ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Това е денят! Манчестър Сити или Арсенал ще влезе в историята?

0
Манчестър Сити - Арсена.
Манчестър Сити - Арсенал (Снимка: Twitter.com/Super Marcus)

За един последен следобед през сезон 2023/2024 отборите от английската Висша лига ще излязат на терена в последния ден от кампанията. Това беше още един сезон, изпълнен с невероятна драма, неразбираеми съдийски решения и страхотен футбол, а за наше най-голямо удоволствие титлата ще бъде решена днес, когато Манчестър Сити ще се опита да запази преднината си от две точки пред Арсенал.

Последните места за европейските клубни турнири също все още трябва да бъдат решени, където се борят Тотнъм, Челси, Нюкасъл и Манчестър Юнайтед. По традиция, всички срещи ще стартират по едно и също време – 18:00 часа.

Прочетете ТУК за първата част от мачовете в последния кръг!

Нямаме търпение и затова е време да разгледаме какво ще ни предложи последната неделя от Висшата лига!

Манчестър Сити – Уест Хем Юнайтед

Ман Сити може да стане шампион на Висшата лига за рекорден четвърти пореден път тази неделя, когато приеме Уест Хем в последния ден от сезона. „Гражданите“ знаят, че една победа ще им гарантира короната, независимо от това какво ще се случи в сблъсъка на Арсенал с Евертън. Отборът на Хосеп Гуардиола си изкова предимството от две точки преди последния кръг през седмицата, когато надделя с 2:0 над Тотнъм в Лондон.

Въпреки че малцина очакват Уест Хем да направи истинско чудо на „Етихад“, „чуковете“ наистина може да имат шанса да изиграят решаваща роля в това къде ще отиде титлата. Въпреки това, тъй като отборът на Дейвид Мойс, за когото това ще бъде последен мач начело на тима, вече не може да се класира за Европа, мотивацията да направи изненада може да не е висока.

Статистиката показва, че всичко води към още една титла за „небесно-сините“, които спечелиха 13 от последните си 15 мача във Висшата лига с Уест Хем. Те не са губили точки у дома срещу „чуковете“ от 2015-а година, а по-рано през сезона си издействаха още три точки с успех от 3:1 през септември.

Манчестър Сити може да си тръгна с три точки от стадиона на Тотнъм, но с цената на някои опасения за контузии. Вратарят Едерсон беше заменен по време на мача поради контузия в главата, като впоследствие стана ясно, че той е счупил очната си кухина. Той няма да участва този уикенд, което означава, че Щефан Ортега ще бъде отново необходим след героичните си действия в средата на седмицата. Кевин Де Бройне беше друга жертва на пътуването до северен Лондон, като напусна през второто полувреме поради проблем с глезена. Въпреки това, очакванията са, че ще бъде готов да играе срещу Уест Хем.

Калвин Филипс изигра последния си мач за „чуковете“ след катастрофалния си период под наем в английската столица. Полузащитникът е контузен в момента, но така или иначе няма да може да се изправи срещу Ман Сити, който държи правата му. Дейвид Мойс ще бъде още без няколко централни защитници за пътуването на север, като Найеф Агерд е аут, а бившият играч на Арсенал Константинос Мавропанос също е с контузия.

Манчестър Сити е бил тук толкова пъти и преди. Дори и в миналите години, когато сами си правеха живота труден в последния ден, те продължаваха да вдигат трофея. Отборът на Уест Хем, който е в лоша форма и няма за какво да играе, не би трябвало да окаже някаква сериозна съпротива, дори и да разполага с качествени атакуващи играчи, способни да наранят „гражданите“. Изглежда напълно вероятно това да е четвърта поредна титла за хората на Гуардиола.

Челси – Борнемут

Навлезлият във форма Челси завършва своя сезон с домакинство на Борнемут в неделя следобед. Дебютната кампания на Маурисио Почетино в крайна сметка разочарова, но привържениците на „сините“ вече очакват лятото, заредени с оптимизъм, като се има предвид силният край на кампанията. Челси е непобеден в пет мача, откакто беше разбит с 0:5 от Арсенал през април, от които спечели последните си четири.

„Сините“ на Почетино най-накрая започват да показват това, което се очакваше от тях и това им дава шанса дори да завършат пети в таблицата. Победа над „черешките“ в неделя, комбинирана с евентуален триумфа на Шефилд Юнайтед над Тотнъм, ще прати Челси именно пред „шпорите“ за място в Лига Европа.

Такъв сценарий е малко вероятен, въпреки че се очаква „сините“ да победят отбора на Борнемут, който имаше доста трудности срещу най-добрите отбори в Лигата далеч от дома този сезон. „Черешките“ показаха някои доста добри изпълнения и наскоро удължиха договора на мениджъра си Андони Ираола, като отборът ще завърши достойно в средата на таблицата. Да, южняците загубиха последните си два мача, но сега ще се стремят към голяма победа като гост, за да завършат по обещаващ начин кампанията си.

