пътя им стои отборът, който детронира Байерн Мюнхен след 11 поредни титли в Бундеслигата, и въпреки че титлата вече е в торбата, Леверкузен определено искат за завършат сезона непобедени. За „аспирините“ предстоят обаче още важни тестове срещу Щутгарт и Айнтрахт Франкфурт, както и апетитен полуфинален сблъсък от Лига Европа с Рома, но Дортмунд едва ли ще бъде подценен от Леверкузен след подвизите им в средата на седмицата. Така че, настанете се удобно, защото головете и зрелището са гарантирани.

Не е изненада, че очакванията са за тежък сблъсък и фаворит в него е трудно да бъде избран. Това показват и изравнените коефициенти за победа на двата отбора, опредени от букмейкъра WinBet. Този за Борусия е 2.63, докато за Леверкузен е изчислен на 2.50. „Хиксът“ пък се оценява на 3.70. Попадения ще има, така че гол/гол със ставка от 1.53 също е отличен избор за залог.

Фрайбург – Майнц 05, 20:30 часа

Кръгът приключва на „Европа-Парк Стейдиъм“, където местният Фрайбург ще приеме борещия се за мястото си в елита Майнц 05. Домакините продължават борбата си за европейските клубни турнири, като към момента заемат деветата позиция и изостават с шест точки от шестия Айнтрахт Франкфурт. В последните седмици тимът на Кристиан Щрайх, който ще се оттегли от поста си след края на сезона, редува силни със слаби двубои и е интересно какъв Фрайбург ще видим днес, след като миналата седмица бе победен трудно последния в класирането Дармщат.

Майнц пък е на чудесна позиция да се измъкне от 16-ата позиция, която дава право на плейоф за оцеляване при победа днес. Отборът на Бо Хенриксен влезе в чудесна форма и няма поражение в четири последователни двубоя, в които отбеляза десет гола и допусна само един. Съботната загуба на Бохум пък остави разликата между двата отбора на само точка и в края на деня Майнц може да се окаже над чертата и дори да се изравни по точки с 14-ия Унион Берлин.

Кристиан Щрайх има доста главоболия преди сблъсъка, тъй като няма да може да разчита на контузените Ноа Вайсхаупт, Матиас Гинтер, Даниел-Кофи Киере, Филип Линхарт и Кенет Шмид, както и на Роланд Шалай, който е наказан. За гостите от Майнц аут са Максим Лайч и Джесик Нгакам, докато Щефан Бел е с вирус. Нелсон Вайпер пък ще бъде под въпрос.

И тук нещата изглеждат на кантар. Букмейкърът WinBet дава леко предимство за Майнц с коефициент за победа от 2.40 срещу 2.90 за Фрайбург. Равенството пък се оценява на 3.55.

Програма за и резултати от мачовете от 30-ия кръг на германската Първа Бундеслига:

Петък, 19 април:

Айнтрахт Франкфурт – Аугсбург 3:1

Събота, 20 април:

Кьолн – Дармщат 0:2

Волфсбург – Бохум 1:0

Хофенхайм – Борусия Мьонхенгладбах 4:3

Хайденхайм – РБ Лайпциг 1:2

Унион Берлин – Байерн Мюнхен 1:5

Неделя, 21 април:

16:30 часа | Вердер Бремен – Щутгарт

18:30 часа | Борусия Дортмунд – Байер Леверкузен

20:30 часа | Фрайбург – Майнц 05

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.