ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Пресичаме финалната линия: краят на сезона във Висшата лига ще бъде вълнуващ, но и тъжен

0
Юрген Клоп
Астън Вила - Ливърпул, Юрген Клоп (Снимка: БТА)

Е, време е да теглим чертата на най-гледаното първенство! В неделя предстои последният 38-и кръг в английската Висша лига и всички очакваме със свити сърца кой ще бъде новият шампион.

Настоящият първенец Манчестър Сити и подгласникът му от миналата година Арсенал успяха да запазят интригата до самия финал в поредния завладяващ сезон. Отборът на Хосеп Гуардиола може да спечели рекордна четвърта поредна титла във Висшата лига на „Етихад“ в неделя при успех над Уест Хем Юнайтед, независимо какво ще направят „артилеристите“. Достатъчно добре, обаче, знаем, че всичко е възможно да се случи и просто може да седим и да чакаме до последния съдийски сигнал.

В същото време и трите новака през кампанията Шефилд Юнайтед, Бърнли и Лутън Таун не успяха да се спасят и ще се завърнат в Чемпиъншип догодина, като така намаляват донякъде драмата в последния ден. Ясни са и четирите отбора, които ще играят в Шампионската лига догодина – Ман Сити, Арсенал, Ливърпул и приятната изненада Астън Вила.

Въпреки това, все още има няколко големи битки за европейските клубни турнири, които ни очакват. За ценните места в Лига Европа и Лика на конференциите ще се борят Тотнъм Хотспър, Челси, Нюкасъл Юнайтед и Манчестър Юнайтед, въпреки че отборът на Ерик тен Хаг все още може да се класира за Европа през ФА Къп, ако победи Ман Сити във финала следващата седмица.

Всички мачове стартират в 18:00 часа и е време да разгледаме какво ни очаква в последния ден от сезона!

Шефилд Юнайтед – Тотнъм Хотспър

„Остриетата“ бяха първия отбор, който официално се сбогува с елитния си статут. Дори и завръщането на Крис Уайлдър не успя да помогне на отбора, който остава твърдо последен със само 16 точки, с най-малко победи през кампанията – едва три, най-малко отбелязани голове – 35, както и най-много допуснати попадения – цели 101. Тези показатели само потвърдиха първоначалните очаквания, че Шефилд ще трябва да се бори отново за мястото си при най-добрите догодина от Чемпиъншип.

За последния мач на „Брамал Лейн“ пристига Тотнъм, който се надява да постигне добър резултат на фона на борбата си Европа. „Шпорите“ претърпяха тежка загуба с 0:2 от Манчестър Сити през седмицата, макар че с показаната игра, може би, не заслужаваха да загубят. Желанието на голяма част от привържениците на лондончани да видят загуба на любимците им, с която да спрат градските си съперници от Арсенал за титлата, беше концепция, която мениджърът Ангелос Постекоглу не можеше да приеме.

Независимо от това, след загубата във вторник, Тотнъм все още има работа за вършене срещу Шефилд. В момента „шпорите“ заемат петата позиция с 63 точки, но впечатляващата серия на Челси означава, че загуба за „шпорите“ от последния в класирането ще ги накара, евентуално, да отстъпят позицията си именно на „сините“. С други думи казано – Тотнъм трябва да се бори за мястото си в Лига Европа на линия в неделя и няма право дори на минимална грешка.

За последния си мач във Висшата този сезон Шефилд ще бъде без контузените Джордж Балдок, Крис Башъм, Том Дейвис, Джон Игън, Даниел Джебисън, Макс Льов, Оливър МакБърни и Рийс Норингтън-Дейвис, докато под въпрос ще бъдат Оли Арбластър, Андре Брукс и Бен Осбърн.

При Тотнъм ситуацията също не е много по-добра, след като заради травми няма да играят Ив Бисума, Бен Дейвид, вратарят Фрейзър Форстър, Ричарлисон, Раян Сесеньон, Манор Соломон, Деестини Удоджи и взетият под наем Тимо Вернер, който почти сигурно ще се завърне в РБ Лайпциг.

Лутън Таун – Фулъм

„Шапкарите“, математически, все още не са напълно изпаднали, тъй като изостават с три точки от първия над опасната зона Нотингам Форест. Тимът на Роб Едуардс, обаче има цели 12 гола по-лоша разлика от Форест и така, дори при победа над Фулъм в комбинация със загуба на Нотингам от вече изпадналия Бърнли, трудно ще видим Лутън да запази елитния си статут. Едно нещо, което можем да кажем за „шапкарите“, е, че те не се предадоха и реално се бориха до последно, като на моменти изглеждаше, че може и да имат възможността да се спасят. Уви, без почти никакъв опит във Висшата лига, приятният за гледане тим на Едуардс ще се завърне в Чемпиъншип.

Фулъм пък вече играе само за „здраве“, както се казва. Лондончани са 14-и в подреждането с комфортен аванс от дъното. Момчетата на Марко Силва направиха един добър сезон, в който дори имаха шанса да стигнат и до европейските клубни турнири. За съжаление, настъпи спад в играта на отбора, след като си осигуриха оставането и записаха едва две победи в последните си десет мача в Лигата. Въпреки това, „котиджърс“ ще искат да завършат кампанията подобаващо и с оптимизъм за следващия сезон.

Аут за тази среща за Лутън ще бъдат Амари’и Бел, Джейкъб Браун, Рийс Бърк, Иса Каборе, Том Локиър и Марвелос Накамба, докато Мадс Юл Андерсен, Рос Баркли и Даниел Потс имат шанс да попаднат в групата. За Фулъм последния мач ще пропуснат наказаният Иса Диоп и контузеният Саша Лукич.

