Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Къде ще видим да играе новият словак в Левски Патрик Мислович?

0
Патрик Мислович и Даниел Боримиров
Новият футболист на Левски Патрик Мислович позира с фланелата на отбора заедно с изпълнителния директор Даниел Боримиров (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Няколко дни преди подновяването на родния шампионат Левски привлече ново попълнение. Става дума за словака Патрик Мислович, който парафира договор със „сините“ в сряда за срок от две години и половина или до лятото на 2026-а година.

По този начин 22-годишният Мислович, който се подвизава като полузащитник, се превърна в четвъртия нов тази зима на „Герена“. До момента 26-кратните шампиони след крилото Фабио Лима от бразилския АБЦ, халфът Карлос Охене от Хебър Пазарджик и защитникът Хоакин Фернандес от уругвайския Аетнас. Мислович ще носи фланелка с №23 на гърба си.

Патрик Мислович
Новото попълнение на Левски Патрик Мислович ще носи фланелка с №23 на гърба (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Кой е Патрик Мислович?

Патрик Мислович е роден на 28 май 2001-а година (на 22 години) в Турчианске Теплице, Словакия и е висок 1.80 см. Юноша е на местния МСК Жилина, срещу който „сините“ пазят лоши спомени, след като отпадат от него още в първия квалификационен кръг на турнира Купата на УЕФА (сега Лига Европа) след равенство 1:1 в Словакия и загуба с 0:1 в София.

С Жилина Мислович подписва първия си професионален договор в началото на 2019-а година. С екипа на родния си клуб той изиграва 120 мача и отбелязва 15 гола. През сезон 2022/2023 започва отлично, като записва 18 мача с 4 гола и 1 асистенция, което му носи трансфер под наем в шотландския Абърдийн. Там обаче нещата не потръгват за него и той изиграва едва 5 мача във всички турнири без да се разпише или да асистира.

През лятото се завръща в Жилина, а през този сезон може да се похвали с 20 изиграни двубои във всички надпревари с 2 гола, 1 жълт картон и общо 841 минути на терена. За последно Мислович носи екипа на Жилина на 9 февруари при загубата с 0:4 от Слован Братислава в първенството, така че има шанс да попадне в групата на Левски за гостуването на Пирин Благоевград тази събота.

Патрик Мислович
Новото попълнение на Левски Патрик Мислович позира с фланелката на отбора (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Мислович преминава през всички юношески национални отбори на Словакия. За селекцията до 15 години записва 2 мача, а за тези до 17 и до 19 години изиграва по 5 мача. Полузащитникът записва и 7 мача за младежкия национален отбор на Словакия, но все още няма двубой за мъжкия състав.

Общо в кариерата си до момента 22-годишният футболист е взел участие в 172 двубоя, в които е отбелязал 18 гола, направил е 12 асистенции и е получил 14 жълти картона. Той може да се похвали с престой на терена от общо 10 167 минути.

На какво позиция се подвизава Патрик Мислович?

Словакът играе основно като полузащитник, като най-често е бил използван в центъра на терена, така и в малко по-атакуваща роля. По-силният му крак е левият.

Според статистическия портал Transfermarkt.com, Мислович е изиграл най-много мачове като атакуващ полузащитник – 92, а след това като централен халф с 34 двубоя. Той има двубои и като опорен полузащитник, които обаче са едва 6 на брой.

Позициите на Патрик Мислович
Позиициите, на които се подвизава Патрик Мислович (Снимка: Transfermarkt.com)

В юношеските си години той е бил използван в шест случаи и като дясно крило, а в четири – като ляво, но определено любимата му позиция е между централния халф и нападателите на отбора.

Мислович е отбелязал най-много голове – 14, и е направил най-много асситенции – 10, като атакуващ халф, докато като централен полузащитник има 4 попадения и 2 голови подавания.

На каква позиция/и да очакваме да играе Мислович в Левски?

Интересното е при Мислович е, че макар че по-силният му крак да е левият, той по-често можеше да бъде видян като дясностоящ халф във формация с трима или четирима футболисти в центъра на мачовете на Жилина.

В Левски на позицията атакуващ полузащитник могат да играят няколко футболисти – Илиян Стефанов, Джавад Ел Джемели, Асен Митков, Асими Фадига и Кристиан Йовов. Приемаме обаче, че последният няма да бъде титуляр, докато Илиян Стефанов по-често ще бъде резерва. Асен Митков пък ще действа като дефанзивен или централен халф, така че Мислович най-вероятно ще може да бъде използван на двете му основни позиции.

Патрик Мислович и Даниел Боримиров
Новият футболист на Левски Патрик Мислович позира с фланелата на отбора заедно с изпълнителния директор Даниел Боримиров (Снимка: Facebook.com/ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI)

Неговата роля ще бъде разпределена по равно между защитата и нападението. Като „централен полузащитник“ целта му ще бъде да контролира играта в и около центъра на терена, както и да подава топката към атакуващите футболисти на отбора. Естествено, той ще осигурява допълнителна подкрепа на защитата, когато отборът се отбранява.

Когато бъде използван в по-предни позиции, то Мислович ще действа между централния халф и нападателите на отбора. В подобна роля виждахме Джавад Ел Джемили и Асими Фадига при формация 4-2-3-1. За разлика от словака обаче, Ел Джемили може да бъде използван още като крило, а на моменти дори треньорът Николай Костов го ползваше като човека, който да води атаката на „сините“. Като нападател понякога бе слаган дори и Фадига. Едва ли обаче ще бъде подобен и случаят с Мислович, който ще запази местата си в малко по-задни позиции.

Какви са отзивите за трансфера на Мислович в Левски?

Спортният директор на Жилина – Карол Беланик, коментира, че словашкият клуб се е съгласил на сделката, тъй като 22-годишният халф не е получавал много игрово време.

„Съгласихме се на офертата главно заради натовареността на Патрик в момента. Той не беше доволен от игровото си време и позицията си, след като се завърна от Шотландия. Промяната на системата ни от обичайната 4-3-3 на 3-4-3 изигра роля за това. Тази нова система не му подхождаше много добре. „Затова се стигна и до този трансфер, което в момента е най-резумното нещо“, заяви Балинк, цитиран от sport.aktuality.sk.

Патрик Мислович
Новото попълнение на Левски Патрик Мислович ще носи фланелка с №23 на гърба (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Бившият капитан на Левски – Роман Прохазка, който е последният словак, подвизавал се на „Герена“, също каза няколко думи за сънародника.

„Той е добър футболист. Не съм следил изкъсо изявите му, но мисля, че ще пасне на стила на Левски“, каза Прохазка за „Мач Телеграф“.

Има ли успех Левски със словашките футболисти?

До този момент през „Герена“ са преминали общо четирима футболисти от Словакия. Двама от тях са били вратари. Първия се изяви Даниел Киш, който трябваш да бъде алтернатива на Георги Петков в атаката на Шампионската лига през есента на 2009-а година. Той обаче записа потресаващи изяви в реванша с БАТЕ Борисов. Другият страж бе Мартин Полачек, който респектира с външния си вид, но не и с умения.

Защитникът Петър Петраш, който бе познат на столичани от двубоите с Артмедия (сега Петржалка), подписа с Левски през зимата на 2010-а година, но също разочарова. Така единствено Роман Прохазка успя да пробие на „Герена“, но пък това остава от втория опит, след като първоначално бе пратен под наем в Спартак Търнава, откъдето беше взет през лятото на 2012-а година.

Роман Прохазка
Роман Прохазка
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.