ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лондонски дербита и неприятно гостуване за Ливърпул във Висшата лига в събота

0
Челси
Челси (Снимка: БТА)

С всяка изминала седмица се приближаваме все повече към кулминацията на сезона във Висшата лига, където битките следват една след друга. През уикенда е време да се изиграят мачовете от нови 27-и кръг, като в събота, 2 март, ще се насладим на цели седем срещи.

Програмата предоставя не едно, а две лондонски дербита – Тотнъм – Кристъл Палас и Брентфорд – Челси, коварно гостуване на Ливърпул на Нотингам Форест, както и още пет завързани двубоя, чийто изход е трудно да бъде прогнозиран.

Нека разгледаме по-подробно какво да очакваме от съботното шоу с марка „Висша лига“!

Брентфорд – Челси, 17:00 часа

Челси продължава с опитите си да се изкачи обратно в първата десетка на Висшата лига в събота следобед, когато гостува на Брентфорд. „Пчеличките“ все още имат пет точки преднина пред зоната на изпадащите, но серията от пет поражения в последните шест мача в Лигата не е никак приятна новина за мениджъра Томас Франк и неговите играчи.

Челси успя да се отърси от разочарованието си от финала за Карабао Къп с драматичната побада над Лийдс Юнайтед с 3:2 за ФА Къп в средата на седмицата, запазвайки надеждите на Маурисио Почетино за трофей в първия му сезон на „Стамфорд Бридж“.

В лагера на домакините си имат кадрови проблеми. Най-новият човек в лазарета е защитникът Итън Пинок, който се контузи при загубата с 2:4 от Уест Хем в понеделник вечер. Той дори може да бъде аут до кая на сезона. Рико Хенри, Браян Мбемо, Джошуа Дасилва, Аарън Хики и Кевин Шаде също остават извън игра, но Франк все пак ще може да разчита на нападателното дуо АЙвън Тони и Нийл Мопе, които са отбелязали общо десет гола в първенството до момента.

При „сините“ ситуацията не е по-лека. Коул Палмър се появи само като резерва при победата над Лийдс в средата на седмицата поради вирус, но се надява да се завърне в титулярните 11, евентуално на мястото на Нони Мадуеке. Леви Колуил ще продължи партньорството си с Аксел Дисаси в центъра на защита, като Тиаго Силва има шанс да бъде в групата, но едва ли ще бъде титуляр. Рийс Джеймс, Уесли Фофана, Кристофър Нкунку, Беноа Бадиашил, Карни Чукумека, Ромео Лавиа, Марк Кукурея и Лесли Угочукву остават извън игра поради контузии.

Дългият списък с контузени играчи на Брентфорд показа през последните седмици, че „пчеличките“ на Франк изглеждат дезорганизирани. Непостоянството на Челси през цялата кампания прави всяко гостуване на отбора изнервящо за феновете на „сините“. В последната си визита обаче момчетата на Маурисио Почетино изиграха отличен мач и измъкнаха точка от Манчестър Сити на „Етихад“.

Букмейкърът Inbet врява, че Челси е по-вероятния победител срещата и му дава коефициент за победа от 2.18, докато този за Брентфорд е 3.40. Ставката за „хикс“ е 4.00. Едва ли ще видим много попадения в срещата, така че коефициентът за под 3.5 гола от 1.57 е привлекателен вариант.

Нотингам Форест – Ливърпул, 17:00 часа

Ливърпул продължава да се бори на три фронта, след като преди седмица спечели трофея от Карабао Къп, а сега насочва вниманието си към Висшата лига с гостуване на Нотингам Форест в събота следобед.

Двата отбора са в противоположните краища на таблицата, като и вата тима търсят задължително трите точки. Ливърпул е с една пред Манчестър Сити на върха и ще се надява големият им съперник в исторически плат Манчестър Юнайтед да им направи услуга по време на дербито на Манчестър в неделя. Що се отнася до Форест, те се намират само на четири точки над зоната на изпадащите и са изиграли един мач повече от Лутън Таун, така че ситуацията е много сериозна за отбора на Нуно Еспирито Санто. Късното поражение от Ман Юнайтед за ФА Къп ще помрачи настроението още повече, но ситуацията с контузиите на Ливърпул означава, че има шанс за домакините да изненадат лидера.

