Betano Вземи бонуса
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ман Сити показа мощта си, Ман Юнайтед и Тотнъм не разочароваха! Какво се случи във ВЛ през уикенда?

2
Манчестър Сити
Снимка: БТА / BTA

През уикенда се изиграха пет двубоя от 21-ия кръг на английската Висшата лига. Защо само пет обаче? Преди няколко сезона в Англия решиха да направят „зимна пауза“, която означава изиграването на един кръг в две седмици. По този начин всеки отбор получава по една седмица допълнителна почивка.

Въпреки това, в изиграните пет срещи, голове, драма и любопитни моменти не липсваха. Нека си припомним какво се случи по английските терени в изминалите дни!

Лутън изтръгна точка срещу Бърнли с противоречив гол в самия край

Дербито между новаците в дъното между Бърнли и Лутън Таун завърши наравно 1:1 в откриващия двубой в петък. Сблъсъкът между предложи драматична развръзка, след като „виненочервените“ откриха резултата чрез Зеки Амдуни в 36-та минута.


„Шапкарите“ се добраха до точката във втората минута на добавеното време, когато резервата на Карлтън Морис се разписа с глава на празна врата, след като вратарят на домакините Джеймс Трафорд се сблъска с Илайджа Адебайо. Системата ВАР разгледа попадението, но не откри нарушение срещу стража и така голът на Морис остана, донасяйки ценна точка за Лутън.

Това породи големи дискусии на Острова, като очевидно имаше нарушаване на правилата и голът не трябваше да бъде зачетен. Това обаче не е нещо ново и бе поредната груба грешка на съдиите в Англия през този сезон.

И двата отбора остават в зоната на изпадащите, като тимът на Роб Едуардс е с 16 точки. С една повече пък е намиращият се точно над чертата Евертън. Бърнли е предпоследен с 12 пункта.

Челси удържа Фулъм на „Стамфорд Бридж“

Челси се поздрави с трета поредна победа във Висшата лига след домакински успех с 1:0 над Фулъм в лондонското дерби в съботния ден. Единственото попадение в двубоя падна в добавеното време на първото полувреме, когато точен от дузпа бе полузащитникът Коул Палмър. На „Стамфорд Бридж“ възпитаниците на Марко Силва имаха своите шансове поне за точка, но не съумяха да ги оползотворят и в крайна сметка загубиха.


Първите минути бяха за „сините“, които започнаха дейно, но гостите постепенно погледнаха по-смело към вратата на съперника и сръбския вратар на домакините Джордже Петрович трябваше да се намесва решително при удар на Хари Уилсън. Защитникът на Челси Мало Густо извади късмет след грубо влизане в краката на бившия футболист на „сините“ Уилиан, като получи само жълт картон.

В четвъртата минута на добавеното време възпитаниците на Маурисио Почетино получиха правото да изпълнят дузпа за нарушение срещу Рахийм Стърлинг и Коул Палмър изпрати Бернд Лено в обратния ъгъл, за да даде преднина на своите.

След почивката и двата състава имаха своите шансове, като Челси пък на два пъти бе близо до втория гол, но удари на Рахийм Стърлинг и Конър Галахър се отбиха от гредите на вратата зад Бернд Лено.

Добрата новина за Маурисио Почетино бе завръщането в игра на защитника Бен Чилуел след тежка контузия. В заключителните минути пък „сините“ оцеляха след няколко центрирания в наказателното поле и така се поздравиха с важни три точки. С тях отборът събра 31 в актива си, като е девети в таблицата. Фулъм е 13-и с 24 пункта.

Кевин Де Бройне се завърна и собственоръчно донесе обрат за Манчестър Сити срещу Нюкасъл

Шампионът Манчестър Сити надви драматично Нюкасъл с 3:2 като гост в зрелищен сблъсък на „Сейнт Джеймсис Парк“. Над всички в двубоя бе завърналият се наскоро от контузия Кевин Де Бройне, който се появи от пейката и се отличи с гол и асистенция за ключовата победа в битката за титлата.

Подробен анализ на най-важните точки от двубоя може да прочетете ТУК!


Двубоят започна с попадение за домакините в самото начало, което обаче беше отменено след намеса на ВАР за засада. При отбелязването на гола от Шон Лонгстаф, хвърлилият се самопожертвователно Кайл Уокър контузи неволно вратаря на „гражданите“ Едерсон, който след медицинска помощ продължи участието си, но за кратко. Гостите можеха да си изпатят, когато Нейтън Аке върна топката назад към Едерсон, който сбърка, избивайки в Мигел Алмирон, но „свраките“ не успяха да се възползват. В крайна сметка, бразилският страж бе заменен принудително от Щефан Ортега.

След този момент в срещата Сити започнаха да доминират във владението на топката и стигнаха до откриване на резултата чрез Бернардо Силва, който с елегантно изпълнение с пета преодоля стража Мартин Дубравка. Отново Силва можеше да ликува, но негов удар бе спасен от Дубравка. Само в рамките на 120 секунди между 35-ата и 3-ата минута възпитаниците на Еди Хау обърнаха изцяло развоя на събитията с два идентични гола, реализирани от Александър Исак и Гордън.

След паузата шампионите започнаха да притискат сериозно съперника и се настаниха трайно в тяхната половина. Бруно Гимараеш се намеси решително, преди Родри да стигне до кълбото в наказателното поле, а удар на Фил Фодън бе отразен от Дубравка. В 69-та минута на мястото на Силва в игра се появи Де Бройне, който вдъхнови тима на Хосеп Гуардиола за ценен обрат. Първо, белгиецът изравни резултата с премерен шут покрай Дубравка пет минути след влизането си на терена, а впоследствие осигури голов пас за друга от смените на Гуардиола – Оскар Боб, който преодоля технично Дубравка и вкара на празна врата. До края Нюкасъл не успя да отвърне на предизвикателството и така допусна шеста загуба в последните си седем мача за първенство.

