Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Бундеслигата се завръща с гръм и трясък! Ще успее ли Леверкузен да свали Байерн от трона?

0
Байерн Мюнхен - Хайденхайм
Снимка: БТА / BTA

Едно от обичаните и оспорвани футболни първенства в света се завръща. Този петък, 12 януари, германската Първа Бундеслига отново ще завладее сърцата на феновете със своята висока класа, както още със здрава и атрактивна игра.

Сезонът бе почти преполовен преди Нова година и след точно 23 дни мачовете се завръщат ударно с със срещите от 17-ия кръг. Със сигурност втората половина от кампанията ще бъде изключително интересна, тъй като класирането е повече от обещаващо. Първи е страхотният отбор на Байер Леверкузен Шаби Алонсо, следван от актуалния шампион Байерн Мюнхен, а трети е правещият фурор също досега Щутгарт. Топ 6 се допълва от РБ Лайпциг, Борусия Дортмунд и Айнтрахт Франкфурт.

В дъното също ще бъде напрегнато, като към момента Дармщат и Кьолн са в опасната зона, докато Майнц 05 успява да се задържи в плейофа за оцеляване. Тепърва обаче битките започват и всяка точка ще има огромна стойност, независимо дали говорим за челото на класирането или не.

Нека погледнем какво ни очаква този уикенд с двубоите от 17-ия кръг на Бундеслигата!


Байерн Мюнхен – Хофенхайм (петък, 12 януари, 21:30 часа)

Шампионът ще има честта да открие кръга с домакинство на един от добре представящите се отбори досега – Хофенхайм. Баварците са втори в подреждането, като изостават с четири от лидера Леверкузен, но възпитаниците на Томас Тухел са изиграли мач по-малко, спрямо тези на „аспирините“.

Началото на годината беше мрачно за Байерн, след като в понеделник се сбогувахме с великия Франц Бекенбауер. Кайзерът прекара 13 години от кариерата си в Мюнхен, като спечели 13 големи титли с отбора. По този начин в петък атмосферата ще бъде емоционална, тъй като баварците се стреми да намалят изоставането от лидера в Бундеслигата Байер Леверкузен до само точка.

Хофенхайм обаче има свои собствени стремежи. Отборът на Пелегрино Матарацо се радваше на добра кампания до момента. Напълно е възможно да видим отбора от Зинсхайм да се състезава в Европа едва за втори път в историята си през следващия сезон.

Байерн със сигурност се подобрява по отношение на контузиите в състава, въпреки че ще бъде без централния си защитник Ким-ми Дже в обозримо бъдеще, след като той се присъедини към националня отбор на Южна Корея за Купата на Азия. Така най-вероятно Матайсде Лихт ще си партнира с Даю Упамекано в центъра на отбраната, докато Конрад Лаймер също трябва да бъде готов да стартира от първата минута. Серж Гнабри, Нусаир Мазрауи, Буна Сар и Даниел Перец обаче ще пропуснат сблъсъка. Вчера баварците обаче обявиха привличането на Ерик Дайър от Тотнъм с договор до края на сезона.

Гостите от Хафенхайм загубиха Мергим Бериша и Марко Джон до края на сезона поради скъсани кръстни връзки. Бамбас Конте и Денис Грейгър се очаква също да пропуснат мача в петък поради контузии в слабините, но и двамата трябва да се върнат в игра още този месец.

Бързи и директни, Хофенхайм показва, че техният стил е приятен за наблюдаване. Макар че не са отбор, който опитва голяма преса, гостите са отлични в прехода от защита в нападение и несъмнено са способни да надделеят над агресивната отбранителна линия на Байерн.

Домакините обаче би трябвало да могат да установят достатъчен контрол над двубоя и като се има предвид присъствието на голмайстор като Хари Кейн, който сигурно няма търпение да се завърне към попаденията след зимната пауза, е трудно да си представим нещо друго освен удобна домакинска победа. Очаква ни страхотен двубой за начало на кръга!


