ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Стойчо Стоев пред Nostrabet: Конфликтът между фенове и ръководство само вреди на Левски

0
Стойчо Стоев
Снимка: Стойчо Стоев Източник: Lap.bg

Бившият наставник на Левски и Лудогорец, Стойчо Стоев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той говори по различни теми, включително и завоюваната купа на България от страна на Ботев Пловдив. За специалиста резултатът не е чак толкова изненадващ, имайки предвид, че в подобни дуели редовно може да се стигне до подобен развой на събитията.

Стоев коментира шансовете на Лудогорец за атака на ШЛ, споделяйки, че всеки роден състав има нужда от късмет, за да постигне подобно нещо, имайки предвид колко сложен стана регламентът за влизане в турнира на най-богатите. Същевременно наставникът отчете, че настоящият конфликт между ръководството на Левски и феновете само вреди на клуба.


Здравейте, господин Стоев! Ботев Пловдив успя да завоюва Купата на България след успех над Лудогорец във финала. Изненадани ли сте от този развой на събитията?

– По принцип финалите са непредсказуеми. Фаворитът на хартия не винаги печели, защото в един мач всичко може да се случи. След като си стигнал финал, значи си способен отбор. Виждали сме ги такива случаи доста пъти, не само в България, но и по света. Не ме изненадва успехът на Ботев. Може би този тим беше по-амбициран за крайната победа, защото Лудогорец вече триумфира с титлата в efbet Лига и сякаш влезе по-успокоен в мача. За пловдивчани пък този мач осмисляше сезона им. По-мобилизираният тим спечели.

Сякаш това беше апогеят на възраждането на Ботев след един слаб старт на сезона. Имат ли „канарчетата“ сили догодина да надградят, за да се намесят и в битката за предните места в класирането?

– Зависи от обстоятелствата. На първо време става дума за селекцията, защото е ясно, че имат нужда от подсилване на различни позиции. Трудно е да се прогнозира, зависи от ръководителите. След спечелването на купата може би и амбициите ще нараснат, за да влезе клубът в битката за призовите места. За тази цел ще трябва надграждане, разбира се.

Пловдивчани получават шанс да играят в квалификациите за влизане в Лига Европа след този успех. Дава ли по-голям шанс за българските тимове тази квота за втория по сила клубен турнир от идния сезон?

– Един кръг по-малко винаги улеснява нещата, но не е чак такова предимство. С всеки изминаващ кръг идва по-сериозен съперник. За да влезеш дори в Лигата на конференциите трябва да извървиш нелек път и трябва да бъдат отстранени силни тимове.

Лудогорец не успя да завърши дубъла, но като цяло направи доста по-категоричен сезон, в сравнение с миналия. Показа ли за пореден път Георги Дерменджиев, че е най-добрият вариант за „орлите“?

– Бих казал, че и Ивайло Петев се справи добре в една много тежка ситуация през миналия сезон. Той дойде едва в края на кампанията, успя да стабилизира нещата и спечели титлата. Да, след това нещата не се развиха по очаквания начин в Европа. От друга страна, това не е прецендент, защото в шампионата нещата обичайно вървят по-трудно до зимата, когато се играе на различни фронтове. От пролетта вече предимството на Лудогорец започва да си личи. Всяка година, общо взето, сценарият е такъв. До пролетния полусезон има противопоставяне от други тимове, но след това нещата си идват по местата за разградчани.

Все по-сложно ли е за български отбор да намери място в ШЛ с оглед на постоянните промени във формата?

– Да, вижда се, че след промяната на формата стана още по-трудно, защото срещаш много сериозни противници, които имат финансови възможности, както и спортно-технически такива. Понякога трябва късмет, защото без него е невъзможно. Цел е за Лудогорец да влезе, но не е лесна за постигане тази цел. Дано един ден се случи и най-вече да имат малко късмет в пресявките.

Обнадеждаващо ли е за „орлите“, че именно Георги Дерменджиев беше човекът, който вкара клуба в ШЛ в предишните два случая?

– Това няма толкова значение, защото когато ти се изправи на пътя по-класен съперник, винаги ще е трудно той да бъде преодолян. В много голяма степен зависи от късмета – да ти се падне преодолим съперник, да имаш щастие в ключовите моменти на мачовете. Каквото и да си говорим, късметът е голям фактор във футбола. Разбира се, дори и в Европа се случат изненади, както виждаме и през този сезон в Шампионската лига.

До края на сезона останаха малко неща за решаване, сред които е битката за второто място. Очаквате ли ЦСКА да излъже Черно море?

– Предстои мач помежду им, който ще бъде решаващ. При победа на един от тях, то едва ли след това ще бъде изпуснато питомното. Сега са с равни мачове, а след това предстои директен мач. От тази среща ще се реши всичко.

Всички говорят за оперативните промени при „червените“. Бихте ли очаквали това да помогне на ЦСКА да стане по-сериозен конкурент на Лудогорец за бъдеще?

– Предполагам, че тези, които влизат в управлението най-малкото си дават сметка защо в предишните години клубът не успя да даде отпор на Лудогорец. Ако искаш да си конкурентноспособен, то трябва да вземат качествени футболисти, които струват по-сериозни пари. Миналите години виждахме свободни агенти, които идват в ЦСКА. По този начин трудно ще се получат нещата срещу Лудогорец, където се дават сериозни трансферни суми. Оттам идват сериозните разлики между двата състава. Ако ЦСКА не иска да разчита на късмет в битката за титлата, но трябва да се предприемат мерки в тази насока. Може да изтъкнем, че подобряването на материалната база е много важен и добър ход в правилната посока за развитието на клуба.

Левски завършва сезона с доста негативи. Как Ви се струва ситуацията на „Герена“ и загуби ли „синята“ общност доверие в настоящото ръководство?

– Тези проблеми са от повече от една година. Имаше временно успокоение около европейските мачове, но след това отново се започна. Когато има разногласия между фенове и ръководство, то нещата няма как да се получат. И двете страни си имат идеи за нещата, но при наличие на конфликт помежду им е невъзможно да се тръгне напред. Левски ще буксува, докато тези брожения не бъдат изгладени.

Постепенно задълженията се изчистват, което е хубаво, но е добре да се погледне и към първия отбор. По едно време Николай Костов беше останал с малко на брой качествени играчи, особено след продажбите от зимата. Трудно беше за него и накрая той ще обере негативите, въпреки че не беше виновен за цялото нещо, според мен. Трябва да се уточнят приоритетите в клуба, за да може да има някаква прозрачност пред феновете. Всеки е прав за себе си, но тлеещият конфликт не помага на Левски.

Господин Стоев, след раздялата с Локо София не сте се завръщали край тъчлинията. Може ли да очакваме това да се промени през лятото?

– Естествено, че не ми харесва да съм извън футбола. Има определени хора, с които търсим подходящ отбор в чужбина. Не става дума само да отидеш навън, а да се намери клуб с традиции и с някакви амбиции. Важен е и финансовият потенциал. Нищо не мога да кажа на този етап.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Емануил Тодоров
Емануил ТодоровЕмануил има зад гърба си повече от 5 години опит като спортен журналист и анализатор на футболни мачове. Той се специализира в даването на футболни прогнози за мачовете от водещите първенства в Европа и България.
Коментирай

Няма коментари.