Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„Магьосникът“ Шаби Алонсо прави нещо специално в Байер Леверкузен

0
Байер Леверкузен - Молде
Снимка: БТА / BTA

В последните години беше обичайна гледка на наблюдаваме Байерн Мюнхен на върха в Бундеслигата по време на зимната пауза, а Борусия Дортмунд да е плътно зад тях в битката за титлата. Е, тази година е малко по-различно. Баварците отново са в челото на класирането, но на второ място зад… Байер Леверкузен. „Вестфалци“ пък са далеч назад – чак на петата позиция.

Едва ли ще е редно да кажем, че „аспирините“ не са си заслужили лидерското място, но за доста хора то е изненадващо, особено на фона на резултатите на отбора в последните сезони. Без бой обаче трябва да признаем, че Шаби Алонсо преобърна отбора от „Бай Арена“ по категоричен начин и то за изключително кратко време. Бившият испански национал пое „аспирините“ през октомври 2022-а година, когато тимът бе доста близо до дъното, но в края на сезона Байер завърши на отличната шеста позиция. Отборът достигна и до ½-финалите в Лига Европа, където отстъпи на водения от Жозе Моуриньо Рома.

През тази кампания обаче тимът показва още по-голямо израстване и продължава борбата си на три фронта – Бундеслига, където е първи, на ¼-финал за Купата на Германия и е на 1/8-финал в Лига Европа. Още по-забележителното е, че Байер няма нито една загуба от началото на сезона във всички турнири. С подобно постижение не може да се похвали нито един друг тим от Топ 5 първенствата в Европа.

Байер Леверкузен - Молде

По тази причина ще се опитаме да разберем какво предстои през пролетта за Байер Леверкузен и готов ли е отборът да детронира Байерн?


Много важен януари за Шаби Алонсо

Вече стана ясно, че Байер Леверкузен е във феноменална форма този сезон. „Аспирините“ са непобедени във всички турнири и лека-полека започват да претендират, че са най-добрия клубен отбор в Европа. Въпреки това, със започването на Купата на Африканските нации, може ли проблемите да се настанят по-трайно в отбора на Шаби Алонсо?

Виктор Бонифейс, Едмонд Тапсоба и Одилон Косуну бяха от решаващо значение за установяването на Леверкузен на върха на Бундеслигата през тази кампания. Бонифейс е основното оръжие в атака на тима, откакто пристигна през лятото, и въпреки че Патрик Шик също е наличен, то няма гаранция, че с честите му контузии ще остане във форма. Що се отнася до Едмонд Тапсоба и Одилон Косуну, те допринесоха за Леверкузен да се похвали с най-добрата защита в Бундеслигата с едва 12 допуснати гола в 16 двубоя.

Освен това, Амин Ядли и Нейтън Тела също ще вземат участие на шампионата на Африка, което означава, че няма да са на разположение поне за няколко мача на Леверкузен. Ясно е, че съставът на Байер е пълен с необходимото качество, но не може да разчита единствено на Флориан Вирц и Джереми Фримпонг да печелят мачове в отсъствието на други важни. С напускането на редица ключови играчи може да се наложи да Алонсо да потърси помощ на трансферния пазар през този месец, за да гарантират, че ще удържат Байерн в битката за титлата.

Байер Леверкузен - Молде

Първият тежък удар по амбициите на „аспирините“ обаче е тежката контузия, която е получил Бонифейс, заради която е претърпял операция. Голмайсторът получи травма и отпадна от състава на Нигерия за Купата на Африканските нации, а германският клуб съобщи, че нападателят е получил проблем в областта на десния адуктор и се очаква да отсъства до началото на месец април. Бонифейс е претърпял операция в Берлин, а по-късно тази седмица ще се завърне в Леверкузен.

Точно преди зимната паузак Шик показа бегла представа за това, което може да предложи в отсъствието на Бонифейс, като отбеляза хеттрик в първия си старт в Бундеслигата за сезона срещу Бохум. Въпросът сега обаче е дали чешкият национал ще може да задържи тази си форма, за да влезе в обувките на нигерийския си съотборник или Шаби Алонсо ще погледне към пазара за нов таран? Това ще разберем в края на този месец.


Прескача ли Байер Леверкузен етапи в развитието си?

В началото на кампанията мнозина специалисти определиха този сезон, че ще бъде преходен за „аспирините“. С млад и неопитен треньор в лицето на Шаби Алонсо, Леверкузен показа признаци на съживяване през миналия сезон, което се доразвива през тази кампания. Бившият полузащитник имаше скромен опит като треньор на втория отбор на Реал Сосиедад и беше хвърлен в дълбокото на „Бай Арена“, но 42-годишният испанец доказа, че бързо се учи и умее да развива добре идеите си.

