Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Какво може да очакваме от първия уругваец в историята на Левски?

0
Хоакин Фернандес
Новият защитник на Левски Хоакин Фернандес (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Левски продължава с подготовката си за пролетния дял от шампионата ще изиграе и шестата си контрола по време на зимния си лагер в турския курорт Белек. Деншият съперник на „сините“ е най-успешният украински клуб Динамо Киев, който е печелил 16 титли на Украйна, 13 пъти Купата на страната и 9 пъти Суперкупата на Украйна. Динамо е избран от агенция „Франс прес“ за клуб №1 на Източна Европа за XX век. Срещата ще започне в 16:00 часа.

Наред с контролите, в Левски работят и по селекцията. Във вчерашния ден „сините“ официално обявиха и третото си ново попълнение до момента. Става дума за уругвайския защитник Хоакин Фернандес, който пристига като свободен агент и подписа договор с клуба за срок от една година и половина.

Хоакин Фернандес и Даниел Боримиров
Новият защитник на Левски Хоакин Фернандес позира с фланелката на отбора заедно с изпълнителния директор Даниел Боримиров (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

По този начин той се присъединява към останалите двама нови футболисти в лицето на дясното крило Фабио Лима и полузащитникът Карлос Охене.

Кой е Хоакин Фернандес?

Третият нов тази зима в Левски е защитникът Хоакин Фернандес, който е роден на 22 януари 1999 година (на 25 години) в Роча, Уругвай, като има и италианско гражданство, което означава, че няма да заема място сред играчите извън Европейския съюз.

До момента в кариерата си той е сменил доста отбора, като основно се е подвизавал в родината си. Юноша е на местния Ривър Плейт Монтевидео, с който подписва първия си професионален договор през лятото на 2018-а година. С екипа на родния си клуб изиграва 25 мача. През лятото на 2020-а година преминава в нидерландския Хеерневен, където обаче не успява да се наложи по никакъв начин и не записва нито един мач, като единствено е попадал в групата за двубоите от Ередивизи и Купата на Нидерландия.

В началото на 2021-а година е преотстъпен на уругвайския Монтевидео Сити, записвайки 14 мача. На старта на следващата 2022-а година бива преотстъпен на друг уругвайски клуб – Атенас, изигравайки 20 мача. В началото на миналата година преминава в нов тим от родината му Бостън Ривър, записвайки 2 мача. През лятото пък се завръща в Атенас, който се състезава в местната втора дивизия, където изиграва 15 мача и вкарва 1 гол.

Хоакин Фернандес
Новият защитник на Левски Хоакин Фернандес (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

През 2017-а година Хоакин Фернандес става част от юношеския национален отбор на Уругвай до 17 години, като изиграва 1 мач. Година по-късно е повикан в селекцията до 20 години, с чийто екип изиграва 3 мача.

Цялостната му статистика показва следните данни – общо 77 изиграни мача, 6276 минути на терена, 1 гол, 18 жълти и 2 червени картона.

На каква позиция да очакваме да играе Хоакин Фернандес?

Както вече стана ясно, уругваецът по презумпция се подвизава като централен защитник, който има по-силен ляв крак. Фернандес обаче може да бъде използван и като ляв бек при необходимост, което в Левски обаче едва ли ще се случи с наличието на Вандерсон Цунами и Марин Петков.

Данните показват, че той е бил и в ролята на дефанзивен полузащитник, но само в един двубой до момента в кариерата си. Цялостно статистиката сочи, че се чувства най-добре в центъра на отбраната, където е изиграл общо 71 двубоя с един гол. Като ляв бек е прекарал в пет случая.

Освен в двойка, той може да играе и като част от тройка централни защитници, но старши треньорът на „сините“ Николай Костов не използва подобна подредба.

Позициите на Хоакин Фернандес на терена
Позициите, на които може да играе новото уругвайско попълнение на Левски Хоакин Фернандес (Снимка: Transfermakt.com)

Може ли Хоакин Фернандес да бъде заместника на Хосе Кордоба?

Не е тайна, че има сериозен интерес към лидера в отбрана на Левски Хосе Кордоба. В последните седмици в медиите се изписаха редица информации, че много клубове от Европа ще опитат да привлекат панамския национал. Спекулираха се имената на гръцките Олимпиакос и Панатинайкос, турският Бешикташ, германският Айнтрахт Франкфурт, от който „сините“ загубиха в плейофите на турнира Лига на конференциите през миналото лято, а в последните се заговори и за интерес от френския Ланс.

За момента 22-годишният Кордоба остава на „Герена“ и изглежда, че продължи да носи синия екип поне до лятото. Договорът му с 26-кратните шампиони е до края на следващия сезон, а „сините“ се очаква да искат около 3 милиона евро за правата му.

Колкото обаче до сравненията с новото момче Фернандес, на пръв поглед двамата имат сходни характеристики. Панамецът е по-висок с три сантиметра – 1,87 срещу 1,84, като и на двамата по-силния им крак е левият, и могат да се подвизават освен в центъра на защитата, така и по левия фланг на отбраната.

Според запознати, Фернанедс умее да играе добре с глава, но няма същия добър контрол и спокойствие, когато е с топка в крака като Кордоба. Подобен проблем има и друг централен бранител на „сините“ – Кристиан Димитров.

Сравнение между Хоакин Фернандес и Хосе Кордоба
Сравнени данни между новия защитник на Левски Хоакин Фернандес и Хосе Кордоба (Снимка: Transfermakt.com)

Генерални заключения е много рано да се правят все още, защото Фернандес е играл основно в отбори от своята родина Уругвай и трябва да изчакаме поне да го видим в действие в някоя от оставащите четири контроли на Левски до края на подготвителния лагер.

Хоакин Фернандес е първият уругваец в историята на Левски

Левски „откри“ нова географска ширина, що се отнася до националността на футболистите си. „Сините“ за първи път в историята си подписаха с играч от Уругвай.

Фернандес обаче няма да бъде първият уругваец, който ще играе в български тим. Преди него това са правили още девет негови сънародници.

До този момент иначе Левски е купувал футболисти от няколко страни от Южна Америка, но никога от страната, която е първият световен шампион. В различни периоди от историята на „сините“ в отбора са се подвизавали играчи от Бразилия, Перу, Аржентина, Еквадор и други.

Хоакин Фернандес
Новият защитник на Левски Хоакин Фернандес (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.