На кой спорт да заложим и защо?

Спортните залози са дейност, до която все повече хора прибягват. Те са познати още от много години преди онлайн букмейкърите да навлязат толкова навътре в нишата. Има данни, че първите залози на спортни събития датират от 19 век, но през 20 век тази дейност става любимо занимание на доста любители. В миналото доста се е залагало на конни надбягвания, също както и сега, но днес изключително популярни са и други спортове като футбол и тенис. Един от най-интересните въпроси около спортните залози е свързан с това кой точно спорт да изберем за нашите залози и защо точно него. В настоящото ръководство ще ви разкажем повече за видовете спортове, на които може да намерите опции за залози и ще ви упътим към правилния избор на спорт, на който да залагате.

избор на спорт за залози

Кои са основните спортове за залози?

В днешно време онлайн букмейкърите предоставят изобилие от възможности за залози на спортни събития от различни типове. Има обаче някои спортове, които изобилстват със събития и интерес от потребителите спрямо други спортни дисциплини. Нека се опитаме да ги разграничим, като ще обърнем внимание на основните спортове за залози, които българските играчи предпочитат:

Футбол

Кой друг спорт, ако не футболът може да заеме първата позиция? Разбира се, че това е най-желаният спорт от феновете на спортните залози. В мрежата има доста различни сайтове за футболни залози, които имат за цел да ви дадат максимално добри възможности за залог. Футболът е популярен не само в България, но и в почти всички страни, където хазартът е легализиран.

Тенис

Още един спорт, който буди интереса на любителите на спортните залози у нас. Страната ни не веднъж се е славила с тенис успехи, така че е нормално този спорт да има фенове. Голяма част от тези фенове прибягват и до залози на тенис събития. Те са добър избор, понеже тенис сезонът протича цяла година и винаги има събития, на които да се търсят опции за залози.

Баскетбол

Поредният популярен спорт, на който много българи обичат да дават своите прогнози. Баскетболът се разви доста през последните години и това доведе до челното му място в порталите за спортни залози. Има редица лиги и първенства, на които може да се залага, така че баскетболът представлява сериозен интерес за мнозина залагащи.

Волейбол

Интересът към волейбола у нас също е на високо ниво. Може би не достига този към футбола, но все пак го има. Той е продиктуван най-вече от изявите на националния отбор на България по волейбол, но също така и заради успехите на редица българи в този спорт. Волейболът предоставя редица опции за залози, които са налични в повечето лицензирани букмейкъри за България.

Ако трябва да бъдем честни, тези 4 спорта представляват ядрото на залагащите в България. Разбира се, най-голям процент се пада на футбола. Освен тези спортове обаче, в сайтовете на водещите онлайн букмейкъри за България са налични и други дисциплини, които се считат за популярни. На доста от тях залагат и много българи, но предимно при наличието на водещи събития. Нека видим кои са другите популярни спортове, на които си заслужава да обърнете внимание:

 • Конни състезания
 • Бокс
 • Хокей на лед
 • Американски футбол
 • Бейзбол
 • Дартс
 • Снукър
 • Формула 1
Какви други спортове са налични в сайтовете?

По-горе изброихме водещите спортове за спортни залози, но те далеч не са всички налични. В различните сайтове за залози има различен брой спортни дисциплини, за които се предлагат събития. Да вземем например онлайн букмейкъра Bet365, който предлага над 25 раздела за спортни залози. За сравнение, родната компания Palms bet пък има малко над 10 спорта в сайта си, които са налични със събития. В различните сайтове броят на спортовете варира, но ви уверяваме, че навсякъде ще намерите основните и най-популярни спортни дисциплини. Ако обаче търсите по-непопулярни спортове и събития, ще трябва да си намерите сайт за залози, който ви ги предлага.

Нека изброим и някои от другите спортни дисциплини, които може да срещнете:

 • Голф
 • Колоездене
 • Надбягвания с хрътки
 • Ръгби
 • Моторни спортове
 • Тенис на маса
 • Футзал
 • Водна топка
 • Биатлон
 • Крикет

Топ сайтове за залози на различни спортове

След като разгледахме почти всички спортове, на които може да се залага, добре е да преминем нататък и да видим къде точно може да извършвате спортни залози. Нашият съвет е да го правите единствено в лицензирани и проверени онлайн букмейкъри за България. Такива ще намерите с подробна информация за всеки в отделните раздели на нашия сайт. Ето и някои от най-добрите ни предложения:

Не забравяйте, че при нова регистрация в сайт на даден букмейкър може да вземете и бонус. Такъв например се предлага от букмейкъра Efbet, който се превърна в първия лицензиран оператор у нас и винаги е бил претендент за лидерското място сред букмейкърите в страната. Може да разгледате също и букмейкъра Winbet, който освен началната оферта, ще ви даде още и бонус без депозит за спортни залози.