След като пропуснаха мача срещу Ман Юнайтед, се очаква Ибрахим Сангаре, Ола Аина и Уили Боли да отсъстват и в събота. Нуно Тавареш също е аут в момента, както и Крис Ууд. Очаква се бившият нападател на Ливърпул Тайво Авоний да води атаката, а друг бивш кадър на „червените“ – Дивок Ориги, да бъде на пейката.

Както се видя във финала за Карабао Къп, в Ливърпул контузиите не са една или две. Юрген Клоп вече потвърди, че Мохамед Салах няма да може да се изправи срещу Форест, но Доминик Собослай и Дарвин Нунес тренират и може да участват в двубоя. Уатаро Ендо и Андрю Робъртсън най-вероятно ще бъдат в групата за мача, докато Алексис Мак Алистър също се очаква да бъде здрав, след като беше болен през седмицата. Дългосрочно аут остават Райн Гравенберх, Жоел Матип, Бен Доак, Къртис Джоунс, Трент Александър-Арнолд, Стефан Байчетич, Тиаго Алкантара, Диого Жота и вратарят Алисон Бекер.

Винаги има потенциал за изненада, когато отбор като Ливърпул е ударен от толкова сериозни контузии и пътува до тим, който се бори със зъби и нокти за своето оцеляване. Въпреки това, като се има предвид колко добре „червените“ могат да играят дори без много от най-добрите си играчи, е трудно да се залага срещу тях. Отборът на Клоп изглеждаше почти неузнаваем срещу Саутхемптън, но все пак записа удобна победа с 3:0 за ФА Къп. Форест пък в момента изглежда нямат увереността да победят един от най-добрите отбори в дивизията, дори и тази липси на играчи.

Ливърпул влиза като отявлен фаворит в срещата с коефициент за победа от 1.55 срещу 5.50 за Нотингам, според букмейкъра Inbet. Равенството е оценено на 4.75. Попаденията тук едва ли ще липсват, така че определено опцията за над 2.5 гола с коефициент 1.48 е добър вариант.

Тотнъм Хотспър – Кристъл Палас, 17:00 часа

Битката на Тотнъм за място в Шампионската лига продължава в събота с домакински мач от Висшата лига срещу Кристъл Палас. Отборът на Ангелос Постекоглу се намира на пет точки зад четвъртия Астън Вила, макар и с мач по-малко, така че те все още имат много работа за вършене, ако искат да играят отново в най-силния европейски клубен турнир през следващия сезон.

Кристъл Палас може да даде обаче сериозен отпор на „шпорите“, благодарение на новия мениджър Оливър Гласнер и, след като победиха Бърнли с 3:0 в първия му мач начело. Ще има много увереност в състава, като играчите ще се опитват да впечатлят новия треньор.

В Тотнъм получиха ужасни новини в петък, след като стана ясно, че Ричарлисон ще бъде аут за около четири седмици. Дестини Удоджи трябва да се върне срещу Кристъл Палас, но това не се отнася за Педро Поро, който остава контузен. Райън Сесеньон ще пропусне остатъка от сезона, след като претърпя операция, така че той се присъединява към Ричарлисон, Поро, Фрейзър Форстър и Манор Соломон в лазарета. Бен Дейвис пък се очаква да бъде на пейката, а Удоджи да започне от първата минута.

Очаква се „орлите“ да разполагат с Йоаким Андерсен от първата минута, въпреки последните му проблеми, докато Еберечи Езе и Уил Хюс също може да се завърнат, като първият се очаква да стартира. Палас обаче остава без Майкъл Олизе, Роб Холдинг, Марк Гехи, Джесуран Рак-Саки и Шейк Дукуре.

В други моменти от сезона това щеше да е мач, който Тотнъм можеше да спечели с разлика от четири или пет гола. Въпреки че това все още може да е така, се очаква Палас да бъде по-труден отбор за побеждаване до края на кампанията, след като Гласнер пое „орлите“. Тотнъм обаче все още разполага с огнева мощ и със своите фенове, за да може да се справи с Палас.