Ливърпул – Уулвърхемптън Уондърърс

Атмосферата на „Анфийлд“ в неделя привечер ще бъде едновременно феерична и тъжна, защото Ливърпул приема Уулвърхемптън във финалния мач на Юрген Клоп начело на клуба. Привържениците на „червените“ знаеха, че този ден идва от няколко месеца, след като германецът обяви решението си да се оттегли още в края на януари след девет години начело.

За съжаление, мърсисайдци се предадоха в битката за титлата и ще завършат на третата позиция, отпаднаха от Лига Европа и ФА Къп, като ще останат единствено с трофея от Карабао Къп. Така, Ливърпул няма за какво да играе, освен да изпрати германския си мениджър с победа, подобаваща на неговия легендарен статус. 56-годишният Клоп ще остане завинаги в историята на „червените“, след като ги изкара до първа титла в първенството от 30 години насам, а също така им донесе и шести трофей от Шампионската лига, наред с още много купи.

Уулвърхемптън направи един стабилен за неговите стандарти сезон, като има шанс да завърши в Топ 10. „Вълците“ са 13-и с 46 пункта, но десетият Брайтън е само с две повече и при добри обстоятелства може да се изкачи в първата половина. Отборът на Гари О’Нийл, обаче, удари спирачка в последните седмици, след като в последните си десет мача има едва два успеха и трудно ще повярваме, че ще успеят да помрачат специалния ден на Клоп.

За щастие на германеца, той ще може да разполага с голяма част от звездите си за двубоя, като някои от най-добрите му играчи през последните години Върджил ван Дайк, Алисон и Мохамед Салах ще се сбогуват емоционално със своя мениджър. Към състава ще се завърнат Андрю Робъртсън и Диого Жота, докато контузените Жоел Матип и Тиаго Алкантара повече няма да играят за клуба, след като в петък беше обявено, че изтичащите им договори няма да бъдат подновени.

За Уулвс последната среща от сезона ще пропуснат Крейг Доусън, Педро Нето и Лиън Чиуоме, които са с травми, докато под въпрос ще бъде Пабло Сарабия.

Кристъл Палас – Астън Вила

„Орлите“ са напълно прероден отбор, откакто Оливър Гласнер пое тима през февруари тази година има голям шанс да завършат в Топ 10, като в момента заемат 12-ото място с две точки по-малко от десетия Брайтън. Лондончани са в страхотна серия от шест поредни мача без поражение, пет, от които победи над отбори като Ливърпул насред „Анфийлд“, Уест Хем, Нюкасъл и Манчестър Юнайтед, който беше разгромен с 4:0. Общо в този период Палас е отбелязал 16 попадения, като е допуснал едва четири.

Астън Вила пък направи още по-впечатляваща кампания под ръководството на Унай Емери, която завърши с класиране за Шампионската лига за първи път, откакто надпреварата се казва така. Бирмингамци ще завършат четири, изпреварвайки отбори като Тотнъм, Челси, Нюкасъл и Манчестър Юнайтед, което си е наистина страхотно постижение. Ще бъде интересно да проследим развитието и на Вила, и на Палас през следващия сезон и докъде ще стигне техния потенциал.

За „орлите“ тази среща ще пропуснат Науири Ахамада, Шейк Докуре, Матеуш Франка и вратарят Сам Джонстън, докато Джеферсон Лерма, Уил Хюс и Роб Холдинг ще бъдат под въпрос. „Виланите“ пък ще бъдат без контузените Емилиано Буендия, Бубакар Камара, Тайрон Мингс, Джейкър Рамци, Юри Тилеманс и Николо Дзаниоло, а участието в сблъсъка на Мати Кеш, Морган Роджърс и Алекс Морено ще се решава в часовете преди него.

Бърнли – Нотингам Форест

„Виненочервените“ бяха заслужени шампиони в Чемпиъншип миналия сезон, но животът във Висшата лига не им се отрази толкова добре и възпитаниците на Венсан Компани ще се завърнат във второто ниво на английския футбол. Със само пет победи 40 отбелязани гола през кампанията много трудно някой отбор би се задържал в елита на Висшата лига.

Нотингам Форест пък може до голяма степен да се чувства спокоен за мястото си при най-добрите, макар че има три точки аванс пред първия под чертата Лутън. Една точка на „Търф Мор“ ще бъде достатъчна за момчетата на Нуно Еспирито Санто да официализират оставането си, макар че това ще се случи почти сигурно и при загуба и успех за Лутън над Фулъм, защото „шапкарите“ имат 12 гола по-лоша разлика, спрямо Форест.

Последният мач на Бърнли в елита ще пропуснат Амина Ал Дахил, Джордан Байер, Аарън Рамзи и Нейтън Редмънд, докато Лука Колеошо също ще „виси“ до последно. Единствените проблеми пред Нуно Санто и Нотингам пък са свързани с отсъствието на Николас Домингес и Нико Уилямс.

Програма за мачовете от последния 38-и кръг в английската Висша лига:

Неделя, 19 май:

18:00 часа | Шефилд Юнайтед – Тотнъм Хотспър

18:00 часа | Манчестър Сити – Уест Хем Юнайтед

18:00 часа | Лутън Таун – Фулъм

18:00 часа | Ливърпул – Уулвърхемптън Уондърърс

18:00 часа | Кристъл Палас – Астън Вила

18:00 часа | Челси – Борнемут

18:00 часа | Бърнли – Нотингам Форест

18:00 часа | Брайтън & Хоув Албиън – Манчестър Юнайтед

18:00 часа | Брентфорд – Нюкасъл Юнайтед

18:00 часа | Арсенал – Евертън

Очаквайте в неделя сутрин втора част с останалите превюта за мачовете от последния кръг във Висшата лига!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.