Възможности за избор на букмейкър в днешно време не липсват, така че едва ли ще срещнете затруднения. В помощ на вашето решение ще ви предложим нашия инструмент за сравнение на букмейкъри, чрез който може да определите кой от наличните оператори е най-удачен за вашите нужди и предпочитания.


Кои спортове са за начинаещи и кои за напреднали?

Всеки новак в спортните залози най-вероятно се е питал кои са най-подходящите спортове, с които да стартира. Истината е, че това е твърде индивидуален избор и няма как да се посочат два, три или шест спорта, които да са подходящи за начинаещи. Най-добрият избор на спорт за залози от един начинаещ може да се направи единствено от самия него. Съветът ни към начинаещите е да изберат този спорт, който най-много разбират и от който най-много се интересуват. Без никакво съмнение, това ще бъде най-подходящият спорт за един новобранец в спортните залози.

От друга страна стои въпросът с подходящите спортове за напредналите в спортните залози. Тук вече ситуацията е малко по-различна. Напредналите в залозите на спортни събития могат да изберат всеки един спорт и дори да залагат на повече от един. Напредналите разбират същността на залозите и различните маркети, а това ще им помогне по-лесно да навлязат в който и да е друг спорт. Разбира се, и тук важи същата теза, която изтъкнахме за начинаещите. Препоръчваме и на напредналите в спортните залози да избират събития от спортни дисциплини, които разбират и следят, защото само така шансовете им за успех ще бъдат най-големи. Сигурни сме обаче, че те знаят това и не правят грешка по този въпрос.

И така, нека обобщим казаното в тази тази точка:

Най-подходящият спорт за начинаещи залагащи е този, на който знаят правилата, интересен им е и се интересуват от него.

Напредналите по-бързо могат да навлязат в залозите на нов спорт, но и за тях важи правилото да залагат на спортовете, които ги интересуват и са склонни да следят.


Кой спорт ни носи най-добри шансове за печалба?

спортове с големи шансове за печалба

Поредният интересен въпрос, на който ще намерим отговора, е свързан с най-подходящия спорт за реализиране на печалба. Ще започнем с факта, че шансовете за печалба при спортните залози се определят с помощта на т.нар. коефициенти. Те се дават за различните маркети и опции за залози, които вървят с всяко спортно събитие. В нашето ръководство за видовете коефициенти и изчисляването им може да прочетете повече за формулирането на тези шансове и превръщането им в ставки.

Истината е, че всеки спорт ви дава определени шансове за печалба от залог на конкретно събитие. Вие обаче трябва да се насочите към този спорт, от който желаете да реализирате печалба.

Ако погледнем малко по-различно на нещата, можем да намерим и друга теза, която също е доста акуратна. Да приемем, че най-добри шансове за печалба ви дават спортовете, за които има най-много събития в сайтовете на букмейкърите. Тези спортове обикновено предоставят и най-много опции за залози. Изобилието от възможности за избор на залог в доста от случаите е водещ принцип за избора на конкретен спорт. Ако съдим по тази теза, нека видим и кои са най-подходящите спортове:

 • Футбол
 • Тенис
 • Баскетбол
 • Хокей на лед
 • Волейбол
 • Конни надбягвания
 • Гонки с кучета
 • Електронни спортове

Изброените спортове обикновено се характеризират с изобилие от събития и опции за залози. Това ги прави подходящи за избор на спорт, който може да ви донесе големи шансове за печалба. Тя обаче не е сигурна, защото има и спортове, които не предлагат чак толкова много събития, но пак са подходящи за залог.

Ето че стигнахме и до третата ни теза, която също може да бъде сметната за правилна и подходяща в търсенето на спорт, който да ни донесе най-много шансове за печалба. Някои спортове предлагат по-малко събития, но пък се радват на широко отразяване и интерес, така че информацията, която може да съберете за тези събития е огромна. Това, от своя страна, ще ви приближи до правилната прогноза. Нека изброим някои от тези спортове:

 • Бокс
 • Снукър
 • Крикет
 • Американски футбол
 • Бейзбол
 • Дартс

Това са все спортове, които не предлагат пълен и целогодишен календар от множество събития по едно и също време, както например при футбола и баскетбола. Нека вземем бокса и видим как стоят нещата. Обикновено се организират гала вечери всяка седмица, но в малко от тях участват водещи боксьори, които всички фенове искат да гледат и да залагат на мачовете им. Тези събития обикновено се отразяват по всички медии и има редица анализи около тях, така че ще ви бъде лесно да формулирате своята прогноза. Спортове като американския футбол и бейзбола са сезонни и твърде малко лиги се радват на интерес от залагащите, така че събитията не са много на брой, но пък шансовете за печалба могат да са големи.