Аугсбург – Байер Леверкузен (събота, 13 януари, 16:30 часа)

Както вече стана ясно, Байер е лидер в първенството след изиграването на 16 двубоя с 42 пункта – четири повече от шампиона Байерн Мюнхен, който е с мач по-малко. „Аспирините“ могат да се похвалят с факта, че нямат нито една загуба от началото на сезона във всички турнири. С подобно постижение не може да се похвали нито един друг тим от Топ 5 първенствата в Европа. Отборът на Шаби Алонсо продължава да се бори на цели три фронта и несъмнено това ще бъде запомнящ се сезон за отбора.

Домакините от Аугсбург пък са на 11-ата позиция с 18 точки, с осем повече от опасната зона, като имаха само една победа в последните си седем двубоя преди паузата и сега отборът на Йес Торуп ще опита да сюрпризира неприятно машината на Шаби Алонсо.

За тази среща домакините няма да може да разчитат на контузените Томаш Кубек и Рафаел Фрамбергер, докато Рийс Окфорд е болен. Мадс Педерсен пък е наказан за натрупани жълти картони.

В отбора на „аспирините“ обаче ще имат доста големи главоболия, след като водещият голмайстор на отбора Виктор Бонифейс беше опериран и ще бъде аут от терените до края на месец април, което определено е удар по амбициите на Байер. Нигериецът е взел участие в общо 24 гола на тима (16 гола и 8 асистенции) в 23 двубоя. Интересно е какво решение ще вземе Алонсо, за да заличи липсата му в предстоящите месеци.

Аут поради контузия е още Артур, докато Асин Адли, Одилон Косуну и Едмонд Тапсоба са с националните си отбори на Купата на Африканските нации този месец.

Повече за това, което се случва в Байер Леверкузен този сезон, може да прочетете ТУК!


РБ Лайпциг – Айнтрахт Франкфурт (събота, 13 януари, 16:30 часа)

Може би това е най-равностойният сблъсък този уикенд. „Червените бикове“ са четвърти с 33 точки, докато „орлите“ заемат шестата позиция с 24 пункта. Лайпциг е в добра серия от пет поредни мача без загуба, макар че преди паузата направиха равенство в гостуването си на Вердер Бремен.

В началото на кампанията беше съвсем ясно, че този сезон ще бъде преходен за Айнтрахт Франкфурт. С млад старши треньор в лицето на Дино Топмьолер, „орлите“ избраха нова начало, за което обаче е необходим време, в което отборът да се адаптира към неговия стил на игра. Въпреки това, Франкфурт е един от най-добре играещите в дефанзивен план отбори в Бундеслигата, като само първите четири отбора в класирането могат да се похвалят с по-малко допуснати попадения.

Отбелязването на голове обаче е сериозен проблем пред отбора на Топмьолер този сезон. „Орлите“ рядко вкарват повече от два гола на мач, като доказаха и срещу родния Левски в плейофите на турнира Лига на конференциите. Изключение прави шокиращата победа с 5:1 над шампиона Байерн. Въпреки наличието на качество в отбора от Айнтрахт, реалистично тимът едва ли ще има силите да се бори да нещо повече от място в първата шестица.

Преди броени дни Лайпциг се раздели с нападателя си Тимо Вернер, който се завърна във Висшата лига под наем в отбора на Тотнъм. Треньорът Марко Розе пък няма да може да разчита на контузените Дани Олмо и Вили Орбан, докато Амаду Хайдара е с националния си отбор на КАН. Под въпрос остават новото попълнение Елиф Елмас и Мохамед Симакан.

Топмьолер има дори по-сериозни кадрови проблеми от своя колега. С травми са Мехди Лун, Филип Макс и Тимоти Чандлър, докато с националните си отбори са Омар Мармуш, Ели Скири и Фарес Шаиби. Под въпрос ще бъдат Робин Кох и капитанът Себастиан Роде.


