ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Считаха ги за бъдещето на ЦСКА. Защо ги пуснахте?

0
Илия Шаламанов-Тренков
Снимка: cska.bg

ЦСКА е дал някои от най-големите вратари в историята на българския национален отбор. Последните години обаче единствено чужденци пазят на 31-кратния шампион, като тук-таме някой сънародник е използван за резервен страж.

Густаво Бусато се утвърди под рамката на „червените“ и вероятно ще преподпише за следващия сезон. Възрастта му обаче води до въпроси колко още години ще може да изкара на високо ниво. През есента бразилецът ще навърши 34. Той е в клуба от 2019 година. Важна част е от състава на ЦСКА, но пък и циментирането му на поста накара няколко обещаващи млади български вратари да напуснат Борисовата градина. Ако приемем, че Густаво ще пази най-много и през новия сезон, то какво ще правят „червените“ след това? 

По-рано през седмицата долетя изключително неприятна новина – най-големият талант от школата на „армейците“ отива в проекта ЦСКА 1948. Защото иска да играе редовно на високо ниво. В следващите редове ще разгледаме неговия и още един случай.

Илия Шаламанов-Тренков
Илия Шаламанов-Тренков (Снимка: cska.bg)

Илия Шаламанов-Тренков

Прекара 9 години в различните гарнитури от Академия ЦСКА. Лятото на 2019 започна тренировки с първия отбор и участва в контроли в рамките на общо три подготовки. През това време паралелно пази за U19 тима, с който стана шампион на България. На два пъти бе преотстъпван в Литекс. През 2020 година дебютира за ловчанлии във Втора лига срещу Лудогорец II. В този сезон изигра 16 мача във втория ни ешелон, а през следващия още 18. По това време беше най-младият професионален вратар в България.

За последно у нас пази на дублиращия отбор на „червените“. Респектиращият с ръст 1,95 см страж е младежки национал, ала впоследствие избра да играе за Австралия, където е роден. На едва 3-годишна възраст пък родителите му се прибират в родния Петрич и оттогава семейството заживява в България. Илия има двойно гражданство.

Илия Шаламанов-Тренков
Илия Шаламанов-Тренков (Снимка: instagram.com/portmelbourne_sharks)

Бил е в младежката гарнитура на „кенгурата“, включително и в отбора до 23 години (олимпийски отбор).

Миналото лято се раздели с „армейците“ след девет години в клуба и премина в Порт Мелбърн Шаркс (второто ниво на Австралия).

„След 9 години в ЦСКА, моят път в отбора приключи. Благодаря на всички треньри и футболисти, които ми помогнаха през годините. Благодаря, ЦСКА“, сподели на прощаване Шаламанов-Тренков. Треньорското ръководство тогава прецени, че той няма как да се справи с конкуренцията на Густаво Бусато и Димитър Евтимов. Имаше предвид и друг талант за бъдещето.

Алекс Божев
Алекс Божев (Снимка: cska.bg)

Алекс Божев

Това е друга от причините да не се разчиташе на Илия. Алекс Божев бе посочен за по-перспективен от двамата. Капитан е на България U19, макар да е роден със следващия набор година по-късно. Обявиха го официално за №1 в Елитната група до 19 г, когато е само на 16. Игра на Европейското първенство до 17 години в Израел. Високият 189 см пловдивчанин е с три години по-малък от бившия си съотборник Шаламанов-Тренков. Юноша е на Ботев, а след кратък период в школата на проекта ЦСКА 1948 през юли 2020 година се присъедини към Академия ЦСКА.

От следващата година започнаха да го викат да тренира с първия отбор и дори пътува с „армейците“ за гостуванията в Европа. Тогава Божев направи впечатление, че е възпитано и добро момче. За всички беше ясно, че няма шанс да се появи в игра, но натрупа ценен опит и доби допълнително самочувствие. Участва в контролни мачове под ръководството на Любослав Пенев и Саша Илич. Изкара един сезон в дубъла при Стамен Белчев. Миналото лято пък беше пратен да се обиграва в Литекс. Няма нито една пропусната минута през цялата настояща кампания във Втора лига.

Алекс Божев
Алекс Божев (Снимка: БТА)

До скоро всички го сочеха за бъдещето на вратарския пост в ЦСКА. В началото на седмицата обаче като гръм от ясно небе излезе новината, че… е подписал с ЦСКА 1948! Още преди месеци в медиите алармирахме, че Алекс Божев и агентът му Иван Чворович отказват предложението за нов контракт. Според информациите тогава мотивите не били финансови, а спортно-технически. Роденият 2005 година вратар е споделил, че желанието му е да играе на високо ниво и да получава реален шанс за изява.

Такъв в ЦСКА очевидно не се дава, а Алекс Божев е поредният изпуснат обещаващ страж. За него всички в Борисовата градина много ще съжаляват. Сега Цветомир Найденов ще се радва на играта му в Бистрица, където ще е титуляр за сметка на напускащия Даниел Наумов. В „Transfermakrt“ е оценяван на 200 хиляди евро без нито един мач в елитно първенство.

Удачен момент е да се замислим защо ЦСКА отпраща с лека ръка своите най-големи таланти. Не само при вратарите. А на чужденци със съмнителни качества им се дават многократно повече шансове. 

Дано при новото ръководство тази порочна практика спре.

Таланти на ЦСКА
ЦСКА се превърна във фабрика за похабени таланти (Снимка: cska.bg)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.