Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кръгът в Бундеслигата: Байерн ще лекува раните си срещу неудобния Лайпциг

0
РБ Лайпциг - Байерн Мюнхен
РБ Лайпциг - Байерн Мюнхен (Снимка: БТА)

Поредният кръг в германската Първа Бундеслига вече чука на вратата. Този уикенд е време за 23-ото завъртане, в което ще видим поредните девет вълнуващи срещи.

Честта да открие кръга има лидерът и устремилият се към титлата Байер Леверкузен още в петък вечер. В събота предстоят още пет срещи, като определено най-интересната от тях противопоставя изпадналият в криза шампион Байерн Мюнхен и един от неприятните му съперници РБ Лайпциг.

Нека разгледаме какво ни предстои по терените в Германия тази седмица!

Байер Леверкузен – Майнц 05 (петък, 23 февруари, 21:30 часа)

„Аспирините“ на Шаби Алонсо правят нещо фантастично този сезон в Германия и са напът да детронират хегемона в последните 11 години Байерн. Тимът е в серия от 32 поредни мача без загуба, с което изравни именно рекорда на баварците от сезон 2019/2020 под ръководството на Ханзи Флик за най-дълга подобна серия. При положителен резултат тази вечер, то Леверкузен ще счупи това постижение, което само по себе си е уникално. Победа пък ще изстреля „аспирините“ на цели 11 точки пред Байерн на върха в битката за титлата.

На „БайАрена“ пристига, поне на хартия, лесно преодолим опонент в лицето на Майнц 05, който се бори за своето оцеляване. Знаем, обаче, че тези отбори са един от най-опасните, защото ще рискуват всичко в името на това да измъкнат ценни точки. И това нещо вече се случи миналия кръг, когато Майнц записа първа победа от ноември месец насам, надигравайки с 1:0 Аугсбург у дома в първия мач на новия си треньор Бо Хенриксен. Въпреки това, отборът остава на предпоследната 17-а позиция, но само на точка от зоната за пллейоф, където е Кьолн.

Определено се очертава коварна среща за Шаби Алонсо, който няма да може да разчита на контузените Артур и Виктор Бонифейс, докато Есекиел Паласиос има шанс да се завърне в състава. По-сериозни са проблемите в лагера на гостите, където Нелсон Вайлер, Максим Лайч, Карим Онисиво, Едимилсон Фернандеш и Андреас Ханче-Олсен са с травми, докато Щефан Бел е болен. Участието на още четирима играчи е под въпрос – Людовик Айорк, Джонатан Буркард, Марко Рихтер и Дани да Коста.

Байер Леверкузен си е фаворит в двубоя и това се потвърждава от коефициента за победа от 1.26 от букмейкъра Palms Bet, докато този за Майнц е 12.00. Равенството е определено на 6.00.

Унион Берлин – Хайденхайм (събота, 24 февруари, 16:30 часа)

Столичани стабилизираха представянето си и направиха серия от три поредни мача без поражение, включително две победи, с което събраха 24 точки на 13-ата позиция. Разликата до 16-ия Кьолн е осем точки, което не е най-голямата преднина, но определено дава леко спокойствие на отбора на Ненад Биелица.

Хайденхайм пък е една от приятните изненади до момента през кампанията. Мнозина смятаха, че новаците ще бъдат един от сигурните, но фактите говорят друго – отборът е десети в подреждането с 27 точки и записа първата си загуба от 9 декември насам в първенството миналата седмица, когато отстъпи с 1:2 в домакинството си на Леверкузен. Със сигурност Хайденхайм впечатлява и ще опита да постигне нов положителен резултат срещу Унион, който беше победен от новаците по-рано през кампанията с 1:0.

Букмейкърът Palms Bet дава гласи си за победа на Унион с коефициент от 2.00 срещу 3.80 за Хайденхайм. Ставката за равенство пък е от 3.60.