Коефициентът за победа на Тотнъм, според букмейкъра Inbet, e 1.53, докато този за Палас е 5.75. „Хиксът“ тук е оценен на 4.75. Попадения тук ще има, но едва ли ще бъдат толкова много, така че залогът за под 3.5 гола с коефициент от 1.57 може съвсем спокойно да бъде пробван.

Евертън – Уест Хем Юнайтед, 17:00 часа

Дейвид Мойс се завръща на „Гудисън Парк“ в събота, когато неговият отбор от Уест Хем пътува до Ливърпул. „Карамелите“ получиха надежда в борбата си срещу изпадането, след като им бяха върнати четири точки от първоначалното им наказание от десет по-рано този сезон, въпреки че са застрашени да бъдат ударени с ново наказание преди края на сезона.

След като напрежението се увеличи напоследък, Мойс си спечели малко повече време с победа у дома над Брентфорд с 4:2 в понеделник вечерта, като Джарод Боуен заби хеттрик и се върна в надпреварата за „Златната обувка“.

Евертън обаче няма победа в първенството от средата на месец декември миналата година, като единственият им успех през новата година дойде във ФА Къп над Кристъл Палас, преди след това да отпаднат от Лутън. Това са девет двубоя без успех във Висшата лига за момчетата на Шон Дайш, които заемат 15-ата позиция и имат пет аванс пред „шапкарите“, които са първия отбор под чертата.

Проблемите в състава на „карамелите“ включват отсъствията на Арнаут Данжума и Деле Али, като Амаду Онана, Идриса Гай, Андре Гомеш и Люис Добън има шанс да попаднат поне в групата. Уест Хем, от друга страна, видя как Лукас Пакета се завърна в игра срещу Брентфорд, докато единствено Калвин Филипс ще бъде аут заради наказание от два двубоя след червения си картон срещу Нотингам Форест. Под въпрос пък остава Максуел Корне, който се бори с контузия.

Евертън получава кредит на доверие от букмейкъра Inbet с коефициент за победа от 2.10, докато този за Уест Хем е 3.45. Равенството се ценява на 3.55.

Фулъм – Брайтън & Хоув Албиън, 17:00 часа

Мениджърите на двата отбора – Марко Силва и Роберто Де Дзерби, не обичат особено да правят компромиси с принципите си. „Котиджърс“ удариха Манчестър Юнайтед насред „Олд Трафорд“, докато „чайките“ стигнаха само до 1:1 в домакинството на Евертън, макар че бяха и с човек по-малко. През седмицата обаче южняците отпаднаха от ФА Къп след загуба с 0:1 в госуването си на Улвърхемптън.

Фулъм остава 12-и с 32 точки и може да бъде спокоен за оцеляването си. Брайтън остава на седмото място в таблицата и са на път отново да играят в Европа и догодина, тъй като изостават с пет точки от шестия Ман Юнайтед. В последно време обаче те редуват победи със загуби, а спекулациите относно бъдещето на Де Дзерби, който е свързван с Барселона и Ливърпул, не помагат много за ситуацията в отбора.

Марко Силва няма да може да разчита на контузените Жоао Палиня и Раул Хименес, докато в игра се очаква да се завърнат Уилиан и Харисън Рийд. По-сериозна е ситуацията при „чайките“, където Били Гилмор, Жоао Педро, Соли Марч, Джеймс Милнър, Кайро Митома и Джак Хиншълууд са аут поради травми. Има шанс обаче Тарик Лампти, Жоел Фелтман и Евън Фъргюсън да се завърнат в състава за срещата.

Това се очертава да бъде една от най-оспорваните срещи през уикенда, което се доказва и от близките коефициенти на букмейкъра Inbet. За победа на Фулъм е дадена ставка от 2.65, докато тази за Брайтън е 2.62. „Хиксът“ изглежда най-малко вероятен тук – 3.65.

Нюкасъл Юнайтед – Уулвърхемптън Уондърърс, 17:00 часа

„Вълците“ не спират с добрите си изяви и заемат страхотната девета позиция, но мгат да бъдат изпреварени именно от Нюкасъл, на който гостуват в събота следобед. Отборът на Гари О’Нийл е точно над „свраките“ в класирането, като същевременно продължиха и към ¼-финалите във ФА Къп, където ще приемат втородивизионния Ковънтри Сити, докато Нюкасъл ще гостува на Манчестър Сити.

