ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Скритото оръжие на ЦСКА в битката за трофеите

0
Станислав Шопов
Снимка: cska.bg

ЦСКА победи с лекота Берое (3:0), каквито бяха и нашите прогнози в навечерието на мача. Едно решение на старши треньора Нестор Ел Маестро изненада мнозина при обявяването на стартовия състав. Присъсвието на Станислав Шопов вместо Тобиас Хайнц. 

Слави получи рядък шанс да започне сред титулярите и го сграбчи с две ръце. Младежкият национал вкара два красиви гола и подаде за третия, а освен това създаде още куп положения пред вратата на латино селекцията. Всичко това идва на фона на информациите за евентуален негов трансфер в родния му клуб Ботев Пловдив, откъдето обаче не платиха достатъчно на ЦСКА преди седмици.

С известна доза охота можем да си припомним и за друг наш текст, в който обяснихме защо Шопов не бива да бъде продаван. Е, Слави получи своя шанс, а дано и занапред Ел Маестро се доверява на млади и можещи български момчета като него, които по нищо не отстъпват на повечето чужденци у нас. Вероятно и виждайки надвисналия над себе си дамоклев меч Нестор прибегна до това нестандартно решение. 

ЦСКА
ЦСКА (Снимка: БТА)

Започна, защото го заслужава, а не заради отсъстващи

След победата Ел Маестро обясни, че Слави е бил сред титулярите заради своите качества, а не защото Хайнц е имал болки или друга причина да не стартира. Сърбинът призна, че е видял много старание в тренировъчния процес от „осмицата“ както в последната седмица, така и по време на зимната подготовка.

„Шопов заслужи шанса си днес и се възползва отлично от него. Важно е да се каже, че не започна, защото някой беше наказан или контузен. Заложих на него заради показаното в тренировките, направи и много добра подготовка. Заслужи си шанса сред титулярите и доказа, че не съм сбъркал с него“, бяха точните думи на Ел Маестро, макар и в нито една медия да не ни ги предадоха така. 

Станислав Шопов
Станислав Шопов с поразяващата левачка (Снимка: LAP.bg)

Шопов носи нужната щипка изненада в шампионската рецепта

Играта на ЦСКА в големите мачове търпи сериозни критики. „Червените“ започнаха да стават предвидими и когато имат срещу себе си футболисти от висока класа, то те знаят как да неутрализират силните им страни. Шопов обаче е много нестандартен играч. Той е богатство за отбора, стига да бъде постоянен в изявите си.

За съперниците е загадка дали ще подава, кога ще го стори… няма ли да пробва далечен изстрел. Пасовете му са напред, а не предимно настрани и назад, каквото се наблюдава у някои други футболисти на „червените“. Всеки с ЦСКА в сърцето знае имената им и вероятно се чуди как толкова време играят в Борисовата градина.

Станислав има качества да направи разликата и в трудните мачове, стига да играе както в неделя. В негово лице 31-кратният шампион има онази младежка страст, която никой прагматичен скандинавец не би могъл да даде във Вечното дерби или при гостуване в Делиормана, например. „Лудите, лудите – те да са живи“ е казал Бай Марко в първия български роман.

Станислав Шопов ЦСКА
Станислав Шопов празнува след красив гол срещу Берое (Снимка: cska.bg)

Бялата лястовица

Имплементирането на Слави сред титулярите е много полезно за ЦСКА в момента. Това показва, че няма строго определена единайсеторка. Държи всички нащрек. Никой не е застрахован и затова трябва да се раздава максимално. Преди време при Стойчо Младенов отборът започваше с един и същи състав мачове наред, макар и индивиди като Яник-Сони Вилдсхут да бяха забравили от коя страна се рита топката. Робуването на имена никога не е било печеливша стратегия във футбола. 

Освен това сега другите резерви ще получат нужната увереност. Те ще знаят, че със здрава работа ще имат своя шанс и раздаването на игрищата в Панчарево не остава незабелязано. 

Напълно вероятно е Шопов да повлече крак за още млади таланти, за да може скоро Червена България да не си пресподеля въодушевено снимка на трима българи, пеещи химна. Би било нормално сънародниците ни в най-титулувания роден клуб, в „армейския“ клуб, да са поне петима-шестима. 

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.