ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Намери ли си Левски алтернатива за атаката с новия бразилец?

0
Евертон Бала
Новото попълнение на Левски Евертон Бала позира с фланелката на "сините" (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Левски завърши зимната си селекция в последния ден от трансферния прозорец, когато привлече пети нов играч. Става дума за фланговия нападател Франсиско Евертон Мота де Кастро – Бала. Бразилският футболист ще играе на „Георги Аспарухов“ като преотстъпен до края на календарната 2024-а година с опция, а в договора има опция и за неговото откупуване след този период.

През зимата „сините“ бяха доста по-активни на трансферния пазар заради изходящите трансфери на Роналдо, Уелтън, Дарлан и Жереми Петрис. Освен Евертон Бала, столичани взеха още бразилското крило Фабио Лима, уругвайския защитник Хоакин Фернандес, словашкия полузащитник Патрик Мислович и ганайския халф Карлос Охене.

Евертон Бала и Даниел Боримиров
Новото попълнение на Левски Евертон Бала позира с фланелката на "сините" (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Кой е Евертон Бала?

Евертон Бала е роден на 3 януари 1999 година (на 25 години) в Апуярес, Бразилия. Основно играе на поста дясно крило, но може да се подвизава и на други позиции в атаката, които ще разгледаме малко по-надолу в материала. Висок е 1.80 см.

Играл е до момента единствено в нискоразредни отбори в Бразилия. Подписва първия си професионален договор с родния Атлетико до Порто. В началото на 2020-а година. преминава под наем в друг местен клуб Сианорте записвайки 6 мача с 1 гол. Година по-късно е преотстъпен в друг клуб от родината си – Вера Круз, с чийто екип има 9 мача и 2 гола.

Евертон Бала и Даниел Боримиров
Новото попълнение на Левски Евертон Бала позира с фланелката на "сините" (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

През лятото на 2021-а година преминава под наем в друг бразилски клуб – Сао Жозе, където записва 29 мача и вкарва 2 гола. През лятото на 2022-а година преминава в друг клуб от родината му – втородивизионния Мирасол, с чийто екип изиграва 17 мача и вкарва 1 гол.

В началото на 2023-а година преминава под наем в Бруске, където записва 42 мача със 7 гола. Отборът се подвизаваше миналата година в бразилската Серия C (третото ниво на местния футбол), където завършва на четвърто място, но губи в плейофите за влизане в Серия B от Амазонас. След това се завръща в Мирасол и бива отдаден под наем на Левски.


В кариерата си до момента той е записал общо 103 мача, в които е вкарал 13 гола, направил е 2 асистенции и е получил два жълти картона. Общо минутите му на терена са 6631.

На какви позиции може да играе Евертон Бала и къде очакваме да бъде поставен в Левски?

Детайлната му статистика показва, че Бала е чувства най-комфортно на десния фланг, където е записал и най-много двубои – 28 с три отбелязани попадения. В четири мача е играл като централен нападател без гол, а в три случая е бил поставен на ления фланг, където има едно попадение и две асистенции.

Има няколко двубоя като атакуващ полузащитник и като халф, но това е било в по-ранен етап от кариерата му.

Определено обаче той може да се подвизава по цялата ширина на атаката, като трябва да се отбележи, че играе с десен крак.

Евертон Бала
Позициите на терена, на които е играл новото попълнение на Левски Евертон Бала (Скрийншот: transfermarkt.com)

В момента на позицията дясно крило играе в Левски играе неговият сънародник Фабио Лима, който също дойде през зимата и вече отбеляза първия си гол в официален двубой при победата над Арда с 4:0. Едва ли Бала ще успее моментално да измести Лима, който показва добри качества след пристигането си в Левски, но на по-късен етап е възможно да му се даде шанс за изява.

Фабио Лима
Футболистът на Левски Фабио Лима празнува първия си гол в официален мач за "сините" при победата с 4:0 над Арда (Снимка: БТА)

На върха на атаката позицията е запазена за още един бразилец – Рикардиньо. Нападателят е и водещият голмайстор на „сините“ през сезона с осем попадения и шест асистенции във всички турнири до момента. Бала може да бъде добра алтернатива на своя сънародник, особено, след като Билал Бари все още не е готов да се завърне в игра и не е ясно дали това ще се случи скоро. Именно по тази причина столичани искаха да намерят нов нападател в последните седмици, и макар че Евертон да не е типичен таран, той определено може да помогне при необходимост на тази позиция.

