Футболни залагания за начинаещи – как да започнем?

Едва ли ще сбъркаме, ако посочим футбола за най-популярния спорт в световен мащаб. Той се радва на изключително голям брой фенове, като това е и основната причина да бъде толкова известен. Освен че е най-популярната игра, футболът е и водещият спорт за залагания.

В ерата на онлайн технологиите и залозите в Интернет, футболът става още по-търсен за залози в сайтовете на различни онлайн букмейкъри. И в България залозите на футболни мачове са най-популярни. Точно затова решихме да ви споделим нашите съвети и знания как да печелим от залози на мачове и как един начинаещ да стартира в прогнозирането на футболни срещи.

футболни залози за начинаещи
Бърза навигация:
Бърза навигация:TOP

Какво представляват футболните залози?

Футболните залози представляват прогнозиране на изхода или определено събитие, което да се случи в конкретен мач. Залозите се правят в сайтовете на определени букмейкъри, за които може да прочетете повече в нашия сайт. Съветваме ви да се спрете на лицензирани букмейкъри за България, понеже те са най-сигурни. Самите оператори ви предлагат коефициенти към конкретното събитие от мача и вие залагате парите си на тези коефициенти. Така извършвате футболен залог. Ако прогнозираното събитие се случи, вие печелите. В противен случай вашият залог се счита за загубен.

Например, един залог на футболна среща представлява предвиждане на даден отбор да спечели своя мач срещу другия тим. Друга прогноза пък може да бъде предположението в срещата да има определен брой попадения.


Най-популярни маркети за залози на футбол

маркети за залози на футбол

След като вече знаете къде може да залагате на футболни мачове, време е да разгледаме и най-популярните опции за залози, от които ще може да избирате. Разнообразието тук наистина е налице, така че възможности няма да ви липсват.

Най-известните опции представляват различни събития, които могат да се случат в даден футболен мач. Нека започнем с най-популярните опции за залози на футбол, които ще намерите във всички сайтове за залози. Смятаме, че няма нужда да ги обясняваме подробно, понеже техните наименования показват същността им:

 • Победител в мач
 • Под/Над определен брой голове
 • И двата отбора да отбележат гол в мача
 • Точен резултат
 • Резултат на полувреме
 • Равенство няма залог (DNB)
 • Азиатски хендикап и гол линии
 • Корнери
 • Картони
 • Голмайстор

В допълнение на тези опции ще изброим още няколко, които също са водещи, но за тях ще добавим и кратко описание:

 • Двоен шанс – прогнозирате дали срещата ще завърши с победа за домакин или равенство, равенство или победа за госта, или пък последния вариант – победа за домакин или гост.
 • Първо полувреме-Краен резултат – тук избирате как ще завършат първото полувреме и крайния резултат, т.е. посочвате първо резултат на полувремето, например домакина да води или пък срещата да върви наравно, след което посочвате и крайния резултат.
 • Хендикап – при този маркет залагате с предварително зададено предимство в резултата за един от отборите.

Тези опции са най-популярните при футболните залози и ще ги намерите за всички срещи, с много малко изключения. Мнението ни е, че тези маркети са напълно достатъчни за един начинаещ във футболните залози. Добре ще е да ги разбирате напълно и да умеете да боравите с тях без да се замисляте. Не са сложни, така че няма да имате проблеми с това.

Има обаче и други възможности за залози, на които може да се спрете. Те също са доста добри и се предлагат от повечето онлайн букмейкъри. Това важи особено когато става дума за водещи футболни мачове. Такива опции са например залозите на корнери, преди мач и на живо. Разполагате и с различни маркети за определени минути. Пример за такава опция може да бъдат възможностите за залози на 10-минутни маркети, като например ще има ли гол в следващите десет минути от срещата, колко картона ще има и т.н.

Възможностите са още много, като със сигурност ще ни трябва доста време, за да опишем всичките. Няма нужда от това, понеже лесно ще ги разберете, когато се докоснете до залозите на футбол. Като ориентир ще споменем, че някои сайтове предоставят повече от 300 различни маркета за водещи събития от света на футбола. Това е показателно колко обширни са възможностите при футболните залози.

Наред с тези възможности трябва да отбележим и т.нар. дългосрочни опции за залози на футбол, при които може да прогнозирате събития напред във времето. Като примерни опции са такива за шампион в конкретно първенство, голмайстор на даден шампионат или пък дали даден тим ще завърши в топ 4. Този тип антепост залози са доста популярни сред залагащите и има не малко примери за големи печалби именно от такива предвиждания.


На кои футболни мачове да залагаме?