Дармщат – Борусия Дортмунд (събота, 13 януари, 19:30 часа)

Това се очертава да бъде един от непредвидимите мачове от кръга, независимо по-голямата класа на Борусия Дортмунд. Домакините от Дармщат имат едва победи от началото на сезона, които дойдоха в началото на октомври, и твърдо заемат последната позиция, макар че със същия актив от 10 точки са още Кьолн и Майнц и все още спасението е напълно възможно.

Срещу тях се изправят „вестфалци“, които също са в доста лоша за техните стандарти серия. Тимът на Един Терзич е само с една победа в последните си пет мача в Бундеслигата, като в този период отпаднаха и от Купата на Германия, но пък продължиха към 1/8-финалите в Шампионската лига, където ще срещнат ПСВ Айндховен. В първенството обаче „жълто-черните“ са едва пети с 27 точки и ще трябва да покажат съвсем различно лице през пролетта, ако искат поне да си осигурят участие в Топ 4.

Треньорът на Дармщат – Торстен Либернехт, има доста какво да мисли върху състава заради сериозния брой контузени играч, включващ Оскар Вилхемсон, Брейдън Марвин Ману, Фабиан Нюрнбергер, който скоро може да стане български национал, Аарон Сейдел, Фрейзър Хорнби и Марвин Мелем. Под въпрос пък ще са Тим Скарке, Матиас Хонсак и Кристоф Цимерман.

Един Терзич също няма много поводи за радост, след като няма да може да разчита на контузените Карим Адейеми, Жулиен Дюранвил, Тома Мюние, Феликс Нмеча и Юлиан Риерсон. С националните си отбори пък са Себастиан Алер и Реми Бенсебайни. В последния момент пък ще се решава за Мариус Волф, Емре Джан и Матеу Морей Бауза.

В четвъртък пък Борусия Дортмунд си върна Джейдън Санчо под наем от Манчестър Юнайтед до края на сезона. За 23-годишния английски национал това е завръщане при „жълто-черните“, за които той игра между 2017-а и 2021-а година. По време на шестмесечния наем Борусия Дортмунд ще заплати на Манчестър Юнайтед сума от около 3 милиона лири. Това е с точно 70 милиона лири по-малко от сумата, която даде Манчестър Юнайтед преди две години и половина, за да привлече Санчо.

През този сезон Джейдън Санчо почти не е играл за Манчестър Юнайтед, тъй като още в началото на кампанията се скара с мениджъра Ерик тен Хаг и бе изваден от тима, докато не се извини на нидерландския специалист – нещо, което той до момента отказва да направи.

По-рано в петък „вестфалци“ обявиха и привличането на защитника Иън Маатсен от Челси.


Борусия Мьонхангледбах – Щутгарт (неделя, 14 януари, 18:30 часа)

Домакините от Мьонхенгладбах за пореден сезон разочароват феновете си, след като заемат незавидното 12-о място в класирането. Щутгарт пък е на обратния полюс и прави силна кампания, макар че миналата година едва се спаси от изпадане. Сега „швабите“ са трети с 34 пункта, с четири по-малко от втория Байерн.

Треньорът на „жребчетата“ – Херардо Сеоане, ще трябва да се оправя в тази среща без контузените Ханес Волф, Йонас Омлин и Лукас Улрих, докато наказан е Максимилиан Вьобер. С националния си отбор Япония за Купата на Азия пък е Ко Итакура.

Себастиан Хьонес определено прави чудеса начело на Щутгарт, но сега ще трябва да се оправя без своята голяма звезда Серу Гираси. Гвинеецът, който има 17 гола от началото на кампанията в Бунедслигата, ще участва на КАН и няма да бъде наличен през януари. С националните си отбори са още Хироки Ито, Юнг Йонг и Силаш, докато контузени са Лилиан Еглоф и Николас Нартей.

Серу Гираси

В другите срещи от кръга Кьолн посреща Хайденхайм, Майнц 05 е домакин на Волфсбург, Фрайбург приема Унион Берлин, а Бохум се изправя срещу Вердер Бремен.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.