Тимът на Хау е десети в таблицата с 29 точки след десетото си поражение от началото на кампанията, като „свраките“ започнаха да се отдалечават драстично от топ 4, изоставайки в момента на 11 точки от четвъртия Арсенал, който е и с мач по-малко. Манчестър Сити от своя страна се изкачи на второто място с 43 пункта, на две от лидера Ливърпул, при равен брой мачове между двата отбора към днешна дата.

Евертън не позволи на Астън Вила да превземе „Гудисън Парк“

Евертън спечели ценна точка в домакинството си на Астън Вила и двата отбора завършиха наравно 0:0. Въпреки че срещата завърши без попадения, на „Гудисън Парк“ положения не липсваха, а по един гол и за двата тима бе отменен.


Срещата не стартира с опасности пред двете врати, но в 18-ата минута Астън Вила успя да реализира с далечен удар на защитника Алекс Морено. Попадението бе признато в реално време от главния съдия Дейвид Куут, но след намесата на системата ВАР голът бе отменен заради засада на друг играч. Точно преди почивката Евертън изпусна най-добрия си шанс. Доминик Калвърт-Люин бе изведен зад защитата на Астън Вила, но останал очи в очи с Емилиано Мартинес не успя да прати топката във вратата.

Час след началото на срещата Арнаут Данжума пропусна много добър шанс за гол за „карамелите“, а Астън Вила успя да натисне съперника си чак в последните десетина минути на редовното време, които бяха и най-интересните от целия двубой. Мати Кеш, Джон МакГин и Джон Дуран пропуснаха последователни положения пред вратата на Джордан Пикфорд, но минута преди изтичането на редовното време Евертън стигна до попадение. То обаче бе отменено от съдиите още в реално време заради засада.

В класирането Евертън е на 17-о място със 17 точки, като мърсисайдци прекъснаха серията си от три последователни поражения. Астън Вила е на трето място с 43 точки, колкото има и вторият Манчестър Сити, който обаче е с мач по-малко.

Манчестър Юнайтед и Тотнъм със зрелищно равенство на „Олд Трафорд“

Манчестър Юнайтед и Тотнъм изиграха страхотен мач, в който обаче не успяха да се победят и завършиха наравно при 2:2. Двубоят на „Олд Трафорд“ бе изключително открит през почти всичките си 90 минути и двата отбора можеха да вкарат и много повече голове, но нападателите им направиха сериозни пропуски.

Анализ на играта на двата отбора може да прочете ТУК!


Голеадата започна още в третата минута, когато Расмус Хойлунд с мощен удар с левия крак не остави шансове на вратаря на Тотнъм Гулиелмо Викарио. Попадението даде инициатива на домакините, но Тотнъм успя да изравни в 19-ата минута с един от първите си точни удари в срещата. Ричарлисон скочи най-високо при едно центриране от корнер и с глава прати топката в мрежата на Андре Онана за 1:1.

В 32-ата минута домакините имаха основателни претенции за дузпа, след като защитникът на лондончани Дестини Удоджи събори в наказателното поле Алехандро Гарначо, но съдиите не уважиха желанието на аржентинския футболист за наказателен удар. Веднага след това Удоджи се размина и с автогола, след като центриране от левия фланг го хвана неподготвен и той с глава уцели гредата на собствената си врата.

Пет минути преди почивката Манчестър Юнайтед организира поредната си добра атака през първата част и двойно подаване между Хойлунд и Маркъс Рашфорд позволи на английския национал да се разпише за 2:1. В добавеното време на първата част Тотнъм можеше отново да изравни, но Кристиан Ромеро стреля с глава право в напречната греда след ново центриране от корнер.

Тотнъм за втори път обаче се върна в двубоя само 50 секунди след началото на второто полувреме с красиво изпълнение с левия крак на Родриго Бентанкур. След гола Тотнъм бе много по-активният отбор и до последния четвърт час на мача пропусна няколко много добри шанса за трети попадение чрез Тимо Вернер и Ричарлисон.

Дълбоко в добавеното време на срещата резервата Скот Мактоминей пропусна златен шанс с глава да донесе успеха на своя тим. Така двубоят завърши без победител. След това реми тимът на Ерик тен Хаг заема 7-ото място в класирането с актив от 32 точки, докато Тотнъм остава на петата позиция с 40 пункта.

През идния уикенд предстои втората серия от пет двубоя от кръга. В събота Арсенал приема Кристъл Палас в лондонско дерби от 14:30 часа, докато Брентфорд е домакин на Нотингам Форест от 19:30 часа

Неделеният ден също ще предложи два интригуващи сблъсъка – последният Шефилд Юнайтед ще опита да постигне третата си победа от началото на сезона срещу Уест Хем от 16:00 часа, а правещият силни мачове в последните седмици Борнемут приема лидера Ливърпул, който ще иска да увеличи преднината си на върха в класирането.

Кръгът приключва в понеделник от 21:45 часа, когато един срещу друг се изправят Брайтън и Уулвърхемптън.

Очаквайте детайлен анализ на предстоящите пет мача в петък!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
2 review
Коментирай
  1. legal services
    Great Post. Also Visit marriage certificate attestation
  2. legal services
    Great Post. Also Visit online news