ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Манчестър Юнайтед и Тотнъм изнесоха урок по футбол на „Олд Трафорд“

0
Манчестър Юнайтед - Тотнъм
Снимка: БТА / BTA

Манчестър Юнайтед и Тотнъм предоставиха на любителите на английския футбол наелектризиращ двубой, който завърши без победител 2:2 на „Олд Трафорд“. „Червените дяволи“ повеждаха на два пъти, но отново показаха старата си слабост да изпускат мачовете си, а в същото време отборът на Ангелос Постекоглу демонстрира своя характер, за да успее да измъкне ценна точка като гост.

Манчестър Юнайтед - Тотнъм

По този начин Тотнъм остава пети, но се изравни по точки (40) с големия си съперник от Северен Лондон Арсенал, докато Ман Юнайтед е с 32 пункта на седмата позиция. И двата клуба остават извън Топ 4, но този мач беше важен заради влиянието си, което ще окаже върху битката за местата в Шампионската лига. Определено стремежът и на двата тима е да се завърнат в турнира на богатите догодина, след като пред пролетта няма да имат мачове в Европа (б.р. – Тотнъм не се класира изобщо за европейските клубни турнири, докато Манчестър Юнайтед завърши последен в групата си в ШЛ и отпадна).

Нека погледнем най-важните акценти от неделното равенство между двата отбора:

Започват ли Расмус Хойлунд и Ричарлисон да намират формата си?

Расмус Хойлунд не успя да се разпише в предишните си 18 мача в шампионата след трансфера си на „Олд Трафорд“ през лятото. Датчанинът обаче регистрира втория си гол за клуба във Висшата лига в неделя вечер. Отне му известно време, но Хойлунд реализира две попадения с последните си два изстрела в първенството, може би сигнализирайки, че головата му „суша“ в Англия вече приключва.

Още повече, 20-годишният нападател вече е голмайстор №1 на Манчестър Юнайтед във всички турнири този сезон, въпреки че може да се похвали само със седем гола (пет от тях дойдоха в Шампионската лига).

За Тотнъм също има добри новини. Попадението на Ричарлисон с глава през първото полувреме означава, че той вече има 6 попадения в 6 мача в Лигата. Това са най-добрите му показатели, откакто бе закупен от Евертън за 60 милиона паунда през 2022-а година.

Манчестър Юнайтед - Тотнъм

Дебютът на Тимо Вернер за Тотнъм

Със сигурност имаше известни въпросителни при новината за трансфера на Тимо Вернер под наем от РБ Лайпциг. Германецът стартира от първата минута и направи впечатление доброто му позициониране в някои ситуации, като отправи повече удари в мача от всеки друг, въпреки че нито един от тях не застраши вратата на Юнайтед. В началото на второто полувреме той направи асистенция за изравнителния гол на Родриго Бентанкур, преди да бъде заменен в 80-ата минута.

Можем да кажем, че беше добър дебют, върху който той може да надгради и очакваме развитието му в следващите мачове.

Защитата на Тотнъм се завърна

Ангелос Постекоглу успя да пусне предпочитаната от него защитна четворка за първи път от началото на ноември. Това може да бъде огромен тласък за „шпорите“ в битката за Топ 4 ддо края на сезона, въпреки че Мики ван де Вен не успя да завърши целия мач и смяната му в 89-ата минута беше продиктувана заради контузия. Тотнъм ще се надява, че няма да има нов сериозен проблем за нидерландеца. Добро впечатление направи и новото попълнение Раду Драгушин, който влезе от пейката и може да бъде добра алтернатива на Ван де Вен.

Завръщането на Лисандро Мартинес за Манчестър Юнайтед

Лисандро Мартинес беше ключова фигура за успехите на Юнайтед през миналия сезон, но аржентинецът не бе играл от петата седмица на този сезон. Той се завърна срещу Тотнъм, заменяйки Джони Еванс в 63-та минута, а Ерик тен Хаг ще се надява, че възстановяването на Мартинес ще допринесе и за спокойствието на съотборниците му през втората половина на сезона.