Един от водещите въпроси при търсенето на правилните прогнози за футбол е свързан с точните събития, на които да се залага. Това е въпрос с доста труден и многозначен отговор, понеже всеки залагащ може да има своя гледна точка на нещата. И все пак, като начинаещ във футболните залагания ще ви бъде трудно да прецените кои първенства да изберете за своите залози. Ако е така, съветваме ви да търсите следните характеристики, за да прецените на кои събития точно да залагате:

 • залагайте на мачове от първенства, от които се интересувате и които следите;
 • избирайте мачове, за които може да намерите информация, новини, статистика;
 • за начало, спрете се на мачове от водещите футболни лиги и първенства;

Спазвайки тези три правила, ще имате възможност да залагате на срещи, за които може да се открие огромно количество информация. Тя включва новини за отборите, за играчите в тях, статистика за предишни срещи между тимовете и формата им напоследък. Всичко това е част от основата на изграждането на успешна стратегия за футболни залози. Дори ви предлагаме нашия раздел с математически прогнози за футболни мачове, където споделяме нашите виждания за мачове от най-популярните турнири в света на този спорт.

Най-популярни първенства за залози на футбол

Феновете на футбола по целия свят се интересуват от домашните лиги и шампионати за конкретната държава, в която се намират. Има обаче и някои шампионати, които са ясно изразени над всички останали. Вниманието към тях е насочено от всякакви посоки, понеже в тези лиги се състезават най-добрите играчи и отбори.

Най-известните футболни първенства за залози онлайн включват:

 • Висша лига на Англия
 • Испанската Примера
 • Бундеслига на Германия
 • Серия А на Италия
 • Френската Лига 1
 • Евротурнири – ШЛ, ЛЕ, ЛК
 • Международни шампионати – Световно първенство, Европейско първенство, Копа Америка

Напълно логично, българските почитатели на футболните прогнози обръщат сериозно внимание и на родното първенство по футбол. Не случайно онлайн букмейкърите включват всички актуални мачове от първенството на България. Освен гореизброените първенства и турнири, футболните запалянковци обичат залозите на първенствата в:

 • Нидерландия
 • Турция
 • Русия
 • Белгия
 • Португалия
 • Бразилия

Основни критерии за успешни залози на футбол

Всеки начинаещ трябва да знае кои са основополагащите правила, които важат при футболните залагания. Много е важно да сте наясно какво да правите и какво да не правите, за да постигнете успех. В следващите редове ще ви изброим точно тези критерии, за да може да вървите по пътя към успеха от залозите на футболни мачове.

Какво да правите за успешни залози на футбол?

 • Набележете си определени лиги, турнири и първенства, които да следите;
 • Следете случващото се в тях и анализирайте събитията;
 • Залагайте на тези събития, които си заслужават и за които анализът ви работи;
 • По време на анализа проверете последните новини, липсващи играчи, статистика за предишни сблъсъци между тимовете, форма напоследък;
 • Определете точна сума за залози, която може да си позволите да загубите за определено време;
 • Залагайте разумно и с мярка;

Какви грешки не трябва да допускате при залозите на футбол?

 • Не залагайте на сляпо, без да сте проучили събитието;
 • Не залагайте под въздействие на емоциите;
 • Не преследвайте загубите си с експлозивни и необмислени залози;

Следвайки тези съвети за вашите футболни залози, прогнозите ви ще бъдат максимално точни и правилни. Освен това, няма да има опасност да претърпите сериозни финансови загуби, защото точно това се случва при много от неподготвените залагащи.


Стратегии за успех със залози на футбол

съвети за залози на футбол

Основната цел на всеки един залагащ на футбол е да постигне успех в дългосрочен план. Това трябва да е целта и на всеки начинаещ, понеже ако търсите бързата печалба, може да останете разочаровани. Постигането на дългосрочен успех във футболните залагания е процес, който изисква време и отдаденост. По време на този процес вие ще преминете през различни победи и загуби, но в края ще разбирате доста от футболни залози и приятелите ви ще търсят вашите съвети за успех. В основата на успеха е използването на работеща стратегия за футболни залози.

Ако се поразровите в Интернет, със сигурност ще откриете доста разнообразни системи за залагане на футбол (немска система за залози, залози на футбол хендикап и други). Някои от тях са печеливши и проверени, други не чак толкова. Работата е там, че вие трябва да откриете стратегията, която работи за вас самите, защото това е важното в случая.

