Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Георги Велинов: ЦСКА да измие срама срещу Левски

0
ЦСКА
Снимка: БТА

Легендата на ЦСКА Георги Велинов очаква с огромен интерес Вечното дерби в неделя. Макар че още не може да преглътне загубата от Локомотив Пловдив, от друга страна той е доволен, че предстои най-важния мач на неговия любим отбор, в който играчите имат възможност да се реабилитират пред феновете си.

„Едва издържах на трибуните до края на срещата ни с пловдивското Локо. Както ние ги надиграхме през есента под тепетата, така сега те сториха това с нас в София. Очевидно е, че в ЦСКА нещо се случва, но не съм в кухнята, за да знам какво. За мен обаче да се случва такъв-спортно технически срив в най-важната част от сезона е непонятно, след като на футболистите всичко им е осигурено“, каза за Nostrabet легендарният вратар.

Емануел Шакич
Емануел Шакич (Снимка: БТА)

Според Велинов обаче първенството е навлязло в решителна фаза и оттук до края армейците трябва да направят всичко възможно да печелят наред.

„ЦСКА разполага с добър отбор и добри играчи, и не му отива да изостава с такава разлика от първия, но докато имаме и теоретични шансове за титлата трябва да ги преследваме. Иначе феновете ни са прави да се ядосват и да скандират от трибуните това, което мислят, но дали се налагат някакви промени сега, това ще го решава единствено на ръководството“, добави Джони.

„ЦСКА трябва да измие срама от мача с Локо, като победи Левски, и смятам, чее имаме сили и нужния отборен потенциал, за да ликуваме. Не съм съгласен обаче, че Левски ще е разклатен след фиаското в Разград. Напротив, сега ще е още по-амбициран да се представи на най-високо ниво и да играе за своите привърженици, така че Левски няма да се бие сам“, каза още Велинов.

„За Вечното дерби моментното състояние на двата отбора и резултатите в последните им мачове нямат значение. Няма нужда и от мобилизация, защото самия факт, че ще участваш в мач между Левски и ЦСКА те задължава да оставиш сърцето и душата си на терена и да се раздадеш на максимума. Надявам се ЦСКА да го направи“, заяви Футболист номер едно на България за 1981 година.

Матиас Фаетон
Матиас Фаетон (Снимка: БТА)

Георги Велинов се върна назад във времето и си припомни своето първо участие във Вечното дерби. Това се случва на 3 декември 1978 година, когато ЦСКА печели с 2:1. Няколко кръга по-рано ЦСКА привлича Велинов от Черно море и той дебютира при 2:1 срещу Спартак Плевен.

„Преди сблъсъка с Левски треньорът Никола Ковачев-Тулата, Бог да го прости, ме попита дали съм притеснен, тъй като все пак бях млад вратар и това щеше да ми е първи такъв мач. Казах му, че няма от какво да се притеснявам, след като два месеца по-рано с Черно море бихме Левски с 3:1 във Варна, и щом съм постигнал такава победа с провинциален клуб, сега ще запиша подобна и с ЦСКА“, спомни си Велинов.

„Ние влязохме силно в срещата и на полувремето вече водехме с 2:0 след голове на Цецо Йончев и Спас Джевизов. Аз нямах много работа, докато в един момент не отсъдиха дузпа за тях. За мое щастие успях да спася удара от бялата точка на Войн Войнов, а вече в последните минути им дадоха втора дузпа, която Руси Гочев превърна в почетен гол за тях. В крайна сметка заслужено спечелихме с 2:1, но с оглед на превъзходството ни се разминахме и с по-голяма победа, която щеше да ни приляга“, допълни Георги.

Фернандо Каранга
Фернандо Каранга –Снимка: БТА)

В следващите години той записва и още победи във Вечното дерби, три от които са специални за него.

„През пролетта на 1980-а ги бихме с 3:2, като се разписаха Марио Вълков и на два пъти Джевизов. Второто попадение на Спас за 3:1 бе истински шедьовър – със страхотна задна ножица в дъжда. Две минути преди края Емил Спасов фиксира крайния резултат от дузпа и този резултат пак подвежда, тъй като бяхме много по-добри и заслужавахме по-изразителен успех. Два месеца по-късно станахме шампиони, а след това останахме на върха още три години поред“, заяви Велинов.

„През 1982-ра надделяхме срещу Левски с 2:1, след като на почивката водехме с 2:0 след два гола на Цецо Йончев. Скъпа ми е и победата на „Герена“ с 3:1 през декември 1985-а. Резултатът откри 19-годишният Любослав Пенев, който вече се утвърждаваше като водач на атаката ни и предвид безспорните му качества, не бе трудно да предположа, че ще стигне далеч във футбола. После два пъти се разписа и Стойчо Младенов“, завърши Георги Велинов.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.