Разочарование и за двата отбора

Не е изненадващо, като се има предвид резултатът, че и Ман Юнайтед, и Тотнъм, са разочаровани, че взеха само по една точка, а не три. Повече трябва да съжаляват „шпорите“, които имаха превес в почти всички статистически показатели. Лондончани можеше и да изоставаха на два пъти, но през цялото време изглеждаха като отбора, който контролира двубоя и има конкретен план за игра. Тимът на Постекоглу изглеждаше много по-уверена от Юнайтед, но не винаги нещата се случват така, както искаш да станат.

Въпреки всичко, в самия край на срещата, Тотнъм дори можеше да загуби, ако Скот Мактоминей беше отбелязал от чудесна позиция.

Манчестър Юнайтед - Тотнъм

Дългото чакане на Рашфорд свърши

Последният път, когато Маркъс Рашфорд отбеляза на „Олд Трафорд“, петима от стартовия състав на Тотнъм и техния мениджър изобщо не бяха в отбора. То са седем месеца, 15 мача, 16 часа и 32 изстрела, откакто за последно отбеляза гол у дома при победата над Челси миналия месец май.

Може би проблемите на Хойлунд пред гола засенчиха донякъде представянето на Рашфорд през сезона. Но този път английският национал показа, че не е забравил да вкарва и феновете на „червените дяволи“ ще се надяват това да бъде повратната точка през кампанията за нападателя.

Със своето попадение срещу Тотнъм той вече има 80 гола във Висшата лига за Ман Юнайтед, като стана едва осмият играч в историята на клуба, постигнал подобно нещо.

Манчестър Юнайтед - Тотнъм

Почеркът на Постекоглу в Тотнъм е показателен

Голът с глава на Ричарлисон подчерта въздействието на Постекоглу в северен Лондон. За последно „шпорите“ не вкараха попадение срещу Уулвърхемптън миналия март, а оттогава не са пропускали целта в 33 последователни срещи от Висшата лига, което е най-дългата подобна серия в клубната история, разкрива Opta.

Нападателните им инстинкти им служат добре през целия сезон, най-вече при последното им гостуване на Манчестър Сити, когато си тръгнаха от „Етихад“ с три отбелязани гола и спечелена точка. Силата да правят обрат или поне частичен, бяха демонстрирани и в неделя вечер.

Въпреки че това беше 25-ият случай от 32 мача на „Олд Трафорд“, в който Тотнъм изостава с 0:1 (б.р. – най-много в историята на даден турнир, когато един отбор е допуснал първия гол като гост), нещата не следваха обичайния сценарий. В предишните 24 случая те загубиха 22 пъти и не само, че този път изравниха, те го направиха и втори път, след като изоставаха и с 1:2.

Целта пред двата отбора сега е да затвърдят добрите впечатления, които оставиха с играта си снощи. За Ман Юнайтед предстои 15 дни почивка преди следващия им мач срещу Улвърхемптън във Висшата лига, достатъчно време, за да може Тен Хаг поне малко да обърне сезона на своя отбор.

Манчестър Юнайтед - Тотнъм

Една идея по-малко почивка има за Тотнъм, който ще приеме шампиона Манчестър Сити, но за ФА Къп, а след това има и лондонско дерби с Брентфорд в първенството. Всички се надяваме да продължим да гледаме тези така атрактивни „шпори“. Най-вероятно обаче Постекоглу ще трябва да помисли за това дали да рискува Купата, за да може да стигне до Топ 4 или обратното – да се прицели в спечелването на първи трофей за лондончани от 2008-а година, който също би им дал шанс за участие в Европа, макар и не в така желаната Шампионска лига. А защо не и двете?

Манчестър Юнайтед - Тотнъм

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.