Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Защо ЦСКА загуби от Локомотив Пловдив?

0
ЦСКА - Локомотив Пловдив
Снимка: БТА

ЦСКА загуби от Локомотив Пловдив с 1:2 в навечерието на Вечното дерби и сдаде битката за титлата. Мачът беше много важен, за да може „червените“ да запазят инерцията от добрата серия срещу Левски в неделя. Както и да не се отворят потенциални 9 точки разлика на върха с Лудогорец, който има да изиграе отложена среща.

Очаквано, поражението се прие много тежко и дори феновете от Трибуна Сектор Г не пожелаха да чуят извиненията на футболистите след края.

В следващите редове ще потърсим причините за загубата.

Бавната защита и липсата на бекове

Странно е как някои журналисти продължават да убеждават хората, че видиш ли „Избраха Гонзо за шеф на БФС, а вие все въртите мантрата с левия бек“. Да, не е адекватно цял сезон да не се направи нищо по този въпрос. Защото в даден момент идва Локо в София и може да те бие с 4-5 гола разлика. ЦСКА не разполага с ляв краен бранител. Тибо Вион категорично не е такъв. Десният в мача – Емануел Шакич, също не е играч с качества за своята позиция. Единствената му сила е да руши играта в средата на терена.

Знаете ли какво беше първото нещо, което Пеп Гуардиола направи, когато отиде в Манчестър Сити? Купи по два нови бека и за двата фланга. Всеки може сам да провери в Интернет дали това е така! Но какво разбира той от футбол?! В ЦСКА от край време се преквалифицират играчи, други се поставят „на пожар“. Иван Турицов няма цял сезон без 2-3 контузии в кариерата си до момента. Сейни Санянг е малко повече футболист от феновете на стадиона. А замитането на истината крие опасност рано или късно да бъдеш тежко разкрит. С какво Нестор Ел Маестро е виновен, че не се привлече ляв бек цяла година? Очевидно той е безгласна буква и няма никакъв контрол върху селекцията. Може да се види на повторения с каква гримаса пусна недоразумението Санянг в игра, който тича накриво. За Йевтич повече след малко.

Емануел Шакич
Емануел Шакич не може да изиграе два поредни силни мача (Снимка: БТА)

Сегура тотално неутрализира Каранга

През есента ЦСКА се подигра със защитата на „черно-белите“ първото полувреме и пропусна да води с 5:0 на почивката. Тогава обаче заради наказание не игра Хорхе Сегура. Това е 195-сантиметровият тъмнокож футболист, който дърпа конците в защитата на Локо и е като финален бос от някоя видео игра. Дори и да преминеш през останалите, той винаги чака зад последния ъгъл и ти отнема топката. 

Фернандо беше твърде изолиран в атака и срещу себе си често имаше двама-трима бранители, които с лекота го неутрализираха. Срещу подобна сгъстена и окомплектована защита имаш нужда от крила… които не присъстват в схемата с прословутия ромб на Ел Маестро. Мнозина се питаха какво ще прави ЦСКА срещу подобен тип съперник и вече имат отговор. Ако пак се върнем към есента – тогава сърбинът изненада Локо с два тежки централни нападателя – Дюкенс Назон и Майкъл Естрада. Вчера обаче сякаш игра и без един, правейки защитата на съперника да изглежда като от бетон. Не питайте никой в Борисовата градина защо зимата се разделиха с всички нападатели без 35-годишен пред операция (който е повече крило) и 33-годишен без далак. Няма да получите отговор…

ЦСКА Джонатан Линдсет
Джонатан Линдсет рядко има слаби мачове (Снимка: LAP.bg)

Този път Линдсет разочарова

Норвежецът е един от най-важните играчи през сезона, но срещу Локомотив бе бледа сянка на себе си. В платформата „SofaScore“ дори получава най-ниска оценка от целия отбор, а дори разминаваният цяло полувреме като пътен знак Шакич е оценен по-добре. В червено с едва 6.3 пункта свети и Санянг, но това едва ли топли Линдсет, който поне е професионален футболист не само на теория.