Червеният картон на Рийс Джеймс срещу Брайтън означава, че той ще пропусне мача в неделя и началото на новия сезон, а Мало Густо трябва да се завърне като десен бек. Челси също ще бъде без Енцо Фернандес, вратарят Роберт Санчес, Ромео Лавия и Уесли Фофана. Карни Чуквуемека също е малко вероятно да участва, докато Михайло Мудрик е в лазарета поради травма на главата. Очаква се от първата минута да стартира Кристофър Нкунку, след като вкара гол, влизайки като резерва в средата на седмицата срещу „чайките“.

Луис Синистера не игра за Борнемут през последния месец заради контузия на бедрото и не се очаква крилото да се завърне и днес. Ираола също ще бъде без Райън Фредерикс, докато защитникът Крис Мефам е под въпрос заради вирус.

„Сините“ на Почетино вече играят като отбор и, въпреки че Борнемут загуби два последователни мачове, срещата на „Стамфорд Бридж“ днес трябва да бъде забавна. Въпреки че Челси все още може да завърши пети и по този начин да има за какво да играе, атмосферата в западен Лондон със сигурност ще бъде спокойна и липсата на напрежение може да доведе до повечко попадения и с оглед на голмайсторите, с които разполагат двата отбора.

Брайтън & Хоув Албиън – Манчестър Юнайтед

Манчестър Юнайтед приключва невзрачния си сезон във Висшата лига като гост на Брайтън в неделя следобед. „Червените дяволи“ не пазят и добри чувства от мачовете с този съперник, след като загубиха последните си четири срещи в Лигата срещу него. Те, обаче, победиха отбора на Робърт Де Дзерби в полуфинала за ФА Къп след изпълнение на дузпи миналата година.

Мениджърът Ерик тен Хаг очаква с нетърпение още един финал за ФА Къп другата седмица, но днес може да се окаже и последният му мач във Висшата лига като наставник на Юнайтед, ако не успее да убеди новият съсобственик сър Джим Ратклиф, че заслужава да му се даде шанс. С победата над Нюкасъл с 3:2 през седмицата, при която Юнайтед изигра един от най-добрите си двубои през кампанията, нидерландецът избегна да му лепнат етикета за мениджъра, който е извел клуба до най-лошия му сезон във Висшата лига.

Сега „червените дяволи“ се изправят срещу отбора на Брайтън, който отдавна просто очаква края на кампанията. „Чайките“ може да завършат едва 13-и, ако резултатите не се подобрят в неделя. Това ще бъде разочароващ финал на сезона, особено на фона на класирането за Лига Европа преди година. Южняците се насочват към този двубой, след като бяха победени от Челси на „Амекс“ в средата на седмицата.

Малко вероятно е да има завръщащи се играчи след контузии за Брайтън в неделя. Каору Митома, Еван Фъргюсън, Соли Марч, Первис Еступинян, Джак Хиншелууд и Джеймс Милнър със сигурност пропускат двубоя, докато Ян Пол ван Хеке и Жоел Велтман са под въпрос. Жоао Педро се отърси от травма, за да стартира от първата минута в средата на седмицата, така че трябва да запази мястото си в отбора.

Бруно Фернандеш се завърна в титулярния състав в сряда, след като пропусна предишните два мача на Юнайтед, докато Лисандро Мартинес и Маркъс Рашфорд се появиха от пейката. Сега и тримата могат да бъдат включени в стартовия състав на Тен Хаг, който се надяваше, че Мейсън Маунт ще може да играе отново преди края на кампанията, така че английският национал има шанс да попадне в състава за мача в неделя. В лазарета за „червените дяволи“ остават още Хари Магуайър, напускащият Рафаел Варан, Люк Шоу, Тайрел Маласия, Антони Марсиал и Виктор Линдельоф.

Победата над Нюкасъл в сряда беше един от редките светли лъчи за Юнайтед на Тен Хаг този сезон и отборът ще се надява да се възползва от набраната инерция и днес. Младежите на Ман Юнайтед играха в средата на седмицата и могат да изнесат още едно шоу срещу отбора на Брайтън, който очевидно просто доиграва кампанията. Въпросите относно бъдещето на Роберто Де Дерби, който в крайна сметка ще напусне отбора през лятото, повлияха значително на „чайките“ през втората половина на сезона. Въпреки че южняците са в добра серия срещу „червените дяволи“, отборът на Тен Хаг може да надгради върху последното си представяне и да завърши сезона с два поредни успеха.

Брентфорд – Нюкасъл Юнайтед

Брентфорд приема Нюкасъл Юнайтед в последния ден от сезона във Висшата лига, като и двата отбора се опитват да завършат трудните си кампании на високо ниво. „Пчеличките“ гледаха нервно през рамо през по-голямата част от сезона, но те набраха скорост в последните седмици, което помогна на отбора на Томас Франк да завърши удобно пред зоната на изпадащите, но очакванията са през лятото от клуба да си тръгне основния им нападател Айвън Тони.

„Свраките“, междувременно, бяха тежко засегнати от контузии през цялата кампания, но все пак могат да завършат шестото място с победа в Лондон, ако и резултатите в другите мачове, които ги касаят, се развият по благоприятен за тях начин.