„Свраките“ са изложени на риск да завършат съботата в долната половина на таблицата на Висшата лига, след като са и в серия от два поредни двубоя без успех в първенството. Все повече започва да се задава въпросът – „Ще плати ли Еди Хау високата цена, ако това се случи?“.

Той няма да може да разчита на Жоелинтон, вратаря Ник Поуп, Мат Таргет и Калъм Уилсън, които са контузени, докато Сандро Тонали си остава наказан за дълго време. Свет Ботман пък е под въпрос за двубоя. В състава на Уулвс пък единствения отсъстващ е нападателят Матеуш Куня, въпреки че има шанс и Хий-чан Хуанг да пропусне срещата заради травма.

Домакините от Нюкасъл изглежда са по-близо до трите точки с коефициент за победа от 1.85 от букмейкъра Inbet, докато този за успех на Уулвс е 4.33. Равенството бива определено на 4.25.

Лутън Таун – Астън Вила, 19:30 часа

Астън Вила ще се опита да запише трета поредна победа във Висшата лига в гостуването си до „Кенилуърт Роуд“, където ще се изправи срещу Лутън Таун в събота вечерта. Виланите засилиха шансовете си да се класират за Шампионската лига през последните седмици и вече са на пет точки пред Тотнъм, въпреки че „шпорите“ имат мач по-малко от отбора на Унай Емери.

Междувременно Лутън загуби четири поредни двубоя във всички турнири и ще остане в опасната зона, дори, ако запише победа над бирмингамци, тъй като е на четири точки от 17-ата позиция.

За Вила предстоят някои важни двубои в следващите седмици, включително директен мач с Тотнъм у дома, а преди него приемат и нидерландския гранд Аякс в първи мач от 1/8-финалите на турнира Лига на конференциите. Първо обаче трябва да се справи с напористите новаци от Лутън, тъй като всяко подхлъзване може да бъде тежко наказано.

За домакините най-вероятно от първата минута ще стартира Алфи Даути, който се възстанови от своята контузия, след като игра и при загубата с 2:6 от Манчестър Сити за ФА Къп през седмицата. Новопристигналият Дайки Хашиока също се включи от пейката, но Мадс Юел Андерсен трябва да премине късен фитнес тест, преди да стане ясно дали ще може да играе. Очаква се Илайджа Адебайо да пропусне двубоя, макар че е близо до завръщането си. Джейкъб Браун, Марвелос Накамба и капитана Том Лакиър обаче ще бъдат аут в обозримо бъдеще. Под въпрос остават още Амари’и Бел, Гейбриъл Ошо и Даниел Потс.

Емери няма да разчита на Тайрон Мингс и Емилиано Буендиа до края на сезона, докато Бубакар Камара и Джон Дюран също ще отсъстват дълго време. Диего Карлос и Езри Конса са близо до завръщането си, но мачът с Лутън ще бъде твърде рано, за да го сторят. До последния момент под въпрос ще бъде защитникът Пау Торес.

Букмейкърът Inbet залага на сигурното – победа за Астън Вила с коефициент от 1.73. Този за Лутън е 4.33, а толкова е и ставката за равенство – 4.33.

Програма за мачовете от 27-ия кръг на английската Висша лига:

Събота, 2 март:

17:00 часа | Тотнъм Хотспър – Кристъл Палас

17:00 часа | Нотингам Форест – Ливърпул

17:00 часа | Нюкасъл Юнайтед – Уулвърхемптън Уондърърс

17:00 часа | Фулъм – Брайтън & Хоув Албиън

17:00 часа | Евертън – Уест Хем Юнайтед

17:00 часа | Брнтфорд – Челси

19:30 часа | Лутън Таун – Астън Вила

Неделя, 3 март:

15:00 часа | Бърнли – Борнемут

17:30 часа | Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед

Понеделник, 4 март:

22:00 часа | Шефилд Юнайтед – Арсенал

Очаквайте в неделя превю и за последните три сблъсъка от кръга във Висшата лига.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.