Всеки сам може да прецени кой спорт е най-подходящ за големи печалби, но който и да изберете, не забравяйте, че трябва да отделите определено време за анализ и подготовка на прогнозата, преди да направите залога. В противен случай няма как да очаквате високи шансове за успех. Това е в основата на правилата как се печели от спортни залози.


Залози на повече от един спорт - предимства и недостатъци

По-рано в нашето ръководство загатнахме за възможността да залагате на повече от един спорт. В тази точка ще опишем основните плюсове и минуси, които може да ви донесе подобно действие.

Залагането на спортни събития често води дотам, залагащият да прибегне до няколко спорта, от които да избира своите прогнози. Това си има както своите предимства, така и своите недостатъци. Например, когато залагате на един спорт, вие сте изцяло отдадени и съсредоточени върху него, но при два спорта това не е така. Разбира се, тук много зависи и кои спортове ще изберете. Ако например залагате на футбол и баскетбол, това може да ви се стори тежка задача, понеже времето за анализ на събитията ще бъде много. Това може да се промени, ако се съсредоточите върху точно определени лиги, но ако анализирате цялостно нещата, ще имате проблеми в дългосрочен план.

Ако пък се спрете само на един спорт, тогава вие му се отдавате и ще имате нужното време да следите случващото се в него. По този начин ще бъдете по-близо до реализирането на успешни прогнози. Разбира се, има спортове, които ще ви позволят да ги комбинирате с много други. Това са тези спортове, за които не се срещат много събития ежедневно. Ако решите да залагате на такива, дори ви съветваме да изберете повече от една дисциплина.

Описаното дотук е най-явната разлика между избора да залагате на един или повече спортове. Нека обаче видим всички предимства и недостатъци, които касаят залозите на събития от поне два спорта:

  Предимства
 • Разполагате с по-широк обхват от събития, които да анализирате
 • Имате повече опции за залози
 • Може да комбинирате своите прогнози от различни спортове в един фиш
  Недостатъци
 • Нуждаете се от повече време за анализ, ако изберете спортове с множество събития
 • Има вероятност да спечелите от единия спорт, но да загубите от другия или обратното
 • Разделяте вашата банка за залози на повече части, за да направите залозите си на всички спортове

Както и сами може да видите, извършването на залози на два или повече спорта има своите плюсове и минуси. Всеки сам може да определи дали да се спре на този начин на залагане или да се концентрира върху един спорт.

Нашият съвет

Ще ви споделим и нашето мнение по въпроса с броя спортове, на които да се спрете по време на залозите ви. Ако имате интерес само към един спорт, да речем тенис, тогава ви препоръчваме да залагате само на него. Не е добре да залагате на спортове, които не разбирате. От друга страна, ако харесвате повече от един спорт, например тенис и футбол, съветът ни е да определите първенствата и турнирите, които желаете да следите. Когато го направите, ще имате достатъчно време да анализирате наличните събития и да формирате прогнозите си. По този начин ще дават прогнози само на събития, които ви интересуват, а шансовете ви за успех ще бъдат високи.


Как да намерим подходящия спорт за нас?

как да изберем подходящ спорт

След всичко казано до този момент, ще завършим с още няколко насоки, които да ви помогнат в избора на точния спорт, на който да залагате. По този въпрос може да се допитате и до някой форум за спортни залози и прогнози, където има и други залагащи, но нашият съвет е сами да прецените на кой спорт ще залагате.

 1. За да определите “вашия” спорт за залози, трябва да се замислите към кой спорт имате най-голям интерес и го разбирате. Може да са и няколко спорта.
 2. След като направите това, помислете за кой спорт следите новините за случващото се в него или пък сте склонни да следите подобни вести.
 3. Ако имате предпочитания само към определени лиги и първенства, отбележете си ги.
 4. Проверете дали избраният от вас спорт и събитията към него са налични в сайтовете за залози.
 5. Ако сте готови с всичко дотук, може да направите своя избор за онлайн букмейкър и да стартирате със залозите си.

Не забравяйте обаче, че вашите залози не трябва да са на сляпо, а ще бъде нужно да отделите време за анализ и подготовка на прогнозата. Само така ще успеете да постигнете успех в дългосрочен план. Впоследствие може да потърсите различни и нови техники за залози или пък да разгледате нашите стратегии за залози на спорт, които ще ви запознаят с доста доказани и проверени начини за печалба.

Светът на спортните залози е необятен и възможности има за всички. Самите опции за залози, които се предлагат от букмейкърите, са изключително много и доказват, че за всеки спорт и събитие, което присъства в сайтовете им, съществува интерес от страна на залагащите. В противен случай едва ли щяха да предоставят коефициенти за него. Пътят на залагащите на спортни събития не е лек и в началото може да бъде изпълнен с трудности, но след упорития труд ще дойде и времето за печалби. Екипът на Nostrabet пожелава това време да дойде и за вас.