Подобно на Нюкасъл, Брентфорд се бори с доста травми в състава си. Джош Дасилва, Рико Хенри, Бен Мий и Арън Хики ще пропуснат днешния сблъсък, но има надежда, че централният защитник Нейтън Колинс може да бъде готов за игра, докато Франк Ониека също остава под въпрос. Играчът на сезона за „пчеличките“ – Нийл Мопе, пропусна победата срещу Борнемут заради раждането на второто му дете и може да се върне в титулярния състав за неделя.

Нюкасъл ще решава в последния момент дали крилото Антъни Гордън може да участва днес, след като получи контузия в глезена си при поражението с 2:3 от Манчестър Юнайтед в сряда. Аут ще бъдат Тино Ливраменто, Свен Ботман, Джамал Ласелс и Мат Таргет. Полузащитникът Джоузеф Уилок и Люис Майли също няма да участват, но Жоелинтън може да направи първия си старт от месец януари насам, след като се появи три пъти подред като резерва.

Последният ден от сезона често носи някои любопитни резултати и този сблъсък в югозападен Лондон може да доведе до много голове. Брентфорд ще се опита да изпревари Евертън, който пътува за сблъсък с борещия се за титлата Арсенал, за 15-ото място, но добрата новина е, че не може да падне по-надолу от настоящата си 16-а позиция. „Пчеличките“ завършват силно кампанията с три победи в последните си пет мача и ще искат да изпратят феновете си щастливи за лятото. Нюкасъл на Еди Хау имаше успехи в последните си срещи с Брентфорд, но в края на дългата и уморителна кампания може да нямат достатъчно останали сили, за да се върнат на север с трите точки.

Арсенал – Евертън

Арсенал може да стане шампион на Висшата лига тази неделя за първи път от 20 години насам, но за тази цел трябва да победи Евертън и да разчита на това, че Манчестър Сити ще се подхлъзне у дома срещу Уест Хем.

„Артилеристите“ изостават с две точки от „гражданите“ преди последния ден от сезона и трябва да победят „карамелите“ този уикенд и се надяват неговия съперник за титлата да не успеяе да победи „чуковете“. Поради превъзходната си голова разлика, Арсенал знае, че една победа ще бъде достатъчна да се окичи със златните медали, ако отборът на Пеп Гуардиола загуби точки на „Етихад“.

Първата им задача обаче е да победят отбор на Евертън, който беше във фантастична форма през последния месец. „Карамелите“, които си осигуриха оцеляването, въпреки отнетите им точки, спечелиха пет от последните си седем мача, запазвайки „сухи“ мрежи при всичките споменати успехи. Арсенал ще се надява поне да повтори сценария от първия двубой между двата отбора през септември, когато си тръгна от „Гудисън Парк“ с трите точки благодарение на попадението на Леандро Тросар.

Арсенал нямаше твърде много проблеми с контузени футболисти през последния месец, нито има много и преди днес. Всъщност Юриен Тимбер е единственият отсъстващ, като нидерландецът вече е близо до завръщане в игра, но явно ще трябва да изчака до следващия сезон. Букайо Сака е под въпрос заради проблем, който получи при победата с 1:0 над Манчестър Юнайтед. Мениджърът Микел Артета, обаче, заяви, че английското крило трябва да може да играе тази неделя.

Евертън ще бъде без няколко играчи, като Виталий Миколенко и Нейтън Патерсън са аут, докато Деле Али също остава в лазарета, както и взетият под наем Джак Харисън. Андре Гомеш пък може да е готов за сблъсъка с Арсенал, след като получи травма на главата срещу Шефилд Юнайтед.

Арсенал ще се бори със зъби и нокти за победата в неделя привечер. Би било опустошително за „артилеристите“, ако Ман Сити се подхлъзне и те не успеят да спечелят, но хората на Артета показаха своя характер и издръжливост през последните седмици. Дори и Евертън в добра форма трудно би наказал Арсенал заради липсата на качество в атаката, която да изненада най-добрата защита в Лигата. Дали една победа ще е достатъчна за домакините, предстои да видим, но те трябва да грабнат трите точки на всяка цена, независимо от това какво ще се случи на „Етихад“ по същото време.

Програма за мачовете от последния 38-и кръг в английската Висша лига:

Неделя, 19 май:

18:00 часа | Шефилд Юнайтед – Тотнъм Хотспър

18:00 часа | Манчестър Сити – Уест Хем Юнайтед

18:00 часа | Лутън Таун – Фулъм

18:00 часа | Ливърпул – Уулвърхемптън Уондърърс

18:00 часа | Кристъл Палас – Астън Вила

18:00 часа | Челси – Борнемут

18:00 часа | Бърнли – Нотингам Форест

18:00 часа | Брайтън & Хоув Албиън – Манчестър Юнайтед

18:00 часа | Брентфорд – Нюкасъл Юнайтед

18:00 часа | Арсенал – Евертън

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.