Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ранени, но кръвожадни: Левски и ЦСКА желаят мъст след издънките

0
ЦСКА - Левски
Снимка: LAP.bg

Часове остават до Вечното дерби! Левски е символичен домакин на ЦСКА в неделя от 14:45 часа, а по традиция Националният стадион ще приеме мегасблъсъка между двата най-обичани и успешни тима в България. Главен съдия на мач №1 ще бъде Драгомир Драганов. Топ арбитърът ни Георги Кабаков ще бъде на ВАР, а негов асистент-рефер е съгражданинът му от Пловдив Радослав Гидженов, свирил предходния мач (1:1). Мачът ще бъде излъчван в ефира на „Диема Спорт“, а спортните журналисти също дадоха своите прогнози.

Неделното дерби ще е 216-ият сблъсък между „сини“ и „червени“ във всички турнири. Отборът от „Герена“ има предимство с 84 победи срещу 72 за съперника от „Българска армия“. Ако говорим само за първенство обаче – какъвто е и идващият сблъсък, „червените“ водят с две победи (58 срещу 56). Головата разлика на ниво шампионат също е в полза на „армейците“, докато в общия баланс е за „вечния противник“ в синьо.

Ровейки в статистиката, откриваме още, че април е по-удобен и благоприятен за Левски в исторически план. 26-кратният шампион на България има три победи повече от ЦСКА в това съперничество (14 на 11). На самата дата 7 април пък е изигран един-единствен мач между тези два отбора – „сини“ и „червени“ правят 2:2 в средата на 50-те години на миналия век.

ЦСКА - Левски
ЦСКА - Левски

Дотук обаче със статистиката и отминалите аспекти на сблъсъка. Неделният мач на „Васил Левски“ отново ще раздели София и България на две, а радостта ще е само в един цвят в късния следобед. Със сигурност Левски и ЦСКА са влизали далеч по-солидно в мач номер 1 у нас. Още по-сигурно е, че местата и на двата отбора не са тези, които им се полагат спрямо амбициите и историята. А най-сигурно е, че привържениците от секторите Б и Г далеч не очакват този мач, както са очаквали много други в миналото.

При „сините“

Левски влиза във Вечното дерби като четвърти в класирането с 51 точки и шест по-малко именно от третия ЦСКА. Отборът от „Герена“ определено не изпраща особено добър сезон засега, изключвайки европейското участие, простряло се до плейофни мачове с германския Айнтрахт Франкфурт. Все пак Левски има шанс за медал от тазгодишната кампания, точно както и през миналата, когато отново окупира четвъртата позиция.

Небето над „сините“ изобщо не е синьо и безоблачно в навечерието на Вечното дерби. Наставникът Николай Костов не се радва на особен комфорт сред по-крайните привърженици, а му предстои да решава много ребуси около състава. В катастрофалния мач с Лудогорец, загубен с 1:5, Марин Петков си изкара пети жълт картон и ще пропусне дербито. „Синята“ легенда Войн Войнов също изрази мнение пред Nostrabet, че крилото ще липсва. Петков, който е и голмайстор на клуба за календарната година, няма да е единственият отсъстващ.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

Друга рожба на „сините“ Асен Митков е аут от мача заради контузия, а съдбата му споделя едно от зимните попълнения – Фабио Лима. В лазарета задълго е и Илиян Стефанов, донесъл единствения трофей на Левски в последните 15 години с гол точно срещу ЦСКА във финала за Купата през 2022-ра.

Добрите новини са свързани най-вече със скорошното завръщане на Билал Бари. Мароканецът е абсолютен любимец на „синята“ публика, а присъствието му на скамейката и евентуалното влизане в игра, могат да дадат сериозен тонус.

При „червените“

Напрежението в ЦСКА е дори по-голямо, отколкото при Левски. „Червените“ плавно абдикират от битката за титлата за поредна година. Разликата с лидера Лудогорец е потенциално 9 точки, ако „зелените“ вземат отложения си мач. След последния кръг и Черно море изпревари „армейците“, пращайки ги на трето място. Играта на ЦСКА под ръководството на Нестор Ел Маестро определено не спори, а около врата на британския поданик става все по-тясно. Това заяви пред Nostrabet и една от разпознаваемите фигури в червено Александър Станков.

През миналия сезон „червените“ също не играеха особено атрактивно, но Саша Илич и съставът му се прескачаха до последно на върха с Лудогорец. В момента ЦСКА е само на теория в борбата за шампионския трофей. А предвид играта на 31-кратните шампиони в дерби мачовете, и най-големите оптимисти не вярват в безпогрешна серия в плейофите.

ЦСКА
ЦСКА (Снимка: БТА)

Преди няколко месеца Ел Маестро заяви, че предпочита Netflix пред колегата си на „синята“ пейка Костов. Иронията е, че сега двамата имат сходни кадрови проблеми и на никого не му е до филми и сериали. От ЦСКА официално информираха, че Мартин Стойчев и Християн Петров са с контузии и пропускат дербито с Левски. Травмата на десния краен бранител е особено сериозна и той ще е аут почти до края на календарната година. Двамата младежки национали се присъединяват към Юрген Матай и Иван Турицов, което обрича Ел Маестро на ограничен избор в ариергарда. По-напред по терена липсата е само една – наказаният капитан Амос Юга.

Какво казаха легендите пред Nostrabet?

Легенда на Левски: Очаквам нов герой за нас в специалния мач

Георги Велинов: ЦСКА да измие срама срещу Левски

Фаворити и аутсайдери

В общи линии букмейкърите не дават ясен фаворит и аутсайдер за Вечното дерби. Коефициентите варираха в последните седмици, но към момента личи, че ни очаква непредвидим сблъсък. Неяснотата винаги я има в мач от подобен калибър, така и подобава.

Букмейкърът Бетано дава 2.80 за Левски, което е само идея над коефициента за ЦСКА. „Червените“ имат 2.72 от betano за успех в неделния мач. Равенство между двата столични колоса пък се оценява на неособено високото и близко до другите ставки 2.90.

ЦСКА - Левски
ЦСКА - Левски

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.