Рикардиньо
Нападателят на Левски Рикардиньо реагира по време на победата с 4:0 над Арда (Снимка: БТА)

След продажбата на Уелтън на японския Гамба Осака, на левия фланг място намери юношата на Левски Марин Петков. 20-годишният национал изглежда бързо „захапа“ позицията си, тъй като в първите два двубоя след подновяването на шампионата вкара две попадения и бе изгран за Играч №1 на изминалия 22-и кръг в efbet Лига.

Марин Петков и Рикардиньо
Крилото на Левски Марин Петков празнува попадението си срещу Пирин Благоевград заедно със съотборника си Рикардиньо (Снимка: БТА)

Като цяло, в Левски разполагат с трима твърди титуляри на трите позиции в атака, но нямат нужните покрития при техни липси заради контузии или наказания. Евертон Бала може да се окаже обаче точно това, от което „сините“ се нуждаят – човек, който да играе по цялата ширина на атаката без особени проблеми, когато това се наложи да се случи. Естествено, първо трябва да се запознаем по-детайлно с качествата му на терена по време на мачовете, преди да правим заключение за това какво наистина може да предложи на 26-кратните шампиони.

Евертон Бала
Новото попълнение на Левски Евертон Бала позира с фланелката на "сините" (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Какви са условията по трансфера му?

Левски ще може да откупи Евертон Бала срещу неголяма сума в края на годината, гласят медиите в Бразилия. Очаква се правата на играча да струват най-много около 300 хиляди евро. Причината е, че той има договор с Мирасол до лятото на 2025-а година.

Дали обаче нападателят ще остане за постоянно в Левски ще зависи от изявите му. Освен това през декември предстоят нови разговори между двата клуба.

В същото време, на „Герена“ отново запълниха квотите за играчи извън Европейския съюз след привличането на Бала. Останалите четирима играчи без паспорти на страна от ЕС са панамският защитник Хосе Кордоба, ганайският полузащитник Карлос Охене, браилското крило Фабио Лима и нападателят Рикардиньо. Друг от новите – уругвайският защитник Хоакин Фернандес, притежава и италиански паспорт.

Евертон Бала и Даниел Боримиров
Новото попълнение на Левски Евертон Бала позира с фланелката на "сините" (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Левски отново не пропусна да привлече бразилец, но не взе българин

Интересното е, че през тази кампания Левски до момента не е привлякъл българин. Това е интересен подход от страна на старши треньора Николай Костов, който предпочита повече чужденци в състава си и откакто е на „Герена“, няма новопривлечен българин.

Любопитното е, че Костов не е взимал българи и при първия си престой в Левски преди 12 години. Иначе, в последните седмици със „сините“ бяха свързвани Даниел Наумов от ЦСКА 1948, Ангел Бастунов от Хебър и Александър Колев от Крумовград.

Николай Костов
Старши треньорът на Левски Николай Костов (Снимка: БТА)

До идването на Станимир Стоилов през есента на 2021-а година Левски доста дълго време не бе поглеждал към Бразилия за нови футболисти. От зимата на 2022-а година насам обаче играчите от страната петкратен световен шампион са неизменна част от привлечените в клуба във всеки трансферен период. От тогава в клуба бяха привлечени 21 играчи. Седем от тях, което прави точно 1/3 от тях или иначе казано 33,33% бяха бразилци.

През зимата на 2022-а година дойдоха Вандерсон Цунами и Уелтън, а през следващото лято – Роналдо. Преди една година – в началото на 2023-а година, пристигна Рикардиньо, а през отминалото лято акостира и Дарлан, макар да се задържа твърде кратко – едва 6 месеца. Тази зима тенденцията продължи с взимането на Фабио Лима и Евертон Бала.

Селекциите на Левски в последните 5 трансферни прозореца:

3има 2022: Вандерсон Цунами, Уелтън, Келиан ван дер Каап, Филип Кръстев

Лято 2022: Роналдо, Жереми Петрис, Адбулахи Шеху, Ивелин Попов, Нейтън Олдър

Зима 2023: Рикардниьо, Джавад Ел Джемили, Кристиан Димитров, Асен Чандъров

Лято 2023: Асими Фадига, Дарлан

Зима 2024: Фабио Лима, Карлос Охене, Патрик Мислович, Хоакин Фернандес, Евертон Бала

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.