Въпреки това, има фактори като пренавиване, които водят до контузии, а също така и завишените очаквания към отбора, което носи допълнително напрежение. Резултатът от това често е рязък спад, а такъв в този момент ще бъде пагубен за младия и все още учещ се отбор на Алонсо. Това неминуемо ще доведе до загуба и на самочувствие, което допълнително ще утежни ситуацията на отбора. Като конкретен пример може да се даде Арсенал от миналия сезон, който в най-сублимния момент в края на сезона се предаде пред опита на Манчестър Сити и сдаде титлата, макар че водеше в класирането на Висшата лига почти през целия сезон.

Ако се стигне до такъв сценарии, спокойно можем да наречем това „грешки на растежа“. Това обаче не бива да се приема фатално, защото може да помогне на отбора да намери правилните решения, за да не повтаря подобни грешки следващия път. А определено Шаби Алонсо изглежда като човек, който може да измъкне най-доброто от всяка ситуацията, дори и негативна такава.


Ключовите играчи на „аспирините“, които дърпат отбора напред

Спокойно можем да кажем, че отборът от „Бай Арена“ не е зависим от само един играч. Откакто дойде начело на отбора, Алонсо сплоти съблекалнята и втълпи в главата на играчите, че колективът е по-важен от всичко. Все пак, има някои играчи, които изпъкват над останалите, но това не означава, че те не помагат на останалите да израснат в развитието си.

Вече споменахме името на Виктор Бонифейс, който е водещият голмайстор на тима. Той е взел участие в общо 24 гола (16 гола и 8 асистенции) в 23 двубоя. Определено тежката му контузия ще окаже влияние на играта на „аспирините“ и ще бъде наистина интересно какво решение ще вземе Алонсо, за да заличи липсата му в предстоящите месеци.

Няма нужда да казваме, че 20-годишният Флориан Вирц е голямата звезда на Леверкузен. Атакуващият полузащитник е моторът и душата на този отбор, като до този момент през сезона има осем попадения и 12 асистенции в общо 23 изяви във всички турнири. Германският национал е човекът, който разчита отлично играта и неслучайно редица отбори се наредиха на опашката за него и най-вероятно ще опитат да го привлекат през лятото. В Англия дори писаха наскоро, че той е считан за наследник на магьосника Кевин Де Бройне в халфовата линия на Манчестър Сити. Докъде ще стигне потенциалът на Вирц, остава да разберем в следващите месеци и години.

Флориан Вирц

Централният халф Есекиел Паласиос може да го наречем като „невъзпятия герой“ на Леверкузен този сезон. Аржентинецът беше незаменим в системата на Алонсо за центъра на терена. Феноменалната му форма не остави друг избор на испанеца да остави Роберт Андрих на пейката. 25-годишният Паласиос контролира и диктува с голямо самочувствие всяка атака на Леверкузен.

Но въпреки цялата си работа във финалната третина на терена, той често е и човекът, който спира повечето опити на съперниците да погледнат към вратата на Лукаш Храдецки. Определено аржентинецът показва във всеки един мач защо е толкова ключов за отбора. Макар да не бива толкова хвален, Гранит Джака, който беше привлечен от Арсенал през лятото, също оказва голяма помощ на Паласиос в центъра на терена с големия си опит на английските терени. Швейцарецът преди това игра в Германия с екипа на Борусия Мьонхенгладбах и познава отлично играта в Германия.

Непробиваемата отбрана също е основен фактор за страхотното представяне на „аспирините“. Споменахме вече, че Леверкузен е с най-добрата защита в Бундеслигата заради отличното партньорство на Тапсоба и Косуну, но към тях трябва да добавим и Джонатан Та, който допълва тройката от централни защитници в постройката на Шаби Алонсо.

Байер Леверкузен - Молде

В схемата не трябва да бъдат забравяни още и халф-бековете Алехандро Грималдо (отляво) и Джереми Фримпонг (отдясно). Дуото снове по цялата широчина на терена непрестанно и наподобява на играта на Андрю Робъртсън и Трент Александър-Арнолд в сезоните, когато Ливърпул спечели Шампионската лига и Висшата лига под ръководството на Юрген Клоп.


Неслучайно мнозина смятат Шаби Алонсо за наследник именно на германеца на „Анфийлд“, като се виждат някои сходства в стила на игра на двамата треньори. Не трябва да се забравя, че полузащитникът е бивш играч на мърсисайдци. Интересното е, че Алонсо е играл още за Байерн и Реал Мадрид, които са останалите два тима, които може някой ден да погледнат към услугите на испанеца.

Определено Леверкузен е една от приятните изненади на сезона и впечатлява с откритата си, бърза, разнообразна и много подредена игра във всички фаза на терена. Сега обаче предстоят ключови мачове на хоризонта, които до голяма степен ще определят кампанията на „аспирините“. В първенството те имат мачове срещу РБ Лайпциг и Байерн Мюнхен (б.р. – баварците изостават с четири точки, но имат и мач по-малко от Леверкузен), докато на ¼-финалите за Купата на Германия приемат друг добре представящ се отбор в Бунедслигата – Щутгарт. Преди всичко обаче, тимът на Алонсо ще стартира новата година с гостуване на Аугсбург тази събота при подновяването на шамипоната.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.