ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Институцията „Треньор на ЦСКА“ се превърна в посмешище

0
Нестор Ел Маестро
Снимка: БТА

ЦСКА загуби от Черно море (0:1) след безобразно второ полувреме. Старши треньорът Нестор Ел Маестро допусна елементарни грешки и беше надигран от Илиан Илиев. Клишето гласи, че наставниците си изкарват заплатата на почивката. Е, очевидно националният селекционер си заслужи месечното възнаграждение. Вината 31-кратният шампион да загуби поредно дерби на върха обаче не е единствено на треньора.

Дали сърбинът притежава нужните умения да ръководи гранд като ЦСКА е дълга тема. Преди срещата с „морето“ бяхме нападнати, че алармираме Червена България за предстоящия крах. Не, не е нужно да си „врачка“, за да видиш футболната импотентност на „армейците“ в големите мачове у нас под ръководството на Ел Маестро. Видиш ли, когато журналистите критикуват, те внасят напрежение. Ако си мълчат и наблюдават, са обвинявани в слугинаж към ръководството – не са коректив. А не дай боже да се похвали футболист или елемент от играта – тогава си „на хранилка“. Тука е така. За всичко са виновни представителите на медиите.

В края на материала можете да гласувате дали Ел Маестро трябва да остане в ЦСКА.

ЦСКА Тобиас Хайнц
Всеобщо разочарование при "армейците" (Снимка: LAP.bg)

Кой допусна ЦСКА да остане без нападатели?

Отклоняваме поглед от възможностите на наставника. Съвсем отделна тема е, че му бяха поставени капани, в които той неизбежно попадна. При първия си престой Нестор влезе в противоречие със семейство Ганчеви. Полемиката възникна, защото не му бяха предоставени обещаните футболисти през зимата. Не след дълго бе уволнен. Сега ситуацията не е много по-различна. ЦСКА привлече три нови попълнения, но отборът остана без атакуващи играчи. Вече месеци наред няма ляв бек. Не е ясно какви са били препоръките на Ел Маестро, но можем да заключим скоропостижно, че селекцията е провал.

По една или друга причина си тръгнаха Браян Морено, Марк-Емилио Папазов, Дюкенс Назон, Майкъл Естрада, Бисмарк Чарлс, а и крилата Жираир Шагоян, и Симеон Александров. Те се оказаха неизползваеми в схемата на Ел Маестро. Защо напуснаха всички тези хора? Морено тъкмо се възстанови от травма. Миналия сезон донесе много точки на ЦСКА, появявайки се като резерва. Всеки отбор има нужда от подобен нападател. Папазов бе даден под наем в Хебър, където вече започна да бележи. Назон беше налаган цяла подготовка в Турция, при положение, че очевидно е бил сигурен изходящ трансфер. Естрада си тръгна три дни преди началото на пролетния дял, а за Чарлс няма какво да се каже. Не е ясно защо той е бил действащ футболист на ЦСКА.

Напред беше привлечен единствено Фернандо Каранга. Бразилецът обаче гори в играта и е напълно очаквано да пропуска мачове заради картони. Без него столичният гранд остава с Матиас Фаетон, който не е типичен нападател и 35-годишния Данило Асприля, чиято сила също е на крилото. И двамата са флангови играчи… каквито не виреят в схемата на Нестор. Всичко е сбъркано. Кой допусна ЦСКА да остане без централни нападатели? В клуба има няколко директори, които от време на време се изявяват в медиите. Редно е някой да вземе отношение и да поеме отговорност. 

ЦСКА
Основните централни нападатели напуснаха отбора през зимата (Снимка: LAP.bg)

Треньорската криза

Голям подводен камък за Нестор е и фактът, че да си треньор на ЦСКА се превърна в една от най-несигурните работи на планетата. Нека вземем за пример наставника на Черно море, който както вече отбелязахме спечели битката край тъчлинията в събота. Илиан работи във варненския клуб от началото на 2018 година. Страхотен пример е как един специалист може да създаде силен отбор, ако бъде оставен да работи, макар и да не разполага с финансовия ресурс на ЦСКА. Какво се случва в Борисовата градина?

За последните 5 години „червените“ смениха 13 треньори! Илиев пое Черно море при първия престой на Стамен Белчев. След това се завъртяха Христо Янев, Нестор Ел Маестро, Любослав Пенев, Добромир Митов, Люпко Петрович, отново Митов, Милош Крушчич, отново Белчев, Даниел Моралес, Бруно Акрапович, отново Пенев, Стойчо Младенов, Алън Пардю, Саша Илич и отново Ел Маестро. Да речем, че ръководството на ЦСКА се свърже с някое голямо име от чужбина за поста. Кой би си сложил главата в торбата при подобно текучество? Вече всеки се пита „колко месеца ще издържи наставника“, а не какво ще постигне…

нестор ел маестро цска
Трябва ли Ел Маестро да остане? (Снимка: БТА)

Патовата ситуация

Да приемем, че сърбинът оваканти поста си. Ел Маестро направи цялата подготовка на отбора и шансът някой опитен чужденец да поеме столичния гранд при подобно заварено положение е нищожен. Малцина биха се насадили на пачи яйца. Ако пък погледнем към родните специалисти, то или вече са „изхабени“ от ръководството в предишните сезони и не биха се върнали, или има друга резонна причина да не се ангажират с ЦСКА. Вероятно най-логичният избор за заместник на Нестор в момента… е неговият заместник – Александър Гицов. Младият специалист познава отлично отбора, след като е в щаба на сърбина от началото на сезона. Притежава и нужната школовка. Лошото за него е, че ситуацията въобще не е розова и би се превърнал в поредния жертвен агнец. Много по-вероятно е „червените“ да продължат с издънките до края на сезона, отколкото да се събудят на мига и да наредят сериозна победна серия. Не и без нападатели…

ЦСКА се намира в патова ситуация. Въпросите в момента са много повече от отговорите. Нужна е сериозна работа, но да е на принципа „Три пъти мери, веднъж режи“, а да не се взимат импулсивни решения.

Трябва ли Ел Маестро да бъде сменен и кога?
Общо гласували 84
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.