Борусия Мьонхенгладбах – Бохум (събота, 24 февруари, 16:30 часа)

Напрежението върху треньора на „жребчетата“ Херардо Сеаоне е огромно в момента. Неговият отбор няма победа в последните си пет мача в Бундеслигата, което го смъкна до незавидната 15-а позиция, което е точно над зоната за плейоф, намираща се на само шест точки. Гладбах се нуждае спешно от точки, ако иска диша малко по-спокойно в мачовете до края на сезона, а също така и, з да не се наложи да си търси нов наставник в този неврологичен момент.

Опонентът им обаче изобщо няма да лесно преодолим. Това е Бохум, който само преди по-малко от седмица нокаутира шампиона Байерн Мюнхен. Така отборът на Томас Леч вече е в серия от четири поредни двубоя без поражение и се изкачи до 11-ата позиция с 25 точки, с девет повече от зоната за плейоф, което към момента изглежда добър аванс.

Коефициентът за победа тук на Гладбах от букмейкъра Palms Bet е определен на 2.00, докато този за Бохум е 3.60. За да няма победител трябва да бъде изпълнена ставката от 3.80 за равенство.

Вердер Бремен – Дармщат (събота, 24 февруари, 16:30 часа)

„Бременските музиканти“ стабилизираха представянето си през новата година, в която записаха само едно поражение в шест срещи до момента. Беше победен дори шампионът Байерн на „Алианц Арена“, а загубата дойде от новака Хайденхайм у дома. Въпреки това, отборът на Оле Вернер е на отличната седма позиция и изостава само с четири от шестия Айнтрахт Франкфурт.

Дармщат изглежда обречен, макар да остава близо до спасението. Отборът е твърдо на последната позиция, като разликата до мястото за плейоф е четири точки, но играта на тима не убеждава в становището, че може да видим положително развитие в края на сезона. Последната победа за Дармщат в първенството датира от началото на октомври, а от началото на 2024-а година е спечелил само две точки от възможни 18. Изненадващо или не, един от двата успеха на отбора дойде именно над Вердер с 4:2, отново през октомври.

„Бременските музиканти“ влизат като фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.66 от букмейкъра Palms Bet. Този за успех на закъсалия Дармщат е 5.00, а за равенство – 4.20.

Щутгарт – Кьолн (събота, 24 февруари, 16:30 часа)

„Швабите“ продължават с отличното си представяне през кампанията и държат здраво третата позиция, натрупвайки преднина от пет точки пред четвъртия Борусия Дортмунд. След двете поредни загуби на старта на новата година, възпитаниците на Себастиан Хьонес записаха четири поредни успеха в шампионата, в комбинация с лошата форма на Байерн, ги доближи на само четири точки от баварците дори за втората позиция. Единственото разочарование в последните седмици дойде при драматичното отпадане за Купата на Германия от Леверкузен.

Вече на няколко пъти стана дума за Кьолн, че се намира на 16-ата позиция, която дава право на плейоф за оцеляване. Отборът на Тимо Шулц изостава с шест от 15-ия Гладбах, а 17-ия Майнц е само с точка по-малко от „козлите“, които определено се нуждаят от победи, ако искат да се измъкнат. Проблемът е, че от началото на 2024-а година взеха три точки в един двубой само в един от шест случая досега.

В лагера на Щутгарт трябва да бъдат малко загрижени преди този двубой, тъй като треньорът Хьонес има доста кадрови проблеми. С контузии са Валдемар Антон, Дан-Аксел Загаду, Максимилиан Мителщад, Николас Нартей, вратарят Александър Нюбел, Дениз Ундав и Самуеле ди Бенедето, докато Паскал Щенцел е наказан. Под въпрос остава Фабиан Бредлов, който получи стомашно неразположение през седмицата. „Козлите“ пък ще трябва да се оправят без контузените Лука Валдшмид и Марк Ут, докато Дейви Зелке е дългосрочно аут. Под въпрос остават Фариде Алиду и Деймиън Даунс.

Няма спор, че Щутгарт изглежда по-близо до трите точки, което се потвърждава от коефициента за победа на „швабите“ от 1.32 от букмейкъра Palms Bet, докато този за Кьолн е 9.50. Ставката за равенство е определена на 5.66.

