ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Накъде ще поеме атаката на ЦСКА без Дюкенс Назон?

0
Дюкенс Назон
LAP.bg

ЦСКА и Кайзериспор официално обявиха трансфера на Дюкенс Назон. Хаитянският нападател ще играе в турския елит, а според запознати „червените“ от София ще приберат около 630 000 евро за вече бившия си стрелец. По-рано през зимата пропадна покупка на Назон от кипърския Пафос за 30 000 евро по-малко.

С подобно развитие „армейците“ отново остават с двама чисти централни нападатели, както бе през първата част на сезона. Тогава налични бяха Назон и Майкъл Естрада, сега ще са еквадорецът и завърналият се на „Българска армия“ Фернандо Каранга.

Опциите на върха на „червената“ атака са още две, но с известни уговорки. Матиас Фаетон номинално е ляво крило и по всичко изглежда, че позицията на фланга му е по-удобна. Ветеранът Данило Асприля е типичният десен флангови футболист, но със своя микс от качества може да играе вляво на нападението или дори в неговия център.

Определено липсата на Назон ще се усети на първо място в съблекалнята на тима. Мнозина от настоящите играчи назовават Дюкенс като най-забавния от всички на Панчарево. Бившият треньор на ЦСКА и настоящ на Атромитос – Саша Илич, също неведнъж отдаде дължимото на хаитянина, споделяйки колко помагат шегите му за сплотяване на колектива. Тази тенденция продължи и при Нестор Ел Маестро. Белградчанинът е всичко друго, но не и скучен, и вероятно затова нравът му си пасна с този на Назон.

Е, 29-годишният нападател вече е минало за ЦСКА след 62 мача и 27 гола. №9, досега носен от Назон, пък преминава символично в ръцете на Каранга. Накъде обаче ще поеме атаката на ЦСКА без Назон? Ще има ли друг нов на „Армията“? И изобщо може ли някой от Естрада и Каранга да влезе напълно в обувките на Назон, голмайстор на тима през миналия и настоящия сезон?

Нов нападател на „Армията“?

Предвид работата на това ръководство, няма да е изненадващо ЦСКА да вземе нов нападател за заместник на Дюкенс Назон. Взимането на килограм на футболисти е пословично за ръководителите на „червените“ в последните години. Дори има такъв пример в момента в тима с трупането на десни крайни бранители, за разлика от лявата зона, останала с голия и бос Сейни Санянг.

Но нов класен нападател не би навредил на ЦСКА, точно обратното. С конкуренцията се поражда и качеството, а кой ако не ЦСКА има нужда от това? Взимането на добър голаджия обаче би отворило нов въпрос: „Защо се взе Каранга, ако не може да замести пълноценно Назон“?

Фернандо Каранга
Фернандо Каранга (Снимка: LAP.bg)

Естрада и Каранга ще започнат да вкарват?

Има две мнения около, които феновете на ЦСКА се обединяват до голяма степен:

1. Естрада има качества за ЦСКА и българското първенство, но не разгръща потенциала си по една или друга причина.

2. Каранга от първия си престой в България превъзхожда цялостното представяне на Назон за 1.5 години. Въпросът е дали ефективността на бразилеца ще е същата като преди 5-6 сезона?

Двамата латиноамериканци имат качества да вкарат двуцифрен брой голове и феновете на ЦСКА бързо да забравят за Назон. Доколко треньорският щаб и цялостната среда в ЦСКА може да ги изстиска, за да извлече най-доброто от тях – ще се види през пролетния дял на шампионата.

Майкъл Естрада
Майкъл Естрада (Снимка: LAP.bg)

ЦСКА ще страда в предни позиции?

Напълно реалистичен мрачен сценарий, за който и привържениците на „армейците“ изглеждат готови. Трансферната политика на клуба, съчетана с досегашната треньорска работа, не носи резултати в последните 7-8 години. А най-често „нещо“ в ЦСКА се „чупи“ именно през зимната пауза. Приятно за „червените“ изключение е миналата година, когато не бе осъществена нито една продажба, а единствен входящ трансфер се оказа Тобиас Хайнц.

За 99% от клубовете по света продажба на голмайстора в средата на сезона означава едно – абдикиране от целите. ЦСКА наглед има с кого да замени Назон, но само на теорияЕстрада изглежда неособено заинтересован от случващото се в клуба, в който е под наем. Каранга пък идва без игрова практика в последната половин година и с пет лета по-възрастен от първия си престой.

Фернандо Каранга
Фернандо Каранга (Снимка: LAP.bg)

Друг герой ще излезе на сцената?

Освен вече споменатите няколко пъти Естрада и Каранга, ЦСКА има и други играчи за върха на атаката. В анонса откроих Фаетон и Асприля като футболисти, чиято позиция е различна от тази на централен нападател, но способни да вкарват голове.

Националът на Гваделупа е най-скъпата покупка на „червените“ от десетилетия насам и логично поражда много очаквания. Първият полусезон на Фаетон в България може да се определи като посредствен или слабо задоволитен. Липсата на почивка заради Голд Къп и адаптационният период със сигурност са изцедили силите на 23-годишния играч. Точно затова и той все още не е съден сурово. През пролетта обаче оправданията за Фаетон ще са доста по-малко и на него ще се разчита изключително да вкарва и асистира.

Матиас Фаетон, ЦСКА Черно море
Матиас Фаетон, ЦСКА Черно море (Снимка: LAP.bg)

ЦСКА има и Асприля. Играч с безспорни качества и солидна визитка в Близкия изток, но пеещ лебедовата си песен в ЦСКА. Ако вече не я е изпял в Бейтар Йерусалим…Крокодила също бе посрещнат с много очаквания през лятото и в немногото си игрово време показа сравнително добри неща. Дали може да увеличи успеваемостта и има ли „повече минути в краката“, ще проличи още в първите пролетни кръгове. Ако отговорът на втория въпрос е „Да“, то ЦСКА би имал дори по-силен жокер от Браян Морено преди година.  

Данило Асприля
Данило Асприля (Снимка: LAP.bg)


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.