Разбира се, след като все още сте начинаещи, ще трябва да опитате няколко техники, за да намерите работещата за вас. В този ред на мисли, може да прочетете нашата стратегия за залози на брой голове в мача или пък стратегията за залози на двоен шанс, които сме проверили и описали за всички вас. В сайта ще откриете и още интересни материали по темата, с които да обогатите знанията си и да разширите своя кръгозор. Иначе, в следващите редове ще ви споделим някои кратки стратегии, които може да използвате при залозите си на футболни мачове:

Залози на живо

LIVE залозите ви дават опцията да залагате по време на самите мачове. Това означава, че може да се възползвате от доста апетитни футболни коефициенти в определени случаи. Залозите на живо изискват наблюдателност и бърза реакция, но дивидентите от тях могат да бъдат доста добри.

Пряко предаване

Добра стратегия за залози е да се възползвате от прякото предаване в сайтовете на онлайн букмейкърите. За целта е нужно да имате регистрация и положителен баланс по сметката. Има букмейкъри в България, които поддържат пряко видео на живо за различни футболни първенства. Гледайки срещата пряко, ще може най-добре да анализирате случващото се на терена и така да прецените какъв да бъде следващият ви ход в избора на прогноза.

Залози за фаворити

Разбира се, има отбори, които са фаворити в почти всеки мач от първенствата и турнирите, в които участват. Нормално е като начинаещ в залозите на футбол да прибегнете до тях, понеже шансовете за успех са доста големи. Това ще ви позволи да запишете печалби, които да ви помогнат от гледна точка на самочувствието, а не толкова за постигане на големи финансови постъпления, понеже коефициентите за фаворитите са ниски.

Залози на база статистика

Това е доста добър вариант, на който да базирате своите футболни прогнози. За всички първенства, които се предлагат от букмейкърите, има богата статистическа информация за отборите и мачовете. Възползвайте се от нея, като я анализирате и по този начин извлечете прогнозата за конкретното събитие. Ако добавите към този анализ и последните новини от двата отбора, шансовете ви за успех ще се увеличат значително.


Предимства и недостатъци на футболните залагания

Вече поговорихме доста за футболните залози, така че е време да отличим кои са основните плюсове и минуси при залозите на този спорт.

 • Предимства
 • Множество възможности за залози, от гледна точка на налични събития и опции
 • Множество сайтове за залози на футбол
 • Високи коефициенти за залози на футболни срещи
 • Възможност за залози на живо
 • Налични са преки предавания с картина на живо от мачовете или поне пряко проследяване чрез графики в реално време
 • Наличие на множество информация, новини и статистика за мачовете
 • Бонуси за залози на футбол
 • Онлайн букмейкърите предлагат опции като cash out, създаване на залог, застраховка на залога и други
 • Недостатъци
 • Футболните залози могат да доведат до пристрастяване
 • Извършване на емоционални залози, които често водят до непредвидена загуба на средства

Какви рискове крият залозите на футболни мачове?

Водещите рискове при залозите на футбол са прогнозите да доведат до пристрастяване и да се извършват емоционални залози. Тези рискове обаче са предотвратими, ако залагате разумно и с мярка. Ако го правите, няма опасност да се пристрастите към залозите и така ще спазвате границите, които сте си наложили. Например, определете си един бюджет за месеца, с който да залагате и го спазвайте, без да надвишавате лимита.

Извършването на залози под влиянието на емоциите е друг сериозен риск, до който футболните залози често водят. Те обаче отново са предотвратими. Трябва само да се придържате към залозите си и да приемате загубите достойно, без да се впускате в преследването им с необмислени залози. Това най-често води до още по-големи загуби. Ако се контролирате и се придържате към отговорните залози, със сигурност можете да избегнете тези рискове.


Заслужава ли си да залагаме на футбол?

Да, футболът е водещ спорт за онлайн залози и е предпочитан от мнозина феновете на залаганията. Прочитайки нашето ръководство как да залагаме на футбол и да се приближим до успешните прогнози, определено вече сте поставили основите на дългосрочния си успех. От тук нататък остава да се придържате към принципите, които ви споделихме и да залагате умно.

Съветите, които споделихме, са предимно за начинаещи, но от тях могат да се възползват и далеч по-опитни играчи. Важното е да откриете работещия за вас начин за успех от залози на футбол. Това изисква време, но според нас залозите на футболни мачове си заслужават и в тях наистина може да се търси дългосрочна печалба. Екипът на Nostrabet ви желае успех в това начинание.

Автор
Кристиян Кюлюнков
Кристиян КюлюнковКристиян Кюлюнков е специализиран в анализите на различни букмейкъри. Има опит в залаганията и следи отблизо офертите на различните компании. В Нострабет се занимава с писане, оформяне и публикуване на експертни ревюта, както и работа по прогнозите и спортните новини.