Джонатан игра необяснимо слабо. Нагледно видяхме колко важен е той за цялостното представяне на ЦСКА. Подобна бе ситуацията преди време с Тиаго Родригес. Когато португалецът нямаше мач, „червените“ не печелеха. Добрата новина в момента е, че за Линдсет това е изключение от правилото. Червена България се надява той да се отърси бързо, защото в неделя ще се разчита много на него във Вечното дерби.

ЦСКА фенове Сектор Г ултраси хореография
Пирошоу от Сектор Г след почивката на мача (Снимка: БТА)

Непостоянство, непостоянство, непостоянство

ЦСКА е постоянен в непостоянството си. Години наред се чудим защо няма титла. Да вземем за пример Станислав Шопов. Прави супер мач срещу Берое (3:0), в който вкарва два гола и дава асистенция. След това обаче не може да вземе едно единоборство срещу Локо Пловдив и всеки опит за подаване излиза в аут. Тибо Вион разнищи с две бомби отдалече Ботев Враца (3:0), а след месец не носи никаква опасност отляво и го разминават по два пъти на атака.

Това е нивото на селекцията години наред. Футболистите имат качества, но ако бяха постоянни… нямаше да играят в ЦСКА. Един Марселино Кареасо не стига. И не може да изпълнява всички функции на терена – колкото и да му се иска. Освен него и Густаво Бусато друга постоянна величина в състава просто няма. Улаус Скаршем също не знаеше къде се намира в големи периоди от мача с Локо. До момента не сме споменали единствено Матиас Фаетон, който просто не е от този тип играчи, които ще направят разликата. Пробивите му бяха опасни, но как да центрира на сам Каранга срещу четирима от Локо в наказателното поле?

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро е безгласна буква в ЦСКА (Снимка: БТА)

За финал – Маестрото

Както вече стана въпрос, Нестор е безгласна буква в ЦСКА. Зимата беше оставен без нападатели и още тогава шансовете за титла стремглаво се насочиха към нулата. Редно е някой от всички шефове да обясни защо това се случи, защо не се купи нов ляв бек, каква е генералната стратегия за бъдещето на отбора 2-3 сезона напред и още, и още. Нестор няма как да отговори на тези въпроси. Неговата роля е да нареди доведените от някой агент футболисти и да ги мотивира.

Да направи разбор със снимки-магнити на противниците върху бяла дъска и да обясни как могат да бъдат неутрализирани. В повечето мачове му се получава, но в други изобщо не. ТОВА Е НИВОТО МУ. Аз лично не обвинявам Ел Маестро, защото той не е и обещавал ЦСКА да печели всеки мач. За своето лимитирано ниво дори успя да вземе много точки. И то при наличието на вече изброените казуси. Титлата му със Спартак Търнава е при изключително ниска конкуренция, а не с наличието на безгрешен Лудогорец.

В който има трима топ клас нападатели, които са в зенита на своите кариери и ще бъдат продадени за няколко милиона всеки. ЦСКА се опитва да е конкурент за титлата с отдавна приключили за футбола, но иначе добри играчи. Да, те ще вкарат някой друг гол, но как очаквате да са достоен съперник на Квадво Дуа, Руан Секо и Бърнард Текпетей, които пък имат зад себе си Якуб Пьотровски, оценяван на над 10 милиона евро? По-скоро от 9 точки разликата ще стане 20…

В този ред на мисли, аз съм абсолютно сигурен, че Нестор Ел Маестро ще стане шампион с настоящия Лудогорец, както и че Георги Дерменеджиев няма да спечели титла с ЦСКА. У нас винаги треньорът го отнася. Така е най-лесно. С една треньорска рокада обаче се хвърля прах в очите на феновете, временно се потушава напрежението и какво от това? ЦСКА сменя средно по трима наставници всяка година. Е, кой от тях стана шампион? Всички ли са лимитирани като Ел Маестро? Всички ли бяха „ментета“? Хубаво е всеки да отговори сам за себе си и после да крещи „оставка“ в 20-ата минута при 0:0 на мач на любимия отбор.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.