Байерн Мюнхен – РБ Лайпциг (събота, 24 февруари, 19:30 часа)

Може би това е решаващия мач за Байерн в битката за титлата с Леверкузен. „Аспирините“ играят ден по-рано и при успех ще дръпнат с цели 11 пункта преди баварците да посрещнат РБ Лайпциг на „Алианц Арена“. Трите поредни поражения за хегемона на Германия (от Леверкузен и Бохум в първенството, и от Лацио в първия 1/8-финал в Шампионската лига) костваха мястото на старши треньора Томас Тухел, за когото официално беше обявено, че ще се раздели с Байерн след края на сезона.

Причините вече ги обсъдихме многократно, а баварците са изправени пред угрозата да останат без нито един трофей през сезона за първи път от 2011/2012. Те отпаднаха от Купата на Германия, изостават сериозно от Леверкузен и имат да наваксват изоставане от един гол срещу Лацио в ШЛ, а дори да го преодолеят, с играта си не убеждават, че могат да стигнат много по-далеч в надпреварата.

Очакват се големи промени през лятото, като освен Тухел, най-вероятно ще си тръгнат и сериозен брой играчи. Интересно ще бъде кой ще поеме кормилото на „Алианц Арена“, като основен кандидат се води именно треньорът на „аспирините“ Шаби Алонсо, а също така и Зинедин Зидан.

Дотогава обаче предстоят тежки месеци, в които Байерн трябва да играе за честта си. Първият тест е тази събота срещу РБ Лайпциг, който пък продължава борбата си за Топ 4. Към момента момчетата на Марко Розе са пети, като изостават само с точка от четвъртия Борусия Дортмунд. „Червените бикове“ стартираха катастрофално новата година, записвайки три поредни загуби. В последните си три срещи обаче записаха две победи и равенство и запазиха шансовете си за класиране в ШЛ.

Конкретно срещу Байерн, Лайпциг няма поражение в последните си четири двубоя. През миналия сезон отборът записа равенство и победа в първенството, а в началото на тази кампания ги разгроми с 3:0 във финала за Суперкупата на Германия. След това измъкна още едно равенство от 2:2 у дома в Бундеслигата. Всичко това предвещава напрегната среща, която изглежда задължителна за печелене и от двата отбора.

Томас Тухел ще трябва за пореден път да пренарежда състава си заради огромния брой на контузени играчи. В този списък се включват Ноел Асеко Нкили, Саша Боеи, Тарек Бухман, Серж Гнабри, Кингсли Коман, Нусаир Мазрауи, Габриел Марушич, Буна Сар и Конрад Лаймер. В същото време Даю Упамекано е наказан заради получения червен картон при загубата от Бохум миналата седмица. Има шанс пък Алфонсо Дейвис да се завърне в състава, след като вече е излекуван от травмата си. Единственият отсъстващ пък в състава на Марко Розе е защитникът Лукас Клостерман.

Букмейкърът Palms Bet гласува доверие на Байерн, че е време да се върне към победите с коефициент от 1.72. Интересното е, че ставката за равенство и успех на РБ Лайпциг е еднаква – 4.33. Тук се очакват и голове, така че опцията за над 2.5 гола с коефициент от 1.44 изглежда доста привлекателна.

Програма за мачовете от 23-ия кръг в Първа Бундеслига:

Петък, 23 февруари:

21:30 часа | Байер Леверкузен – Майнц 05

Събота, 24 февруари:

16:30 часа | Унион Берлин – Хайденхайм

16:30 часа | Борусия Мьонхенгладбах – Бохум

16:30 часа | Вердер Бремен – Дармщат

16:30 часа | Щутгарт – Кьолн

19:30 часа | Байерн Мюнхен – РБ Лайпциг

Неделя, 25 февруари:

16:30 часа | Айнтрахт Франкфурт – Волфсбург

18:30 часа  Борусия Дортмунд – Хофенхайм

20:30 часа | Аугсбург – Фрайбург

Очаквайте в неделя сутрин превюта и за последните три мача от кръга в Бундеслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.