ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ливърпул, Арсенал и всички останали – пазете се! Де Бройне и Манчестър Сити се завърнаха

0
Нюкасъл - Манчестър Сити
Манчестър Сити (Снимка: БТА)

Обратът на Манчестър Сити над Нюкасъл в събота вечер определено се чувства като огромен момент през този сезон. Отборът на Хосеп Гуардиола отново започна да прилича на себе си след серия от шест поредни победи. „Гражданите“ започнаха да контролират мачовете си, а в събота това беше видно от небето. Но не липсваха и някои слабости, които Нюкасъл ги разкри – „свраките“ удариха шампионите с две качествени контраатаки и то за две минути. През голяма част от второто полувреме мачът започна да напомня на срещите срещу Челси, Ливърпул, Тотнъм и Кристъл Палас, в които Сити се провали и не успя да стигне до успеха.

Но срещу Нюкасъл шампионите се вдигнаха и стигнаха до решаващи три точки. С гол на завърналия се Кевин Де Бройне, след което белгиецът асистира за победния гол на младата надежда Оскар Боб, последният съдийски сигнал беше посрещнат с огромна радост от целия щаб на Манчестър Сити. Трудната победа беше доказателство за техния манталитет на победител и стремеж да спечелят още една (четвърта поредна) титла във Висшата лига. Говорейки след мача, Гуардиола беше развълнуван от победата.

„Понякога е по-добре да печелиш по този начин. Този отбор е гладен и иска отново да спечели титлата във Висшата лига. Кевин де Бройне е чист талант. Не става въпрос за тактика, а за талант“, бяха думите на испанеца.

По този начин Сити отново се залепи на само две точки зад лидера Ливърпул, а „гражданите“ имат и мач в запас. Със сигурност може да говорим отново за това иконично съперничество от последните години, което носи единствено наслада за окото. 

Определено човекът, който промени изцяло играта на Ман Сити беше Де Бройне. Нюкасъл заплашваше да порази „небесно-сините“, но все още с много липсващи играчи, Еди Хау нямаше опции на пейката, за разлика от Гуардиола, който пусна белгийският гений и останалото е история. Както вече споменахме, Нюкасъл разкри известна слабост в редиците на Гуардиола, но мениджърът на Сити имаше коз, с който да обърне нещата в своя полза.

Вицекапитанът на Сити записа асистенция 17 минути след завръщането си миналата седмица, а първият му гол за сезона дойде едва пет минути след появата му срещу „свраките“, с което изравни за 2:2. В добавеното време белгиецът предостави прецизен пас над защитата на Нюкасъл, което беше посрещнато от Боб и хладнокръвно завърши във вратата на Мартин Дубравка. Както на „Анфийлд“ 12 дни по-рано, словенецът направи множество спасявания и пак не успя да спаси отбора си от загуба.

Трябва да отчетем обаче, че Нюкасъл игра с агресия срещу Сити. Високата отбранителна линия на „гражданите“ беше изтормозена от „електрическите“ атаки на „джордитата“, но шампионите показаха постоянство, смелост и в крайна сметка сигурното докосване на Де Бройне се оказа решаващо.


Нека сега разгледаме няколко важни точки от победата на Ман Сити над Нюкасъл:

1. Големият коз на Гуардиола се казваше Кевин де Бройне!

Много му липсваше на Манчестър Сити, но той се завърна. В определени моменти този сезон „небесно-сините“ изглеждаха така, сякаш са се отказали от битката за титлата, като Арсенал, Астън Вила и Ливърпул потриваха доволно ръце.

Сега обаче Де Бройне е обратно в играта и нещата се обръщат на 180 градуса. Повече от ясно е, че когато белгийският национал стъпи на терена, той може да обърне всеки един мач. И той го направи на „Сейнт Джеймсис Парк“.

Интелигентният завърващ удар в долния ляв ъгъл извън наказателното поле, който доведе до изравняването на резултата и точното центриране към Боб в 91-ата минута за победата в мача е доказателство, че 31-годишният играч се завръща и ще има голямо значение за отбора до края на сезона, ако е здрав.

„Той е специален играч. Той е легенда, обичан е от нашите фенове и е свеж в съзнанието си, защото пет месеца са много време. Надяваме се, че през втората част на сезона той може да ни помогне да останем в битката до края“, каза Гуардиола за Де Бройне след мача в събота.

Феновете на Арсенал, Ливърпул и до известна степен на Астън Вила, без съмнение няма да бъдат доволни от завръщането му. А какво ли ще бъде, когато Де Бройне вече е напълно здрав? Остава само да чакаме и да разберем.


2. Нюкасъл отново показа, че може да вкарва, но не и да печели мачовете си

Въпреки крайния резултат Нюкасъл демонстрира колко опасен може да бъде в атака. Особено през първото полувреме „свраките“ изглеждаха опасни при всяка атака, като острите действия на Антъни Гордън и Александър Исак причиняваха хаос.

Показателно е, че „джордитата“ имат повече голове в Лигата от Арсенал, Манчестър Юнайтед и Челси, като единствено Сити, Ливърпул, Вила и Тотнъм са отбелязали повече попадения.

Нюкасъл - Манчестър Сити

Проблемът обаче идва, когато Нюкасъл трябва да задържи резултат. Като изключим победата с 3:0 в дербито срещу Съндърланд за ФА Къп, „свраките“ спечелиха само един от последните си седем мача във Висшата лига. Това е доста лоша форма, като се има предвид, че те се изправиха срещу отбори като Евертън, Лутън Таун и Нотингам Форест и загубиха и трите мача.

Еди Хау и компания трябва да помислят за лека промяна на формулата и може би да „жертват“ някои от изобилните си атаки, за да се опитат да затварят успешно двубоите си.

Нюкасъл - Манчестър Сити


3. Човекът на деня – Оскар Боб

20-годишният Оскар Боб беше този, който се превърна в големия герой с късния си гол за победата, която категорично върна Манчестър Сити в битката за титлата във Висшата лига. Норвежкото крило определено прави голям пробив с небесно-синия екип този сезон, записвайки 14 мача във всички турнири, отбелязвайки два гола и още токова асистенции.

Попадението му срещу Нюкасъл беше олицетворение на страхотния потенциал, с който разполага. Без много да мисли Боб овладя топката след центрирането на Де Бройне, заобиколи Дубравка и заби топката в мрежата. Всичко това стана само с две докосвания.

Нюкасъл - Манчестър Сити

Нюкасъл - Манчестър Сити

След като вкара и първия си гол в Шампионската лига този сезон срещу Цървена звезда, е ясно, че бъдещето е невероятно светло за норвежеца.

Голът му на „Сейнт Джеймсис Парк“ сам по себе пренаписа част от историята, гарантирайки, че Сити стана четвъртият отбор в историята на Висшата лига, спечелил поне три последователни мача като гост, въпреки че е изоставал във всеки един от тях.


Със завръщането на Де Бройне и страхотния хъс на младия Боб, Сити може да е на път да направи една безмилостна серия. В хода на всеки сезон има решаващи моменти, които определят крайния изход на един отбор през кампанията. Когато сезон 2023/2024 приключи, победата на „Сейнт Джеймсис Парк“, може да се разглежда като жизненоважен момент за „гражданите“ на Гуардиола. Въпреки че взеха само три точки за успеха си след последния съдийски сигнал, чувството обаче е, че Сити спечели много повече. Не си мислете, че съм забравил и друга норвежка машина – Ерлинг Халанд. Когато пък той се завърне, не искам и да си помислям на какво ще бъдат способни шампионите!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.